ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ţăndărei [IL]
ÎNSCRIS: 17.07.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 3 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Rudolfinum - Praga

TIPĂREȘTE

Rudolfinum, este una dintre cele mai importante cladiri neo-renascentiste, din Praga si din Republica Ceha.Rudolfinum se afla pe cheiul Masaryk al fluviului Vltava, in aval de podul Carol, in Piata Jan Palach, in fata podului Manes.

Piata Jan Palach, este piata sudentului ceh, de la Universitatea Carol, care s a autoincediat in Piata Wenceslas, la 16 ianuarie 1969, in semn de protest impotriva ocupatiei sovietice din anul 1968, in Praga. O statuie a studentului Jan Palach se afla in fata Rudolfinum.

Rudolfinum ,este sediul Orchestrei Filarmonice Cehe si una din principalele locatii in care se desfasoara in fiecare primavara Festivalul International de Muzica Clasica din Praga, ” Primavara Pragheza”.

Constructia Rudolfinum a fost sponsorizata de cea mai veche institutie financiara din Praga, Bohmische Sparkasse (astazi Ceska sporitelna), care a vrut sa celebreze 50 de ani de la înfiintarea sa. Rudolfinum a fost proiectat de arhitectii Josef Zitka si Josef Schultz, arhitecti care au proiectat si Teatrul National din Praga, aflat pe acelasi chei, in amonte de Rudolfinum. Rezultatul a fost tot o cladire maiestuoasa. In 7 aprilie 1885, a fost inaugararea edificiului, la care a participat si printul mostenitor Rudolf, care a prezidat evenimentul. Cladirea a fost botezata atunci, Rudolfinum, in onoarea lui. Dupa 1918, edificiul avea sa fie numit Casa Artistilor. Astazi cladirea se numeste la fel ca la inaugurarea sa, Rudolfinum.

Pentru scopurile pentru care a fost cladit, Rudolfinum, a servit 33 de ani. De îndată ce a fost deschis a devenit centru al culturii cehe. Originile Galeriei Nationale Cehe si ale Orchestrei Filarmonice Cehe, pot fi gasite aici. Primul concert al orchestrei a avut loc aici, pe 4 ianuarie 1896, realizat de celebrul compozitor ceh, Antonín Dvorak.

In 1918, cand Cehoslovacia si a proclamat independent, a un loc nou pentru Parlamentul ceh (Camera Comunelor) a trebuit sa fie gasit. Intre anii 1919 – 1939, Rudolfinum, a functionat drept Camera Comunelor a Republicii Cehe de atunci. In timpul razboiului, Rudolfinum, a fost folosit de catre Orchestra Filarmonicii Germane si dupa 1945 a devenit scena Orchestrei Filarmonice Cehe. In anul 1946, Festivalul International de Muzica „Primavara de la Praga”, a avut loc aici.

Rudolfinum astazi este o destinatie populara (care adaposteste o galerie de arta, concerte si festivaluri), atat pentru cehi cat si pentru turistii din lumea intreaga.

Pentru iubitorii de arta este recomandata o vizita la Galeria de Arta Rudolfinum.

Rudolfinum ul se poate admira de pe vasul de croaziera pe Vltava si/sau intr un tur pietonal.

Cum ajung: Cu metroul si tramvaiul

Pentru a ajunge la cladire coborati la statia de metrou Stratomestska-Linia A /tramvai aceeasi statie-Nr, 17,18,53, si urmariti semnele indicatoare.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ile57b in 18.08.13 19:07:01
Validat / Publicat: 18.08.13 21:29:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA. A mai fost în/la: Tot Praga dar in 2011

VIZUALIZĂRI: 2558 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 PODUL MANES SI RUDOLFINUM
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5400 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Pragheza_Gotica
[18.08.13 23:21:16]
»

Mie-mi place sa aud Rudolfinum inainte sa-l vad. Daca strabateti strada Parizska pana la apa, traversati si coborati pe malul Vltavei pentru a admira indeaproape lebedele, pescarusii si vapoarele (si de ce nu, de a face o croaziera). Daca mergeti catre stanga, in directia Podului Carol, drumul urca treptat si incepe sa se auda muzica - o vioara, un pian, sau toata orchestra daca este vreun concert. Ajunsi sus, Rudolfinum este o prezenta romantica si impunatoare pe partea stanga, iar un sir de tei si banci imbie la un moment de cugetare pe stanga. Primavara, parfumul este imbatator. In restul anului, nelipsitii pictori si o cafenea cu muzica retro.

