GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Un strop de Românie pe Muntele Corcovodo, sau românul care a învins veacurile: Gheorghe Leonida

Suntem la câteva secunde aproape de punctul care poate fi considerat un sfârșit de pelerinaj, pe culmea Muntelui Corcovado. Mai întâi, câteva scări rulante duc mulţimea spre partea din spate a statuii ce se înalţă cu soclul la 38 de metri deasupra muntelui. Apoi, ajungi cu respiraţia tăiată în faţa unei Judecăţi Divine, la care braţele deschise ale Salvatorului Omenirii te mângâie şi te îmbărbătează într-o lumină cerească.
O mare parte dintre cei care aşteaptă ca faţa Mântuitorului să fie dezvelită de nori are privirea înlăcrimată, plină de umilinţă, răbdare şi speranţă - toate răsplătite de revelaţia unui chip luminos ai cărui ochi mari, de limpezimea unui izvor, parcă privesc prin noi, citindu-ne împovărarea sufletului, micimea ambiţiilor deşarte şi neputinţa de a ne înălţa.
În alte părţi ale platformei din jurul statuii, cei care dau senzaţia că au atins un record personal, fac poze imitând mişcarea mâinilor Mântuitorului, dând telefoane ca să-şi anunţe izbânda sau discutând zgomotos despre propria aventură. Totuşi, cei mai mulţi sunt captivaţi de spectacolul norilor care par a fi dirijaţi de către un regizor ceresc ce dezvăluie intermitent părţi din statuia de un alb imaculat, pentru ca apoi să se bucure de toată splendoarea celui numit Cristo Redentor, ridicat la împlinirea a 100 de ani de la cucerirea independenţei Braziliei.
Ca român iubitor de artă portretistică, încerc să desluşesc partea tehnică a chipului lui Iisus. Obrazul ascet, bărbia uşor ascuţită, nasul subţire, mai degrabă de inspiraţie bizantină decât catolică, expresia smerită a buzelor, rotunjimea expresivă şi candoarea ochilor, capul aplecat, părul lăsat pe cei doi umeri ce aveau să ducă povara păcatelor semenilor săi. Nu pot privi capul Mântuitorului decât cu inima, întrucât sculptorul care l-a conceput şi l-a dus la desăvârșire este românul George Leonida...
M-am întrebat, cu ani în urmă, oare ce trăire putea să fi mistuit sufletul sculptorului care a dat omenirii o astfel de capodoperă şi de unde vine acest ales al destinului? Să fi fost o pură întâmplare faptul că, dintre toţi concurenţii veniţi de la marile şcoli de artă ale lumii, cel ales s-a nimerit să fie un român, născut la Galaţi?! Dar, spre bucuria şi împlinirea creştină a românilor de pretutindeni, chiar aşa avea să se întâmple: sculptorul Gheorghe Leonida, absolvent de Belle Arte, la Bucureşti, apoi premiat la Roma şi Paris, este câștigătorul concursului organizat de însuşi maestrul francez Paul Landowski, celui căruia i se încredințează de către statul brazilian ridicarea Statuii lui Iisus Mântuitorul. Capul lui Iisus, ca şi întreaga statuie, este realizat în stilul Art Deco, cu sprijinul statului francez şi al Vaticanului. Un strop din România pe Muntele Corcovado! Stația, terminată în octombrie 1931, mai are la bază o capelă ce poate adăposti 150 de suflete.
Printre cei două milioane de vizitatori care ajung aici anual, am şi eu partea mea de trăire. Doar gândul că la desăvârșirea acestui grandios reper al creştinătăţii şi-a adus contribuţia un român, mă ajută să sper că Mântuitorul îşi va întoarce faţa şi spre România, o ţară încă frământată de propria istorie, plină de nedreptăţi, de îndoieli, dar şi de speranţă.
Trimis de glcitizen in 25.02.16 13:07:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA de SUD.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@glcitizen - Pe prima pagină a site-ului, imediat sub lista țărilor/destinațiilor există un buton roșu SCRIE REVIEW.
Atunci când dorești să mai postezi un review te rog să îl folosești cu încredere dacă nu găsești rubrica dorită la noi pe site.
