ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.11.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 18.11.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
OCT-2009
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Un strop de vin de Porto

Ilustrație video-muzicală
Mísia - ''La gavina''
TIPĂREȘTE

E toamnă, au început şcolile, se culeg recoltele, se umplu cămările cu bunătăţi. Ce ar mai merge un vin... şi nu orice vin, mai degrabă unul deosebit, de Porto. În magazine, cel puţin aici la noi, oferta e destul de limitată. Cea mai bună variantă e să ne urcăm în avion şi să ne oprim direct la sursă... la Porto!

Zis şi făcut. Ne-am pus ţoalele în traistă şi direcţia aeroport. Prin Madrid s-a dovedit varianta cea mai economică, din Barajas spre Portugalia fiind doar o aruncătură de băț. După o întârziere de 5 ore a avionului (pentru prima dată ni se întâmpla la un low cost) şi un zbor lejer de o oră, am ajuns în toiul nopţii la Porto. Au urmat transferul, cazarea (central, lângă Torre de los Clérigos), apoi somnul.

Porto (îl mai întâlnim în vest sub denumirea de Oporto), al doilea mare oraş al Portugaliei, este unul din cele mai vechi centre ale Europei iar din anul 1996 este inclus în patrimoniul mondial al UNESCO. Situat la marginea unui estuar, acolo unde râul Douro se varsă în Atlantic, Porto se bucură de o climă ideală cultivării viţei de vie. De-a lungul timpului, beneficiind de avantajele alianţei cu Portugalia, englezii şi-au pus amprenta în activităţile producerii şi comercializării vinului în zonă. De aceea o mare parte din exporturi ia drumul Marii Britanii. Sunt multe companii care produc de sute de ani licoarea, majoritatea urmând aproape aceeaşi reţetă: în plin proces de fermentare amestecul este îndoit cu brandy de 70% alcool. De aceea un vin de Porto ajunge să aibă o alcoolemie de 19-21°, faţă de 11-12° în mod obişnuit. Aviz amatorilor, a se consuma cu moderaţie. Dealtfel, portughezii îl beau doar înainte sau după masă, niciodată în timpul ei. O dată desfăcută, sticla trebuie consumată în 2-3 zile. Înainte de comercializare vinul este ţinut în butoaie circa 3 ani pentru maturare. Vintage indică un an bun, cu recoltă superioară. Sunt doar 2 sau 3 asemenea ani într-un deceniu.

Acum, după o scurtă introducere tehnică a vinului de Porto, să pornim în lumea lui, să-i urmăm firul poveştii începând din amonte, pe Douro, printre butacii de viţă de vie, de unde pleacă strugurii recoltaţi şi până la magazinele de prezentare şi degustare din Vila Nova de Gaia, peste râu de Porto.

Sunt multe agenţii de turism în oraş care vă oferă excursii de o zi spre podgoriile din amonte pe Douro în varianta unei croaziere dus-întors sau dus cu trenul şi întoarcere pe vapor. Dacă nu vă interesează în mod special plutitul pe râu vă recomand să alegeţi varianta pe cont propriu cu trenul. Este de 4 ori mai ieftină iar adevăratul câştig e că puteţi sta oricât doriţi în zonă, plimbându-vă în voie pe lângă viţă. În varianta agenţiilor, după doar o oră de stat acolo, timp în care veţi vizita una-două podgorii, veţi urca la ora 12 pe vapor şi veţi face 5-6 ore pe drumul de întoarcere. Deci, alegeţi. Noi vă prezentăm varianta recomandată.

