GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Plovdiv - o opţiune de mini-vacanţă
Dupa cum ziceam pe la ultimele mele articole/ecouri ca activitatea mea pe AFA se va reduce mult, probabil tinzand spre zero pana la urma, dar pentru “a iesi” din scena lin, nu brusc, m-am gandit sa mai scriu cate un mic articol despre cate o un loc interesant din punctul nostru de vedere, pentru o excursie de cateva zile.
Si cum am tot scris despre locuri interesante descoperite pe la “fratii nostri” bulgari, tarisoara pe care am strabatut-o, la propriu, in lung si in lat, in deja cred peste 20 de iesiri, mai lungi sau mai scurte ca timp sau ca distanta.
E drept ca marea majoritate a iesirilor noastre din Bulgaria, nu au fost pe litoralul bulgaresc ci prin zonele montane, de deal, prin orasele mai mult sau mai putin turistice, dar in care am putut vizita locuri interesante, fie ca au fost muzee, fie ca au fost ruinele unei cetati, sau mai stiu eu ce.
Am gasit si mici sate cu case vechi bine conservate, muzee etnografice in aer liber practic.
Asa am vizitat localitati ca: Bojentsi, Arbanasi, Koprivshtitsa, Zheravna, Shiroka Laka, Kovachevitsa, Leshten, etc.
Daca in cee ce priveste “experienta” bulgareasca in “munte” este destul de bogata, nu pot spune acelasi de lucru despre litoralul bulgaresc, unde nu am petrecut decat vreo 3 vacante scurte.
Oricum comparand “experienta” turistica romaneasca personala unde putem ziceam avut multe (foarte multe) vacante mai scurte sau mai lungi, unde am vizitat foarte multe locuri ale frumoasei noastre tari, in ceea ce priveste litoralul romanesc, pot spune ca a fost o singura mini-vacanta, in ultimii vreo …... 25 ani. (nu punem la socoteala perioadele petrecute in interes de serviciu pe la mare ????).
Sa revenim la oile noastre, daca pe primavara am mai dat o fuga in Koprivshtitsa, de Rusalii profitand de mini-vacanta creata de acele zile libere ne-am organizat pentru o vacanta la Plovdiv.
E drept ca initial acea perioada era dedicate unei vacante in Retezat, dar pe care am reconfigurat-o rapid pe ultima suta de metri.
Asa ca am rezervat 4 nopti la un mic hotel, relativ aproape de centrul vechi pe care doream al vizita.
Doream in a ne putea deplasa in fiecare zi pe jos, nu sa fim nevoiti in a ne folosi de masina sau de transportul public local.
Daca la dus am trecut relative repede prin punctul vamala de la Giurgiu-Ruse, stand vreo 20 minute la ghiseul pentru plata taxei de pod si inca vreo 10 minute la verificarea documentelor, la intoarcere, am luat o coada de vreo 3km, de undeva de sus, din zona podului ce trece peste buleverdul ce duce in centrul orasului. Am avansat cam 300m in cca 45minute, “smecheri” atat cu numere de inmatriculare in BG cat si RO mergeau inclusive pe trotuarul larg, in incercarea de a depasi coada de masini creata. ☹
Dupa cei vreo 300m parcursi cu viteza melcului, am reusit sa parasim bulevardul pe o bretea la dreapta, si am zis sa incercam in a intra in sensul giratoriu de langa vama nu dinspre oras, pentru ca se putea sa fie la fel de aglomerat, din cauza blocajului ci din partea dreapta dinspre Silistra, consideranda ca acea artera nu ar trebui sa fie asa aglomerata, nefacand legatura cu vreo statiune turistica bulgareasca.
Si intr-adevar am avut dreptate, dupa ce am parcurs niste stradute intortocheate, cu asfaltul rupt, prin zona periferica, industriala a orasului Ruse am ajuns rapind in acel sens giratoriu, in vama, trecand apoi in cam 15-20 minute pe la punctul de taxare.
Revenind la excursia noastra, pentru a ajunge la Plovdiv am ales la dus varianta Ruse – Veliko Tarnovo- Dryanovo- Gabrovo- Pasul Shipka- Kazanlak- Stara Zagora- Plovdiv. In total vreo 390km de la Bucuresti.
Am ales a merge prin pasul Shipka si nu prin Pasul Republica, chiar daca este mai dificil un pic cu serpentine mai multe si mai stranse, dar nu asa de aglomerat ca prin Pasul Republica, unde camioanele au voie sa cricule, prin Shipka avand interzis.
