GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Plovdiv — 8000 de ani de istorie!
Din ce gratie divina te-ai nascut tu, orasul care impleteste atat de bine istoria, cultura si viata de noapte? Fratele geaman al Romei, construit pe 7 coline (care de fapt erau 8- asa zic ghizii locali la free tour!), te imbie la o tura printre stradutele sale incarcate cu istorie asezata pe 5 niveluri. Cum asezata pe 5 niveluri? La baza orasului se afla un sit megalitic construit de cine stie ce civilizatie avansata care stia sa topeasca piatra si sa aseze megaliti uriasi dupa bunul plac. Au venit apoi tracii si au construit orasul lor deasupra megalitilor. Romanii au lasat si ei oarece semne ale sandalelor prafuite de colbul drumului. Apoi au venit medievalii cuceriti la randul lor de turci si tatari. Dar praful istoriei nu s-a asezat peste orasul forfotind de viata nici in zilele noastre cand ne putem plimba pe strazile unui oras modern cu o viata de noapte cel putin interesanta. Plovdiv este considerat cel mai vechi oras european locuit permanent. Bulgarii iarasi ne-au luat fata pentru ca in 2019 Plovdiv va fi Capitala Culturala Europeana si se pregatesc intens pentru asta.
Candva capitala Odrysilor –neam aprig de traci – Plovdiv imbie turistii cu o oferta variata de stradute romantice cu casute construite in stil otoman, cu amfiteatre in aer liber construite atat in vremurile noastre cat si in vremea romanilor, cu restaurante si terase cochete care se intind printre minaretele moscheilor sau prin fata unor bisericute frumos pictate cu fresce dar si cu splendida citadela antica plasata pe varful unui deal de pe care poti admira forfota orasului. Grupuri de tineri, studenti pe la scoli de arta, stau asezati pe caldaram sub copacii cu coroana larga, inconjurati de pisicile mieroase ale locului si picteaza cate o casa traditionala sau cate un obiectiv turistic, creand un aer boem si relaxat. Artisti locali au creat pe peretii caselor din centru picturi-grafitti splendide cu culori vibrante si personaje abstracte.
Istoria orasului este mai veche de 8000 de ani. Mi-am pus sandalele pentru a putea simti cat mai bine istoria pulsand sub picioare si am pornit la explorarea orasului. Picioarele mi-au trecut peste stradute facute din pietre perfect slefuite lasate noua de traci si de romani, peste stradute cu bolovani patratosi adusi aici de hanul tatar sau de turcii care au stapanit ani buni Bulgaria, peste cimentul turnat de contemporanii mei dar si peste pamantul dintre megalitii lasati de civilizatia gigantilor, pe care eu o iubesc si o urmaresc pretutindeni. Toate acestea se impletesc armonios intr-un oras in care mi-a fost drag sa ma plimb pret de o zi... lunga.
Daca aterizezi in centrul orasului vei descoperi prima data o zona cu restaurante, magazine, hoteluri si terase, cismele in forma de rhyton si scari acoperite de glicina curgatoare. In miezul orasului se afla hipodromul roman iar ceva mai incolo te poti racori intr-un parc cu multa verdeata si fantani in care inoata tot felul de pesti colorati. Undeva intr-un pasaj pietonal subteran, am descoperit dalele specifice drumurilor facute de romani si am trecut cu respect peste ele.
Daca apuci in sus pe scari ajungi in orasul vechi. Aici casele apartin epocii turcesti –tataresti. Sunt frumos colorate, inguste la baza dar cu balcoane care aproape se unesc unele de altele pe deasupra strazilor. Practic vecinul de vis-a-vis, cu un pas poate trece la tine in casa prin balcon. Case transformate in muzeu se gasesc la tot pasul. Mestesugarii locali isi prezinta maiestria in unele dintre ele, lucrand la razboiul de tesut sau facand oale de lut in fata ferestrelor deschise pentru a fi vazuti de turisti. Aici la nivelul superior al orasului, in centrul istoric, am descoperit si un amfiteatru modern unde au loc tot soiul de spectacole in aer liber, la inaltime.
La un moment dat plimbarea prin centrul istoric te scoate dintre casele turcesti si te duce fix la citadela pe care ei o numesc “medievala” – Nebet Tepe. Conform obiceiului, medievalii au construit peste ceva mult mai vechi. Sub zidurile din perioada medievala zac ruinele tracilor iar sub ele... ei bine... am avut ocazia sa-i descopar pe vechii mei prieteni, civilizatia misterioasa care construia folosind megaliti si piatra topita. Ruinele oraselor lor suprapuse lor se impletesc armonios cu ruinele medievale, iar in vale, se intinde orasul cu blocuri de sticla si trafic infernal.
Daca aveti drum prin Bulgaria ar fi interesant sa dedicati o zi si vizitarii acestui oras antic cu parfum boem.
Rog webmasterul s ataseze urmatorul film:youtube
Trimis de buterfly* in 08.06.17 07:35:50
- A fost prima sa vizită/vacanță în BULGARIA
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@buterfly: Am citit articolul si mi- a placut ce am citit si recunosc cinstit ca nu ma asteptam ca pozele sa arate asemenea frumuseti.
Iata un loc pe care merita sa-l vizitam, cum insa sunt multe la rand vred ca am sa-l las pentru 2019 deoarece atunci sigur vor fi si mai multe de vazut daca ne gandim cum a fost Sibiul.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Cu siguranta va fi frumos, dar cred ca si preturile vor fi pe masura!