Trenul face o oră şi jumătate maxim până în pitoreasca staţie Pinhão, o mică localitate în jurul căreia sunt concentrate podgoriile celor mai vestiţi producători. Există posibilitatea obţinerii unor hărţi ale zonei, chiar din Porto. Trecem râul peste Ponte de Pinhão şi urmăm drumul şerpuit de-a lungul său în aval. Atmosfera este plăcută şi un parfum se simte în aer; mergem pe Rota do Vinho do Porto, marcată printr-un indicator stradal. Şi într-adevăr, deşi recolta s-a terminat de câteva zile, mai întâlnim pe drum o camionetă întârziată având bena plină de struguri. După o intersecţie părăsim Douro şi urcăm pe lângă un mic afluent al său, intrând mai adânc în inima podgoriilor, care sunt acum la doar un pas de noi. Întâlnim muncitori care recoltează, dotaţi corespunzător cu jeepu-uri şi tractoare. Soarele iese din când în când dintre nori, luminând spectaculos şirurile de viţă-de-vie, aranjate meticulos ca plutoanele dintr-un batalion.

Portughezii au mare grijă de comoara lor, dealuri întregi sunt terasate, pietruite, nu vezi nicio bălărie, nimic ce poate afecta recolta. Panouri mari aşezate pe dealuri îţi indică producătorul, ici colo zăreşti câte o Quinta aruncată pe o colină ce te ademeneşte, în speranţa de a găsi o cramă cu vin bun. Mergeţi şi degustaţi, şi eventual dacă v-a plăcut, cumpăraţi. Intraţi prin vie, simţiţi mirosul şi poate mai găsiţi un ciorchine necules. Delectaţi-vă cu feeria de culori ruginii ale frunzelor. Noi ne-am ospătat, pe lângă strugurii găsiţi, cu smochine şi migdale culese din pomii de pe drum.

Nu vă pierdeţi vremea vizitând Pinhão, e un orăşel foarte mic. Restaurantele se deschid după ora 20, ceea ce e prea târziu, pentru că trebuie să prindeţi ultimul tren. Interesant este pe dealuri. Cel mai bine ar fi să nimeriţi aici în zi de recoltă, undeva pe la final de septembrie. La degustări fiţi cumpătaţi, dacă vreţi însă să trageţi o beţie în toată regula şi nu aveţi posibilitatea de a rămîne peste noapte vă sfătuiesc să o faceţi în Porto, acolo unde ne vom întoarce acum.

Oraşul este spectaculos, străzile sunt pitoreşti, casele sunt vechi şi îngrijite. Oferta de cazare este generoasă, la preţuri decente şi aproape de punctele de interes. Pentru a vedea oraşul de sus urcaţi în Torre de los Clérigos, veţi avea parte de o panoramă extraordinară. În prim plan veţi admira vinăriile peste mal de Douro, Catedrala Se ori primăria. Însă, odată coborâţi din turn, îndreptaţi-vă spre crame trecând pe tablierul superior al podului Dom Luis I, proiectat de celebrul Gustave Eiffel. În următoarele zile veţi observa că podul vă va atrage ca un magnet, atât ziua cât mai ales noaptea, când este luminat. Dealtfel Porto are multe poduri importante peste Douro iar cel mai bun mod de a le vedea este pe vas în croazieră. Aceasta este inclusă în preţ dacă v-aţi decis să luaţi busul turistic, iar pe lângă ea aveţi parte, tot inclusă în preţ, de o degustare la una din cramele aflate în Vila Nova de Gaia.

Vizitând aceste crame intri în atmosfera vinului de Porto, ajungi să îi cunoşti povestea, istoria, aromele, oamenii care îl produc. Pivniţele sunt impecabile, butoaiele aranjate, tancurile din aluminiu strălucesc. Cu 4 euro aveţi parte de o poveste despre procesul de coacere şi producere a strugurilor, o incursiune printre butoaie, eventual un film iar la final, momentul de glorie: degustarea. Se servesc atât vinuri albe cât şi roşii. Veţi fi cu siguranţă încântaţi de prezentare iar tentaţia de a cumpăra măcar o sticlă e mare. Preţurile sunt ceva mai ridicate decât în magazinele din oraş, dar nu e o diferenţă deranjantă. Chiar şi cei mai pretenţioşi îşi vor găsi sticla preferată pentru că oferta este peste aşteptări. Găsim vinuri vechi de 10,20,30 sau 40 de ani, iar dacă punga vă permite cu adevărat, puteţi pleca acasă cu vin vechi de peste 100 de ani! Inutil să vă spunem că marfa este exemplar prezentată şi ambalată. Iar în faţa cramelor sunt o grămadă de terase la malul apei. Puteţi degusta un pahar de Porto în cramă, la terasă sau pe promenada lui Douro, acolo unde, în scop decorativ, aproape de malul sudic, portughezii au ancorat o mică flotă de vase de transport. Acestea sunt încărcate cu butoaie vechi ce amintesc de vremurile bune în care vinul de Porto pleca în toate colţurile lumii pe calea apei.