La intoarcere am ales a modifica un pic ruta de intoarcere ajungand la Kazanlak nu prin Stara Zagora ci prin Banya si Kalofer. Stiam ambele variante de drum de prin excursiile noastre anterioare si stiam ca sunt ok in cee ace priveste strarea carosabilului.
Ce am facut noi in cele 5 zile petrecute la Plovdiv:
Pai in prima zi, ajunsi undeva in jurul pranzului in Plovdiv, ne-am cazat rapid, am lasat masina in parcare si am plecat in recunoastere, pe jos.
Hotelul nostru fiind situat in apropierea raului Marita ce strabate orasul Plovdiv, iar pana in centrul vechi, istoric, al Plovdivului aveam cam 1km.
Asa ca in fiecare seara era ca o plimbare de voie, de placere, pe jos cand ne intorceam pe jos la hotel, si dupa ce incercasem (putin spus) bunatatile bucatariei bulgaresti.
Ce am remarcat aici in Plovdiv, trecerile pietonale de pe o parte pe alta a arterelor principale erau denivelate, facandu-se prin pasaje pietonale subterane, pentru a fluidiza traficul auto.
Alt lucru pozitiv remarcat era ca in statiile de autobuz, ale transportului public local existau automate de unde-ti puteai procura tichetele de calatorie, dar si panouri electronice ce te informau despre liniile de transport ce trec pe acolo, despre timpul estimat de sosire, etc. Nu stiu cata acuratete avea informatia afisata, dar cert era ca exista. Nu pot spune acelasi lucru si despre Bucuresti. :((
Imediat ce treceai podul peste raul Marita (de fapt sunt doua poduri aflate la aproximativ 400m unul de altul, unul pentru traffic auto si pietonal celalalt semi-acoperit, doar pentru trafic pietonal) ajungeai in zona centrului vechi.
De fapt zona centrului vechi este impartita in doua zone: o zona comerciala, similara cu Centrul Vechi din Bucuresti, pietonala, cu multe restaurante, cafenele si terase, cu magazine felurite, dar si cu cateva obiective turistice/istorice si o zona aflata pe o coasta de deal, pe colina Nebet Tepe, ce s-ar traduce cumva prin Dealul Garnizoanei. Pe acest deal se mai vad ruinele cetatii antice ce apara odinioara orasul.
O zi am dedicat-o vizitarii acestei parti a orasului vechi, cu stradute inguste, intortocheate, unele atat de inguste incat atingeam cu mainile intinse zidurile caselor de pe ambele laturi ale strazii.
Am luat-o la pas, cand urcand, cand coborand pe aceste stradute pietruite ce serpuiesc printer case vechi, unele restaurate altele in paragina.
Poti ajunge pe coama dealului unde pe langa ruinele vechii cetati beneficiezi si de o frumoasa panorama asupra Plovdivului.
Aici ruinele cetatii intemeiate de Filip al-II-lea al Macedoniei, ce a primit numele dupa intemeiorul sau: Philippopolis, se gasesc pe urmele unei mult mai vechi asezari tracice Eumolpias, al carei nume ar veni de la regele trac Eumolpos. Asta duce istoria Plovdivului, orasul celor 7 coline cum mai este numit in Bulgaria datorita dealurilor ce-l strajuiesc, cu mii de ani in urma.
Daca nu te opresti pentru o bere sau un suc la terasa umbroasa numita Rahat Tepe, chiar pe culmea dealului, poti incepe a cobori spre oras si a te opri dupa vreo 200m si vizita vechea Biserica “Sf. Constantin si Elena” se pare cea mai veche cladire a Plovdivului, ridicata initial pe la anul 337 de catre Imparul Constantin, e drept reconstruita ulterior, ultima data prin 1832.
Sau poti vizita Muzeu Etnografic, aflat intro cladire impozanta, cu arhitectura veche specifica.
Aici ne-a surprins ora 12,00 in data de 2 iunie. Stiam ca in fiecare an, in data de 2 iunie se comemoreaza Ziua Hristo Botev, marele revolutionar bulgar, dar si un mare poet totodata, nascut in Kalofer, unde am petrecut sin oi o micuta vacanta, avand ocazia sa vizitam acolo Casa Muzeu Hristo Botev (reconstruita).
Pe intreg cuprinsul tarii, in aceasta data la ora 12,00 in fiecare an, rasuna pentru un minut sirene pentru a-i onora pe cei ce si-au dat viata pentru eliberarea Bulgariei.
