ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.10.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Mausoleul Eroilor Români de la Grivița

TIPĂREȘTE URM de aici

Români, care vizitați Plevna! Poposiți pentru câteva momente la Grivița și plecați-vă fruntea în fața Mausoleului Eroilor Români de acolo! Istoria ne-a spus între altele că ostașii români au luptat vitejește și au dat mari jertfe de sânge la Grivița, în războiul pentru Independență din 1877-1878. Dacă înainte de a ajunge la Plevna veți face un ocol de numai câțiva kilometri pe un drum - e adevărat - cam prost, veți simți că istoria din cărți sau de la televizor pălește. Ca român, nu poți avea decât o trăire cu totul aparte pășind pe locuri în care s-a hotărât destinul țării tale. Și s-a vărsat mult sânge omenesc.

Planificând o vizită la Plevna, schițând traseul, sacadat și repetitiv, îmi răsunau în minte cuvintele Plevna, Grivița, Smârdan… indisolubil legate de istoria anilor 1877-1878. Harta mi-a arătat că Grivița se află mai aproape de Plevna decât mă așteptam - doar 9 km, spre nord-est. Despre sat se știe că este situat aproape de cel mai înalt punct al Câmpiei Dunării de pe teritoriul Bulgariei și că amplasamentul său din vechime a fost schimbat din cauza unei epidemii de ciumă. Grivița rămâne însă în istorie ca fiind scena unor mari bătălii din Războiul Ruso-Turc din 1877-1878, acolo existând două redute otomane de apărare a cetății Plevna. Grivița este astăzi un sat liniștit, cu străzi aproape pustii. Amintind de Bătălia de la Griviţa din 30 august/11 septembrie 1877, câteva străzi din sat poartă numele unor militari români răpuși acolo - ul. Maior Șonțu, ul. Rednik Grigore Ion.

Oprind în piața centrală, abia am găsit o persoană care să ne îndrume spre Mausoleul Eroilor. Nu există nici un indicator care să-l călăuzească pe vizitatorul străin, dezorientat. Pentru că ni se spusese că nu este departe, am urmat calea indicată la pas. Trebuie să spun însă că la Mausoleul Eroilor Români de la Grivița se poate ajunge și cu mașina. Aproape de stradă, în dreapta, printre copacii înalți, se profilează dintr-odată acoperișul verde al turlei monumentului.

Despre Mausoleul Eroilor Români de la Grivița

Potrivit informațiilor furnizate de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, numărul militarilor români înhumaţi în Bulgaria este de 8842, dintre care 3276 morți în Războiul de Independenţă din 1877-1878. 1300 dintre aceștia își dorm somnul de veci la Grivița.

Mausoleul Eroilor Români de la Grivița a fost construit în perioada 1892-1897, din inițiativa Regelui Carol I "pentru vitejii soldaţi români căzuţi la Griviţa", cu fonduri colectate în țară, prin donații ale poporului român. Inaugurarea a avut loc în 1902, la 25 de ani de la dobândirea independenței României. Cu acest prilej, pe iconostas a fost plasat un medalion dedicat jertfei ostașilor români, cu text în limba română.

De la început trebuie să spun că nu am vizitat mausoleul în interior. Când am ajuns noi acolo totul era cufundat într-o adâncă tăcere și nu se vedea în jur nici o mișcare. Doar un câine dormita la umbră, în spatele mausoleului și nu mi-a dat voie să mă apropii prea mult pentru a fotografia. Ulterior - din internet - am aflat că vizita este gratuită, atâta doar că pentru a se deschide este necesar un apel preliminar în urma căruia este trimis cineva din Plevna. Cred însă că asta se poate face doar atunci când vin grupuri organizate. Deci, noi ne-am mulțumit cu vizita la exterior și cu o plimbare prin Parcul memorial. Fratele meu care vizitase întreg complexul cu ocazia unei acțiuni comemorative îmi povestise că în capelă se află o catapeteasmă cu patru icoane mari - Iisus Hristos, Maica Domnului cu Pruncul, Sf. Nicolae și Sf. Arhanghel Mihail. Tot interiorul este decorat, printre picturile murale aflându-se și chipul Reginei Elisabeta. La subsol se află osuarul reamenajat în perioada 1966-1967. Trei nișe în pardoseală, acoperite cu marmură, adăpostesc osemintele eroilor români, iar pe pereți sunt înscrise numele celor jertfiți. Două scene de luptă, sculpturi în relief, împodobesc interiorul auster.

