GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Elixirion si Micul Print (Potos) - Paradisul condimentelor si al dulciurilor
Cand marii navigatori au pornit corabiile spre „lumea noua” au descoperit, odata cu teritoriile necunoscute pana atunci, bogatia de mirodenii si proprietatile terapeutice si chiar afrodisiace ale acestora.
La fel ca si temerarii exploratori m-am simtit si eu cand aromele exotice mi-au purtat pasii spre micul magazin situat in Potos, pe drumul ce duce spre Theologos.
La intrare, pe o masuta stau randuite bucati multicolore de sapun din ulei de masline cu diferite arome: portocale, scortisoara, levantica, fistic. La fel produsele cosmetice pe baza de ulei de masline, sarea de mare in diverse culori si parfumuri, precum si buretii de baie.
Pe o masa mai mare, la prima vedere „banale” obiecte pe care le gasim in orice bucatarie (linguri de lemn, tocatoare, sucitoare pentru placinta, mojare, storcatoare de citrice), in fapt adevarate opere de arta sculptate in lemn de maslin.
Pe rafturi stau randuite mai ceva ca in camara unei gospodine desavarsite, borcane mari sau sticlute nu mai mari decat un degetar cu tot felul de minunatii care imbogatesc gustul mancarii si dau savoare bucatelor.
Vedeta incontestabila este masticul de Chios, o rasina foarte rara cunoscuta si sub numele de „Lacrimi de Chios”, ideala in tratarea ulcerului gastric. I se alatura batoanele de vanilie ale caror seminte ne „parfumeaza” prajiturile, anasonul, scortisoara, cardamonul, chimenul, nucsoara si cuisoarele.
Tot la loc de cinste se afla oregano, nelipsit din bucataria greceasca, cimbrul si cimbrisorul, piperul (alb, rosu sau negru), boiaua de ardei dulce sau iute, busuiocul, salvia, dafinul, rozmarinul, menta, levantica, sofranul si maghiranul.
Foarte bogata este si oferta de amestecuri de condimente pentru carnea de miel, de vita, de pasare, de vita sau de peste, ori pentru salate.
Alta piesa de rezistenta a magazinului „Elixirion” sunt produsele „bio” obtinute din solul arid in aparenta, dar pe care oamenii de acolo au reusit, prin mijloace doar de ei stiute, sa le faca roditoare: masline uscate la soare si marinate in sare sare si otet, ulei de masline presat la rece, otet aromat, fructe uscate, ulei de masline cu plante aromate, vinete afumate, rosii uscate la soare. De asemenea gasim bauturile locale: tsipuro (rachiu din struguri), ouzo (rachiu din struguri cu anason), lichioruri cu mastic si vinuri albe, rose si rosii.
Un loc aparte il ocupa dulceturile si mierea. Alaturi de dulceata clasica de nuci, de gutui, de smochine salbatice sau de trandafiri, sta fara teama dulceata de tomate, de morcovi, de vinete si chiar de masline. Mierea pin este cea mai cunoscuta, dar la fel de gustoasa este si cea de portocale si cea de cimbrisor.
Cel de-al doilea magazin si care se afla practic in aceeasi incinta „Micul Print” poate fi numit fara rezerve „paradisul copiilor”. Cei mici si nu numai ei gasesc aici o gama variata de bomboane, caramele, acadele, migdale glasate, masline trase in ciocolata, foi de marmelada de prune si de caise, rahat, serbeturi, halva, pasteli (bomboane din susan si miere) si nuga.
Nunta si botezul sunt doua evenimente foarte importate la care participa toata comunitatea. Fiecare mesean primeste „marturia” prezentei sale la bucuria familiei, care consta intr-o punguta cu bomboane. In magazinul „Micul print” oricine gaseste ceva sa-i placa: pungute din tul, din matase si chiar sub forma de landou.
Din cele doua magazine puteti alege un suvenir delicios pentru voi sau pentru prieteni.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (almona); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am şi eu doua rugăminţi maaari de tot.
1. Dacă review-ul nu-şi are locul aici, să fie mutat unde se potriveşte mai bine.
2 Întrucât eu nu am găsit o variantă audio, iar cele video pe care le-am găsit se încarcă foarte greu, vă rog dacă poate găsi cineva melodia Sokolata interpetată de Sarbel (sau Sarmpel)
De la greci am invatat si eu ce insemana cele 5 bomboane:
sanatate, prosperitate, fertilitate, fericire si viata lunga!
