GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cum spuneam într-un ecou anterior am ajuns în țara fiordului, pentru că am prins o ofertă foarte bună la biletele de avion, 1000 lei trei persoane cu Blue Air. Am aterizat la Oslo pe o vreme rece și câinoasă, la ora 14.45. După formalitățile de ieșire din aeroport ne-am interesat cu ce putem ajunge în centru.
Chiar lângă aeroport este o stație de tren de unde se poate ajunge cel mai facil în oraș. Există două trenuri unul mai rapid și mai confortabil, dar și mai scump numit Airport Express. Ei bine un bilet la acest tren costa aproape 100 lei/persoană.
Am ales trenul normal numit NSB, care avea costul biletelor la jumătate. Și acesta este rapid, silentios și elegant, mult peste garniturile noastre de tren. Acesta vine la o frecvență de 20 de minute și face cam tot atâta până în gara Centrală din Oslo.
Ajunși în gară ne-am îndreptat spre centru turistic, pentru a face rost de o hartă a orașului și pentru a ne achiziționa un Oslo Pass. Pentru 48 de ore ne-a costat pe toți trei 160 de euro.
În banii ăstia aveam transport gratuit prin oraș (biletele sunt extrem de scumpe, cam de 8-9 ori mai mult ca la noi), plus intrări la marea majoritate a muzeele sau reduceri la alte atracții, la magazine sau restaurante. A fost scump, dar am iesit mai ieftin, decât dacă toate biletele le-am fi achiziționat separat.
Având în vedere că localnicii sunt foarte reci ne-am chinuit ceva, până am aflat care-i direcția corectă spre hotel. Ne-am cazat și am iesit în oraș să explorăm prin împrejurimi. Pașii ne-au dus înapoi în zona gării. Am ocolit-o prin dreapta cu scopul de a descoperi celebra clădire a operei, o capodoperă arhitecturală modernistă. Prin această construcție arhitectul a dorit ca această clădire să semene cu un aisberg care se înalță din mare, din Oslofjorden. Cu un design geometric în care predomină liniile înclinate, a reușit cu prisosință, acest lucru. Mai mult și materialele folosite, precum marmura, granitul alb și sticla întăresc această senzație.
Un lucru extrem de interesant al acestei opere arhitecturale este faptul că acoperișul coboară până la nivelul solului. Astfel vizitatorii pot urcă până sus pe clădire, de unde au parte de o superbă privelișite. Când am ajuns noi în zonă, tocmai ieșise soarele după ploaie, astfel că ne-am putut bucura pe deplin de admirarea clădirii, dar și a priveliștei deosebite de pe acoperiș. Evident că am făcut o mulțime de poze. Apoi am intrat în interiorul clădirii, am admirat foaierul și am băut o cafea la restaurantul din interior.
În această perioadă a anului soarele apune destul de târziu, așa că am avut ceva timp de explorat orașul. Am revenit în zona gării centrale și am apucat-o pe principala stradă a capitalei și anume Karl Johans. Această stradă foarte animată este plină de cafenele, restaurante, dar și magazine. La orice oră din zi sau din noapte este plină de turiști sau de localnici.
Prima parte a străzii, între gară și Parlament este pietonală, iar apoi se lărgește un pic, fiind admis și traficul auto. Trafic auto care este extrem de lejer. Aici toată lumea se bucură de plimbare, nu este stresată la volan.
Plimbându-ne de-a lungul acestei străzi, am observat o mulțime de clădiri reprezentative ale orașului. Întâi am observat Catedrala- Domkirchen, situată într-o clădire foarte frumoasă din cărămidă roșie. Ce m-a frapat este că atât în curtea interioară, cât și undeva în exterior erau câteva restaurante foarte animate.
Am trecut apoi de clădirea Parlamentului, pe care am admirat-o doar de afară. De altfel aveam în cap să vizităm doar anumite tipuri de muzee, specific norvegiene. Prin periplu nostru pe această celebră stradă, am trecut și pe lângă Grand Hotel, un hotel de lux super elegant.
În stânga noastră am observat și Nationaltheatret (Teatrul national), lângă care este o zonă cu verdeață, denumită Parcul Studenților. Tot avansând pe stradă printre tot felul de restaurante celebre, gen Friday, Hard Rock Cafe sau The Scots Man, am dat pe partea dreaptă și de clădirea Universității.
Exact în spatele Universitătii se află Galeria Națională, ce adăpostește cea mai mare colecție de pictură și artă grafică din țară. Din păcate timpul nu ne-a permis să o vizităm și nu cred că vom mai avea prilejul atât de curând.
