GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Biserica Sfantul Iacob cel Mare - Praga
Aceasta biserica este prima vizitata in timpul City break ului din 7-11 mai 2011, in Praga. Unii nu au avut fericirea asta!
Biserica Sfantul Iacob cel Mare, se afla in Praga, pe strada Mala Stupartska (Stare Mesto), la jumatatea distantei dintre Piata Orasului Vechi si Piata Republicii
Biserica este adapostita de o cladire splendida baroca de o mare frumusete.
Ca dimensiuni, este a doua ca marime dupa Catedrala Sf. Vitus (Castelul Praga)
Biserica este o parte din manastirea franciscana minorita din secolul al XIII lea
In anul 1232, Vaclav I, da ordin de constructie a acestei biserici in stil gotic. In secolul al XVIII lea va fi reconstruita in stil baroc.
Interiorul bisericii este bogat decorat si face ca biserica sa fie una dintre cele mai valoroase din acest punct de vedere,este structurat in trei nave, despartite de stalpi uniti prin arcade suprapuse (pe doua niveluri). Stalpii poarta decoratiuni in medalion (icoane, picturi) pe ambele fete. Pe partea interioara a arcadelor se afla altare cu picturi in ancadramente cu coloane corintice din marmura colorata sau statui. In biserica exista 21 de altare (capele) decorate cu lucrări de Jan Jiri Heinsh, Franz Voget, Petr Brandl si Vaclav Vavrinec Reiner.
Altarul principal este decorat cu fresce care descriu martirajul Sf. Iacob, executate de Václav Vavrinec Reiner, si statui printre care se remarca statuia Sfantului Iacob. Aici, pe acest altar se poate vedea statuia din lemn a Fecioarei Maria, o piesa de nepretuita din secolul al XV-lea, considerata a avea puteri miraculoase. Pelerinii de a lungul timpului i au adus ofrande scumpe. In biserica se afla cel mai frumos mormant baroc din Boemia, . mormantul contelui Vratislav de Mitrovice, proiectat de Jan Bernard Fischer de Erlachu si decorat cu sculpturi de Ferdinand Maxmilian Brokoff. Biserica St Iacob cel Mare, se bucura de o acustica speciala, care face ca monumentala biserica sa fie gazda multor concerte. Orga este cea originala din anul 1705 si este opera unui celebru organist ceh, Avraam Stark din Loket.
Plafonul boltit este construit in stil baroc cu fresce executate in anul 1736 de pictorul Francis Vogeta, reprezentand scena din viata Fecioarei Maria
si Sfanta Treime. Corul este separat de nava centrala, unde se afla naosul arcuit decorat cu stucaturi si insemnul Fratilor Minori, Sfantul Francisc si Crucificarea lui Isus.
Fatada in stil baroc cu un turn pe partea sudica, are trei portaluri, ficare avand deasupra cate o fereastra de dimensiuni mici incadrata de un basorelief, reprezenatand pe Sf. Francisc de Assisi, Sf. Iacov si Sf. Anton de Padova, in spiritului barocului italian, opera lui Ottavio Mosto din anul 1900 si restaurate in anul 1995. Pe frontonul fatadei principale, la atic, se afla statuile Sfantului Joachim, Sfanta Ana, Sfanta Jana, Fecioara Maria si Isus
Biserica are doua randuri de ferestre dispuse pe partile laterale care asigura o explozie de lumina la interior ,,care face ca decorul sa fie ireal de frumos atunci cand intensitatea luminoasa a razelor solare este maxima.
Aspectul baroc al bazilicii de astazi se datoreaza lui Jan Simon Panek, care a renovat biserica dupa un incediu in anul 1702. Biserica are trei turle, trei clopotnite, dintre care una intr un turn patrulater (60 m), cu ceas si cupola cu felinar, pe partea din spate. Turnul de la fatada este acoperit cu o cupola cu felinar (50 m)
Biserica de a lungul timpului a fost locatia unor evenimente care au facut istorie.
Aici a fost incoronat si a facut nunta Ioan de Luxemburg si a vut loc inmormantarea lui Carol al IV.
La data vizitei mele in biserica se oficia serviciul religios, incat nu m am putut misca mult, ca sa pot lua mai multe cadre.
Cum ajungi:
Metrou (metrou), linia B - Namestí Republiky
Tramvai - 5,8, 24,26,51,54,56 - Namestí Republiky
Autobuz - 207,505,511 Namestí Republiky
De aici trebuie doar sa urmezi strazile U Obecního Domu, Kralodvorska, Rybna si în cele din urma se ajunge de-a lungul străzii Jakubska unde se afla biserica
* Mers pe jos din Piata Orasului Vechi pe strada Tynska, apoi continua prin Ungelt. Strada Mala Stupartska este în spatele Ungelt.
Program de vizitare: zilnic: 9.30-12.00; 14.00 - 16.00
Intrarea este libera
Trimis de ile57b in 26.08.13 20:53:38
- A fost prima sa vizită/vacanță în CEHIA
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Recunosc, nu sunt un impatimit al city-break-urilor si nici prea des dus la biserica, dar trebuie sa-mi incurajez con-judetenii, cu atat mai mult cu cat vine iar perioada in care, cei din Tandarei in special, e musai sa dea drumul la caine si sa evadeze prin strainataturi intru evitarea larmei specifice sarbatorilor de toamna pentru celebrarea cum se cuvine a carora concetatenii nostri ce trudesc peste hotare au fost nevoiti sa lase strazile londoneze lipsite de hoti si cersetori si sa-si caute costumele si incaltarile de firma (Plima). Iti urez calatorie sprancenata sau rabdare de otel, in cazul in care nu ai avut inspiratia sa-ti rezervi o iesire pe perioada balciurilor.
@valimi: Tocmai atunci ma intorc Valentin pentru ca va fi musai sa fiu la serviciu de a doua zi. Cum parizienii convietuiesc cu negrii si arabii, asa o sa convietuiesc si eu cu ei. Cu dusul la biserica ce sa ti zic!!! . In Roma fiecare basilica este o scoala de pictura, incat nu ai sa ratezi niciuna de incantare.
Numai bine iti doresc si multe excursii! City break ul este bine venit pe destinatiile scumpe. Si Londra pe care o plangi tu ca va fi vaduvita de concitadini de ai mei in aceasta perioada, tot asa am vazut o.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Vyšehrad - cea de-a doua cetate a primilor regi ai Cehiei — scris în 04.10.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Primăvară și istorie în Praga (2) — scris în 22.09.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Primăvară și istorie în Praga (1) — scris în 21.09.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Praga... la superlativ — scris în 25.04.24 de scubi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Praga așa cum am văzut-o noi — scris în 25.11.23 de Adrian Branescu din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2023 PRAGA si frumusetile ei... — scris în 22.08.23 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Cartierele Pragăi: Nové Město — scris în 26.05.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