ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.06.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2022
DURATA: 8 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Rabat, actuala capitala moderna a Marocului

TIPĂREȘTE URM de aici

Actuala capitala, Rabat, are o infatisare total diferita fata de a celorlalte orase pe care le-am vazut pana acum in Maroc. Totul este mult mai european, modern, foarte curat si verde, cu strazi si bulevarde largi, regele Mohamed al VI-lea investind in dezvoltarea si modernizarea capitalei. Primele cladiri care m-au dus cu gandul la Europa au fost cele din „Orasul Viitorului” care se construieste pe malul raului Bou Regreg, si anume Grand Théâtre de Rabat, care seamana cu„Orasul Artelor si Stiintei” din Valencia si Tour Mohammed VI, in constructie, ce are ca sursa de inspiratie renumitul Ou din Londra.

In turul orasului cu autocarul, am trecut pe langa Muzeul de arta moderna si contemporana Mohammed VI si Farul construit in 1920, inalt de 31 metri, inca activ. Majoritatea constructiilor sunt vopsite in alb impecabil.

Prima oprire a fost la Tour Hassan, minaretul unei moschei neterminate, care ar fi trebuit sa fie cel mai mare din lume, iar moscheea, cea mai mare din vestul lumii musulmane. Din pacate, acestea nu au fost finalizate, deoarece califul care le comandase a murit inainte ca lucrarile sa fie terminate. Minaretul masoara 44 de metri, iar din moschee nu s-au construit decat cateva ziduri si 348 de coloane. In loc de scari sunt rampe, care ar fi permis muezzinului sa urce pe cal pana in varf pentru a chema la rugaciune credinciosii. Multe din materialele folosite la moscheea abandonata, au fost inlaturate si utilizate la alte constructii. Moscheea a suferit unele daune si in timpul cutremurului de la Lisabona din 1755.

Pe 18 noiembrie 1955, regele Mohamed V, intors din Madagascar unde a fost exilat, a rostit rugaciunea de vineri pe esplanada moscheii si a proclamat oficial independenta Marocului.

Fata in fata cu minaretul, in locul de unde s-a proclamat Independenta, este construit modernul Mausoleu al lui Mohammed V, loc extrem de simbolic pentru marocani. Alaturi de mausoleu este construita o moschee moderna si un pavilion. Mausoleul si moscheea au fost proiectate de un arhitect vietnamez si finalizate in 1971. In interiorul mausoleului se gasesc mormintele regelui Mohammed al V-lea si ale fiilor sai, printul Moulay Abdallah si regele Hassan al II-lea, tatal actualului rege Mohamed al VI-lea. Mausolelul a fost construit in stil traditional arabo-musulman. La exterior, monumentul este construit din marmura alba din Italia, iar acoperisul piramidal este din gresie verde, simbolul regalitatii alauite. Din pacate, si acest mausoleu era inchis datorita pandemiei, ba mai mult de atat nici macar nu ne puteam apropia de treptele de la intrare.

Mausoleul si turnul sunt inconjurate de ziduri si accesul se face prin 2 porti aflate una la intrarea si una la iesirea din acest complex, ambele fiind flancate de garzile calare pe armasari rasa pur araba.

Am pornit apoi cu autocarul spre urmatorul obiectiv, resedinta principala si oficiala a regelui Marocului, Palatul Regal (Palatul El Mechouar Essaid) , care inseamna „Locul Palatului Fericirii” . Nu stiu cat de fericita este familia regala, avand in vedere ca in momentul de fata regele are ceva probleme de sanatate, dupa cum ne-a spus Azizi, acesta parasind palatul. Nici pentru ceilalti membri ai familiei nu este„o fericire” , deoarece printesa Lalla Salma, despartita oficial de rege, a decis sa locuiasca aici pentru a fi aproape de cei doi copii, printul El Hassan, mostenitor al Marocului si printesa Lalla Khadija.

Dupa ce am intrat in curtea interioara a palatului, trecând prin Poarta Vanturilor (Bab Rouah), am patruns pe un teritoriu vast, amenajat ca un parc foarte ingrijit, cu vegetatie luxurianta.

Am coborat din autocar langa Moscheea privata a regelui, Ahl-Fas, careia i se mai spune si Moscheea Fes, deoarece a fost daruita regelui de catre locuitorii acestui oras.

Palatul se afla la capatul mechouarului, un teren mare de parada, care este folosit pentru marile adunari publice.

Pe langa rege si familia regala, aici locuiesc si membrii Garzii Regale Marocane, dar si angajatii palatului. In componenta complexului intra si Collège Royal, scoala pentru membrii familiei regale, o scoala de bucatarie si o biblioteca.

Admiram de la distanta palatul regal, mai bine zis poarta de intrare in acesta, in fata careia se afla 5„categorii de garzi” care sunt foarte atente la orice miscare a noastra.

De aici ne-am indreptat spre medina si am patruns prin cele cateva porti de acces ale vechilor ziduri ale orasului, in Kasbah Oudaya. Tot aici se afla si estuarul raului Bou Regreg, care se varsa in Oceanul Atlantic. Se poate cobora si ajunge pana la plaja, insa pentru ca vantul rece batea foarte tare, nu am poposit prea mult in aceasta zona.

Am mers apoi cu autocarul de-a lungul Corniche, denumirea pentru zona care se afla pe malul oceanului Atlanic special amenajata pentru promenada, care este varianta marocana a Promenade des Anglais de la Nisa.

Am servit masa la unul dintre restaurantele de aici, insa datorita vantului puternic nu am putut sta la terasa exterioara, admirand frumusetea oceanului din interior.

Atat despre Rabat, pe care l-am descoperit ca o capitala frumoasa, verde, o mica bijuterie moderna cu bulevarde largi, dar si cu cu arhitectura coloniala, cu atmosfera relaxanta, lipsita de aglomeratia si agitatia unei capitale, avand mai degraba aerul unui orasel de provincie.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 19.06.22 11:09:10
Validat / Publicat: 19.06.22 11:42:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAROC.

VIZUALIZĂRI: 2188 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P24 Domeniul Palatului Regal (Palatul El Mechouar Essaid)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23400 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[19.06.22 12:29:43]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Rabat:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060376167297363 sec
    ecranul dvs: 1 x 1