GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In Parga, am ajuns dupa sejurul minunat din Lefkada, avand cazare in Nidri (vezi impresii).
Parga, e un mic coltisor de pe Pamant, pe care l-am descoperit in urma recomandarii facute de @motaneata (multumiri din nou, Maestre!).
Pentru ca in Lefkada alergasem continuu, pentru a descoperi cat mai mult din salbaticia si frumusetea insulei, in Parga ne propusesem sa ne relaxam, sa fim mai potoliti cumva.
Incepand de la cazarea la – Acrotheea Hotel – si pana in ziua plecarii spre casa, totul a fost la superlativ.
Parga ne-a fascinat si vrajit, prin tot ceea ce ofera: pozitionarea sub forma de amfiteatru a orasului, cladirile frumos colorate asezate in trepte, de un farmec aparte, labirintul stadutelor, furnicarul de oameni, luminitele seara, golfurile… totul a fost fascinant de-a dreptul.
Acolo, e o frenezie de culoare, imbratisare si contopire de cochet, frumos al stradutelor, cladirilor, cu cadrul peisagistic natural ce-ti desfata privirea la fiecare pas.
Labirintul stradutelor inguste si intortocheate, te face sa te reantorci in copilarie la jocul “ de-a v-ati ascunselea “, magazinele cu suveniruri, unele langa altele, mesele din fata tavernelor ce te invita sa poposesti, chiar si pentru un frappe ori o frugala gustare, inaltimile stancoase in contrast cu intinderea plajelor si azuriul Marii Ionice, acest amalgam a insemnat pentru noi farmecul Pargai.
Daca am incercat sa transmit, in randurile de mai sus, ce am simtit in Parga, o sa va spun (scriu), ce am vizitat si cum ne-am petrecut cele 5 zile, acolo.
Excursii, locuri de vizitat
1. Croaziera pe mare Paxos – Antipaxos, doar am amintit de aceasta excursie, fiind un mare punct de interes, dar care va face obiectul unui alt review.
2. Castelul Venetian, pe care va recomand sa-l vizitati seara, strajuieste Parga de pe cea mai inalta colina si este principalul punct de interes.
La cetatea venetiana, ajungi urcand alene pe una din stradutele comerciale. Privelistea pe care o ofera asupra intregului oras, a insulitei din mijlocul marii, asupra cochetelor ambarcatiuni din port, e fabuloasa.
De acolo, de sus, ti se desfasoara in fata privirii un adevarat spectacol colorat… ametitor (sper ca fotografiile sa va “ ameteasca “, privindu-le). Exista si o cafenea unde va puteti racori cu fresh-uri, inghetata, icce-cofee (noi nu le-am testat).
3. La Castelul lui Ali Pasa din Anthousa, se poate ajunge fie cu masina (varianta aleasa si de noi), cu trenuletul turistic (minicar) din Parga sau … pe jos (cine se incumeta). Castelul poarta urmele unei istorii zbuciumate si este o fortareata mai bine conservata decat cetatea venetiana. Si de aici, peisajul este superb.
Drumul pana la castel (ruine) este spectaculos, cu un peisaj muntos pe alocuri, pante pline de verdeata pe care sunt presarate cateva sate, livezi verzi de maslini, ce ofera o imagine pitoreasca.
4. Fabrica de ulei – Paragaea – pe care am vizitat-o la recomandarea lui Dimitri, proprietarul locatiei unde am fost cazati. Pretul de intrare este 3,50 euro/pers. Exista un ghid ce prezinta pe scurt istoria cultivarii maslinelor si de producere a uleiului, apoi este prezentat un documentar interesant si se dezbate pe larg, aceasta istorie.
Dupa vizionare, in muzeu, se pot admira toate instalatiile vechi din fosta fabrica de ulei; exista si o zona de degustare, de unde practic, nu poti iesi fara sa cumperi ceva (nu te forteaza nimeni, dar oferta este tentanta si gustoasa).
Plaje
In Parga, am facut plaja doar pe Valtos, care e cea mai mare, chiar foarte bine organizata si principala, as putea spune din statiune. Este situata la baza dealului unde este amplasat castelul venetian si este la o distanta de cca 20-30 minute din centrul orasului. Se poate ajunge si cu masina sau taxi-boat-ul din port.
Plaja este lata, cu nisip grosier in partea dinspre oras si cu nisp fin in partea cealalta (zona Cape Noth West), este dotata cu sezlonguri + umbrele aferente (pret 8 euro/set) si ofera posibilitatea practicarii sporturilor nautice. La mijlocul plajei se afla o terasa foarte cocheta, plina de verdeata, unde te poti racori cu un fresh, ori o bere (dupa placere).