Oamenii in momentul cand incep sa sune sirenele se opresc din orice activitate si stau nemișcați pana sirenele tac.
Si pot spune ca bulgarii chiar respecta eroii sai. De la mic la mare, copii, tineri sau varstnici au incremenit pana la ultimul sunet al sirenei. Se citea respect pe fetele lor. Cinste lor, pe noi ne-au impresionat!
Ma poti vizita chair in apropiere muzeele Casa Balabanov si Casa Hindlian, doua case traditionale specific perioadei Renasterii Bugariei.
Langa Biserica Sf. Constantin si Elena se afla Poarta de Est a cetatii (Hissar Kapia) construita in timpul imparatului Marcus Aurelius. Tot aici se poate vizita si un alt muzeu Casa Gheorghiadi, ce adaposteste Muzeul Eliberarii Nationale. Este casa cea mai mare construita in acel stil.
Si mai sunt alte cateva case muzeu ce se pot vizita, printre care: Casa Danov, Casa Lamartine, etc.
Am vizitat si un mic Muzeu al Farmaciei.
Am lasat la sfarsit iian a trece in revista as zice cele mai importante obiective istorice si turistice ale Plovdivului.
Este vorba de Amfiteatrul Roman construit prin secolul al II-lea, descoperit tarziu ca urmare a unui cutremur prin 1972. Este cocotat pe o stanca ce este strapunsa pe dedesubt de un tunel auto cu 2 benzi pe sens.
Amfiteatru este vizitabil contracost, este restaurat in parte avand cateva mii de locuri pe gradenele din piatra. Aici se organizeaza vara spectacole.
Daca ai obosit in plimbarea ta pana la Amfiteatru dar si coborand si urcand la loc scarile cu trepte din piatra foarte inalte ale amfiteatrului poti savura o bere rece la halba pe terasuta lipita de amfiteatru, de unde ai o priveliste frumoasa asupra amfiteatrulu idar si peste amfiteatru si peste o parte din Plovdiv.
Bineinteles ca in zona centrului vechi nu poate fi ratata vizitarea Stadionului Roman, aflat sub nivelul actual al strazii.
Acesta A fost construit pe la inceputul secolului al II-lea, in timpul împaratului Hadrian.
Avea cam 240 de metri lungime și 50 de metri latime cu o capacitate de 30.000 de spectatori.
Din intreg stadionul se mai poate vizita acum doar o mica parte, o parte a pistei si o zona semi-circulara a tribunei impreuna cu o bucata de zid. Restul s-ar afla exact sub principala strada pietonala ce incepe chiar de acolo si ajunge pana in zona Parcului Tar Simeon, a Pietii Centrale si a cladirii Postei.
Tot in aceasta zona centrala se afla si Moscheea Djumaya, ridicata prin sec al XV-lea vizitarea sa fiind gratuita.
In aceasta zona imediat in spatele cladirii postei se afla ruinele Forumului Roman, dar spre deosebire de altele aici totul este lasat de izbeliste, parasit. ☹
In capatul celalalt al acestei zone, imediat ce treci strada se vad alte ruine, de data asta restaurate partial, aici aflandu-se Odeonul. Pare-se ca vara aici se tin mici spectacole.
Se mai pot vizita tot in acest perimetru si Centrul Cultural Muzeal "Trakart", ce adaposteste mozaicuri romane din secolul al III-lea sau ruinele Bazilici Mici descoperite de curand in timp ce se lucra la amenajarea unui bulevard. A fost ridicata in sec. al V-lea Aici poti admira mozaicul multicolor al podelei.
Cam atat despre o parte din obiectivele turistice si istorice ale Plovdivului pe care le-am vizitat in cele cateva zile.
Intr-o seara am facut o plimbare si prin parcul central :parcul Tar Simeon, unde in partea centrala a sa este amenajata si o fantana muzicala pe un luciu de apa chiar generos.
Ne-am nimerit chiar cand incepea spectacolul de sunet si lumina, pe inserat.
Ca spectacol de lumina este plcut, interesant realizat dar nu este mai deloc sincronizat si adaptat muzicii “jocul” apei. Pacat de “scena generoasa”, de suprafata mare a lacului. Plus ca pe una din laturile lacului este o terasa “de fite” probabil noaptea si cu disco in aer liber care cam acoperea cu volumul muzicii sale, muzica fantanii muzicale.