@mishu: multumesc pentru vizita si aprecieri! Cu siguranta 2019 va fi un an deosebit aici. Chiar si atunci cand am fost eu am ramas uimita de viata orasului. Exista un mare amfiteatru unde sunt seara de seara tot felul de spectacole. Despre preturi, Bulgaria este un loc accesibil, posibil sa creasca nitel in 2019 dar nu cred ca vor exagera. Astia chiar stiu sa faca turism!
@georgel: multumesc pentru vizita si aprecieri!
@buterfly: Faina descriere.
Noua chiar ne-a placut aici. Chiar am luat la pas stradutele inguste si intortocheate, cand in urcare, cand in coborare. Preturi decente, chiar mici as spune, tinand cont ca este totusi al doilea oras ca marime al Bulgariei.
Ai si ce vizita: muzee, ruine, centrul vechi cu arhitectura specifica a caselor vechi, biserici vechi, fanatana muzicala din parc, moschei, etc.
Cateva terase/restaurante sunt chiar dragute.
Iar daca excursia se suprapune si peste un festival de genul "Capana Fest", asa cum am prins noi, cu muzica de felurite genuri, pe micile scene imprastiate in centrul vechi, pe stradute, cu diferite zone/ateliere dedicate feluritelor activitati, cu acea viermuiala si voie buna care te facea sa stai pana spre miezul noptii in zona chiar te face sa te simti bine.
@buterfly: Am fost si eu la Plovdiv in August 2015. De pe atunci incepuse sa se pregateasca pt. evenimentul din 2019, erau peste tot banere care anuntau acest lucru, se renova peste tot. Mi-a placut foarte mult orasul, de aceea mi-am propus sa merg din nou anul acesta, tot in August.
@buterfly: Și iaca și eu cu un SB-u! Mă incită civilizația aia a megaliților, a giganților... Și, frate, știau să construiască! Drumuri, ziduri, amfiteatre...
Am fost la Plovdiv în toamna anului 2016 şi mi-a plăcut tare mult oraşul vechi cu străduţele sale înguste, pietruite, cu case din perioada Renaşterii bulgare cu faţade viu colorate, muzee, restaurante, biserici şi vestigii antice la fiecare pas.
Ai intrat în cofetăria turcească de la moscheea Djumaya? Este o bijuterie, o fărâmă de Istanbul în centrul Plovdivului, cu multe sortimente de baclava, tot felul de prajituri, cafea si ceai turcesc... un amalgam de culori si arome care nu te pot lăsa indiferent.
M-ai făcut să-mi doresc să revin la Plovdiv, cel mai frumos dintre oraşele mari ale Bulgariei... mult mai interesant, mai colorat, mai viu decât Sofia, după părerea mea!
@georgel: chiar e un oras deosebit, iti da o stare de bine daca te plimbi prin el
@Zoazore: multumesc pentru vizita, aprecieri si superbonus! O sa mai vin cu megaliti dar dupa ce termin cu serialul din Bulgaria. De data asta voi veni cu noi megaliti din Romania
@Floria: multumesc pentru vizita si aprecieri! Nu am intrat in nici o cofetarie pentru ca incerc sa ma las de asa vicii! Norocul meu a fost si ca nu am stiut de existenta ei si in acest fel am fost in siguranta si eu si prajiturile alea... Ai dreptate, e un oras minunat
@Testosu' : multumesc pentru vizita si aprecieri! Nu stiu de ce nu merge butonul "raspunde" de la comentariul tau dar nu ma las, tot am gasit o modalitate de a raspunde. Sa stii ca numai tu esti "divina" pentru plimbarile mele prin Bulgaria. Prin articolele tale am gasit chestii care mi-au trezit interesul si curiozitatea. Nu mai spun de acuratetea datelor tehnice in legatura cu drumurile... fantastic. Daca nu erai tu cu articolele tale eu as fi crezut ca bulgarii sunt doar cultivatori de castraveti!
Interesant! FELICITĂRI!
Călătorii plăcute pe urmele Giganților ????!
@buterfly: Am o "pata" mare pusa pe Plovdiv de vreo 2-3 ani; dar mare! Nu stiu de ce, pur si simplu stiu ca trebuie sa merg acolo! Din pacate, pana acum n-am reusit (evident, n-am nicio scuza suficient de plauzibila). Dar voi ajunge, iar povestea ta ma asigura inca o data ca nu voi regreta! Pana atunci, ma multumesc sa dau "like" in fiecare zi (aproape) pe fb la Free Plovdiv Tour!
@Floria: Mersi pt pontul cu cofetaria!
@crismis: multumesc pentru vizita si aprecieri! Poate ajungi la Plovdiv in anul in care va fi caputala culturala europeana. Cu siguranta va fi grandios. Oricum este un oras care te va relaxa si te va face sa te simti bine. Merita sa-i aloci macar o zi... lunga????
@crismis: Asa am avut si eu o pata si cand s-a pus... am plecat
@Floria: Si eu si sotia am avut aceeasi parere, parca este mai animat, mai viu, de colorat nu mai spun, decat Sofia.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2022 Ce poti face cateva zile in Plovdiv (iarna) — scris în 06.02.23 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Plovdiv – locul de unde incepe istoria — scris în 24.06.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 De văzut prin împrejurimile Plovdiv-ului — scris în 24.11.20 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Câteva zile prin Plovdiv, un oraș care ne-a surprins mai mult decât ne așteptam — scris în 13.11.20 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2020 Plovdiv. Un oras — doua legende — scris în 11.02.21 de micutzu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Plovdiv - capitală culturală UE în 2019 — scris în 24.11.19 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2019 Muzeul Etnografic Plovdiv - o casă istorică și o colecție de excepție — scris în 21.07.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