O alta plaja incantatoare pentru noi, a fost Sarakiniko, aflata la 10-12 km vest de Parga si se ajunge cu masina, dupa ce treci de ramificatia spre castelul din Anthousa, pe partea stanga, apoi se coboara. O alta varianta ar fi cu taxi boat-ul din Parga (nu stiu pretul, dar in port, in partea stanga exista o casa de bilete cu orarul si pret; stiu doar ca ultima ora de plecare de pe plaja era 17,00). Este o plaja atat cu nisip cat si pietricele mici, amenajata cu sezlonguri (pret 3 – 5 euro/set), iar apa e de o claritate maxima si o culoare incredibila. Exista si o taverna foarte spatioasa, umbrita de pomi si vita de vie. Spre capatul plajei, in partea dreapta, exista niste trepte, care conduc la un restaurant (nu stiu daca si hotel), in schimb peisajul vazut de sus, de pe scari, este magnific.
Plaja Lichnos, ne-a placut deasemenea foarte mult, se afla la 3 km est de Parga, este cu nisip in cea mai mare parte, dar si pietricele. Plaja este inconjurata de verdeata si culturi de maslini, iar verdele acestora se imbina placut cu albastrul Marii Ionice. E cea mai aglomerata pe care am fost si aici am intalnit multi italieni galagiosi. Are in dotare sezlonguri + umbrele si ofera conditii de practicare sporturi nautice: ski-jet, snorkeling, scufundari. Sunt deschise si cateva taverne/ terase, exista si un mini-market ce deserveste campingul aflat in apropiere.
Aaaa, la coborare spre plaja am trecut pe langa Lichnos Beach Hotel de 4 stele, ce facea o nota contrastanta placuta, alb fiind, cu verdele crud dimprejur (veti vedea in fotografii).
Astea au fost plajele care ne-au placut foarte mult.
Celelalte doua din Parga, ni s-au parut neatractive, desi erau situate mai aproape de cazarea pe care am avut-o:
- Plaja Krioneri – este situata imediat in stanga portului, este cu pietricele, amenajata cu sezlonguri si umbrele, cam prea lipite unele de altele. In spatele ei, mai bine zis deasupra, se afla aleea pietonala (promenada), ceea ce mie nu mi-a placut deloc.
- Plaja Piso Kronieri- situata in continuarea celei de mai sus, spre camping, la iesirea din statiune. Este micuta si foarte pietroasa.
Taverne
La acest capitol, pe primul loc se afla taverna Sakis, aflata sus, in labirintul de stradute, in partea dreapta a castelulul venetian. Este o afacere de familie, administrata de tatal si cei doi fii. La taverna Sakis, mesele sunt insiruite de-a lungul strazii, mancarea extraordinar de gustoasa, portii mari si preturi foarte bune. Va dati seama ca este si destul de aglomerat, in unele seri poti astepta 10 – 15 minute pana se elibera o masa; dar asteptarea iti e usurata cu un pahar de uzo, oferit de unul din cei doi frati.
Un alt loc de top pe acest segment, este Perivoli Restaurant, e ceva mai departe, pe drumul care mergi spre Piso Krioneri, cam la cca 1 km de centrul orasului (prima data am avut senzatia ca am iesit din Parga). E un restaurant foarte dragut, cu un ambient exterior verde chiar placut: vita de vie, arbusti, lamai si flori multicolore. Mancare foarte buna, portii generoase, pret convenabil. Aici lucreaza si un ospatar roman, Luigi. Merita sa faceti o plimbare lunga, pana aici.
In drum spre Perivoli, mai este si taverna Yannis, era destul de aglomerat cand am vrut sa ne oprim, asa ca ne-am continuat drumul.
Am mancat si la taverna Gefsi, situata in centru, in apropiere de ancora. Sustin cele scrise de colegul @ Dragos “ serviciul nu e de mare clasa, localul nu e de top “, in schimb mancarea foarte buna, preturi la fel, fara timpi de asteptare mari (am mancat un peste foarte delicios aici).
La Maistros Restaurant am mers intr-o seara, este in imediata apropiere a castelului venetian, prin labirintul stradutelor. Cum venisem strict pentru panorama oferita asupra orasului, am servit doar un desert si ceva de baut, asa ca nu ma pot pronunta asupra altor feluri de mancare si preturi (parca totusi ceva mai scump fata de celelalte; de, panorama!).