In alta zi am vizitat Muzeul de istorie naturala, sau se mai poate vizita Muzeul de Arheologie.
Una din zile am completat-o cu turism de shopping, stiind ca in Plovdiv este o micuta retea de magazine, vreo 4 la numar, de tip outlet, cu felurite articole de firma, printre care si imbracaminte si incaltaminte tehnica, de munte. Si asa ne-am completat garderoba cu ceva incaltaminte Columbia, softshell-uri Vaude, sau pantaloni de trekking Schoffel, la niste preturi tare bune.
Acest brand de magazine le mai gasesti in Bulgaria, in Sofia(dar nu le-am vizitat)dar si in Bucuresti. In Bucuresti am vizitat de cateva ori o parte din aceste magazine dar nu am reusit sa gasim mare lucru.
As complete si cu partea bonus de distractie de care am avut parte in acea mini-vacanta, in acele zile in centrul vechi. In cartierul numit Kapana (Capcana) cartier e mult spus, ocupa cam cat Centrul Vechi al Bucurestilor, dar e latura mai boema, mai artistica a Plovdivului avea loc Kapana Fest. Aici erau organizate mai multe scene, ca niste ateliere, pe stradutele mici si inguste, unde pe parcursul mai multor zile se produceau diferiti artisti sau trupe, dar si concursuri de … kendama, teatru sau dans. sis a nu uitam atelierele de bere la halba! :))
Fain totul, chiar daca lumea petrecea pana tarziu in noapte, dimineata nu gaseai mizerie pe strazi, sticle sau ambalaje aruncate.
Plus ca nu am vazut tineri (sau varstnici ????) bauti. Am remarcat, si nu o singura data, in restaurantele bulgaresti cum se distreaza tinerii bulgari, cu ce bucurie danseaza pe muzica lor populara, si au niste dansuri destul de …... imbarligate. ????
Si aici in Plovdiv am remarcat pe perioada acestui festival, cum intr-o seara, in mijlocul unei strazi cand au inceput sa cante un tanar la cimpoi imediat s-a animat zona si au inceput sa seprinda in acea hora tineri fete si baieti care cum treceau pe acolo.
Acest lucru l-am observat si in alta seara cand tot asa 2 tineri improvizasera o mica formatie au aparut ca din senin amatory de dansuri populare.
Probabil acestia sunt considerati inapoiati de catre tinerii nostri.
De fiecare data cand am plecat seara tarziu spre hotel, nu ama avut niciodata sentimentul de nesiguranta, chiar daca treceam si pe stradute peunde nu era nimeni, sau prin cate un pasaj pietonal undee eram singuri.
Iar la capitolul mancare nu pot avea decat vorbe de bine despre Plovdiv.
Ai o multitudine de variante. De la fast-food-uri pana la restaurante.
Am remarcat 2 terase restaurant care de ficare erau full, situate culmea vis-a- vis una de alta.
Este vorba de Restaurant Gusto si Restaurant Happy Grill&Bar. Super servirea, super mancarea.
Am mancat intr-o zi la un restaurant amenajat intr-o veche casa cu arhitectura specifica, Restaurant Alafrangite, in apropiere de Biserica Sf. Constantin si Elena, pe o straduta intortocheata, Observasem cu o zi inainte ca acolo se oprise un grup mare de chinezi (sau poate japonezi =))), am vrut sa ne oprim si noi acolo dar nu mai erau locuri libere. A doua zi poposind acolo eram... singurii clienti. Nu ne-a dat pe spate nici servirea nici mancarea. Era loc de mult mai bine.
Am mancat intr-o seara si la Resturant Erevan, cu specific armenesc unde ne-a surprins placut atat gustul mancarurilor cat si pretul. Acum nu pot spune cat de traditonala si cat de armeneasca era mancarea, ca nu am mai mancat mancare armeneasca, dar cert este ca noua ne-a placut.
De fapt daca este sa comparam cu mancarea chinezeasca, care are toate gusturile posibile (vorbim de acelasi fel de mancare) dar probabil numai cu mancarea autentica chinezesca nu seaman, sau cu pizza care nu are treaba cu pizza autentica, sau despre kebabul/shaorma ce sa mai vorbim.
Ca tot veni vorba de kebab.
Am gasit aci in centrul vechi, chair in apropiere de moschee un fast food care in permanaenta, in fiecare seara lumea statea la coada sa cumpere de la ei. Asta in conditiile in care la nici 50m de ei mai erau doua asemenea fast-food-uri, cu aceleasi preturi, dar care … ”se bateau de musca”, arareori se opera cate un client.
