ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.01.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.11.14
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
NOV-2014
DURATA: 1 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Chellah paradisul din Rabat

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

PRELUARE DE PE BLOGUL PERSONAL

Chellah este o moștenire lăsată de merinizi care, prin secolul al XIII-lea, au rânduit aici loc de necropolă. Rând pe rând ca printre filele unui album se destăinuie așezaminte feniciene, cartagineze și romane. De altfel Sala era numele inițial al așezarii devenită în vremurile imperiului roman Sala Colonia Sale de altfel face parte din toponimia regiunii contemporane a Rabatului denumind totodată și orașul de pe malul nordic al fluviului Bou Regreg Moștenirea romană ne amintește că prin preajmă trecea una dintre cele două importante căi ale antichității care ducea spre Maghreb. Porțile de intrare în necropolă conferă înțelesuri aparte unui spațiu comemorativ și îl transforma în loc al delectării și în gradină de tip edenic. De altfel una dintre intrări se numește Poarta Paradisului.

Somptuoasa necropolă Chellah a fost configurată ca ambient mortuar comemorativ în timpul domniei sultanului merinid Abu Al Hasan Ali începând din anul 1339. Primavara este raiul florilor parfumate și ansamblul este considerat de unii ghizi drept cel mai romantic loc din Maroc. Alei și foste sanctuare, altare și statui, capiteluri și incinte, fiecare în parte și toate laolaltă nuanțeaza o identitate particulară prin care este definită un soi de convivencia într-un sens mai timpuriu decât cel al ibericilor și într-o manieră în care amestecul de civilizații și culturi se intrepătrunde cu comerțul, cu viața domestică și mai ales cu termenul generic de piatră de temelie așezată rând pe rând de făuritorii de istorie vie a evoluției umane.

Semnele civilizatoare proprii unui ansamblu de locuit pot fi întâlnite la tot pasul. Apeducte, depozite, spații în care cine știe în ce timpuri se vindeau cele de trebuință pentru viața de zi cu zi, închipuiri de zarafi și conducători de caravane, toți și toate se decupează în liniștea necropolei merinide precum figurine proiectate pe dalbe cortine de pânză luminată de candelele unor veacuri ascunse după ziduri. Moscheile, medresele și minaretele sunt relevante pentru sacralitatea unui loc în care funcția de necropolă era completată prin studiu și învățare, slujire și închinare.

A transforma ceea ce într-o perioadă timpurie era considerat orașul fantomelor în gradină paradisiacă și a completa menirea unui loc prin evidențierea estetică sunt remarcabile aspecte de subliniat în ceea ce privește percepția ansamblului Chellah. Un minaret cuib de barză, geamăn ca arhitectură întrucâtva cu celebrul turn Hasan din Casablanca este mărturie a perenității și a dăinuirii. Ici colo ramașițele unor suprafețe decorate cu traditionalele zeliges marocane, străbunice ale faianței și porțelanului și matrice pentru decorațiile ceramice spaniole și lusitane, arată cum culorile florilor pot avea parte de un generic frumos peste frumos spre mai frumos prin dăinuirea pietrei.

Chiar dacă devastatorul cutremur care a distrus Lisabona în anul 1755 a afectat și importante zone ale necropolei, Chellah rămâne un spațiu de referință nu numai pentru Maroc și pentru marocani ci și pentru Europa și civilizația universală. Bazinul unde conform poveștilor din legende timpurii anghilele de apă dulce așteptau să fie hrănite cu coji de ouă de femeile care sperau că maternitatea le va fi împlinită printr-o naștere ușoara datorita grijirii acestor pești este o strălucire în plus așezată în aura istoriilor din margine de Rabat.

Personalități de seamă ale dinastiilor almohadă și merinidă dar și mistici propovăduitori ai islamului fac din acest loc un mausoleu în aer liber aflat sub mocarabele astrelor agățate în ceruri. Anual la Chellah se desfasoara în incintă în fiecare toamna festivalul Jazz la Chellah, manifestare inconfundabilă a scenei culturale marocane ajunsa deja la a XIX-a ediție. Jazz la Chellah este o tribună de expresie unică pentru evidențierea unui parteneriat aflat sub auspiciile ministerului marocan al culturii la inițiativa Uniunii Europene care aduce împreună muzicieni din națiuni diferite într-o reunire a tonurilor care adună peste 7000 de spectatori și face să vibreze în chip unic zidurile celui mai frumos ansamblu vechi din Rabat în sonoritățile diversității. La ultima ediție au fost prezenți si muzicieni români alaturi de marocani si band-uri din alte 13 țări europene.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Titi Dinca in 30.01.15 17:04:57
Validat / Publicat: 30.01.15 19:23:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAROC.

VIZUALIZĂRI: 2587 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Titi Dinca); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 4 PMA (din 4 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Titi DincaAUTOR REVIEW
[30.01.15 17:05:54]
»

https://www.youtube.com/watch?v=8E25C_WaKwM

link video pentru Chellah

webmaster21
[30.01.15 19:23:03]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

---

Conform regulamentului (1.A.13),

începând cu al treilea articol republicat de pe blogul personal pe AFA - în aceeaşi săptămână - se retrage PMA standard (votul saitului).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Titi Dinca
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Rabat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041093826293945 sec
    ecranul dvs: 1 x 1