Nu in ultim rand, trebuie sa amintesc de brutaria/cofetaria Achileas Bakery, care au produse atat de bune, incepand de la paine si multe alte foietaje pana la prajituri, incat am luat si pentru acasa (personal foarte amabil, ne-a ambalat produsele in niste cutii, pungi speciale, ca am ajuns cu ele in perfecta stare). Pont: pentru produsele de brutarie/patiserie, este bine sa ajungeti pana in ora 10,00, dimineata oferta fiind mult mai variata (din spusele proprietarului de la Acrothea, sunt administratori/proprietari de vile/taverne care-si fac aprovizionarea de la aceasta brutarie (e de inteles – calitatea isi spune cuvantul).
Nu voi incheia, fara a a va atentiona (din nou) ca in Parga, o mare problema o reprezinta parcarea. Majoritatea masinilor se parcheaza pe soseaua nationala (de-o parte si de alta, care oricum e cam ingusta) si datorita pozitionarii statiunii, sunt putine hoteluri/vile care ofera parcare. Exista o parcare cu plata (5 euro/masina), dar din cate am vazut eu, in perioada sejurului nostru, nu era asa solicitata (va dati seama de ce).
Pentru noi, Parga a fost o destinatie de vis, in primul rand pentru atmosfera de acolo, pentru “ aerul mai altfel, emanat “, cat si pentru celelalte impresii descrise mai sus.
Va doresc sa fiti sanatosi pentru a descoperi/vizita locuri cat mai minunate!
Trimis de clau.nov in 24.02.14 22:40:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (clau.nov); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Bun review. Cu siguranta va fi de ajutor, alaturi de altele scrise in aceeasi destinatie. Placut si hotelul descris...
De fapt, ca sa fiu sincera, cred ca Splendoarea din amfiteatru m-a convins ca trebuie sa ajung acolo Acest review vine ca bonus
@clau. nov: Frumoase impresii si super imagini. Pacat ca nu se pot vota si fotografiile pentru ca sunt superbe. Mi-ar fi placut sa am si eu cateva la fel de bune, pt. ca si noi am trecut in vara trecuta prin Parga, dar m-a tradat camera foto, mai ales la cele pe timp de noapte. Noi am facut invers traseul, 3 zile in Parga si 6 zile in Lefkada. Binenteles ca au fost prea putine pt. aceasta locatie, ai mei au stambat un pic din nas cand au ajuns in Lefkada dupa Parga, iar la final nu mai vroiau sa plecam nici de acolo. Asa ca sper sa sper sa nu fie prima si ultima, cu toate ca mai sunt atatea locuri minunate de vizitat.
@teona:
multumesc mult pentru aprecieri (si/si - fotografiile sunt meritul sotului)
Pentru ca ne-am planificat amanuntit vacanta, stiam ce ofera Lefkada (frumuseti/ locuri de descoperit minunate, implicand alergatura), asa ca am pastrat pe final relaxarea/farmecul / trairea Pargai.
Vacante de vis oriunde si oricand!
@arru:
Ma bucur ca splendoarea din amfiteatru, te-a convins.
Pentru ca amfostacolo, iti spun cu toata inima: MERITA.
Asa ca, nu mai stati pe ganduri.
Multumesc pentru apreciere.
Vacanta frumoasa, oriunde ar fi ea!
Da, Parga este într-adevăr un loc fascinant, cald, prietenos, magic. O vacanţă în Parga este un crâmpei de fericire care umple sufletul călătorului cu amintiri de neuitat.
Parga este o poveste, un orăşel blând şi primitor, un amfiteatru de case vechi, divers colorate, care privesc avid către un golf de o frumuseţe unică la Marea Ionică.
Parga este atmosferă şi imagine, iubire şi vis.
Cel mai greu în Parga este să alegi un loc de cazare. Parcă ai vrea să locuieşti sus, să îmbrăţişezi toată splendoarea panoramică a oraşului, să-l simţi la picioarele tale, dar, în acelaşi timp, să fii şi pe faleză, cu sentimentul că eşti pe scena unui teatru antic şi totuşi atât de plin de viaţă.
Am citit review-ul despre Parga cu bucuria celui care redescoperă un loc drag. Apoi, cu ajutorul pozelor, m-am plimbat pe străduţele înguste, pe treptele umbrite, sau pe lângă tavernele îmbietoare la ceas de seară. Pozele incredibile şi muzica grecească, inspirat aleasă de @webmaster22, aproape m-au făcut să uit cum trece timpul. Chiar au fost 153 de poze? Nu, nu cred!