De la Rudolfinum puteti trece podul si ajunge la Malostranska, sau continua spre Podul Carol, sau sa faceti stanga spre Piata Orasului Vechi. Sau daca va e foame puteti merge doar pana la Marina Grosseto, o pizzerie pe un vas ancorat chiar acolo la mal.

Este o cladire atat de fermecatoare intr-o zona atat de romantica incat ma bucur ca este mentionata. Nu pricep cine a putut insa sa o descrie folosind cuvinte atat de seci si recomandari fara sens gen "urmariti panourile indicatoare la coborarea din tramvai" - ce panouri, cand cladirea e mare de tot chiar in fata calatorului? As mai adauga si sintaxa englezeasca a unor fraze. Inceputul pare din Wikipedia, cu ceva infloriri. Mai incolo nu stiu de unde a luat informatiile dar cred ca persoana care a scris reviewul de mai sus a calatorit la Praga mai mult virtual.

ile57bAUTOR REVIEW
[18.08.13 23:27:07]
»

Te inseli... am fost de doua ori la Praga, 2 circuite, pe fuga, cu grup, care nu ti lasa timp sa fii romantic. Eu scriu cum vreau eu, daca altora nu place... e ok. Sunt eu mai putin tributara sentimentului... ca replica scrie un rw romantic despre obiectiv sa invat si eu, fiindca tot l ai vazut!

le_maitre
[18.08.13 23:51:56]
»

@Pragheza_Gotica: Îmi cer scuze pentru inoportuna-mi imixtiune în mica voastră dispută, nu-mi stă în caracter să intru între două doamne care au păreri contrarii (deoarece pot suferi faulturi masive), însă eu unul chiar cred că a fost acolo. Dacă privești și analizezi puțin majoritatea rew-urilor doamnei @ile57b stilul de fond al dânsei este asemănător: prezentarea mai "rece", mai tehnică a obiectivelor vizitate, dar totuși emanând o bogăție de informații pentru ochiul cititorului grăbit, care își dorește aflarea a ce? cum? când? unde? trebuie să meargă. Tu eșți o romantică incurabilă și am tot respectul pentru firea-ți specială. Te las pe tine să ghicești ce stil îmi place...

@ile57b: Doamnă, sper să nu-mi luați în sens negativ sugestia, însă cred că dacă ați asezona cu un plus de părere proprie, cu un "suflu" vivant rew-urile Dvs... atunci le-ați da o formă mai specială, încântând ochiul multor cititori, mai ales în condițiile în care observ că ați călătorit pe multe meleaguri.

ile57bAUTOR REVIEW
[19.08.13 00:36:16]
»

@le_maitre: Exact numai in 14 tari pana acum, in cate una am revenit chiar de 5 ori, dar defect professional... sunt poate mai putin poetica!

Pragheza_Gotica
[19.08.13 21:15:43]
»

@ile57b: Da, l-am vazut, pot sa-l vad in fiecare zi daca vreau... De fapt ecoul meu a inceput cu o descriere destul de romantica a modului in care poate percepe Rudolfinum, Dvs insa ati reactionat doar la ultima remarca. Asa ca ori n-ati citit 95% din replica, ori textul nu vi s-a parut romantic. Si intr-un caz si in altul nu are sens sa mai scriu ceva romantic fiindca ori nu-l cititi, ori... nu-l recunoasteti ca fiind romantic, poate va lipseste gena romantica :-) Mai am alte review-uri romantice daca sunteti curioasa.

Sigur ca aveti dreptul sa scrieti cum doriti... si eu am dreptul sa nu-mi placa. As muri de plictiseala sa-mi descrie cineva un obiectiv turistic in acest fel. Suna a manual de geografie pentru clasele V-VIII. Am avut norocul sa am o profesoara de geografie fantastica, absolut unica, asa ca manualul nu m-a deranjat in vreun fel, era cam 25% din materia ei de studiu, dar cam asa era. Date uscate, fara vreun fel de imaginatie. Auzi - iubitorii de arta pot fi interesati de colectiile de la Rudolfinum - serios? Toti iubitorii de arta, orice arta, oricand? Eu as zice ca depinde de colectia momentului, ca doar nu mergem in vizita de culturalizare comunista.

