GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Și atât de frumoasă și harnică era tânăra zeiță, că mai toți zeii veneau pe malul Boltei Cerești s-o vadă creând podoabe minunate. Căci ea era Orihime, fiica Universului însuși. Și cât de lungă era ziulica, ea trudea cu spor și-și dedica mâinile și sufletul țesutului. Și cât era de lungă noaptea, atât de singură se simțea, căci muncind atâta, timp pentru alte activități ea nu mai avea. Și văzând-o așa fără niciun iubit, lui Orihime i-a fost prezentat Hikoboshi, supranumit Văcarul, căci el avea grijă de vacile sacre ale Universului.
Și atâta a mai lipsit până la dragostea mare, care avea să cutreie în toată Galaxia. Cât de frumoși și cât de mult se iubeau cei doi, mai mare ți-era dragul! Dar, căci nicio poveste nu este lipsită de o întorsătură tragică, îndrăgostiții au început să-și neglijeze îndatoriile cerești. Nici ceilalți zei nu mai aveau haine împodobite, iar vacile pentru hrană se plimbau nestingherite pe Câmpiile Cerești.
În furia lui, Universul a decis ca dei doi să se despartă, să stea în colțuri opuse ale Galaxiei. Țesătoarea tot plângâng și plâng, a reușit să obțină de la tată o dată-n an, pe șapte a șaptea, să se poată întâlni cu Hikoboshi.
Dar... atunci cei doi și-au dat seama că, fiind în colțuri așa de depărtate unul de altul, nu pot ajunge unul la altul. Și iar s-a pus pe plâns Orihime, că-n ajutor i-au venit un stol de coțofene și i-au făcut pod, iar întâlnirea a avut loc. Se spune că dacă plouă, Țesătoarea și Văcarul nu se mai pot întâlni.
An de an, în toată Japonia, povestea de iubire a celor doi îndrăgostiți, steaua Vega și steaua Altair, răsună în urechile trecătorilor, chemându-i la joc și la sărbătoare. Cel mai mare festival este la Sendai, aflat la vreo 5 ore Nord de Tokyo. Dar cum m-am trezit relativ târziu să mă gândesc la cum să ajung acolo, deja locurile de cazare se epuizaseră, iar avionul până-n Sendai era suprataxat. Și nu-mi mai rămânea decât Shitennoji, templul din Osaka, ca loc de sărbătorire a acestui festival.
O singură problemă: ploaia torențială care asuprea regiunea Kansai. În Hiroshima deja inundațiile au făcut zeci de pagube umane, iar în regiunile de la periferia Kyotoului lumea era evacuată. Multe dintre festivitățile templelor mai mici erau anulate. Dar cum doar o dată în an e Tanabata, sau Festivalul Stelei, știam că nu pot rata evenimentul și dusă am fost.
Templul Shitennoji se află în zona de sud a Osakăi. De la stația Tennoji am mai mers 15 minute pe jos, cu GPS-ul într-o mână și umbrela-n cealaltă. Construit în anul 539 (!) de prințul Shotoku, care urmărea să introducă și să răspândească budismul, Shitennoji se bucură de o zonă mare de desfășurare, cu mai multe pagode individuale ce formează o mini-cetate. Îmi amintea de Palatele Seoulului ca așezare. Intrarea în zona exterioară este gratis, dar pentru o zonă interioară accesul se face contra sumei de 500 de yeni. Grădina Gokuraku-jodo se lasă vizitată pentru alți 300 de yeni. Este printre cele mai vechi temple (templele sunt mereu budiste, în contrast cu altarele shinto) ale Japoniei și primul construit de Curtea Imperială. De-a lungul anilor, numeroase catastrofe naturale au distrus construcția, însă mereu a fost reconstruită după modelul templului din secolul al XI-lea.
Obiceiul zilelor de azi este să-ți scrii dorințele pe o bucată frumos colorată de hârtie numită tanzaku. Poate cel mai distinctiv semn al acestui festival (matsuri mai pe japoneză) este fukinagashi, decorațiuni lungi, atârnate peste tot și în culori vii. Lumea se îmbracă în yukata (kimono subțire, de vară), se roagă și merge împreună cu cei dragi să viziteze templele de sărbătoare.
Cum am ajuns eu frumușel pe ploaie, era ceasul trecut de cinci și în fața celor doi demoni binari, în albastru și roșu, iar pelerinii cu umbrele stăteau strânși în fața unei scene improvizate. Un grup de bărbați cântau și băteau la tobe. Curând au fost înlocuiți de un grup de doamne din Okinawa, îmbrăcate în rochii lungi, albastre. S-au unduit un pic, melodia era lentă și am luat-o la pas să mai descoperă complexul. În spatele scenei erau diverse standuri cu street food, multe decorații și un tunel în care lumea agăța foi cu dorințele personale. Am luat o înghețată la 350 de yeni și m-am mai învârtit juma de oră făcând poze. Deși relativ modest față de celelalte festivități din Japonia, Tanabata din Shittenoji a reușit să aducă spiritul festivalurilor japoneze.
Săptămâna viitoare este Gion în Kyoto, poate cel mai celebru festival al Japoniei...
Trimis de Tesaria in 11.07.18 09:27:57
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Tesaria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Osaka şi imprejurimile, OSAKA" (deja existentă pe sait)
Mi-a placut povestea si mi-a placut relatarea.
Votat cu drag!
@Tesaria: Tesi, draga mea, tare m-a impresionat povestea celor doi îndrăgostiți.
In “Cartea vieții” Țesatoarea era cea mai puternica vrajitoare, dar una bună, țesea vrăji de care se foloseau toate vrăjitoarele lumii.
Frumos festival dar tristă ploaia, cei doi iubiți nu cred că s-au întâlnit, mai au de așteptat un an
Felicitări, am citit cu plăcere, ca de obicei.
@krisstinna: multumesc mult de apreciere! Intr-adevar, ploaia a produs multe stricaciuni, si aici pe pamant, si acolo-n cer...
Foarte frumos! Mi-a plăcut mult! Unde este și o legendă, totul se vinde mai ușor! Avem nevoie de așa ceva!
@maryka: multumesc frumos! Avem de unde alege, ca pana la finalul verii mai sunt atatea festivaluri!
@Bujie: pungute mici de cartofi, frigaruie cu carne, pui prajit numit karaage, gogosele simple si dulci baby castella etc. Chiar ma gandeam sa scriu un articol despre streetfood
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Castelul Starcului Alb, Himeji — scris în 13.10.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Istoria si frumusetea castelului Osaka — scris în 05.10.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Japonia florilor de mai III — scris în 16.05.19 de mariana07 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Castelul Himeji - o pasăre albă, Koko-en - nouă grădini Edo, în Himeji - Japonia — scris în 18.11.15 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Horyu-ji, reper în istoria culturii și civilizației japoneze — scris în 05.03.16 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Plimbare de o zi prin Osaka — scris în 28.12.15 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2013 ... pe fuga, prin Osaka — scris în 22.04.13 de TraianS din RADAUTI - RECOMANDĂ