ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.01.2012
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    DEC-2011
    DURATA: 2 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Loreta - intre adevar si legenda

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    In fine, dupa o asteptare cam lunga, am ajuns sa imi ” iau in primire ” premiul pentru munca depusa pe acest site in 2010. Desigur, traiesc cu convingerea ca fara Cornel... nici tu distractie... nici tu socializare cu oameni super... nici tu tensiunea concursului... nici tu castigatorii si premii. Multumesc Cornel. Multumesc celor care mi-au citit povestile si care prin votul lor au apreciat munca mea.

    Asadar, iar am taiat Europa de la Est la Vest in autocar si am ajuns la Praga. Ce-i drept, eu imi alesesem o luna de vara si am ajuns in Decembrie, dar am ajuns cu bine.

    Vizita a inceput inca de dimineata, caci orasul este mare si merita parcurs pe jos, cat e ziua de lunga pentruca ai ce vedea.

    Am plecat cu autocarul de la hotel si pentru inceput, am traversat cartierul ” nomenclaturii ” locale, care arata cam cum era Cartierul Primaverii ” inainte de ”89.

    Am admirat Turnul Televiziunii (sau Turnul Bebelusilor) unul din cele mai inalte de acest gen din Europa (216 m.) Turnul este unic, datorita bebelusilor (statui) care se catara pe turn. Dar aceasta opera artistica, atasata turnulul, i-a adus un nefericit loc doi, in topul celor mai urate cladiri din lume (top realizat de un site de turism international, pe baza voturilor turistilor).

    Mergand mai departe, am trecut pe langa Palatul Pacek, un palat masiv si impunator, care in timpul celui de al II-lea Razboi Mondial a fost sediul Gestapo-ului. (acum Min. Industriei si Comertului).

    Apoi am trecut pe langa Marea Gara, o constuctie impresionanta din timpul Imperiului Hazburgic. Este veche de mai mult de o suta de ani, dar a fost recent renovata in interior pentru a dispune de toate dotarile necesare sec. XXI., pastrand totusi aerul vechi al constructiei.

    Am traversat Valtava pe unul din podurile noi si am ajuns in cartierul Mala Strana, de unde ne-am inceput traseul pietonal.

    Primul lucru intalnit in cale care m-a uimit, a fost un hotel, care are aspectul unei biserici. Cu tot ce ii trebuie unei biserici; cruce in varf, o cruce mare in fata usii de la intrare si doi preoti in fata. Hotelul se numeste” Acc-nifos Questenberk Hotel Praga ” si intreband ghida daca este hotel sau biserica, mi-a confirmat ca este hotel. Cu o istorie veche de mai bine de sapte sute de ani (a fost o vreme spital al Casteluli) si cu o gradina mare in spate, (una din incantarile turistilor pe timp de vara), hotelul tine pasul astazi cu tehnologia.

    Nu aveam timp de pierdut in fata lui asa ca am ajuns repede la prima tinta a zilei; Manastirea Loreta sau Loreto. Adresa unde se afla este Loretanske Namesti nr. 7 Praga 1, pe una din colinele ce inconjoara orasul.

    Este un ansamblu de constructii, care au fost ridicate incepand cu anul 1626 odata cu construitea unei capele din marmura ce copiaza ” fidel ”, casa Madonei (Fecioarei Maria) din Loreta, Italia. De ce tocmai acea casa a fost reconstituita? Pentru ca legenda spune ca ea a fost pur si simplu mutata de catre ingeri, din Nazaret si dusa in Italia pentru a o proteja impotriva paganilor. Mai aproape de adevar ar fi ca familia care a finantat aceasta constructie si nu mutare, se numea Angeli.

    Am mai spus si cu alte ocazii, ca in evul mediu, religia a jucat un rol foarte important in viata sociala si politica a Europei. Reprezentantii ei sustineau puterea statului, iar reprezentantii puterii, impartind banii cu biserica, erau sprijiniti in manipularea maselor. Caci daca mas-media nu exista, unde se adunau fregvent oamenii sa afle noutatile din comunitate? La biserica. Pe cine asculatu fara sa intrebe si fara sa se opuna? Pe preoti. Asadar cuvantul lor era ” litera de lege”.

    Cam asta s-a intamplat si in actuala Cehie, cand cultul marian (al Fecioarei Maria) a devenit arma cea mai eficienta a contrareformei, in urma infrangerii protestantilor (acestia se opuneau oricarui mijlocitor intre om si Dumnezeu).