Construcția din piatră, în formă de cruce, are o cupolă înaltă terminată cu o cruce metalică ornamentată la bază. Deasupra ușii de la intrare se observă o arcadă din piatră sculptată, susținută de două coloane. O cruce metalică și o alta, sculptată în piatră, decorează fațada. În dreapta intrării se află o placă de marmură pe care este înscris un text în bulgară: "Mавзолеят е издигнат от румънския народ в чест на храбрите му синове паднали през освободителната воина 1877-1878. Oткрит е през 1902 г." ceea ce s-ar traduce prin "Mausoleul a fost ridicat de poporul român în cinstea curajoșilor săi fii căzuți în timpul războiului de eliberare 1877-1878. A fost deschis în anul 1902." Nu credeți că ar fi fost mai potrivită o placă cu inscripție bilingvă?

Despre Parcul memorial de la Grivița

Dincolo de Mausoleul Eroilor Români de la Grivița se întinde Parcul memorial. Imediat după război, în zona Grivița, pe gropile comune au fost înălțate 17 monumente rusești și românești. Parcul memorial - Parcul Prieteniei - are 10 hectare și a fost amenajat în 1958 prin efortul a 198 de voluntari români care au lucrat la renovarea mausoleului reparând și șoseaua de acces. Cei 5 km de șosea necesită acum o nouă reparație. Pe toate drumurile bulgărești pe care le-am străbătut cu ocazia incursiunii din această toamnă la sud de Dunăre, nu am întâlnit o porțiune mai proastă ca cea care leagă șoseaua națională de satul Grivița.

Parcul cu arbori falnici, cu arbuști ornamentali și cu trandafiri încă în floare atunci când am fost noi acolo este un bun prilej de plimbare și de meditație. Două alei duc spre zona centrală a parcului. Pe aleea principală, în iarbă, sunt trei tunuri. În fața Monumentului Eroilor Români pe care scrie - în românește - "Cine luptă vitejește nepieritor îi rămâne numele" trăiești un moment de adâncă emoție. În fața acestuia, de cealaltă parte a aleii, se înalță două obeliscuri albe, fără nici o inscripție. Acestea încadrează un loc ce pare a fi o groapă comună. Pe zidul de piatră, cu arcade, de asemenea nu am văzut nici o inscripție.

Din documentările ulterioare, am aflat că în 1967, la Grivița, pentru comemorarea evenimentelor din 1877-1978, a fost inaugurat un mic muzeu. Am văzut clădirea, dar ușile erau ferecate și nu era afișată nici o informație pentru călătorii solitari, ca noi. Tot fratele meu mi-a spus că acolo sunt expuse uniforme militare românești originale, steaguri de război și câteva obiecte găsite pe câmpul de luptă. Ilustrând participarea României la Războiul Ruso-Turc din 1877-1878, război care ne-a adus independența, micul muzeu de la Grivița este foarte important pentru noi. Dacă cineva va avea norocul să-l viziteze, sper că ne va da mai multe amănunte.

Despre Bătălia de la Grivița

În cadrul Războiului Ruso-Turc din 1877-1878, asediul Plevnei a fost una dintre cele mai mari încercări. Armata rusă traversase Dunărea pe la Sviștov și avansa spre centrul Bulgariei în scopul de a trece Balcanii spre Constantinopol. Armata otomană condusă de Osman Pașa se afla la Plevna, oraș fortificat, întărit cu mai multe redute.

