ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.05.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Bisericile Păcii din Silezia, cele mai mari clădiri religioase europene din lemn

TIPĂREȘTE URM de aici

În, vezi impresii, spuneam că în drum spre Wrocław am trecut prin Świdnica și Jawor pentru a vedea Bisericile Păcii din Silezia de Jos, din decembrie 2001 componente ale Patrimoniului Mondial UNESCO. În review am spus și cum am ajuns acolo.

Am văzut două din cele trei biserici construite după Pacea de la Westfalia încheiată în anul 1648 în urma Războiul de treizeci de ani prin care protestanților din Silezia li s-a permis să-și construiască trei biserici dar în condițiile impuse de habsburgii catolici prin împăratul Ferdinand al III-lea. Să fie construite pe cheltuiala protestanților în mai puțin de un an, Bisericile să fie din lemn fără a folosi cuie, fără turnuri și clopotnițe, să fie în afara orașului, la o distanță de zidurile lui mai mică de o bătaie de tun, condiții ca bisericile să fie modeste și să nu reziste timpului.

Au fost construite la Głogów, Jawor și Świdnica și numite Kościoły Pokoju (Bisericile Păcii) din ele se mai păstrează astăzi ultimele două.

Kościół Pokoju w Świdnicy (Biserica Păcii din Świdnica) , cel mai mare templu baroc din lemn din Europa, aflată în Plac Pokoju (Piața Păcii) 6 în mijlocul unui parc cu copaci seculari, a fost prima escală a zilei. A fost construită în 10 luni în „tehnica pe jumătate din cherestea” (un schelet de lemn umplut cu lut și paie) prima slujbă în Biserică având loc în iunie 1657.

A fost o mobilizare exemplară, cu participarea tuturor, de la vlădică la opincă, cum se spunea odinioară la noi, fiecare contribuind cu ce putea, cu sume mari de bani unii, cu o scândură sau un lemn alții, iar rezultatul a fost pe măsură. Este imensă, are 44 metri lungime, o suprafață de circa 1350 metri pătrați, are 3.000 de locuri în total putând participa la slujbe 7.500 de credincioși și, poate cel mai important, clădirea rezistă de peste 350 de ani. A suferit câteva avarii, a suferit lucrări de reparații, renovări, restaurări, au fost ridicate alte clădiri fiind astăzi un complex arhitectural și urban deosebit, unic, mult căutat de turiști. Este împrejmuită cu gard dar are mai multe porți de acces în incintă.

Pe site-ul complexului, kosciolpokoju.pl, se găsesc numerele de telefon și fax, adresa de email și mai multe detalii, inclusiv programul de vizitare, între orele 9 și 18.

Kościół Św. Trójcy (Biserica Sfânta Treime) , cum este ea închinată, este o bazilică cu trei nave pe un plan în cruce grecească, crucea cu patru brațe egale care aici au fost numite Sala de Botez cea din est, cea din vest Sala Morților, în nord Sala Câmpului și la sud Sala Nunților. Are un exterior simplu, ziduri albe între stâlpi din lemn de culoare închisă, aspectuos prin adăugirile de pe fațade, pridvoare, camere poligonale, frontoane, prin acoperișurile cu mai multe pante sferice parțial acoperite cu șindrilă și prin cupola turtită în formă de ceapă.

Pe ușa din partea de est am intrat în Biserică în Sala de Botez unde se află o mică expoziție, un magazin cu suveniruri și casa de bilete la care ne-am oprit. Am achitat câte 15 zloți și am mers spre Cristelnița veche de la mijlocul secolului 17, realizată din lemn, împodobită cu „Sculptura Botezul lui Iisus” din lemn aurit, cu numele și stemele celor șase familii donatoare. Am văzut expuse pe pereți portretele preoților care au slujit în Biserică și, într-o vitrină de sticlă, bogate „Haine liturgice” folosite în Biserică. Am văzut și Sacristia și am mers la Altarul construit cu ocazia aniversării a 100 de ani de la finalizarea Bisericii. Este bogat împodobit cu picturi, cu un „Basorelief Cina cea de Taină” , cu sculpturi, de menționat „Grupul Iisus și Sf. Ioan Botezătorul” și „Mielul” de pe cupola altarului. Are șase coloane corintice și o Mică Orgă, delicată, performantă.

Foarte aproape, în fața Sălii Câmpului, se află Amvonul cioplit în lemn în anul 1728 de sculptorul August Gottfried Hoffmann din Dresda, împodobit cu „Basorelieful Iisus Păstorul cel Bun” , cu Sculpturi, cea mai importantă „Îngerul care anunță cu glas de trâmbiță Judecata de Apoi” . Ne-am continuat vizita la Sala Nunților oprindu-ne la Loja Familiei Hochberg ridicată la sfârșitul secolului 17, recunoștință familiei Hochberg, care a asigurat circa 2.000 de stejari, mai mult de jumătate din lemnul necesar construcției, pe balustrada lojei se află stema familiei. Am mers apoi la Sala Morților unde se află Orga Mare, celebra orgă a lui Christian Schlag, mai tânără cu zece ani decât Biserica. Are o fațadă baroc magnifică, este susținută de doi atleți și împodobită cu figurine de îngeri.