===
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Rio, RIO DE JANEIRO" (deja existentă pe sait)
Un inceput foarte bun de a descrie Rio, dar as dori sa mai postezi impresii referitoare la acest loc, cum ai ajuns, unde ai stat, locuri care te-au impresionat, recomandari. As dori o luna de miere in Rio de Janeiro, iar din cauza asta sunt curioasa. Nu stiu cum e mai bine, sa optez pentru un pachet turistic de la o agentie, sau sa caut variante de zbor si de cazare separate, poate prind ceva mai avantajos.
Fericit sa fii ca ai ajuns pana aici, in acest loc spectaculos, pe care deocamdata il cunosc doar din documentare si filme.
@glcitizen - Felicitări pentru review dar ca și Alina mi-ai trezit curiozitatea!
Sunt bine venite pentru mine aceste scrieri despre America de Sud, mai ales că primesc automat reviewuri din această parte a lumii pentru că am trecut-o la rubrica : Impresii.
@alina1104 - mai bine mergi pe cont propiu. In Rio de Janiero, nu ai probleme daca respecti tot ce ti se spune la hotel.
Eu am stat 6 zile in Rio, am ales de pe booking.com cazarea (verifica comentariile turistilor), era langa plaga Flamingo. Acolo la hotel, am zis ca sunt venita pt prima data aici si vreau in aceste zile sa vad tot ce se poate vedea. Imediat mi-a pus pe o lista, te intreba in ce limba vrei sa-ti prezinte ghidul.
Cu 70 $, in anul 2009, mi-a facut un tur 1 zi de la 8 dimin. pana la 7pm, cu intrare prioritare la Corcovado, unde coada e imensa, toate plajele, Catedrala, tot orasul, cu pranzul inclus.
La hotel am platit 40$/noapte cu MD. Cand ajung in RO, te rog sa ma suni pe tel meu, pe care il trimit prin mesaj privat. In RO, ajung pe 15 aprilie. Acum sunt in Costa Rica, pe 27 plec la fiul meu in NYC.
Am fost in iarna asta in Panama si Costa Rica tot pe cont propiu. Dupa ce ajung acasa o sa incep o expunere de rw-uri de lung metraj, asa cum a fost si excursia. Dar pana ajung, vezi rw meu despre Rio de Janiero
,,Veacurile", au mai fost invinse si de alti multi turisti, inclusiv de mine si prietena mea, in anul 2009, cand am ajuns atat in Rio de Janiero, Fortaleza, Iguassu Falls, Prahinia-sat de pescari, Pablo Blanca-cu canionul
@alina1104 -
Multumescpentru apreciere. Vor veni si pozele-de fapt un clip muzical.
Daca ai experienta, este bine sa mergeti in 2, normal. Sunt de preferat hotelurile de 3 si e 4 stele (cele de 5 stele, deja prezinta alte tinte), care iti ofera confortul si siguranta. Daca ai planul bine stabilit de acasa, poti face rezervari pe net sau la receptii. Este bine sa intrebi daca platesti pt conseiere.
In rest, ore rezonabile si punct ochit, punct lovit-scoateti totul la 50% costuri fata de cele de grup.
@mprofeanu -
Multumesc si tin sa-ti spun ca sunt doar la inceput. Pt mine primeaza partea emotionala, imaginatia si spontaneitatea.
Sper sa ajunga si clipurile muzicala.
In caz ca nu ai vazut art despre Kenya si M. Picchu, ti le-as recomanda calduros.
@alina1104 -
Multumesc mult. De-abia am inceput.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2019 Copacabana — scris în 02.12.19 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Rio în pași de samba — scris în 27.09.19 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Rio de Janeiro, orașul unde munții întâlnesc marea – ultima parte — scris în 09.04.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Rio de Janeiro, orașul unde munții întâlnesc marea – partea a treia — scris în 25.08.19 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Rio de Janeiro, orașul unde munții întâlnesc marea – partea a doua — scris în 20.08.19 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Rio de Janeiro, orașul unde munții întâlnesc marea - partea 1 — scris în 10.08.19 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Excursii in orasul Rio de Janeiro — scris în 27.01.19 de geop din BUCURESTI - RECOMANDĂ