După două asalturi nereușite, în care pierduse efective însemnate, comandantul trupelor rusești de pe frontul balcanic, marele duce Nicolai, a cerut ajutorul aliatului său român, Regele Carol I. Carol a trecut Dunărea în fruntea unei armate și a preluat comanda trupelor ruso-române. El a decis să nu asalteze direct Plevna, ci să asedieze orașul tăindu-i posibilitățile de aprovizionare cu hrană și cu muniții. Armata ruso-română a reușit să cucerească mai multe redute din jurul Plevnei, Grivița fiind una dintre acestea.

La 30 august 1877, maiorul Gheorghe Șonțu, în fruntea unui batalion deschidea atacul. Lipsa hărților și a informațiilor privitoare la apărarea otomană, au îngreunat misiunea trupelor române care au efectuat trei atacuri nereușite asupra redutei de la Grivița, soldate cu importante pierderi de vieți omenești. În timpul asaltului împotriva redutei Griviţa, au căzut la datorie maiorul Gheorghe Şonţu comandantul Batalionului I din Regimentul 10 Dorobanţi, căpitanul Nicolae Valter Mărăcineanu lovit în timp ce ridica drapelul românesc deasupra redutei otomane, precum și aproape 800 de soldaţi.

Abia al patrulea asalt, realizat din două părți, cu sprijin rusesc, i-a alungat pe turci care au lăsat în urma lor echipamente militare, tunuri, hrană și răniți. "Sub focul cel mai viu al inamicului ați înfruntat moartea cu bărbăție, ați luat o redută, un drapel și trei tunuri. Țara vă va fi recunoscătoare de devotamentul și abnegația voastră... ; deși am avut simțitoare pierderi, deși deplâng cu voi bravii camarazi căzuți pe câmpul de onoare, sângele vărsat nu va fi în zadar; dintr-însul va rodi mărirea și independența patriei. " - erau cuvintele Regelui Carol I rostite la 5/17 septembrie 1877.

La Grivița a fost o primă victorie în lupta pentru obținerea independenței de stat a României. Asediul început în iulie 1877 s-a încheiat în decembrie același an când Osman Pașa a încercat fără succes să scape din încercuire. Rănit, refugiat într-o moară, Osman Pașa a primit delegația militară română condusă de colonelul Mihail Cerchez și a acceptat condițiile de capitulare impuse.

Ce s-a mai întâmplat după Bătălia de la Grivița, cum s-a sfârșit Războiului Ruso-Turc din 1877-1878, care au fost prevederile tratatului de pace și ce consecințe a avut pentru România sunt lucruri cunoscute. Ele nu fac obiectul acestui articol. Mă opresc aici adresându-vă din nou invitația de a nu ocoli Mausoleul Eroilor Români de la Grivița dacă sunteți prin apropiere.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 21.10.18 20:33:03
Validat / Publicat: 22.10.18 06:25:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 1929 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Grivița - Mausoleul Eroilor Români. Intrarea.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[22.10.18 15:00:43]
»

Excepțional review!

Cu rușine o spun, dar eu nu am văzut niciodată, în nicio poză, cum arată Mausoleul Eroilor Români de la Grivița.

Plec capul și îmi însușesc criticile. În Ploiești este un frumos monument dedicat acestor super Eroi, despre care am scris pe AFA. Sunt nenumărate locuri în țară unde am văzut astfel de monumente, dar pe ăsta, cel de la fața locului, niciodată.

Cu ani în urmă (prin70) în drum spre Sofia, am oprit la Grivița, sau Plevna, nu mai știu, dar zero rețineri. Rușine!

Mulțumesc Iulia! Trebuie să-l văd. Iau reviewul pe fila mea să vorbesc cu amica mea care organizează mici ieșiri peste graniță

Nici nu știi cu câtă dragoste am votat!

”Plecat-am nouă din Vaslui....” sau,

”Tu, inimă pustie,/Stat tot la vatră-ncet plângând:/E dus și nu mai vine!.....

iulianicAUTOR REVIEW
[22.10.18 19:31:49]
»

@mihaelavoicu: Mulțumesc pentru aprecieri!

