ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.09.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    SEP-2010
    DURATA: 1 zile
    single

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    Torre Pendente sau Turnul Garisenda

    Ilustrație video-muzicală

    Kitaro
    TIPĂREȘTE

    Am aterizat pe aeroportul “ Galileo Galilei “ din Pisa dupa un zbor de doua ore. (dar tinand cont de diferenta de fus orar, am castigat o ora.). Aeroportul desi se spune ca este cel mai mare din regiune, are un singur terminal; deci nimeni nu se rataceste.

    In evul mediu, cand Italia avea o cu totul alta forma administrativa, Pisa a fost una dintre cele patru Republici Marine ale Italiei alaturi de Genova, Amalfi si Venetia... Orasul este unul dintre cele mai vechi porturi maritime europene.

    Primul lucru care vine oamenilor in minte cand aud de orasul Pisa, este Turnul Inclinat (Torre Pendente sau Turnul Garisenda). In jurul acestui turn se vorbeste atat de mult, incat orasul traieste datorita lui. Voi vorbi si eu despre el, desi nu mi se pare cel mai frumos si mai important lucru din oras. In primul rand, acest turn nu este piesa principala a vreunei piete, el este clopotnita si turnul de supraveghere al unei splendide catedrale, cea mai mare din oras si la vremea cand a fost ridicata si astazi.

    Am ajuns in zona numita Campul Miracolelor acolo unde este acest turn si pe masura ce ma apropiam de el, citem de pe un pliant istoria sa. Curaj nu am avut sa urc in el. M-am multumit sa il admir de jos, din toate unghiurile si sa le fac cu mana curajosilor care erau ori la unul din etajele unde se putea iesi in exteriorul sau, ori celor ajunsi in varf. Chiar daca nu am urcat stiu ca este interzis accesul cu bagaje atat din cauza greutatii cat si a scarii foarte inguste. Cei ce doresc sa urce in turn trebuie sa isi cumpere bilet si sa isi astepte randul. Accesul se face din 20 in 20 de minute.

    Asadar sa ne intoarcem in timp pana in sec. XII. In primul rand trebuie spus ca numele orasului vine de la faptul ca se afla la locul de varsare a raului Arno in Marea Mediterana, iar numele inseamna “pasune", "fâneaţă" sau "deltă “. Râurile Arno şi Serchio care se intalneau inainte de a se varsa in mare, lăsau în urma lor o întinsă regiune mlăştinoasă, care izolau, dar şi protejau oraşul de invadatori. Dezavantajul era ca terenul pe care s-a ridicat orasul este unul moale, cu panza freatica la suprafata, asa ca o cladire cu o baza mica si foarte inalta, are toate sansele sa se afunde in pamant. Exact asa s-a intamplat si cu acest turn, adiacent catedralei. Istoria spune ca la acea vreme doua mari si instarite familii au decis sa ridice cate un turn …stiti vechia poveste; al cui oare va fi mai mare si mai frumos? … Al familiei Asinelli sau Garisenda. ? Turnul Garisenda (cel cunoscut azi de o lume intrega) ridicat la 1176, a inceput sa se incline inca din timpul constructiei, caci intr-o parte, sub el, pamantul era mai moale.

    O vreme constructia a fost oprita si abia dupa 90 de ani lucrarile au fost reluate - va dati seama …. 90 de ani a stat asa…jumatate ridicat, stramb si neterminat …ce imagine dezolanta… Giovanni di Simone si Tommano Simone, au reluat lucrarile incercand prin diverse metode sa il contrabalanseze, pentru a-l readuce la verticala. Dar totul a fost in zadar. Cele 14.500 t. cat se estimeaza ca ar avea turnul, nu au fost perfect distribuite pe baza si asta duce la afundarea pe o parte a turnului in pamant. Cum din fericire, nu se inclina spre catedrala, constructia a fost terminata si data in folosinta.

    Nici al doilea turn, Asinelli nu este perfect drept. Este mult mai inalt (97 m.) si este si el inclinat, dar mai putin.

    Revenind la acesta; la exterior, turnul pare sa aiba opt niveluri, inalte, delimitate de tot atatea randuri de coloane suple, care inconjoara turnul creiand sapte terase circulare. Decoraţia care prezintă o structură cilindrică reia motivele absidei catedralei langa care a fost ridicat si pe care trebuia sa o completeze. In interiorul sau este o scara, cu 294 de trepte care ii duce pe temerari pe terasa din varful turnului. Pe vremuri cu siguranta ii trebuie multa conditie fizica unui preot pentru a urca zilnic in turn si a trage clopotul. Sus in turn este clopotul realizat către mijlocul secolului al XIV-lea de către Tommaso Pisano, fiul lui Andrea Pisano.