Aici erau organizati pe “departamente” la un ghiseu plateai, apoi te opreai in zona de grill, pizza sau doner kebab.
Majoritatea cumparau kebab, de fapt erau mai multe specialitati de kebab, infasurate in clasicele lipii sau intr-un fel de clatita, de diferite marimi de la mini la xxl si apoi se asezau pe bancile din jur mancand cu pofta.
Parca toti care treceau pe acolo se opreau si cumparau kebab si apoi se asezau pe banci sa-l manance. :)) Mereu aglomeratie in acea zona. Ce am remarcat a fost faptul ca multe persoane de etnie turca, aici in Plovdiv fiind o comunitate maricica de turci (recunoscandu-i dupa imbracaminte), dupa ce ieseau de la moschee, se opreau sa cumpere kebab. Asta ne-a facut si pe noi sa cumparam de cateva ori. Pai daca turcii se opreau sa manance aici inseamna ca era gustos. Intr-adevar ni s-a parut tare gustos, iar pretul era cu adevarat mic.
Faptul ca Plovdiv este desemnata Capitala Culturala Europeana in 2019, va ridica si mai mult standardul acestui oras, al doilea ca marime al Bulgariei, avand peste 330000 de locuitori.
Pentru noi a fost o surpiza tare placuta acest oras, ne-am simtit tare bine aici, un oras primitor, pe care il recomand macar pentru un week-end.
Trimis de Testosu' in 22.07.17 22:18:45
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Testosu:
”Asa ca am rezervat 3 nopti la un mic hotel, relativ aproape de centrul vechi pe care doream al vizita.
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Testosu': Plovdiv e de vreo 2-3 ani pe lista noastra, dar inca nu i-a venit randul. Am citit f mult despre obiectivele lui turistice si am ajuns la concluzia (ca si tine, dealtfel) ca-ti trebuie 4-5 zile ca sa le vezi pe toate pe-ndelete si sa simti atmosfera orasului. Si, in plus, as vrea sa fie vreme frumoasa cand ajungem la Plovdiv, nu prea cald, dar frumos; prea multe cerinte... Ca sa nu mai zic ca am descoperit multe alte obiective interesante prin imprejurimi...
Hristo Botev a fost adapostit o perioada de timp intr-o casa din Galati, aflata chiar langa casa pe care am cumparat-o noi de curand. E o placuta aproape stearsa pe zidul exterior care aminteste acest lucru, casa insa e lasata de izbeliste...
Felicitări pt excursie si pt articol. M-am intristat sa aud ca vrei sa te retragi de pe AFA!
@Testosu:
” Dupa cum ziceam pe la ultimele mele articole/ecouri ca activitatea mea pe AFA se va reduce mult, probabil tinzand spre zero pana la urma
asta este lucrul care ma intristeaza dar pe care insa nu am sa-l comentez, sper doar ca pana la urma sa fie doar o intentie de moment si sa nu fie si pusa in aplicare.
Revenind la oile noastre, adica la articolul tau, nu pot sa nu spun cat de placuta imi este aceasta lectura, ca de altfel tot ceea ce ai scris (si am citit eu) despre locurile umpblate de tine prin Bulgaria. Este atat de aproape de noi si atat de oferanta incat merita avuta in vedere.
Foarte frumos totul (articol si poze), felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: multumesc pentru aprecieri.
In ceea ce priveste scrierea pe AFA, nu cred sa fie doar o intentie de moment, o toana, probabil faptul cum a si venit dorinta de scriere, asa a si disparut.
M-am apucat a scrie din dorinta de oferi informatii cat de cat utile, interesante, cititorilor.
Ca am reusit sau nu, habar nu am! ????????????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2022 Ce poti face cateva zile in Plovdiv (iarna) — scris în 06.02.23 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Plovdiv – locul de unde incepe istoria — scris în 24.06.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 De văzut prin împrejurimile Plovdiv-ului — scris în 24.11.20 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Câteva zile prin Plovdiv, un oraș care ne-a surprins mai mult decât ne așteptam — scris în 13.11.20 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2020 Plovdiv. Un oras — doua legende — scris în 11.02.21 de micutzu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Plovdiv - capitală culturală UE în 2019 — scris în 24.11.19 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2019 Muzeul Etnografic Plovdiv - o casă istorică și o colecție de excepție — scris în 21.07.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