    Asta se intampla la inceputul sec. XVII, cand o influenta, puternica si bogata nobila din Boemia, Katerina de Lobkowicz, s-a folosit de aceasta legenda si a cerut construirea unui altar, ce reprezinta casa Fecioarei Maria. Acum... (zic si eu...), ca nu si-au pus credinciosii intrebari de genul: cum au mutat ingerii casa din Nazaret in Italia... de ce tocmai in Italia si nu in alta parte... cum de era casa atat de pretioasa si de bogat ornamentata, cand se stie ca Fecioara si familia ei erau niste oameni simpli si nu aveau cum sa aiba o casa din marmura... ? Asta este meritul reprezentantilor bisericii, care ii faceau pe oameni sa creada si sa nu cereceteze.

    In plus se spune ca o grinda si cateva caramizi au fost aduse chiar din Italia, de la casa ”originala”. Ulterior in Boemia si in Moravia s-au descoperit inca vreo 50 de copii ale vestitei case (fiti siguri ca nu sunt identice). Important este mesajul religios si ca aceasta casa a constitui inceputul unei manastiri a carei constructie s-a intins pe cca. 350 de ani, prin adaugari de noi cladiri, si terenuri aferente.

    Aceasta legenda, am ascultat-o de la ghida din Praga, partenara ghidusei noastre, pe care am avut-o pe tot parcursul vizitei noastre in partea veche a orasului. Stateam afara, in fata manastirii... afara batea un vant teribil si rece, iar cand s-a dat unda verde sa intram, eram cei mai nerebdatori turisti sa vedem pe viu cele povestite.

    Ansamblul are acum o forma aproape patrata, fiind inconjurat de un rand de cladiri cu un etaj, accesul facandu-se doar din curtea interioara unde sunt la parter arcele si culoarele de trcere. La exterior, in fata laturii principale, acolo unde este intrarea, cateva statui decoreaza gardul masiv ce are doar un rol decorativ si de delimitare a proprietatii fata de strada din fata manastirii. Si de o parte si de alta a intrarii sunt statui, aceasta latura a cladirii fiind singura cu decoratiuni in exterior. Celelalte trei laturi, la exterior au doar rol de zid de protectie. Desigur exista o poarta mare prin care se intra in curte. Deasupra intrarii este un turn cu ceas cu cadrane pe patru laturi, frumos decorat. Ceasul a fost adaus in turn in 1690, are 27 de clopote si un mecanism deosebit, bazat pe un cilindru cu pini pentru a produce melodii diferite, ce pe pot fi cantate la fiecare ora, in plus cateva speciale pentru sarbatorile importante.

    Am cumparat bilete de intrare (130 CZK + 100 CZK fotografiatul, audio ghid 130 CZK in 7 limbi 1Euro = 25 CZK) si am intrat in curte.

    Am inceput vizitarea ansamblului cu un tur plecand din partea stanga a edificiului. Se merge pe sub bolti sustinute pe stanga de zidurile cladirii, iar in dreapa, catre curte, de coloane. In primul colt din stanga am intrat in Capele Sfintei Ana. La jumatatea laturii vestice am vizitat Capela Sf. Francis Serafinul. A urmat apoi Capela Sfintei Familii si Biserica Nasterii Sfantului Isus. Aceasta din urma este deosebit de frumos realizata din marmura, cu altare aurite si tablouri desigur cu teme religioase. Aceasta biserica a fost constuita cam dupa o suta de ani de la inceputul construirii, manastirii si este realizata intr-un frumos stil rococo.

    In centrul curtii interioare este Sfanta Casa a Fecioarei, realizata din marmura, avand la exterior pe toate laturile sale sculptate basoreliefuri cu scene din viaţa Maicii Domnului, nunta ei, Buna Vestire, naşterea lui Isus, moartea Mariei şi mutarea Sfântei Case din Nazaret. Aceasta este constructia ce da numele manastirii si una din atractiile orasului Praga. In interior se mai vad fragmente din frescele pictate acum 400 de ani si pe peretele din stanga, o parte dintr-o grinda originala. Altarul este protejat de un grilaj, caci acolo se afla o statuie din lemn de cedru, a fecioarei, valoroasa prin vechimea pe care o are.

    In curtea interioarea de o parte si de alta a Casei Sfinte, exista doua fantani arteziene, adevarate ansambluri statuare, una reprezentand Invierea si cealalta Adormirea Maicii Domnului.

    O alta legenda care invaluie in mister manastirea, este cea a Sfintei Starosta, care nedorind sa se marite cu cel ales de tatal sau, s-a rugat atat de fierbinete sa nu se intample acest lucru, incat i-a crescut par pe fata si a devenit atat de urata, incat nimeni nu a mai vrut-o de sotie. Drept razbunare, tatal ei a crucificat-o, pentru indrazneala ei de a nu se supune unei decizii atat de importante legate de o alianta. Aici nu ma pot abtine sa ma intreb; ce parinte isi pune mai presus de viata fiicei sale interesele, incat o crucifica? (adica o omoara, in chinuri lungi si dureroase).

