ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.12.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2022
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 8 MIN

    Rimini - un oraș ce m-a surprins în mod plăcut

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Acum două luni am găsit o ofertă bună la avion cu plecare spre Rimini, mă tenta Italia, nu o mai văzusem de mulți ani dar cel mai mult mă tenta San Marino. Am găsit bilete ieftine cu 81 euro pentru două persoane și am hotărât să mă cazez în Rimini pentru două nopți, undeva cât mai aproape de gara de tren. De fapt vroiam să văd și ceva din regiunea Emilia Romagna, nu puteam rata Ravenna, Modena și Bologna.

    Făcând documentarea am descoperit cât de interesant este și Rimini și cât de multe obiective turistice are. Este un oraș mare cu peste 150 de mii de locuitori și cu plaje întinse pe 8 kilometri la Marea Adriatică. Mulți vin pentru plajă și mai puțin pentru oraș. Are un site tare prietenos — riminiturismo.it — în care sunt prezentate mai multe circuite de vizitat: cel roman, cel medieval dar și unul dedicat regizorului Federico Fellini, fiu al acestui oraș.

    Vechiul oraș roman se numea Ariminum, a devenit înfloritor sub împărații Augustus, Tiberius și Hadrian de la care au rămas și astăzi vestigii. Perioada medievală și a renașterii este marcată de Signoria dei Malatesta care va transforma pentru totdeauna acest oraș, făcându-l un adevărat tezaur de opere de artă unice de o frumusețe rară. Secolele 15 și 16 au fost pentru Rimini o perioadă de creștere și transformare urbană în numele frumuseții și armoniei. Cel ce și-a pus amprenta pe oraș a fost Sigismondo Pandolfo Malatesta căruia îi sunt datorate două dintre principalele monumente ale orașului: Tempio Malatestiano și Castel Sismondo.

    Am vizitat orașul în trei zile diferite, câteva ore, aici le voi prezenta pe toate în ordinea văzută de mine. Obiectivele turistice din Centrul Vechi unde eram cazați sunt apropiate unele de altele, acesta are patru piețe mai mari: Ferrari, Tre Martiri, Cavour și Malatesta, restul sunt piațete.

    De la hotel după ce am lăsat bagajele, în jurul orei 16, am plecat pe jos la Piazza Ferrari și la Domus del Chirurgo, orar: 10 – 19, cost 5 euro bilet senior pentru a vedea mozaicurile. A fost construită în a doua jumătate a secolului 2 î. Hr... Arheologii au găsit fragmente mari de tencuieli și vaze decorate, lămpi cu ulei, statui ornamentale, obiecte funerare din bronz și un tezaur de aproximativ nouăzeci de monede pentru micile cheltuieli gospodărești. În casă se află o cameră cu un mozaic policrom cu Orfeu în centru înconjurat de animale. Aici s-a găsit cel mai complet echipament chirurgical din întreaga lume romană, mai multe morjare, cântare, măsuri și vase pentru pregătirea și conservarea medicamentelor, dovadă a profesiei de medic a ultimului proprietar al casei. Am fost singurii vizitatori, sunt platforme de sticlă, se pozează în voie.

    Doar câțiva pași am mers la Museo della Città “Luigi Tonini” , același orar și cost ca și casa chirurgului. Are patru nivele, la subsol descoperiri din epoca preistorică apoi romană, care documentează evoluția vechii colonii Ariminum din perioada republicană până în perioada imperială, cu machete ale obiectivelor turistice. Parterul are frumoase mozaicuri precum și obiecte din Palazzo Diotallevi și Domus del Chirurgo. Am admirat instrumentele chirurgicale vechi de mii de ani. Tot aici este o reconstrucție a diferitelor mozaicuri și a două încăperi din Domus del Chirurgo pe care îl văzusem mai înainte. La etajul unu este Pinacoteca cu lucrări din secolele 14 – 16 printre care celebra Pietà a lui Giovanni Bellini și Pala de Domenico Ghirlandaio dar și picturi din perioada Signoriei Malatesta, care a guvernat orașul de la sfârșitul anilor 1200 până în anii 1500. Tot aici sunt expuse frumoase tapițerii flamande din secolul 17 cu tema poveștile Semiramidei. La etajul doi se continuă cu picturile din secolele următoare.