Interiorul Bisericii este dominat de cele Patru Galerii, câte două pe fiecare etaj, acoperite cu texte biblice și scene alegorice. Balustradele galeriilor sunt bogat împodobite cu sculpturi și picturi, cu scuturile breslelor meșteșugărești, cu portrete ale unor orășeni. Pe tavane și galerii sunt atârnate mulțime de epitafuri iar între galerii se află Lojile bogat decorate ale familiilor nobiliare. Deosebit este Tavanul pictat în ultimii ani ai secolului 17. Și aici se regăsește crucea greacă, în mijloc pictura Sfânta Treime, la est Ierusalimul Ceresc, la vest Mielul lui Dumnezeu, la nord Căderea Babilonului și la sud pictura Judecata de Apoi. Aș mai fi stat în Biserică, era liniște și pace sufletească, eram singuri, dar trecuse de ora două și mai aveam de mers și de văzut în acea zi așa că am ieșit puțin în curtea unde se află vechiul Zid de Graniță ce are Trei Capele Funerare și Cimitirul cu câteva Pietre Funerare cu forme arhitecturale și sculpturale elaborate. Am văzut și celelalte clădiri din Complex, Școala, Prezbiteriul, Casa Gărzii, Casa Cantorului și Turnul Clopotniță ce are trei clopote mari și unul mai mic; el este primul care anunță începutul și sfârșitul slujbelor, apoi cântă și cele mari.

Am părăsit Complexul și Orașul Świdnica îndreptându-ne spre Jawor, următoarea noastră destinație, la cea de-a doua Biserică a Păcii.

Kościół Pokoju w Jaworze (Biserica Păcii din Jawor) , aflată în Park Pokoju (Parcul Păcii) 2 un parc cu copaci seculari, a fost construită în condițiile impuse de Habsburgii catolici în „tehnica pe jumătate din cherestea” , sfințirea ei având loc în decembrie 1655. Este puțin mai mică decât sora ei din Świdnica, 44 metri lungime și o suprafață de 1.150 metri pătrați, poate găzdui 6.000 de credincioși și rezistă de peste 350 de ani, nu este închisă cu gard, accesul în Biserică făcându-se direct din stradă.

Pe site-ul complexului, kosciolpokojujawor.pl, se găsesc numerele de telefon și fax, adresa de email și mai multe detalii, inclusiv programul de vizitare, între orele 10 și 17.

Ajunși la Jawor am oprit în Parcarea gratuită din Ulica Klasztorna 3, lângă Muzeum Regionalne w Jaworze și am pornit în pas ușor spre Biserica aflată la circa 800 de metri.

Kościół Św. Ducha (Biserica Sf. Duh) , după cum îi este hramul, este o bazilică cu trei nave ce a suferit de-a lungul vremurilor renovări, restaurări, au fost construite anexe, mai importante fiind Clopotnița și Capela de botez ridicate la începutul secolului 18. Clopotnița are trei nivele, primele două pătrate, al treilea hexagonal și o terasă acoperită, are trei clopote ce au fost montate după mai mult de 50 de ani de la sfințirea bisericii, iar în Sacristia, separată cu balustrade de lemn funcționează Capela de Botez cu un mic și frumos Altar baroc donat de Familia Hochberg.

Am intrat în Biserică, am achitat taxa de acces, 12 zloți de persoană, și am mers să vedem mobilierul baroc, bogat împodobit, lucrat în lemn. Ne-am oprit la Altarul Principal mare de circa 9 metri înălțime și 5 metri lățime finanțat tot de familia Hochberg împodobit cu Pictura Iisus în Ghetsimani în centru și cu Statuile lui Moise și a Sf. Ioan Botezătorul de o parte și de alta. Are Coloane cu capiteluri corintice și Suprastructura în triunghi împodobită cu statui de îngeri. Am admirat Amvonul baroc de formă hexagonală, unul din cele mai frumoasă elemente din biserică, susținut de un Înger ce ține în mână o carte deschisă. Este împodobit cu Cei Patru Evangheliști, iar Iisus Hristos cu steagul victoriei într-o mână, binecuvântează credincioșii cu cealaltă. Am văzut și câteva Confesionale cu stâlpi sculptați și panouri pictate. Mi-a plăcut Cristelnița octogonală cu un vas de botez din argint, veche de aproape 400 de ani și Orga instalată la aniversare a 200 de ani de existență a bisericii ce a înlocuit-o pe cea instalată în primii ani de funcționare.

