GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nu prea are legatura cu continutul review-ului melodia asta, dar si cintatul e o arta :) iar Plovdiv e orasul artistilor, nu?
Intorcindu-ne din Velingrad (vezi impresii), am vrut sa vizitam si Plovdiv.
Ne-am cazat la Hotel Noviz, la poalele Bunardzhika Hălm (deal), ceea ce ne-a permis sa vizitam - in putinul timp cit am stat in oras - centrul orasului, citeva parcuri, citeva strazi, podul acoperit, orasul vechi, sa urcam Bunardzhika Hălm si Danov Hălm... si sa luam citeva țepe :)
Nu intentionez sa scriu un review de la zero, ci mai degraba ca o continuare al celui scris deja de @Nasshu.
Plovdivul vazut de noi e un oras cu bulevarde largi, cu strazi intortocheate, cu multa verdeata, un centru al artelor si... in plina operatiune de facelifting. Santiere peste tot - cladiri noi, restaurari (inclusiv biserica Sveta Bogoroditsa din orasul vechi) si, mai ales, upgrade la parcuri. Se pare ca pina acum parcurile din Plovdiv nu erau prea atractive pentru copii, lucru ce se va schimba din vara aceasta. Si, la cum pareau sa mearga lucrurile, orasul va arata mult mai bine peste 1-2 ani.
Cu regrete, va trebui sa selectez doar citeva (zeci de) poze din cele facute. Fiind atit de multe, la o parte dintre ele descrierile vor fi sumare.
Primul lucru pe care l-am facut dupa ce ne-am cazat a fost sa mergem in centru si sa cautam ceva de mincare. Si astfel a inceput saga noastra in Plovdiv :)
Flaminzi, am luat prima noastra țeapa la un fastfood in centru - n-as fi crezut ca un kebap poate fi atit de tare si condimentat pina n-am incercat acolo. Am debarasat rapid, ca sa avem timp de urmatoarea țeapa, o terasa "turceasca" in fata moscheii (mult prea scump pentru ce ofereau).
Tot raul spre bine, insa, pentru ca stind acolo am vazut o usa deschisa in zidul moscheii, si am intrat imediat ce ne-am ridicat de la masa.
Sa purcedem, asadar, in Moscheea Djumaya.
Construita in 1363-1364, restaurata de primaria Istanbulului incepind din 2009, moscheea e situata in centrul pietonal al Plovdiv-ului, cu dimensiuni 40x30m.
Spre deosebire de moscheile otomane obisnuite, cu un singur dom, cea din Plovdiv este multidom, cu 9 domuri sustinute de 4 coloane. Minaretul e situat in partea de nord-est a cladirii.
Vizitarea este gratuita; fiind in pantaloni scurti, sotia s-a gindit sa-si puna hanoracul si sa-si acopere parul cu gluga, din respect pentru traditia gazdelor; am fost vazuti de un turc ce avea in grija moscheea, care s-a indreptat zimbind spre noi si ne-a indemnat sa intram, nu inainte de a-i da sotiei si un vesmint pina-n podea.
Ne-am descaltat la intrare si ghidul nostru ne-a prezentat, in amanunt, detalii despre moschee si ne-a indemnat sa facem si poze (am atasat citeva). Loja personalitatilor, separarea barbati/femei la Ramadan, locul de unde se tine predica, locul de unde se citeste in zilele de vineri... doar limitarile de engleza ale gazdei si cele de bulgara ale mele ne-au oprit in a intelege perfect toate detaliile.
Odata iesiti din moschee, am lasat in urma terasa "turceasca", am dat o fuga spre gara incercind sa ne organizam plecarea, ocazie cu care am vizitat doua parcuri, tot centrul pietonal (prezentat deja de @Nasshu, deci nu insist). Ne-am refugiat la McDonalds, ca altceva n-am mai avut curaj sa-i dam fetei sa manince din zona; mentionez doar ca era un McDonalds "normal", similar celor din Romania, spre deosebire de cel vizitat in Sunny Beach
Am continuat plimbarea pe podul vechi, am luat ceva prostioare de la un chiosc alimentar din cartierul din partea de nord a podului, si ne-am intors pe podul urmator, ce ne-a oferit surpriza de a-l vedea pe Aliosha in virful Bunardzhika Hălm (foto).
Clar, trebuia sa-l vizitam, desi mai era foarte putin pina la apus. L-am vizitat, si bine am facut: panorama oferita de deal e incredibila. Din pacate mi-au reusit foarte putine poze, era dupa apusul soarelui iar eu pozam cu telefonul.
La coborire ne-am gindit ca ar fi cazul sa mai luam o țeapă, asa ca am intrat in restaurantul de la poalele dealului: Malka Bunardzhika. Ne-a momit dizeuza, care cinta dă dor și dă jale printre mese. De dor pentru ca ne dureau toate picioarele de cite trepte am urcat pina la Aliosha, si de jale pentru ca stia ce ne asteapta.
