Memorialul dedicat eroilor Operatiunii „Anthropoid”

Dupa prima noastra intalnire cu Praga, acum 3 ani, am hotarat ca e musai un bis, pentru ca e un oras superb, care nu poate fi descoperit asa cum se cuvine doar intr-o singura vizita.
Daca initial am descoperit Piata de Craciun, Castelul, Klementinum si Orasul Vechi, acum, pe timp de vara, a sosit momentul plimbarilor lungi in aer liber.
Am vazut dealul Petrin, gradina zoologica, turnul Zizkov, casa care danseaza, insula Kampa si am facut croaziera pe Vltava-despre ele nu scriu, sunt ultravizitate, lumea a tot impartasit aici impresii despre ele.
Dar cel mai mult m-a bucurat un obiectiv despre existenta caruia nu stiam absolut nimic inaintea calatoriei noastre, si l-am descoperit din pura intamplare cand mergeam sa vizitam Dancing House.
Este vorba despre biserica Sf. Chiril si Metodiu, catedrala ortodoxa care a fost teatrul ultimului act al operatiunii, Anthropoid" in 18 iunie 1942. Cladirea poarta si azi urmele gloantelor trase de soldatii nazisti. La subsolul bisericii veti gasi cripta in care s-au ascuns militarii cehi care l-au asasinat pe Heydrich, cripta transforamta azi intr-un muzeu dedicat celor 7 eroi ai rezistentei cehoslovace.
Acest tragic loc incarcat de istorie nu trebuie ratat daca va nimeriti in capitala ceha. Muzeul este minuscul, dar veti gasi aici o bogatie de informatii privitoare la atentatul propriu zis, pregatirea lui si cumplitele consecinte pe care le-a creat. Incarcatura emotionala este mare, veti parasi locul cu siguranta miscat.
Consider ca este un must-see al Pragai, insuficient promovat si cu siguranta mult mai interesant decat alte obiective mult mai popularizate.
De exemplu nu am inteles de ce a trebuit sa stau la coada de jumatate de ora si sa mai si platesc sa ma inghesui impreuna cu o multime de indivizi care se stramba si fotografiaza in Labirintul Oglinzilor...
Aici am avut parte de istorie adevrata, am fost profund miscata si nu m-a incomodat nimeni, cu toate ca intrarea este gratuita.
Recomand acest loc, a fost cea mai frumoasa surpriza pe care Praga mi-a oferit-o la aceasta vizita.
Trimis de Keyla in 25.08.19 22:30:28
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA. A mai fost în/la: Praga
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Keyla); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 67&ridAnt=96119
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Imi pare rău, nu am făcut fotografii, am fost atât de impresionată încât mi s-a părut o impietate...
- Mar.2024 Vyšehrad - cea de-a doua cetate a primilor regi ai Cehiei — scris în 04.10.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Primăvară și istorie în Praga (2) — scris în 22.09.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Primăvară și istorie în Praga (1) — scris în 21.09.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Praga... la superlativ — scris în 25.04.24 de scubi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Praga așa cum am văzut-o noi — scris în 25.11.23 de Adrian Branescu din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2023 PRAGA si frumusetile ei... — scris în 22.08.23 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Cartierele Pragăi: Nové Město — scris în 26.05.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