GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
După legendele nordice, Oslo a fost pentru prima oară descoperit de către regele Harold Hardrade, dar mormintele creştine din jurul oraşului datează de peste 2.000 de ani. Din 1299, anul venirii lui Hakon al 5-lea, care a fost considerat primul rege ce avea o reşedinţă permanentă în această aşezare, Oslo este neoficial considerat capitala Norvegiei. După numai 100 de ani, Norvegia a fost unită cu Danemarca şi considerată o co-provincie administrativă a Imperiului Danez.
Oraşul avea să fie distrus în mai multe rânduri de incendii devastatoare şi doar după al 14-lea cataclism de acest fel, în secolul al 17-lea, regele danez Christian al 4-lea dă ordin să se reconstruiască fortăreaţa Akershus. De asemenea, el schimbă numele oraşului în Cristiana şi pune bazele unui adevărat centru comercial şi cultural. După dizolvarea uniunii cu Danemarca, în 1814, apar şi primele instituţii considerate pietre de hotar ale istoriei norvegiene: Palatul Regal, Parlamentul, Universitatea Naţională din Oslo şi Bursa.
Din acele timpuri şi până astăzi, Oslo este obiectul unei dispute seculare dintre provincie şi centru, dispută ce a estompat, în mare parte, dezvoltarea urbanistică a capitalei norvegiene. Mărul discordiei îl constituie aglomeraţia forţată a capitalei în detrimentul zonelor rurale aproape nepopulate.
Centrele uriaşe de cumpărături din jurul Operei - o clădire neprietenoasă ochiului, în forme cubice, Complexul Muzeistic Gustav Vigeland, cu cele 650 de statui ce ilustrează experienţa umană de la naştere până la moarte şi zona de afaceri Vika, fac legătura dintre vechi şi nou în frumoasa capitală a Norvegiei, un oraş în care dimineaţa plouă de regulă până la 10.00.
Ca mai în toată Peninsula Scandinavică, ţinuta străzii nu are nimic comun cu cea din Paris sau Viena. Oamenii dau mai puţină importanţă vestimentaţiei decât unui regim de viaţă echilibrat, bazat pe o alimentaţie preponderent vegetariană, multă mişcare şi saună.
După ora 10.00 se deschid şi magazinele, iar primii pietoni care animă străzile sunt turiştii. Auzi simultan mai multe limbi, dintre care distingi exclamaţiile de mirare ale italienilor şi ritmul sacadat al japonezilor sau al arabilor…
Dacă mâncarea se menţine la un preţ rezonabil, îmbrăcămintea, chiriile, întreţinerea şi serviciile turistice sunt cam de trei ori mai mari decât în bătrâna noastră Europă. Prin magazine şi pe străzi, se vede cu ochiul liber că turistul avizat porneşte către o ţară scumpă, cum este considerată Norvegia, cu un buget bine întocmit şi cu conştiinţa că imaginile pe care ţi le oferă un muzeu, un palat regal, o clădire monumentală de epocă sau strada - o adevărată oglindă a vieţii - valorează mai mult decât o goană nesfârşită după un shopping memorabil. Chiar şi atunci când vor să cumpere un mic suvenir pentru cei de acasă, acesta este întors pe toate feţele. Urmează apoi o scurtă conversaţie documentară cu vânzătorul care, de obicei, dă impresia unui iniţiat în materie. Cumperi sau nu, ţi se mulţumeşte politicos pentru interesul acordat produselor. Cel puţin când vine vorba de preţuri, în niciun oraş din lume nu se potriveşte mai bine proverbul norvegian “Iubeşte-mă puţin, dar multă vreme”.
Testamentul lui Nobel
Paris, 27 noiembrie 1895. Clubul suedezo-norvergian. Cu un an înainte de moarte, Alfred Nobel semnează un adevărat testament pentru omenire prin care o sumă de aproape 200 de milioane de dolari este destinată celor care pe durata anului precedent vor fi conferit cel mai mare beneficiu pentru umanitate. Rudele apropiate au intentat un proces care, în cele din urmă, nu a schimbat nimic din testamentul făcut la Paris.
Ilustrul inventator al dinamitei a mai lăsat un al doilea mesaj pentru omenire: ”Descoperirea mea să fie destinată exclusiv construcţiei de viaducte, tunele sau minerit, pentru a nu duce la pierderi de vieţi omeneşti. ”
Iniţial, savantul s-a gândit să fie premiate cinci domenii: fizica, chimia, literatura, psihologia şi lupta pentru fraternitatea dintre oameni sau lupta pentru pace, cum este cunoscută în zilele noastre. Mulţi contemporani nu au înţeles de ce Premiul Nobel pentru matematică nu a figurat în testamentul lui Alfred Nobel.
Primele patru premii urmau a fi decernate în Suedia, iar cel pentru pace în Norvegia, cu intenţia de a-i spori vizibilitatea internaţională. Acestea urmau a fi decernate indiferent de naţionalitatea candidaţilor, cu condiţia ca aceştia să fie încă în viaţă - un adevărat măr al discordiei pentru contestatari. La urma urmei, vanitatea nu a fost inventată de omul de rând.