Am simţit acest review ca pe o dedicaţie. Iar versurile frumoasei melodii de dragoste a Annei Vissi, parcă se traduc singure:
"A fost doar un nor trecător, inima mea!
Ploaie de vară... "
@motaneata:
Ma bucur la randu-mi, ca am reusit sa readuc aproape, emotia trairii din Parga, pe care, sunt sigura ati avut-o, in povestea voastra, atunci, acolo.
Acum, citindu-ti cuvintele frumoase pentru descrierea Pargai, imi dau seama ca, pe langa tot ceea ce ofera, poate fi un loc de inspiratie pentru a deveni poet (chiar si de moment)
Pentru tine, e o dedicatie!
Pentru ceilalti, o invitatie de a descoperi fascinatia, de a fi " fila din poveste ", la randul lor. Nu veti regreta. Ceea ce n-am reusit eu, prin cuvinte, sper sa fi reusit, fotografiile.
Din toata inima, multumesc!
Buna, am si eu niste intrebari, as dori si eu sa stiu cum este apa marii in Parga, daca apa este adanca, daca este rece, etc, daca sunt pietricele in apa?
Avand in vedere ca daca as alege aceasta destinatie nu am merge cu masina ci cu autocarul, v-as ruga sa imi spuneti daca stiti ceva despre transportul in comun, daca exista bus, maxi taxi ceva de genul cu care sa te poti deplasa de la o locatie la alta?
am citit ca ar fi o locatie cam scumpa, imi puteti spune daca de exemplu se poate sta pe nisip sau trebuie neaparat sa stai pe sezlong? de asemenea v-as intreba cate ceva in legatura cu mancarea, exista minimarket-uri de unde sa iti poti cumpara una alta? gasesti de toate acolo? sper sa nu va uimeasca intrebarile mele, dar ca orice turist imi place sa fiu foarte informata in momentul in care plec intr-o destinatie. deocamdata astept raspunsul dvs si daca nu deranjez poate mai revin cu alte intrebari. va multumesc.
@flaviana77: când am fost eu acolo, apa era destul de rece. Dar era abia începutul lunii iunie, și a fost și vreme schimbătoare. În sezon, sigur e altă situație. De adâncă... e destul; depinde cât de mult vrei să mergi în larg.
Toate plajele din Parga sunt cu pietricele mai mult sau mai puțin fine. Parțial, pe Valtos, e ceva nisip cu firul mare.
Noi am fost cu mașina, nu știu cum e cu transportul local; am văzut un titicar pe-acolo, dar mult prea scump pentru traseul lui. Se poate merge gratis, pe jos. Localitatea e mică, iar pentru locuri din apropiere care merită vizitate, sunt tot felul de oferte de excursii.
Sunt câteva minimarket-uri și ceva magazine de unde se pot cumpăra diverse alimente și băuturi. Nu foarte ieftine (față de un hipermarket „de marcă”), dar totuși rezonabile. Marfă e, de tot felul.
@flaviana77: Depinde in primul rand, de perioada aleasa pentru sejurul vostru. Noi am fost in prima jumatate a lunii septembrie, iar apa a fost calda. Si... destul de adanca. Plaja Valtos, mii-a placut cel mai mult si e si cea mai intinsa din Parga. Pietricele sunt f. mici si mai mult in partea dinspre Castelul Venetian. Zona de plaja foarte buna pt. noi a fost cea de la mijloc, in dreptul Vekios Club. Pe toata plaja Valtos veti gasi nisip grosier, nisip fin spre zona Cape Noth West. Se poate sta si pe nisip, dar zonele mai bune sunt ocupate cu sezlonguri; si repet, depinde foarte mult de aglomeratia din acea perioada.
Im ipare rau, in privinta transportului in comun, nu va pot spune nimic, nu cunosc nimic legat de acest aspect, intrucat noi am fost cu masina. Parga nu e o statiune mare, deci va puteti deplasa pe jos.
Din Parga spre diferite plaje (Sarakiniko, Lichnos) puteti opta sa mergeti cu taxi- boat.
Exista minimarket-uri, magazine " cu de toate", brutarii/patiserii. Preturi rezonabile, mai mari la fructe si legume. Amanunte nu va pot da, intrucat am avut MD asigurat la hotel, iar pt. pranz/ cina mergeam la taverne/ restaurant.