Ca o remarca finala... nu cred ca suntem deocamdata in pozitia de a ne tutui.

Pragheza_Gotica
[19.08.13 21:24:10]
»

@le_maitre: Mai bine va cereti scuze pentru abordare... exista vreun motiv pentru care va adresati autoarei cu Dvs si mie cu tu?

Am avut impresia ca Am Fost Acolo se vrea un site de impresii personale. Exista multe surse de informatii istorice pe alte saituri, informatii istorice, geografice si arhitecturale despre orice loc, turistic sau nu. Ceea ce nu se simte in enciclopedie este parfumul momentului. Pe mine asta ma intereseaza. Iar chestia cu "firea speciala"... expresia se utilizeaza pentru copiii cu sindrom Asperger sau alte tulburari comportamentale. Poate ar fi prudent sa nu insultati oameni necunoscuti.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
le_maitre
[20.08.13 19:09:04]
»

@Pragheza_Gotica:

Stimată colegă de sait,

Am considerat corespunzător să abordez un stil familiar cu Dvs din cauza modului extrem de plăcut, personal în care vă scrieți impresiile ca și datorită generației / grupei de vârstă identice (30-40 ani) din care ambii facem parte. Doamna @ile57b este mai mare cu cel puțin 15-20 de ani decât mine, astfel încât am utilizat o exprimare la fel de politicoasă, prin pronumele de politețe la persoana a 2-a, singular.

De asemenea, v-am citit aproape toate review-urile și le-am votat în consecință pozitiv, nu pentru că m-ar fi obligat cineva ci pur și simplu pentru că mi-au încântat ochiul (fiind și eu turist prin Praga acum câteva luni și observând la Dvs o abordare extrem de interesantă a unor subiecte).

Mi-am cerut scuze încă din debutul ecoului meu, parcă știam ce voi păți dacă îmi inserez impresii într-o discuție contradictorie dintre două Doamne, iar ecoul meu sub nicio formă nu s-a dorit unul ironic sau injurios la adresa Dvs sau a celeilalte Doamne.

Vă asigur că, dacă doresc să fiu ironic, se percepe facil acest aspect, dar în niciun caz "înțepăturile" mele nu sunt gratuite, impertinente sau lipsite de orice formă de respect.

Referitor la termenul de "fire specială"... am utilizat această exprimare într-un mod plastic tocmai pentru a sublinia romantismul pe care îl degajă narațiunile Dvs, în sens absolut pozitiv și NU la un nivel de insultă.

Prin acest răspuns nu caut să mă justific în fața nimănui pentru modul și tipul de adresare ca și pentru conținutul ecoului meu, pentru că nu este cazul, însă am dorit să subliniez o serie de aspecte percepute în mod eronat de către Dvs.

Polemica pe acest subiect, din punctul meu de vedere, este încheiată.

"I rest my case" astfel și vă doresc numai bine!

Pragheza_Gotica
[20.08.13 23:40:05]
»

@le_maitre: Va multumesc pentru explicatie. Pentru mine folosirea pronumelui de politete nu este atat o chestiune de politete cat una de distanta. In Cehia denota lipsa de familiaritate cu o persoana. Oamenii se pot cunoaste de zeci de ani si daca nu au depasit un anumit prag de familiaritate sau de prietenie, tot cu dumneavoastra se vor adresa. Nu mai tin minte daca am adoptat sistemul aici, tind sa cred ca il aveam deja din Romania.

Ma incanta faptul ca va plac review-urile mele si multumesc pentru voturi, sper sa va placa si ultimul, si cele care vor urma. Cehia este o tara fascinanta in complexitatea ei discreta, aproape neexplorata. Incerc sa explic cateva fatete ale acestei complexitati, si daca am reusit sa redau macar o parte din ea si inca intr-un stil agreabil, nu pot decat sa ma bucur. O seara frumoasa!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
le_maitre, Pragheza_Gotica
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Praga și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047415018081665 sec
    ecranul dvs: 1 x 1