Frumos, multumesc!
Deşi am fost invitată la o nuntă grecească, n-am ştiut despre cele 5 bomboane şi semnificaţia lor. oricum, în punguţa mea erau mult mai mult de 5 bomboane pe care... le-am mâncat.
Off-topic Anul acesta am auzit despre coniacul Metaxa care este de 3,5, sau 7 stele. Cică dacă-l iei pentru tine sau pentru prieteni să iei de 5 sau 7 stele. Cel de 3 stele este pentru parastase.
Eu am fost la noi in tara, la o nunta... unde nasii sunt greci din Grecia... si care s-au ocupat de aducerea marturiilor, personal...mi-au explicat... semnificatia acelor bombonici.
Corect apropos de coniac... stiam... cel de 3* e mai ieftin si... mai putin putin maturat...
Iar am mai invatat ceva!
Sa mai zica cineva ca ''pierzi timpul pe net''!
apropo de coniacul Metaxa din punct de vedea al raportului calitate/pret cel mai bun este cel de 5 stele. Eu ori de cate ori am mers in Grecia mi-am procurat cateva sticle pt. cadouri si pt. mine! din pacate anul acesta preturile au crescut mult, daca in 2009 era cam 11-12 euro acum a ajuns la 17 euro chiar si in vama (la duty free), asa ca am luat mai mult uzo (tot din vama) din Lesbos (cel mai bun) care costa 7,1 euro (in 2009-5 euro). Merita! Felicitari pt. review!
@webmaster10
Mersi mult pentru melodie
@sandu. 53
Între magazinele din vamă şi cele "ordinare" nu cred că mai este vreo diferenţă, întrucât conceptul de "dutty-free" a dispărut şi a fost înlocuit cu cel de "free-shop". Deosebirea dintre cele două ar fi că în duty-free produsele erau neaccizate. Acum toate produsele (alcool, ţigări etc) sunt purtătoare de accize şi nu prea mai e mare diferenţă.
Foarte bine descris. Parca simti cu adevarat aromele. La urmatoarea vizita in Grecia voi cauta aceste magazine.
Categoric, urmatoarea vizita in Thassos va include si o incursiune la aceste magazine. Din lipsa de timp, Potos a ramas pe lista cu "data viitoare".
Pentru ca, vorba ta, daca vreau si plaja si excursii, imi trebuiau 12 zile...
@trandafir 1970
”Pentru ca, vorba ta, daca vreau si plaja si excursii, imi trebuiau 12 zile...
Pe puţin. Anul ăsta am aflat că suntem printre puţinii care mergem în sejur de 6/12 sau 7/14 nopţi. Noi, sârbii şi bulgarii. Nemţii şi grecii stau 1-2 luni. Şi vin în fiecare an.
”Anul ăsta am aflat că suntem printre puţinii care mergem în sejur de 6/12 sau 7/14 nopţi. Noi, sârbii şi bulgarii. Nemţii şi grecii stau 1-2 luni. Şi vin în fiecare an.
@almona, ce vârstă au nemţii respectivi? Eu am tot concediul 25 de zile lucrătoare...
@ krondia
Cei care stau o lună, lucrează, ceilalţi, nişte "bieţi" pensionari.
Am rememorat minunatiile acestea dupa care mi se scurgeau ochii in Thasos!
Dupa miere m-am topit si eu! Atatea amestecuri inedite... Pentru asta m-as intoarce acolo!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Un concediu 70% reușit — scris în 28.08.21 de adiman73 din SLATINA - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Potos și atractiile zonei — scris în 15.08.19 de johnnybegoode din PIATRA NEAMT - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Plaje de langa Potos — scris în 10.08.16 de danezu008 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Festival international de dans folcloric in Potos — scris în 14.10.15 de adutza_ghiocel din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Thassos. Potos. Probabil cea mai buna varianta calitate - pret. — scris în 03.08.16 de marius_ban din PLOPENI [PH] - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Psili Ammos - o plaja de vizitat în apropiere de Potos — scris în 23.07.15 de Valeriu Gh din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Potos. Thassos. Preturi. Pareri — scris în 23.09.14 de AleDia din SIBIU - RECOMANDĂ