N-am scris review-ul ca o critică la adresa celor care nu au fost acolo, ci ca un îndemn ca cei care trec prin preajmă să meargă să-l vadă. Știu, am constatat că nu sunt indicatoare către monument, noi înșine trebuind să întrebăm încotro s-o luăm de îndată ce am ajuns în centrul satului.

Eu regret profund că nu am putut vizita și interiorul. Nici la mausoleu, nici la micul muzeu. În schimb la Plevna - și acolo, în oraș, este un impresionant mausoleu al eroilor - ni s-a deschis în mod special. Am fost întrebați în ce limbă dorim informații și am primit un text scris. Am coborât și la subsol, la criptă, dar am fost rugați să nu fotografiem. M-am conformat. În memoria mea, asociind și cu cele povestite de fratele meu - ofițer de carieră - Mausoleul Eroilor Români de la Grivița, în interior, seamănă cu cel de la Plevna. Este însă mai bogat ornamentat.

Nasshu
[22.10.18 19:44:41]
»

@iulianic:

Eu regret profund că nu am putut vizita și interiorul.

Idem, se pare că e mai mereu închis.

Știu, am constatat că nu sunt indicatoare către monument, noi înșine trebuind să întrebăm încotro s-o luăm de îndată ce am ajuns în centrul satului.

Coordonatele GPS le-am scris acum vreo 5 ani, aici vezi impresii

Dacă tot ai fost în zonă, merita să mergi (dacă nu cumva ai fost) și la Pleven Panorama - “The Epopee of Pleven -1877”. Acolo ai ce vedea, chiar dacă denaturează ei un pic istoria, au și ghid vorbitor de limba română.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[23.10.18 00:04:37]
»

@iulianic: E de plâns! Din 26 votanți, doar 10 au admirat Mausoleul Eroilor noștri, care... dar mai bine, tac.

Măcar, să auzim de bine!

iulianicAUTOR REVIEW
[23.10.18 08:58:35]
»

@Nasshu: Eu cred că Mausoleul Eroilor Români se deschide spre vizitare doar la comemorări sau numai atunci când se anunță grupuri mari. Vizitatorii ocazionali sunt rari, așa că…

Da, am fost la Pleven Panorama. Acelui muzeu - care (în opinia mea) nu se ridică la nivelul Panoramei de la Waterloo - precum și Parcului Skobelev i-am dedicat aproape o zi. Am avut neșansa de a vizita Pleven Panorama împreună cu un grup mare de copii gălăgioși care tocmai debarcaseră dintr-un autocar.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[23.10.18 09:02:46]
»

@mihaelavoicu: Pentru mine nu e de mirare. În general, sunt foarte puțin votate.

tata123 🔱
[27.10.18 15:43:06]
»

@iulianic: Un loc istoric un pic neglijat de autoritățile ambelor state, puțin promovat în rândul turiștilor, aproape inexistent în oferta agențiilor de turism.

Proiectul de lege din 1879 privind ridicarea unor monumente la Plevna, Rahova și Vidin scria că aceste mausolee erau menite să amintească totdeauna vecinilor noștri de peste Dunăre amiciția și comunitatea de interese consfințită prin sacrificii comune și sigilate prin sângele nostru și al lor.

Mausoleul de la Grivița se pare că aparține administrativ de cel de la Plevna și, într-adevăr, trebuie apelat cu ceva timp înainte un număr de telefon pentru a programa vizita, așa cum se menționează pe site-ul Panoramei de la Plevna (panorama-pleven.com/index ... task=view&id=23).

Și fiindcă s-a scris de căpitanul Valter Mărăcineanu, vă invit să vedeți cenotaful de la Mănăstirea Samurcășești din Ciorogârla - vezi P14 din articolul vezi impresii.

Câteva imagini din interiorul Mausoleului de la Grivița, din 2014, găsiți în reportajul de aici: probasarabiasibucovina.ro ... 2014Plevna.html.

Mulțumim pentru aducerea în prim plan a unui moment sângeros, dar totodată glorios din istoria noastră.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Pleven [Plevna] și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072270154953003 sec
    ecranul dvs: 1 x 1