Şi nu uitaţi să vă plimbaţi pe străzi. Au un farmec aparte, misterios, mai ales cele de pe malul râului. Căutaţi şi descoperiţi magazinele de vinuri cochete, cu vitrine atractive, cu case de marcat vechi de zeci de ani. Catedralele impunătoare, tramvaiul galben vechi, frescele ceramice de pe clădiri. Promenada de pe malul opus vinăriilor, terasele, pieţele. Castelo do Queijo de pe malul Atlanticului. Şi multe altele.

Cam atât am avut de spus despre Porto. Bineînţeles că mai sunt destule, dar vă las pe voi să le descoperiţi, iar dacă aveţi noutăţi, poate ne ziceţi şi nouă. Sper că aţi parcurs acest articol cu un vin de Porto alături, dacă nu, umpleţi paharul şi mai citiţi încă o dată.

Dovada că AmFostAcolo şi mai multe fotografii în albumul nostru personal click aici

## end review sc

[fb]
---
Trimis de badge® in 19.11.10 10:46:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA. A mai fost în/la: Lisabona, Sintra
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4768 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (badge®); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Podul Luis I şi râul Douro
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7300 PMA (din 13 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

sandu.53
[19.11.10 11:03:50]
»

te invidiez pentru excursia asta deosebit de placuta facuta intr-o tara atat de frumoasa! citind m-am gandit la caldura, soare, lumina, peisaje frumoase, fado si mai ales... la vinul de Porto... frumos review-ul, il citesti cu mare placere! felicitari!

mariana.olaru
[19.11.10 11:38:14]
»

Cred că e de prisos să caut un epitet pentru excelenta ta prezentare, care mi-a făcut poftă de un vin... fie el și de Porto!... dar mai ales de Portugalia...

Apreciez la superlativ stilul elegant al review-ului tău, ineditul destinațiilor turistice pe care ni le propui, dezinvoltura cu care treci de la informații tehnice la recomandări utile, de la sobrietatea descrierii la picanterii, de la contemplare la exaltare. Încă o dată pe ziua de azi, felicitări!

ileanaxperta*
[19.11.10 12:07:41]
»

Un "cocktail" de exceptie, imbinand talent, degustari de vinuri bune, cu descrieri superbe ale unei destinatii turistice fermecatoare, un stil vesel si relaxat al naratiunii... cam acestea sunt, cred eu, poate doar cateva din ingredientele acestui review bine scris. (ca de altfel si cel cu cea mai mare piata de peste din Tokyo).

Si aici multe felicitari si astept alte "degustari" de impresii. Numai bine si vacante de vis oriunde si oricand. We fericit si linistit!

webmaster13
[19.11.10 12:16:42]
»

Sper sa placa coloana sonora atasata, insa se poate schimba la cerere!

balasa violeta
[19.11.10 15:31:42]
»

Ce-as mai putea spune... nu voi lasa necitit nici-un rw. marca badge.

Mi-a placut!

sandu.53
[20.11.10 13:59:04]
»

webmaster 13 excelenta melodia aleasa se potriveste perfect cu review-ul! felicitari!

romanitzaa
[20.11.10 18:01:17]
»

Frumos, energie, vin rosu, miscare, latinitate: asta am simtit eu citind acest review.

Felicitari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, ileanaxperta*, mariana.olaru, romanitzaa, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Porto și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056823015213013 sec
    ecranul dvs: 1 x 1