    Stiti ce este fantastic la acest turn? Varsta…. are peste 800 de ani. In anii '90 turnul a intrat intr-o perioada de reconstructie, de consolidate. S-au incercat mai multe metode; 600 de tone de lingouri grele de plumb au fost plasate la baza din partea opusă a părţii care se înclina …. dar metoda nu a dat rezultat. Apoi s-a încercat prin electroosmoză o întărire a stabilităţii solului de sub turn…. tot fara rezultat. A urmat inghetarea cu azot lichid a terenului din jurul turnului …. nimic, nici o ameliorare. La un moment dat, din cauza atator excavatii si lucrari, parea ca se inclina invers si ca isi va pierde cu totul stabilitatea. Atunci s-a oprit lucrarile. Turnul a cheltuit banii, a intins nervii inginerilor la maxim, a panicat populatia orasului…dar vertical nu a vrut sa stea nici o clipa.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 23.09.10 17:56:02
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2569 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Pisa - Torre Pendente sau Turnul Garisenda , din acest unghi se vede cel mai bine abaterea de la verticala
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2900 PMA (din 1 vot)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    12 ecouri scrise, până acum

    Costi
    [23.09.10 19:02:48]
    »

    Turnul a cheltuit banii, a intins nervii inginerilor la maxim, a panicat populatia orasului…dar vertical nu a vrut sa stea nici o clipa.

    De fapt, nici nu s-a urmărit verticalizarea lui.

    Ce chichirez ar mai fi avut atunci, când tocmai faptul că e înclinat este farmecul lui, ceea ce îl face altfel decât celelalte turnuri...

    Lucrările au urmărit doar stabilizarea lui, pentru că înclinarea creştea în timp, ameninţând existenţa în sine a turnului.

    Şi ele au reuşit, turnul a fost stabilizat, nu se mai înclină mai mult (cel puţin în prezent), iar banii nu au fost cheltuiţi degeaba.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster13
    [23.09.10 19:18:17]
    »

    am atasata aceasta melodie, sper sa placa!

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [23.09.10 19:37:03]
    »

    Pana se devina atractie turistica in ulimii zeci de ani, si pana sa fie exploatata inclinarea sa, chiar se dorea ridicarea sa la verticala. Sute de ani, oamenii asta si-au dorit, sa il indrepte sa nu cada. Acum cateva sute de ani nu gandeau in termenii de azi; sa il stabilizeze. Daca ar fi reusit acest lucru, ar fi fost o mare mandrie inginereasca si s-ar fi facut si in acea situatie multa reclama.

    Caci asa cum spuneam si celelalte daua turnuri din oras sunt inclinate si in aceasta situatie, acesta ar fi fost singurul vertical.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    RobertCodescu
    [23.09.10 20:07:51]
    »

    Cuuuuum nu votase NIMENI ca UTIL acest review! ? ! ? ! 400 PMA pentru îndreptarea acestei nedreptăţi!!!

    joanne
    [23.09.10 21:29:39]
    »

    Foarte tare review. Mie chiar imi place cum ai formulat ultima parte. ' N-o vrut bai, si n-o vrut'

    biancuta
    [23.09.10 23:44:25]
    »

    Frumos review, @diaura, cu multe detalii! Sper sa ajung si eu pe aici, sa vad acest turn faimos!

    pepsi70ro
    [24.09.10 07:08:21]
    »

    De Pisa intotdeuna imi amintesc cu placere, este un loc minunat, unde m-am simtit excelent, felicitari!

    piti
    [24.09.10 08:11:28]
    »

    Boala grea asta cu " cine inalta cel mai mare turn ", in Bologna avem aceasi situatie: turnul Asinelli (al magarusilor, construit la 1107 - 97 m inaltime) si turnul Garisenda (60 m inaltime).

    La " traficul " de vizitatori din jurul turnului m-a uimit calitatea gazonului care nu e uzat. Apoi am vazut si cauza: in pamant sunt fixate gratare ornamentale de metal ce preiau greutatea trecatorilor si in jur avem un contrast frumos intre albul cladirilor si verdele gazonului.

    Enervante in jur doar zecile de tarabe care vand o sumedenie de kitch-uri.

    400 kg pentru stabilizare.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Alina Morar
    [24.09.10 08:30:31]
    »

    Mi-as fi dorit sa ajung si la Pisa, anul acesta, dar era destul de departe de San Remo, iar spre casa am ales drumul prin Milano.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [24.09.10 08:44:41]
    »

    Intr-adevar gazonul este impecabil si pe langa acele gratare melalice ascunse in iarba mai este un motiv pentru care acum se mentine impecabil; este interzis sa se mai calce pe el. Turistii sunt extem de nefericici ca nu mai prind " unghiuri bune " pentru fotografii.

    Amenda este de; 23,85 Euro si politisti (sau paznici) pe jos si cu biciclete patruleaza pentru a mai fugarii de pe gazon cate un turist indraznet.

    georgiana
    [25.09.10 06:46:37]
    »

    Esti o fericita ca ai ajuns si in Italia anul acesta, pe mine in mod sigur ma sare randul...

    Maria Smeu
    [27.09.10 15:08:15]
    »

    Arata uluitor acest turn, ca si constructie in sine, cu atat mai mult, inclinat.

    Conceptul, desigur, cu arcade si coloane etajate, intr-o simetrie perfecta, decorate atat cat trebuie, fac din el o minune arhitecturala.

    Te felicit deopotriva pentru alegerea vizitarii lui, ca si pentru impartasirea cu noi a impresiilor detaliate aici.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Alina Morar, biancuta, Costi, Diaura*, georgiana, joanne, Maria Smeu, piti
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Pisa:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047791957855225 sec
    ecranul dvs: 1 x 1