GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În articolul de astăzi vă învit să vizimăm împreună o sinagogă. Sinagoga este locul unde se roagă evreii. Sinagoga vizitată se numeşte Jubilee sau Ierusalim din Praga.
Noi am pornit spre sinagogă din piaţa Wenceslas, din faţa muzeului Naţional. În imediata apropoiere a muzeului Naţional se află clădirea Operei. Ne-am abătut puţin de la drum pentru a vedea şi cea mai mare gară CF din Praga. Toate aceste clădiri au o arhitectură frumoasă, vă recomand să le vedeţi când ajungeţi la Praga.
De la gara CF, am tranversat un părculeţ şi am ajuns pe strada Washingtonova pe care am mers până la intersecţia cu strada Opletalva, apoi pe această stradă până la intersecţia cu strada Jeruzalemska. Pe la jumătatea străzii Jeruzalemska se află sinagoga Jerusalim. Este singura sinagogă din Praga care nu se află în cartierul evreesc Josehof.
Nu aveţi cum să rataţi clădirea sinagogii deoarece este singura clădire de culoare roz între clădirile galbene. Această sinagogă este cea mai mare sinagogă a comunităţii evreieşti din Praga.
Am cumpărat de la poarta de intrare două bilete care au costat 160 coroane, aproximativ 27 lei. Sinagoga este deschisă pentru turişti doar în lunile călduroase, de la 1 aprilie până la 30 octombrie. Programul de vizitare este de luni-sâmbătă între 11-17. Este închisă publicului duminica şi când sunt sărbători ale evreilor.
Înainte de a pătrunde în interior să vă spun puţin despre istoria sinagogii. Ideea de a construi o sinagogă nouă a aparţinut ˝ Societăţii pentru un templu nou˝. Această societate a cumpărat o clădire pe strada Jeruzalemska pe care a demolat-o pentru a construii sinagoga. Construcţia sinagogii s-a efectuat între 1905 şi 1906 după planurile arhitectului austriac Wilhelm Stiassny. Pe timpul celui de-al doilea Război Mondial sinagoga a fost folosită ca depozit. La începutul anilor 2000 a beneficiat de o renovare totală şi din 1 aprilie 2008 a fost deschisă publicului larg.
Numele iniţial de Jubilee a fost dat de societatea evreiască deoarece la momentul când s-au pus baze construirii sinagogii se împlineau 50 de ani de domnie a regelui Franz Joseph al Austriei. Când au venit comuniştii la putere numele sinagogii a fost schimbat în Jerusalim. Astăzi sinagoga este cunoscută după ambele nume.
Cum v-am spus faţada exterioară a sinagogii este roz, iar arhitectura exterioară este construită în stilul neo maur (specific părţii sudice a Spaniei). Poarta centrală este încadrată de două turnuri, care au întrări separate. Pe faţadă se pot vedea mai multe arcade deasupra porţilor de intrare. Sus la balcon este o arcadă mai mare in interiorul căreia se află o ferestră pe care este pictat un trandafir, iar trandafirul este înconjurat de hexagrama stelei lui David.
Am pătruns în sinagogă. Interiorul este un exemplu interesant de Art Nouveau îmbinat cu stilul maur. Interiorul este iluminat natural prin două iluminatoare din sticlă aflate pe tavanul clădirii. Picturile de pe tavan au ca punct central Steaua lui David. Lojele de la etaj sunt susţinute de mai multe arcade sub formă de trandafir. Ferestrele sunt frumos colorate cu motive florale. În partea din faţă pe un perete se află o inscripţie în limba ebraică care se traduce prin ˝Aceasta este poarta lui Dumnezeu, prin care intră cei drepţi˝. Şi pe celelalte faţade ale balcoanelor se află înscripţii în limba ebraică, toate cu îndemnuri religioase. În interiorul sinagogii încap 850 de persoane. Femeile ocupă părţile laterale şi au intrarea separată. Pe faţada balcoanelor motivul principal, desenat este viţa de vie. Pe una dintre faţade sunt trecute pe o placă, cele 10 porunci ale lui Moise.
În momentul vizitei noastre, la etaj, sinagoga găzduia o expoziţie dedicată vieţii evreilor din Cehia. Pentru a ajunge la etaj a trebuit să ieşim în faţa sinagogii iar pe o uşă laterală să urcăm scările spre etajul clădirii. Aici ne-a fost verificate din nou biletele. De la etaj sinagoga se vede altfel, pare mai frumosă. La etaj se află şi orga. În expoziţie sunt prezentate momente din viaţa evreilor, locuri unde au fost deportaţi, chinurile la care au fost supuşi. De aici am aflat că în oraşul Terezin (60 kilometri, nord de Praga, spre Teplice), nazişti au construit un ghetou unde au fost aduşi toţi evreii din Praga şi Brno, iar mulţi dintre ei aici şi-au găsit sfârşitul. Tot aici există şi o hartă a altor locuri unde au fost exterminaţi evreii. Am aflat că cea mai mare ˝piatră funerară˝ din Praga este turnul televiziunii. Pe un ecran rulau imagini cu atrocităţile îndurate de către evrei.
După ce am văzut toată expoziţia, am admirat iarăşi de sus interiorul sinagogii, apoi am pornit spre alte puncte de interes din Praga.
Dacă doriţi să vedeţi cea mai nouă şi cea mai mare sinagogă din Praga, vizitaţi sinagoga Ierusalim.
Trimis de zlatna in 29.05.17 08:26:33
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@zlatna:
Frumoasa, n-am vazut-o. Ce ma surprinde este programul ei in zilele de sambata, de obicei sunt inchise publicului vizitator in aceste zile sau poate doar unele din lacasuri. In vacanta recenta mi-a fost imposibil sa gasesc una deschisa.
Cultura iudaica este interesanta, merita o incercare de a-i descoperi invelisul caci miezul e de nepatruns pentru cei ca noi.
Cat despre ghetouri, ele au existat pentru evrei in toate epocile, un alt fapt greu de inteles de noi.
@zlatna: Foarte interesant si mi-ar placea sa vad acest loc. Felicitari, votat cu placere.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Vyšehrad - cea de-a doua cetate a primilor regi ai Cehiei — scris în 04.10.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Primăvară și istorie în Praga (2) — scris în 22.09.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Primăvară și istorie în Praga (1) — scris în 21.09.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Praga... la superlativ — scris în 25.04.24 de scubi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Praga așa cum am văzut-o noi — scris în 25.11.23 de Adrian Branescu din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2023 PRAGA si frumusetile ei... — scris în 22.08.23 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Cartierele Pragăi: Nové Město — scris în 26.05.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