Interiorul Bisericii se remarcă prin cele Patru Galerii, câte două pe fiecare etaj, împodobite cu circa 200 de picturi și prin Tavanul cu ornamente albe și albastre în stil popular silezian. Două din galerii sunt acoperite cu Tablouri ce sunt pictate direct pe lemn sau pe pânză și prezintă scene din Vechiul și Noul Testament, comentarii din Biblie, steme ale ctitorilor bisericii și ale unor familii de nobili. Sunt împodobite cu Tăblițe heraldice sculptate în lemn reprezentând nobilimea dar și meșteșugari renumiți. Pe celelalte două galerii sunt Lojile bogat decorate ale familiilor nobiliare și ale meșteșugarilor remarcîndu-se Lojile Familiilor Schweinitz și Hochberg aflate de o parte și de alta a altarului.

Cu părere de rău am părăsit biserica, dar nu și orașul care are și el câte ceva de văzut, Jawor, pentru noi Paltin de munte, fiind un oraș cu circa 22.000 de locuitori, așezat pe Râul Szalejąca Nysa la circa 60 kilometri vest de Wrocław. Este un oraș vechi, atestat documentar în prima jumătate a secolului dar prezintă urme de viață dinainte de secolul 10 când făcea parte din statul polonez. Am mers încet spre Parcare, la mașină, dar ne-am oprit puțin în Rymek (Piața Centrală) a orașului cu multe, vechi și frumoase case istorice. Aici se află și Ratusz (Primăria) ridicată în ultimii ani ai secolului 19 în locul celei de la începutul secolului 14, distrusă de incendiile din în a doua jumătate a secolului 19. Este o clădire în stil neorenascentist olandez cu două aripi masive și un soclu din piatră dantelată care a păstrat din biserica arsă doar turnul gotic înalt de 65 de metri împodobit cu gargui în formă de capete umane sau a unor figuri fantastice și cu statui de cavaleri cu scuturi heraldice, conducători din Jawor.

Am trecut pe la Muzeum Regionalne (Muzeul Regional) amenajat în anii 1960 în fostul Complex Mănăstiresc Bernardine după ce funcționase circa 30 de ani într-o vilă mult mai mică. Are mai multe expoziții permanente, cred că Expoziția Turtă Dulce este tentantă pentru o categorie de vizitatori mai mici, pentru cei mari o Cafenea cu turtă dulce, ceai și cafea. Eu nu am fost tentată de nici una dar cei interesați găsesc mai multe detalii pe site-ul muzeului muzeumjawor.pl. În apropierea muzeului se află Sąd Rejonowy (Tribunalul districtual) , o clădire impresionantă din cărămidă aparentă roșie bogat ornată. De am mers în parcare, la mașina pe care o părăsisem de circa o oră și jumătate.

Am stat în Bisericile Păcii circa 3 ore și jumătate, am văzut destul și prin cele două orașe, merita stat mai mult dar timpul... permanenta mea problemă în excursii!! , am încercat să spun cât mai multe despre aceste monumente, nu știu cât am reușit, așa că vă recomand să mergeți acolo și să vedeți cât mai mult.

A treia biserică, ce-a din Głogów, după ce slujise locuitorilor glogoveni peste o sută de ani a fost mistuită pe la mijlocul secolului 18 de un mare incendiu. Mai fusese o dată distrusă, la nici doi ani de la sfințirea din 1652, de un vânt puternic și reconstruită aproape în totalitate; acum nu a mai fost reconstruită.

Cu gândul la cele două impresionante Biserici, la ingeniozitatea locuitorilor și măiestria meșterilor lemnari am pornit și am ajuns la Wrocław unde aveam rezervată cazarea din acea seară.

Aceste două Biserici mi-au plăcut foarte mult, pentru mine au fost unice, nu mai văzusem așa ceva, mari, frumoase, din lemn, superb pictate! Mergeți acolo și nu veți regreta!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Biserici unice, din lemn, cele mai mari din Europa, așezate în parcuri printre arbori seculari...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Bisericile Păcii sunt Patrimoniu UNESCO, deosebite...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 07.05.23 16:50:40
Validat / Publicat: 07.05.23 18:39:47
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în POLONIA

VIZUALIZĂRI: 500 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Świdnica, Kościół Pokoju, Altarul baroc
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[07.05.23 18:39:35]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Polonia, #EXCURSII și CĂLĂTORII - POLONIA TURISTICĂ" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Michi
[10.05.23 13:01:04]
»

@mprofeanu :Foarte documentat tot serialul. Noi nu am văzut nici sfert faţă de tine. Am fost la Balcic şi tot aşa, am găsit un review de excepţie scris de tine despre castelul reginii Maria. Eu am avut oferta unui prieten de a merge cu maşina lor şi cum toţi eram super- seniori, m-am mulţumit cu intrarea în atmosferă dar şi asta ne-a obosit. Până la urmă, bine că am fost!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[10.05.23 13:36:11]
»

@Michi: Mulțumesc frumos pentru încurajări, așa voi scrie mai departe despre Polonia. Mă bucur dacă articolul meu despre Castelul Reginei Maria de la Balcic v-a ajutat cât de puțin. Și mă bucur și mai mult pentru excursiile pe care le faceți!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Polonia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048015117645264 sec
    ecranul dvs: 1 x 1