Sus în deal e o casă și nu, nu e casa mea, ci e ditamai Palatul Regal, Det Kongelige Slott. Acesta domină centrul orașului din vârful dealului unde este cocoțat, așa cum îi stă bine unui adevărat Palat Regal ;) . Aici își are reședința Casa Regală. Palatul poate fi vizitat, dar doar pe timp de vară, așa că noi nu am avut acest privilegiu. Nu am prins schimbarea gărzilor, dar am descoperit niște gardieni foarte simpatici și nu am ezitat să fac poze cu cea mai frumoasă dintre ei! ;)
În partea din față a Palatului se află piața Slottplassen unde este amplasată statuia ecvestră a regelui Karl Johan al XIV-lea, cel care a dat si numele străzii principale. Exact lângă Palat se află și un parc, Slottsparken, care parțial este deschis publicului și parțial este folosit doar de Casa Regală.
Destul pentru prima zi! Ne-am retras obosiți către hotel, cu gândul la un nani de vis. Nu am avut parte de așa ceva, din motivele descrise anterior. Dacă până acum la alegerea unui hotel puneam pe primul plan micul dejun, acu mi-am schimbat opțiunea. Fără un somn bun, nimic nu mai contează.
Trimis de robert in 09.05.18 09:46:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE. A mai fost în/la: Finlanda
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
rog https://www.youtube.com/watch?v=xFrGuyw1V8s
mersi frumos!
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@robert:
”Dacă până acum la alegerea unui hotel puneam pe primul plan micul dejun, acu mi-am schimbat opțiunea. Fără un somn bun, nimic nu mai contează.
Nota nu foarte mare ai dat-o din motivul de mai sus sau nu te atrage orasul si oamenii lui reci?
Sunt curios ce ne mai scrii! Prin nord nu am ajuns niciodata si desi sunt curios, nu ma grabesc!
Doar de bine! Te salut! ????
@Dan&Ema: Țările Nordice sunt foarte interesante și merită văzute. Când am fost în 2008, nu aveam un aparat foto bun, motiv pentru care, nu pot face un review. Am în schimb Jurnalul de călătorie de atunci. Și apoi, s-au schimbat multe. Am văzut Opera din Oslo. Am asemuit-o mai degrabă cu un vapor eșuat. Aș mai merge!
@Dan&Ema: Dane este o destinatie extrem de scumpă! Ăsta este motivul principal pentru care nu aș mai merge! în rest totul e discutabil! E clar ai ce vedea în aceste țări scandinave.
Referitor la oameni, nu știu ce să zic! Mie nu mi-au placut, dar cu siguranță altora le place stilul ăsta mai distant!
Concluzie: recomand Oslo să-l vizitați dacă aveți foarte mulți bani! Cum am mai spus-o Oslo e un oraș unde merită să faci bani și să-i cheltui în altă parte!
Mersi de vizită și de ecou!
Dacă până acum la alegerea unui hotel puneam pe primul plan micul dejun, acu mi-am schimbat opțiunea. Fără un somn bun, nimic nu mai contează.
Așa face motanul meu, Spiridon, când vine din haimalâc: întâi doarme ore întregi și apoi mănâncă. Apoi iar doarme.
Oslo e un oraș aparte. Felicitări!
@robert: M-am abținut, știu ce le poate pielea norvegienilor, din sursă sigură.
Nu e gresită percepția ta, e chiar blândă pot spune.
Acolo e bine să mergi prin agenție ca draga noastră Aurici sau la prieteni, in cazul meu.
Dar... e atât de scump totul încât nu îmi vine sa renunț la 2000 de euro alocați pentru o mare caldă și să îi arunc pe o mare rece.
Nu m-ar costa cazarea sau mâncarea dar totuși drumul și banii de cheltuieli se adună. Și sigur nu aș merge in Oslo, sunt prea mulți “iubitori” de prunci și iubitori de alcool.
Nu ai greșit cu nimic in descriere, ai fost chiar drăguț.
Și sa știi că ăia chiar o duc foarte bine, statul le facilitează multe, multe lucruri, sunt ajutați nu furați ca la noi
Oi ajunge și eu vreodată in viața asta, dar numai la prietenii mei, stabiliți acolo.
Altfel... o destinație caldă, o Românie dulce și tot e mai bine decât acolo.
Felicitări pentru vacanță și scrieri!
@krisstinna: mersi pentru vizită si pentru ecou! Ai dreptate că aia 2000 de euro merită cu prisosință cheltuiți într-o țară cu marea caldă, exotică dacă se poate!
Am citit cu atenție articolul! foarte bun, impresii personale, poze frumoase.
