GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Praga o capitala a contrastelor
In continuarea vacantei pe care am avut-o in acest an si care a debutat cu doua zile la Budapesta, am ajuns la Praga putin dezamagiti de calitatea autostrazii care leaga Austria de Cehia (multe denivelari) dar pastrand in suflet speranta ca odata ajunsi la destinatie toate micile nemultumiri se vor estompa. Aveam sa ma conving ca Praga, in toata splendoarea ei, merita vazuta chiar daca anumite intamplari ne aminteau de Romania. Hotelul in care ne-am cazat, Grand Hotel, amplasat la 15 minute de mers pe jos de centru, ne-a intampinat un pic cam rece, omul de la receptie parand un pic de pe alta lume, fara zambet, fara expresie. Ne-a dat cheia, un ghid al orasului, ne-a aratat impersonal unde este amplasat hotelul fata de principalele atractii si ne-a atentionat sa-i dam banii de cazare. Dupa ce am platit nu am primit factura, receptionerul motivand ceva ca e sambata si nu merge softul... Am insistat la plecare si mi s-a dat acea factura cu aerul ca poate nu am platit sau ceva asemanator...
Hotelul este bun ca amplasare, camerele sunt mari, au tot ce le trebuie, numai micul dejun a fost putin cam sarac si ne-a dus cu gandul la un hotel pentru studenti. Poate suntem noi mai pretentiosi...
Avand experienta proaspata a modului in care comerciantii cehi tranzactioneaza euro de la turisti (am cumparat vigneta si un suc de la benzinarie si fiecare vanzator a aplicat alt curs) am decis sa scoatem din bancomat direct coroane si a fost foarte bine.
Praga ne-a intampinat cu Turnul Orasului vechi si ne- a dus spre Piata Wenceslas animata de o mare de turisti din toate colturile lumii, veniti sa vada cladirile de epoca foarte bine conservate, imbinate perfect cu cele moderne. Ne-am plimbat cu o inghetata in mana pe Na Prikope (in traducere... la sant caci pe vremuri separa Orasul vechi de cel nou), asta ca sa nu intram in nenumaratele magazine cu preturi cam mari, ne-am minunat de multele buticuri cu cristaluri - doar suntem in Boemia! - dar si de felul liber si degajat in care oamenii circulau peste tot, ca la ei acasa, caci Praga are un aer familiar care te face sa te simti de-al locului. Am strabatut Podul Carol peste Vltava care ne-a dus in inima Orasului vechi, trecand pe langa muzicanti, artisti si artizani, am lasat in urma Turnul Pulberii in apropierea caruia si-au avut resedinta regii Boemiei, am vizitat Castelul Praga, impresionanta Catedrala a Sf. Vit si nu am ratat Primaria Orasului vechi cu al sau Ceas astronomic unde am stat cu ochii atintiti pe figurinele de epoca ce-si fac neobosit rondul la fiecare ora exacta, in acordurile unui trompetist din zilele noastre. Ne-a impresionat si Cartierul evreiesc Josefov (foarte bine conservat) dar si Catedrala Sf. Nicolae care ne-a facut sa uitam de cersetorii care stateau cu mana intinsa langa turistii asezati la terase.
Am mancat specialitati cehe, inclusiv carnatii bohemian, medalioanele de porc cu varza si galuste si muschiul de vita in sos de smantana si bere neagra, am baut evident bere care este foarte buna. In medie o masa cu fel principal, salata, bere si cafea ne-a costat cam 850 coroane (aprox 30 euro)
Ne-am luat la revedere de la Praga de pe treptele Muzeului National, de unde privelistea e minunata, pastrand in retina strazile pietruite (nu am mai vazut niciodata atat de multe! ), marea de tineri care forfotesc peste tot si aerul medieval al unui oras considerat o bijuterie a estului.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (giglia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Intre vechi si nou, intre civilizatie si mica ciupeala pe care o fac vanzatorii cand vad euro, intre amabilitate si raceala, intre solemnitatea unei catedrale gotice in spatele careia se afla o gradina cu bonsai, stiluri arhitectonice diferite la aceeasi cladire (Catedrala sf. Vit), muzeul instrumentelor sexuale langa vechi monumente medievale...
mutat la 'Excursie Praga'; sters rubrica noua introdusa de autoare.
Din cate am inteles, autostrada are denivelari datorita extractiilor de carbune care se fac in Cehia, uneori stramutandu-se orase pentru acest motiv.
Cam aceleasi sentimente am trait si eu in Praga fiind...
Am stat prea putin la Praga pt a scrie un review dar atat cat am vazut mi-a placut. Intr-adevar exista contraste intre zona de centru si cartiere. Am postat 3 foto din zona palatului ce gazduieste Ministerul de Externe.
Buna
Imi poti spune cat sunt taxele autostrazilor din Ungaria, Austria si Ungaria?
Multumesc
in Ungaria taxa este aproximativ 11 EUR/10 zile sau 6 EUR/4 zile. iar in Austria 8 EUR/10 zile. se achita numai pentru autostrazi, nu e obligatorie pe drumurile nationale.
aici ai un site unde poti afla detalii pe aceasta tema.
inca ceva: de aici poti sa iti cumperi online vigneta de Ungaria. e foarte simplu, se poate plati cu un card dupa care iti printezi chitanta. si asa scapi de grija opririi la intrare in Ungaria pentru vigneta.
se poate si pentru Austria dar nu prea se renteaza pt ca trebuie sa astepti dupa aia sa iti vina acasa, la ei e cu chestie de-aia lipicioasa de lipit pe parbriz.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Vyšehrad - cea de-a doua cetate a primilor regi ai Cehiei — scris în 04.10.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Primăvară și istorie în Praga (2) — scris în 22.09.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Primăvară și istorie în Praga (1) — scris în 21.09.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Praga... la superlativ — scris în 25.04.24 de scubi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Praga așa cum am văzut-o noi — scris în 25.11.23 de Adrian Branescu din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2023 PRAGA si frumusetile ei... — scris în 22.08.23 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Cartierele Pragăi: Nové Město — scris în 26.05.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