    De aici am plecat pe Via Tempio Malatestiano spre Tempio Malatestiano superb arăta luminat. În stânga este Capela soției lui Sigismondo Pandolfo Malatesta, Isotta, în dreapta Capela cu mormântul lui Sigismondo, se vede monograma numelui său, are coloane cu frumoase basoreliefuri cu semne zodiacale. Lângă altar, tot în dreapta, este Fresca lui Piero della Francesca pictată în 1451 înfățișându-l pe Sigismondo Pandolfo Malatesta stând în genunchi înaintea Sfântului Sigismondo. În altar este Crucifixul lui Giotto, pictat pe panou. Am mers la Piazza Tre Martiri, foarte aproape, superb împodobită, cu lume multă și multă agitație. Se mai numește și L' antico Foro pentru că este la răscrucea dintre cardo și decumanus, era Forumul, inima vieții publice și economice a vechiului Ariminum. Am pozat și harta acestui antic oraș. În centru se află o piatră comemorativă din secolul 16 care amintește de tradiția conform căreia Iulius Cezar, urcând pe o piatră, și-a anunțat soldații după trecerea istorică a Rubiconului și a pronunțat celebra frază, „Zarul este aruncat” . În piață mai este Torre dell' Orologio, Statuia lui Iulius Cezar, Tempietto d' Antonio și în spatele lui Santuario S. Antonio di Padova (Paolotti) .

    A doua zi după ce am vizitat San Marino am revenit cam tot în jurul orei 16 la Rimini și am oprit în stația de la Arco di Augusto pentru a continua vizita. Arco di Augusto, cel mai vechi arc păstrat în nordul Italiei, marchează intrarea în oraș pentru cei veniți din Flaminia, drumul trasat de consulul Flaminio în anul 220 î. Hr. pentru a lega Roma de Rimini. Poartă a orașului și arc de onoare, a fost ridicat în anul 27 î. Hr. prin voința Senatului în sărbătoarea lui Octavian Augustus, așa cum arată inscripția plasată deasupra arcului. Actuala Via del Corso din Roma este vechea Via Flaminia, care începe în capitală și se termină în Rimini. De aici am plecat spre alt obiectiv din epoca romană, Porta Montanara care a fost construită pe vremea lui Silla, în secolul 1 d. Hr.

    Am mers mai departe până la Piazza Malatesta, frumos reamenajată, pentru a poza Roca Malatestiano – Castel Sismondo. Are zidurile recent renovate pe șanț și reprezintă contribuția Renașterii la arhitectura civilă a orașului. Construit într-un moment de mare prosperitate pentru Signoria dei Malatesta și conceput puțin ca o fortăreață și puțin ca un palat, Castel Sismondo poartă, printre altele, semnătura lui Filippo Brunelleschi. Deasupra Portalului de intrare este o inscripție și stema cu elefantul, trandafirul și tabla de șah, simboluri ale familiei Malatesta. Astăzi este o secție a Muzeului Fellinni.

    De aici am trecut imediat în Piazza Cavour frumos luminată și cu un alt brad de acestă dată natural. Are trei palate, unele de curând restaurate, Palazzo del Podestà și Palazzo del Arengo unde este PART - Palazzi dell' Arte Rimini și Palazzo Garampi, astăzi Sediul Primăriei. Tot aici este Teatro Amintore Galli, superb luminat, Vecchia Pescheria din 1747, Fontana della Pigna și Statuia Papei Paul al V-lea. Am admirat, am pozat și am plecat mai departe la Piazzetta San Martino pentru a poza Fellini Museum Palazzo del Fulgor și un rinocer ce trona acolo.

    Ne-am continuat plimbarea până la Ponte di Tiberio, superb luminat seara. Este din piatră de Istria, a fost început de Augustus în anul 14 și finalizat de Tiberius în anul 21 d. Hr... Are o lungime de peste 70 m pe 5 arcade sprijinite pe piloni masivi. L-am trecut și am fost să ne plimbăm prin Borgo San Giuliano pentru a admira arta stradală. Vechiul sat de pescari, restaurat, colorat, este o oază de liniște și de vremuri trecute în orașul modern. Are picturi murale inspirate din pescuit sau din Fellini, inițiativa de a marca fiecare pescar care a locuit în câte o casă cu o placă individuală este interesantă. În zonă este și o platformă frumos construită pentru a putea poza Podul lui Tiberiu. Am revenit pe Ponte dei Mille pentru o poza Porta Galliana și apoi am mers în Piața Cavour pentru cină.

    În a treia zi am lăsat bagajele la recepție și am plecat să vedem Chiesa di S. Agostino, era închisă în celelalte zile. Bisericile din această regiune au program 8 – 12 și 15 – 17 cu unele excepții. Interiorul, baroc, păstrează fresce ale școlii Giotto. Tot lângă ea este și Teatro degli Atti.