Daca mai aveti intrebari, nu ezitati.
@clau. nov: superb review si felicitari. multumim ptr. informatii sunt bine venite.
daca ai fost cu masina as dori sa detaliezi drumul si cat ai facut si bineinteles daca se merita sa mergi cu masina.
eu am fost 3 ani la rand in thassos cu masina si a fost excelent o insula superba de- acea nu o pot uita fascinata aceasta insula.
@tyty1923: despre drum, varianta cu traseul prin Bulgaria via Sofia, am vorbit eu aici.
Mie mi-a convenit să mergem cu mașina, având una cu consum mic, pe motorină (mai ieftină la ei chiar și față de noi). Ne-am putut mișca ușor de colo-colo. Și chiar ai unde să mergi, excursii scurte de o zi sunt o mulțime.
@Dragos: multumesc frumos ptr. raspuns. poate imi spui si mie traseul mai detaliat. conediu placut pe anul asta.
@tyty1923: mai detaliat decât e desenat pe hartă de ViaMichelin... nu cred să pot. Câteva vorbe am scris în articolul meu, mai sus-menționat.
Doar că, de acum un an, a apărut o variantă mai nouă și ceva mai rapidă (dar și ceva mai scumpă, totodată) - anume, traseul prin Makaza, care traversează Bulgaria mult mai repede și ne scoate aproape de autostrada Egnatia, de unde e aproape o joacă să ajungi spre coasta de vest a Greciei.
Pe asta a descris-o @ionescunic recent.
@clau. nov: @clau. nov: Ati vazut cumva pe unde este Billis Studio? Sau Dimitrakis Studio? Nu gasesc nici o opinie ref. aceste studiouri. Macar o inf. cat de mica ref. amplasarea lor in statiune, va multumesc. Imi pare rau ca am pierdut oferta la Bacoli, dar la fel, nu gaseam inf. ref. locatie, doar ceva, f. succint, ca ar fi langa un cimitir, aproape de linia de centura a staiunii!
Va multumesc anticipat pt. raspunsul dvs. Anul trecut am fost in Corfu si anul asta am cam stat pe ganduri cu Parga... daca merita tinand cont ca sunt relativ apropiate.
@pcarmen08: Imi pare rau, nu stiu nimic despre aceste locatii si nici nu le-am intalnit in drumurile noastre prin frumoasa statiune.
Va pot spune insa cu certitudine (si o placuta melancolie, in acest moment) ca Merita un sejur in Parga. In primul rand, pentru atmosfera pe care o veti simti / trai Acolo.
Cred ca in fiecare statiune, loc turistic, poti desoperi ceva interesant, atragator, frumos, etc, dar Parga... are un farmec aparte. Pentru noi, a avut.
Mergeti cu incredere si va veti convinge!
Va doresc o vacanta minunata!
@felix: Multumesc pentru vot. Si pentru aprecierea fotografiilor, meritul realizarii lor (asa cum am scris intr-un ecou anterior), apartine sotului, responsabil cu "arta fotografica" in fiecare vacanta.
Inca o data multumiri, mai ales ca " e special "
Prin intermediul fotografiilor si a celor scrise aici simt ca trebuie neaparat sa ajung in acel loc magic, din pacate asta nu cred ca se va intampla anul acesta, dar speranta moare ultima.
Fiind o destinatie mai noua in ofertele agentiilor de turism de la noi ai oarece retineri, dar acum stiu ca se merita sa ajung acolo si sa descopar fiecare coltisor din aceasta frumoasa statiune.
Fericiti sunteti voi cei care ati ajuns sa vedeti acele locuri.
Nu stiu unde sa pot vota si eu pentru poze, imi explica si mie cineva?
@flaviana77: pozele nu se pot vota separat - votul îl acorzi articolului (cu tot cu poze), ca operă unitară.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Parga 2022 — scris în 07.09.22 de constantin din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Parga, dupa 4 ani la rand — scris în 05.02.20 de Enki din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 O zi in Parga — scris în 06.01.19 de LUMI CLUJ din TURDA - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Mini vacanta in Parga — scris în 14.07.18 de Lily_24 din CRAIOVA - nu recomandă
- Jun.2018 Parga — scris în 08.07.18 de ANIELA03 din BLAJ [AB] - nu recomandă
- May.2018 Parga, atracţie la superlativ — scris în 24.05.19 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Parga suprapopulată și în septembrie — scris în 27.09.17 de ebirsan din CONSTANţA - RECOMANDĂ