E foarte interesant că tinerii percep țara asta, în general cele nordice parcă altfel ca noi adulții. Fiul meu a fost într-un program Erasmus plus, student fiind, în Norvegia, a stat foarte aproape de Lillehammer. A fost și la Oslo. A fost atât de încântat încât a spus că i-ar place să trăiască acolo. Când l-am întrebat de ce? mi-a răspuns repede - pentru simplitate. Exact cum am citit și în rewiev, oamenii sunt calmi, nu au nici o grijă și atunci poate percep totul altfel.
Abia aștept să citesc următoarele impresii despre această țară.
@maryka: mersi pentru vizită și pentru comentariu! Nu cred că numai tinerii! Și eu eram încântat, până să ajung acolo!
Poate o fi bine, dar îți trebuie foarte mulți bani. E cam aiurea să te uiți la diferite atracții ca la un muzeu. Eu personal prefer să fiu bogat într-o țară mai săracă, decât sărac într-o țară bogată. Dar asta-i doar părerea mea. Fiecare își vede viitorul în felul propriu.
Toate bune și să vă îndepliniți visele! Urmează un articol cu partea frumoasă a Norvegiei!
Articolul, împreună cu continuările sale, a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@maryka: Să știi că la fel s-a întâmplat și cu fiica mea, nu mai departe decât vara trecută! A fost invitată, împreună cu alte 2 prietene, la rudele uneia din ele și au interacționat mult și cu acestea (ea româncă plecată de mult în Norvegia și super-realizată, măritată cu un norvegian), cât și cu câțiva tineri de vârsta lor, care le-au plimbat prin cele mai interesante locuri.
A venit încântată la maxim, decisă să plece după facultate în Norvegia! Ea, care e o fire solară, ca mine, care aș muri efectiv dacă ar trebui să petrec o iarnă în Nordul Europei! N-am zis nimic, am lăsat-o să-i treacă. Și i-a trecut repede. Din când în când, tot mai suspină după "viața așezată" din Norvegia!...
@robert: Te citesc, te citesc, mai am puțin și-s la zi! Felicitări pentru obiectivitate!
Robert de mult nu am mai luat un "serial" la pas asa repede, dar la tine e interesant si palpitant in aceeasi masura. Te stiu cu atentie la bani si alegeri si ma tot gandesc ca a fost si asta o experienta pe care ti-o doreai.
@roth: ai mare dreptate! Doar că aici nu am avut de unde alege! Orice experiență e bună, ne e dată să mai învățăm ceva!
Mersi de vizită si comentarii!
@robert: Intersante atat articolul cat si ecourile (se vede ca ma apropii de zi, incep sa scriu ecouri din nou), si stat si ma gandesc asa cum am mai discutat daca m-as acomoda acolo sau nu. Poate ca entuziasmul initial de a vedea o tara asezata te face sa ti-o doresti, insa odata trecut primul entuziasm nu stii ce dor si nostalgie te apuca.
Mie aici unde sunt acum inca imi place la fel de mult ca la inceput desi imi lipsesc multe si nu am sa comentez sunt convinsa ca stii despre ce este vorba, insa si eu apreciez la maximum linistea.
Si ca un fapt amuzant, joi am fost la banca pentru o asigurare si doamna de la banca spunea ca isi doreste ceva odihna pentru ca se simte stresata, pentru ca in ultimii ani numarul locuitorilor a crescut si incepe sa simta stresul iar pe mine ma bufnea rasul ca la 20000 locuitori simte stres, pai sa faca un concediu in Bucuresti si ii trece.
Felicitari, votat cu mare drag.
@crismis: mersi frumos! Scuze da abia acu văzui ecoul tău! Deh bătrânețea!
@mishu: tare mult mă bucur să văd că te-ai adaptat așa de repede si de bine! Nu e usor, mai ales când nu ești la vârsta tinereții.
Referitor la stresul de zi cu zi este așa cum ești învățat! Și la noi cei din provincie spun că n-ar putea trăi în București din cauza stresului. Noi am vrea să evadăm de-aici, dar parcă ne-ar lipsi agitatia orașului. Așa e omul, tot timpul parcă ar vrea altceva!
Mulțumesc de vizită! Să ne vedem cu bine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Kon-Tiki, muzeul exploratorului Thor Heyerdahl — scris în 05.02.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Fram, cea mai puternica nava polara de lemn — scris în 30.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Bygdøy, peninsula muzeu a orasului Oslo — scris în 28.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Muzeul de schi și trambulina olimpica de la Holmenkollen — scris în 26.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Centrul Nobel pentru Pace, muzeul interactiv al Premiului Nobel pentru Pace — scris în 24.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Controversata cladire a Primariei din Oslo — scris în 22.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Resedinta familiei regale din Norvegia, Palatul Regal din Oslo — scris în 20.01.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