GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ

Străbat cartierele cu multe clădiri albe, în stil colonial “cariocas”, în apropiere de Stadionul Maracana şi de Catedrala Metropolitană, un templu în stil art nouveau. Arhitectura neoclasică a secolului al XVIII-lea a fost renovată de UNESCO, chiar înainte de Campionatul Mondial din 2014, tocmai pentru a scoate mai bine în evidenţă influenţele europene dar şi pentru a face oraşul mai primitor pentru milioanele de turişti de peste ocean.
Cu toate acestea, în momentul când aparatul de fotografiat mă duce spre clădirile laterale, cu ţesături arhitectonice mai interesante, grupuri agresive de tineri îmi cer bani sau o ţigară, ca şi când aş fi intrat pe un teritoriu interzis.
Într-o scurgere lentă, se succed Viaductul Vechi al oraşului, suspendat pe nişte stâlpi albi uriaşi, cu capetele bifurcate, Palatul Regal, o cazemată barocă, de unde ultimii moştenitori scăpătaţi ai Coroanei Portugheze îşi înstrăinează proprietăţile rămase pentru supravieţuire, un muzeu de artă cu faţada veneţiană şi, în sfârşit, Sambadromul. Acesta este locul de unde, începând din 1723, se dă startul Carnavalului din Rio - cel mai faimos festival de samba din lume. Marele eveniment, care concurează performanţele fotbalistice din Brazilia, este ţinut anual, în februarie, înainte de Postul Mare. Din momentul startului fiecare din cele peste 200 de şcoli de samba braziliene, împărţite în cinci divizii dominate de Liga Superioară, au exact 57 de minute pentru a convinge juriul şi miile de spectatori că sunt cei mai desăvârşiţi dansatori şi creatori de costume din lumea dansului.
Pentru vizitatorii care nu au avut şansa să asiste la o asemenea paradă, centrele de turism din Brazilia organizează spectacole menite să păstreze vie tradiţia şi portul popular din Ţara Amazoanelor. Spectacolul la care am şansa să asist este o asemenea alegorie a folclorului local, din timpurile păgâne, până la sosirea „oaspeţilor” europeni, în jurul anului 1500. Stilul interactiv şi antrenant al spectacolului, cu aplauze pentru fiecare ţară reprezentată de turiştii din sală, ca şi prezenţa dansatoarelor de culoarea cafelei printre scaune, ridică la cote nebănuite tensiunea evenimentului, plină de culorile şi de freamătul junglei.
Tocmai când aştept să vină rândul României, mă pomenesc cu o reprezentantă atletica a Junglei Amazoniene, îmbrăcată sumar şi lucios, lăsându-se natural pe piciorul meu, ca pe un arbore tropical... În dreapta ei, la fel de senin peste pălăria mea de soare, luată tocmai din Argentina, un Mowgli negru ca tăciunele... Apoi, drept semn de prietenie, îşi arată dantura albă şi lucioasă ca un miez de nucă de cocos...
Nu am timp sa-i returnez amabilitatea. Până să mă readun în spaţiu şi timp, cineva din faţă îmi cere 12 dolari pentru o poză de neuitat şi îmi şopteşte complice: Hello, Romania!
În Brazilia - Republică Federală – 81 la sută din populaţie trăiește în mediul urban, fiind clasată a 7-a ţară din lume în ce privește resursele naturale. Metropola Rio de Janeiro (Râul de Ianuarie) ar fi fost hărăzită de Dumnezeu în cinci din cele şapte zile ale creaţiei, dacă ar fi să ne luăm după spusele lui Oscar Neymayer, artizanul liniilor moderniste ale metropolei.
Dacă priveşti oraşul de sus, de pe colinele verzi, de unde turiştii umplu zilnic telefericele de dimensiuni neobişnuit de mari, constaţi că Rio poate fi greu de egalat ca privelişte generală: formele golfuleţelor albastre brodate de albul pescăruş al bărcilor ancorate, cartierele centrale desenate asimetric între cele cinci coline care păzesc oraşul, vegetaţia luxuriantă şi tonusul turiştilor, te duc spre o lume îndepărtată de contrastele străzii, care îţi pot da fiori de neuitat.