    Nu puteam rata să vedem marea și plaja și am plecat tot pe jos spre ea. Se putea lua autobuz de la gară dar timpul de așteptare si economia de maxim un kilometru nu prea ne-a tentat. Am trecut și pe lângă Amfiteatro Romano și apoi am intrat în Parco Alcide Cervi unde la capătul lui este Monumento alla Resistenza. Am trecut pasarela pietonală și pentru biciclete, apoi alt parc pentru a ajunge la Piazzale Kennedy. Din pozele puse de alții am văzut că este frumos luminată noaptea dar și acum oferă o frumoasă perspectivă asupra mării și falezei. De aici ne-am plimbat pe faleză, am văzut mormanele de nisip aduse pentru refacerea plajei. Am ajuns la Piazzale Fellini și la Grand Hotel unde Fellini sta mereu la Apartamentul 316. Ne-am pozat la Macchina Fotografica Gigante Fellinia și am mers mai departe până la Piazzale Boscovich și de aici pe Via Destra del Porto până la Il Faro di Rimini și mai departe pentru a poza Porto canale di Rimini.

    Am revenit apoi la gara de tren și la hotel pentru a prelua bagajele și a merge la Ravenna pe care nu puteam să o ratez, altă poveste!! A fost o plimbare mai lungă dar mi-a plăcut, eram singurii pe acolo, am admirat marea, canalul și ambarcațiunile, îmi imaginam cum era totul în sezonul estival, câtă animație și agitație!

    Rimini m-a surprins în mod plăcut, este un microcosmos palpitant de istorie și creativitate în care secolele se contopesc la fiecare pas. Atât de mult încât este posibil să te plimbi pe străzile sale trecând de la mărturiile romane la capodoperele Școlii de la Rimini până la lucrările artei stradale. Mergeți acolo și nu veți regreta!


    LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

    Oraș cu un Centru Vechi cu multe obiective turistice romane, medievale și cu un circuit dedicat regizorului Federico Fellini, fiu al locului...


    despre DISTRACȚIE & RELAXARE

    Oraș cu o plajă ce se întinde pe 8 kilometri și de aici mai departe până la Riccione.

    Lângă gară este Metromare ce merge acolo, mijloc de transport rapid, ecologic, hi-tech și silențios, conectează Riviera de la Adriatica...

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de mprofeanu in 15.12.22 12:02:57
    Validat / Publicat: 15.12.22 13:23:16
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Veneția, Verona, Milano, Pisa, Florența, Roma, Napoli, Messina, Catania, Palermo, Insula Sardinia

    VIZUALIZĂRI: 6987 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P17 Rimini, Museo della Città, Reconstrucția a două camere din Domus del Chirurgo, superb mozaic...
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42300 PMA (din 31 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    Carmen IonPHONE CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [15.12.22 13:32:26]
    »

    @mprofeanu: Splendid! Rimini e și pe lista mea. Poate la vară...

    mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
    [15.12.22 14:15:31]
    »

    @Carmen Ion: Ce m-aș bucura dacă sunt și eu sursă de inspirație. Se ajunge așa de ușor acolo. La întoarcere avionul a fost plin de conaționali. Am vorbit cu o doamnă din Constanța ce fusese la fata ei și spunea că iarna sunt puține curse pe săptămână, aeroportul se deschide doar atunci, inclusiv barul și cele două magazine din Duty free. Vara vin englezii și nu numai și sunt foarte multe curse pe zi, aglomerat...

    Mulțumesc frumos pentru ecou!

    mishu
    [15.12.22 16:18:32]
    »

    @mprofeanu:

    Am vorbit cu o doamnă din Constanța ce fusese la fata ei și spunea că iarna sunt puține curse pe săptămână, aeroportul se deschide doar atunci, inclusiv barul și cele două magazine din Duty free. Vara vin englezii și nu numai și sunt foarte multe curse pe zi, aglomerat...

    cred ca in aceeasi perioada de libertate mi-ar placea si mie sa vizitez orasul. Poate ca sunt diferite inconveniente, unul ar fi ziua mai scurta, insa sa ai aceasta libertate de a vedea totul in voie fara inghesuiala, cred ca as aprecia mai mult.

    Foarte interesante locurile prezentate, o invitatie minunata, felicitari, votat cu mare drag.

    webmasterPHONE
    [15.12.22 16:36:07]
    »

    Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

    — (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    -

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
    [15.12.22 19:11:08]
    »

    @webmaster: Mulțumesc frumos!

    mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
    [15.12.22 19:17:07]
    »

    @mishu: Așa este, ziua acum este mai mică și clima este asemănătoare cu a noastră. Merită totuși pentru că nu este aglomerat. Am profitat mai mult când am vizitat bisericile cu spendidele mozaicuri din Ravenna.

    Mulțumesc frumos pentru ecou!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Carmen Ion, mishu, mprofeanu
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Rimini şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071841955184937 sec
    ecranul dvs: 1 x 1