Mausoleul Eroilor Români de la Grivița
Ultimul obiectiv turistic bifat în agendă a fost Mausoleul Eroilor Români de la Grivița, despre care trebuie să recunosc că am aflat cu ocazia vizitării Pleven Panorama.
Din păcate, la fel ca și la Pleven Panorama, nu există indicatoare care să arate prezența acestui monument, motiv pentru care am trecut și eu de două[ ori pe lângă el fără să realizez unde este. 43.414071,24.694398
În timpul războiului ruso-turc (1877-1878) satul Grivița din regiunea Plevna a fost locul unde armata română a suferit cele mai mari pierderi.
În cinstea ostașilor români - „pentru vitejii soldaţi români căzuţi la Griviţa”, la inițiativa Regelui Carol I, în 1902 a fost construit mausoleul, în osuarul acestuia fiind depuse osemintele a 1300 eroi români - este considerat de mulți cel mai mare edificiu comemorativ din străinătate dedicat eroilor români.
Mausoleul are forma unei capele fiind compus din biserică și osuar (cripta) la subsol - totul este în marmură albă - unde se păstrează în sarcofage de marmură osemintele eroilor români. Pe piatra funerară și pe pereți sunt înscrise numele eroilor căzuți în luptă.
În jurul mausoleului este un parc - Parcul Prieteniei- de circa 10 ha amenajat de voluntari români în anul 1958 cu ocazia reconstrucției / renovării. Tot atunci voluntarii români au făcut și șoseaua de acces (cca 5 km).
În 1967 a fost inaugurat un mic muzeu pentru comemorarea evenimentelor din 1877, din păcate fiind închis nu am intrat - complexul este deschis de la 9 la 15 duminică și luni fiind închis, intrarea fiind gratuită. Am înțeles că obiectele expuse sunt uniforme românești originale, replicile steagurilor de război și articole care prezintă stilul de viață local din timpul acelor vremuri (1877).
p. s.
Cele relatate mai sus sunt rezultatul documentării din diferite surse, la momentul vizitei complexul fiind închis nu am avut de la cine să primesc informații la fața locului.
Trimis de Nasshu in 22.04.13 09:54:11
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Nasshu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Jul.2019 Muzeul vinului din parcul Kailaka, Plevna — scris în 21.07.19 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Panorama de la Plevna versus cea de la Borodino, în subsidiar Panorama de la Cucuteni — scris în 18.07.19 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 O zi la Plevna şi Lovech ca test — scris în 15.07.19 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2019 Popasul Lipite in Obnova — scris în 27.05.19 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Plevna - instructiv și relaxant — scris în 17.11.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Parcul Skobelev - Plevna — scris în 14.11.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Mausoleul Eroilor Români de la Grivița — scris în 21.10.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