Trecem pe lângă celebra Copacabana, unde grupuri de tineri joacă fotbal aproape pe întuneric, cu o îndârjire greu de imaginat. Cineva din spate constată cu voce tare: Ia uită, dom’le, credeam că numai ai noştri nu văd mingea! Undeva, alături, alte grupuri de tinere par la fel de angajate în faţa plaselor de volei, iar pe canalele alăturate kaiakiştii vâslesc de zor până la ore târzii din noapte.
Spre deosebire de restaurantele europene, cele din Rio nu par atât de populate de localnici cât de turiştii dornici de noi experienţe culinare. Bunăoară, la un local „churrasqueira”, poţi plăti o taxă de 16 dolari, care îţi permite să consumi nelimitat şi pe propria-ţi răspundere cantități nelimitate de carne şi de produse locale. De fapt, o replică la varianta lichidă din Islanda, unde turiştii, dar mai ales localnicii, nu iau prizonieri, adică „luptă” până cad din picioare.
Mai detaliat, ritualul mesei începe cu bufet suedez, unde salatele asortate cu sosuri locale şi hrană marină, pregătesc marele asalt al fripturilor irezistibile. Fiecare mesean este dotat cu un cartonaş rotund, cu o faţetă roşie şi alta verde. Cea roşie îi spune ospătarului că doreşti un nou fel de friptură, iar cea verde te scoate din joc.
Totul ia o turnură dramatică atunci când ospătarii, în cămăşi albe cu papion roşu, apar aproape intempestiv la mese, cu fripturi pe nişte beţe lungi, aduse în flăcări. Par ei înşişi nişte balerini la proţap, porniţi cu gânduri ascunse spre cuceritorii paşnici ai planetei, care sunt turiştii.
Mirosul de carne proaspătă, cu arome sălbatice, declanşează cele mai nesăbuite pofte primare: omul primar, supravieţuirea, vânătoarea de maimuțe în jungla Amazonului, ospăţul din jurul focului, victoria!
La început, furculiţele se înfig necruţător în fripturile de porc. Apoi, în cele de vită, viţel, pasăre, vânat, chifteluţe, cârnăciori... până când îţi dai seama că asişti la propria sinucidere...
Zăngănitul veselei îşi pierde din intensitate pe măsură ce oaspeţii constată că stomacul european este aclimatizat altor combinaţii culinare...
Închiderea se face cu o îngheţată mare de fructe şi cu o cafea braziliană...
Reuşesc să mă retrag strategic la friptura cu numărul 3. Trei este numărul meu norocos...
Trimis de glcitizen in 27.02.16 20:37:10
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA de SUD.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
-
Am alipit, deasemenea, mai sus, conţinutul unui alt articol, trimis ulterior celui de mai sus, pe acelaşi subiect (Rio) - fragmentarea era nejustificată.
Dupa tristetea Argentinei in ritm de samba trecem in Brazilia si ne bucuram de un articol mai vesel si mai antrenant, cred ca Brazilia este de vina si nu reprezentanta Junglei Amazoniene. Un articol revigorant iar pozele chiar si sub forma unui film nu au putut decat sa-mi dea o stare de buna dispozitie. Filmul chiar daca dureaza 23 minute la mine a durat mai mult deoarece am dat stop pe anumite imagini pentru a ma putea bucura de ele. Foarte placute toate descrierile facute si arata clar cum e-ai simtit acolo. Felicitari, cred ca este un loc in care mi-ar placea sa merg si sa ma bucur de ceea ce se intampla in jurul meu, ar fi o experienta inedita. Votat cu mare placere.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2019 Copacabana — scris în 02.12.19 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Rio în pași de samba — scris în 27.09.19 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Rio de Janeiro, orașul unde munții întâlnesc marea – ultima parte — scris în 09.04.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Rio de Janeiro, orașul unde munții întâlnesc marea – partea a treia — scris în 25.08.19 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Rio de Janeiro, orașul unde munții întâlnesc marea – partea a doua — scris în 20.08.19 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Rio de Janeiro, orașul unde munții întâlnesc marea - partea 1 — scris în 10.08.19 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Excursii in orasul Rio de Janeiro — scris în 27.01.19 de geop din BUCURESTI - RECOMANDĂ