S-a stabilit apoi ca data de 10 decembrie, dată ce corespunde cu ziua de naştere a savantului filantrop, să fie şi cea a decernării premiilor. Cât priveşte selecţia şi nominalizarea candidaţilor, procesul este pe cât de riguros, pe atât de îndelungat şi trece prin Comisiile Premiului Nobel, pe specialităţi. Propunerile propriu-zise pornesc de la câteva mii de reprezentanţi ai instituţiilor de profil din lume, după care urmează o primă selecţie a experţilor. Se ajunge la 200 de candidaţi în faza următoare. Apoi, la 15… În cele din urmă, rămân maximum 3 laureaţi pe domeniu - o altă sursă de dispută pentru cei care lucrează în echipă. Premianţii Nobel urmează să primească o medalie de aur şi un cec de aproximativ 1,5 milioane de dolari americani, sumă ce pare să scadă de la un an la altul.
Atunci când Alfred Nobel îşi anunţa lumii invenţia dinamitei, presa vremii consemnează reacţia ironică a Chinei: “Când noi inventam praful de puşcă, Alfred Nobel nici măcar nu se născuse”…
Cu sau fără reacţia Chinei, Premiul Nobel rămâne un simbol suedez, un stindard al celor ce aduc lumină peste petele încă întunecate ale omenirii. Cu sau fără praful de puşcă, chinezii nu au ieşit din propria lor cochilie, la fel cum emanciparea globală nu este nici astăzi o prioritate în China...
Trimis de glcitizen in 02.06.18 12:01:49
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Publicat 'hors conciurs' (fara PMA STD), considerat 'fragmentare excesiva', cf Regulamentului
@webmasterX: Reviewul este foarte interesant și cred că-și merita dreptul. Informația turistică primează.
Excesive sunt mâncărurile și cârnații!
@mihaelavoicu: Iti multumesc. Ceea ce cred ca primeaza in Tarile Nordice este sentimentul de siguranta, viata libera si trai bun.
@glcitizen: Bună ziua!
Imi place o deosebită plăcere lectura articolelor tale deosebit de interesante despre viața popoarelor și a locurilor mai greu accesibile.
Îmi place că știi atât de multe despre viața cotidiană a diferitelor naționalități
Îți mulțumesc frumos pentru articol.
Călătorii plăcute si spor la scris și citit!
Te aștept alte impresii cu mare interes!
@Dana2008: Multumesc mult si sper sa vii cu mine, cel putin cu gindul, de saptamina viitoare.
@mihaelavoicu:
”@webmasterX: Reviewul este foarte interesant și cred că-și merita dreptul. Informația turistică primează.
Excesive sunt mâncărurile și cârnații!
Dacă erai atentă 3/4 din informație este de la ''1901 toamna'', în plus reluată de aici vezi impresii
Pesemne a pierdut semnul de carte și a uitat unde a rămas!
Cât despre informația turistică din review-urile ''aducere aminte de la 1900'' sorry dar este egală cu ZERO!
Bag seama că îți plac ''vechiturile'' având în vedere faptul că review-urile despre Oslo scrise de @robert nu te-au interesat!
@Nasshu:
Multumesc pentru comentarii.
E adevarat, imi scriu review-urile cu reflexii personale și cu observații despre oameni sau locuri valabile si in secolele trecute. Recunosc, la fel, ca mi-am preluat idei din diferite unghiuri de vedere. Nicidecum nu am gresit paginile, cum spune distinsul nostru coleg Nasshu, care are circumstanțe atenuante, cel puțin din doua puncte de vedere: Fie ca nu ne-am cunoscut face to face, fie ca nu mi-a citit review-urile, începând cu cele din Groenlanda, de pilda.
AFA este o adunare de oameni educati, umblati prin lume, toleranți si cu niste acumulări etice si de limbaj utile celor din jur - cel putin asta este convingerea mea.
@Nasshu:
” Bag seama că îți plac ''vechiturile'' având în vedere faptul că review-urile despre Oslo scrise de @robert nu te-au interesat!
Ba chiar m-au interesat reviewurile lui Robert, pentru că am fost cu ani în urmă la Oslo și vei vedea că am votat două din ele. Nimeni nu poate cuprinde totul.
Și apoi informațiile din 1901, așa cum spui, sunt despre Nobel. Și sunt valabile, chiar fac parte din spațiul cultural european. Robert numai a trecut pe lângă Muzeul Nobel. Eu l-am vizitat. Pârtia de schi nu m-a interesat.
Zice Mama Michi că suntem o familie AFA. Și în familie, așa se adresează?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Kon-Tiki, muzeul exploratorului Thor Heyerdahl — scris în 05.02.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Fram, cea mai puternica nava polara de lemn — scris în 30.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Bygdøy, peninsula muzeu a orasului Oslo — scris în 28.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Muzeul de schi și trambulina olimpica de la Holmenkollen — scris în 26.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Centrul Nobel pentru Pace, muzeul interactiv al Premiului Nobel pentru Pace — scris în 24.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Controversata cladire a Primariei din Oslo — scris în 22.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Resedinta familiei regale din Norvegia, Palatul Regal din Oslo — scris în 20.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