Meniul era generos, portiile mari, preturile mici. Carnea nefacuta:( (cartofii inecati in ulei, "tortul" infect, doar legumele la gratar au fost mincabile. Iar Zagorka pe care am cerut-o (draft, au vrut ei), pariez ca era Kamenitza, judecind dupa culoare, miros si - nu in ultimul rind - gust.
Am reusit sa alegem cam un sfert din mincare (răvășind tot continutul farfuriilor in cursul actiunii), le-am lasat un bacsis generos de teama sa nu ne alerge pe-acolo, si dusi am fost. Am ajuns la hotel pe la 11 noaptea si ne-am dres cu napolitane.
A doua zi, dis-de-dimineata, ne-am intors pe partea cealalta. Dupa ce-am reusit sa ne si dam jos din pat, am mincat micul dejun si am luat-o spre centru cu gindul la McDonalds, ca doar copilul mincase acolo in ziua anterioara...
Si-asa am ajuns la Danov Hălm, un deal plin de pasari si insecte si alte vietati ce oracaiau, chitaiau, ciripeau si țîrîiau pina te asurzeau (foto).
Dupa coborire, cap-compas spre McDonalds, dar am gresit putin drumul si-am ajuns in orasul vechi (стария град).
Orasul vechi e mai ridicat fata de centrul pietonal modern, fiind situat pe 3 dealuri apropiate: Dzhambaz, Nebet și Taksim. O mare parte din casele construite in perioada Renasterii Nationale a Bulgariei sint bine restaurate si formeaza "Rezervatia arhitecturala a vechiului Plovdiv".
Astazi, orasul vechi e adaptat nevoilor moderne: Academia de Musica si Dans (in cladirea Scolii Galbene - foto) si Facultatea de Biologie sint situate aici; multe cladiri sint rezidentiale, altele au fost transformate in muzee si galerii, iar in Teatrul Roman se desfasoara spectacole si concerte; pe ici, pe colo, se pot gasi cafenele si restaurante.
De data aceasta n-am mai riscat prin restaurantele din Plovdiv; in afara de banii de drum mai aveam leva fix cit pentru McDonalds si o masa la Sevastokrator in Arbanassi, spre bucuria chelneritelor care ne-au recunoscut de departe (dar si noi pe ele: P) si ne-au strigat odrasla pe nume. Uneori e bine sa nu te tii de plan :))
But first...poze participantelor la Miss Bulgaria ;)
Trimis de F2A1C in 07.07.14 22:25:18
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (F2A1C); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ai tupeu la colindat dar nu as avea curaj sa mergem impreuna. Mi-ai rupe mergatorii
@fanespoitorul: Mi-am desprins talpile la adidasii de alergare in padurile din Velingrad. N-am gasit nimic sa-mi placa de incaltat in magazinele de-acolo...
"lepilo" - asa-i zice la lipici. A fost bun
mie imi plac subiectele pe care le abordezi si in mod deosebit stilul. te urmaresc cu placere si te incurajez sa calatoresti si sa ne povestesti in acelasi mod. multumesc
@amero: Eu va multumesc
De calatorit calatorim cum mincam - de-a valma, pe unde apucam.
Cit despre stil, mi-a si spus sotia ca-s cel mai elegant din tot Plovdiv-ul cu adidasii lipiti cu superglue si hainele ca dupa doua saptamini de umblat.
@F2A1C - Anul acesta in August, fac o vizita la PLOVDIV. Am facut rezervare prin booking.com la hotel Alliance pentru 3 nopti. Dupa cate spui, cred ca este cazul sa iau cu mine adidasi de rezerva.
@georgel - mai degraba mincare adidasi s-or mai gasi si prin magazinele din Plovdiv.
P.S.: ar cam fi sanse mari sa trecem si noi pe-acolo in august, dar inca n-am planificat si-o oprire. Daca gasiti mincare buna pe undeva, nu uitati sa puneti un semn pe harta si pentru noi, astia care n-am fost la fel de inspirati.
@F2A1C - Am vazut ca sunt o sumedenie de restaurante, mehane si toate cele. Sper sa gasesc ceva pe placul meu.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2022 Ce poti face cateva zile in Plovdiv (iarna) — scris în 06.02.23 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Plovdiv – locul de unde incepe istoria — scris în 24.06.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 De văzut prin împrejurimile Plovdiv-ului — scris în 24.11.20 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Câteva zile prin Plovdiv, un oraș care ne-a surprins mai mult decât ne așteptam — scris în 13.11.20 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2020 Plovdiv. Un oras — doua legende — scris în 11.02.21 de micutzu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Plovdiv - capitală culturală UE în 2019 — scris în 24.11.19 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2019 Muzeul Etnografic Plovdiv - o casă istorică și o colecție de excepție — scris în 21.07.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