    In partea de vest, in cateva sali de la etaj este pastrat si prezentat tezaurul manastirii. Sunt obiecte de cult si vesminte, cel mai valoros fiind ” Soarele din Praga ”, un ostensoriu (obiect de cult in care se pastreaza la calolici ostia - paine nedospită care serveste la impartasanie), realizat la Viena în 1699 din 6222 de diamante.

    O alta legenda a manastirii spune ca bogata contesa Ludmila Eva Kolowratova, cand s-a casatorit a treia oara (la varsta de 60 de ani) a avut rochia de mireasa impodobita cu aceste diamante (exista un tablou care o infatiseaza cu celebra rochie). Din interese majore, pentru ea si familia sa, (motivul oficial fiind ” salvarea ” manastirii...) a donat toate diamantele pentru realizarea acestui ostensoriu, care desigur era folosit doar la anumite evenimente si doar pentru anumite persoane. Un alt obiect deosebit de valoros prin vechimea sa, este un potir din 1590.

    Cu acesasta zona a manastirii am incheiat vizita si am iesit in stada principala de unde am plecat catre alte obiective turistice demne de toata atentia.

    Daca veti vizita aceasta manastire, va recomand sa apelati la un ghid. Povestile care insotesc vizita, intregesc tabloul intr-un mod placut.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 09.01.12 22:06:42
    Validat / Publicat: 10.01.12 06:39:59
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în CEHIA
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 6483 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Praga - Turnul Televiziunii ( Turnul Bebelusilor )bebelusii se vad ca niste puncte mici negre in stanga , in dreptul acoperisului tuguiat.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 28 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    webmaster15
    [10.01.12 06:39:52]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    magdalena
    [10.01.12 09:36:57]
    »

    Interesanta povestire despre locuri mai putin stiute si vizitate in Praga!

    webmaster13
    [10.01.12 09:45:54]
    »

    Melodia postata se poate sterge/schimba!

    Cristian_h*
    [10.01.12 10:06:15]
    »

    @magdalena Manastirea Loreta face parte dintre cele mai importante monumente in stil baroc din Praga si este printre cele mai vizitate obiective , pe mine m-a atras tezaurul insa habar nu am avut de aceste legende! Interesant, multumesc!

    magdalena
    [10.01.12 11:04:17]
    »

    @Cristian h, eu ma refeream la faptul ca in Praga lumea se imbulzeste in special la Castel, la Turnul cu Ceas si la Podul Carol.

    La cate impresii sunt pe site cu Praga, prea putini au povestit despre aceasta manastire.

    La grupurile de turisti care merg cu autocarul, evident ca Manastirea Loreta este o locatie aleasa.

    Ma bucur ca @diaura a dezvoltat acest obiectiv turistic, pentru ca in Praga merita a fi vizitat fiecare loc! Iar centrul istoric trebuie facut "la pas".

    Pentru cei doritori, site-ul oficial este acesta http://www.loreta.cz/en/index.htm.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Diaura*AUTOR REVIEW
    [11.01.12 23:15:08]
    »

    @cristian_h si magdalena.

    Din fericire, am avut parte de o ghida minunata, care stia o multime de legende. Si cand ne deplasam de la un obiectiv la altul, ei tot nu ii tacea gura. Femeia aia a vorbit continu... ore intregi; spre multumirea mea si cred ca si a celorlati din grup.

    Mi se pare normal si o fac cu placere, sa va spun si voua (si tututor celor care citesc povestile mele) tot ce am aflat de la ea.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    kmy
    [16.01.12 07:36:52]
    »

    Daca veti vizita aceasta manastire, va recomand sa apelati la un ghid. Povestile care insotesc vizita, intregesc tabloul intr-un mod placut

    Ce nevoie mai am de un ghid daca am citit impresiile tale?!

    Sunt atat de bine redate incat nu trebuie decat sa le tiparesc.

    Nu stiam unde sa-mi sarbatoresc anul acesta 10 ani de la casatorie, dar m-ai convins! Dupa cum vezi sunt pe urmele tale si ma bucur cand postezi lucruri atat de importante. Multumesc pentru tot!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Diaura*AUTOR REVIEW
    [16.01.12 08:18:10]
    »

    @kmy

    Iti multumesc pentru apreciere si Casa de piatra.

    Oricum un audioghid, sau impresii tiparite nu sunt la fel de bune ca un ghid in carne si oase. Pe ghid il poti intreba orice; si daca este unul bine pregatit cum am avut eu, e mai mare dragul sa te insoteasca in vizite.

    Am continuat cu alte legende din Praga. care sper sa iti fie de ajutor in viitoarea vacanta.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Diaura*, kmy, magdalena
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Praga și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063982963562012 sec
    ecranul dvs: 1 x 1