GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Anul acesta am avut o vacanta in care am imbinat leneveala de la all cu vizitarea diverselor locuri interesante de pe traseu. Cand am plecat din Aydin credeam ca am terminat ce era de vizitat si ne indreptam spre ultima portie de leneveala. In Selcuk apare “panoul maro” cu Ephesus si surpriza (m-a bucurat tare mult) printesa intreaba: nu mergem si noi? E clar ca am reusit sa ii trezim interesul pentru cunoastere, pentru a afla lucruri noi. Desi nu era in plan bineinteles ca am raspuns cu o intrebare: chiar vrei sa mergi? Daca da sigur ca mergem.
Cum raspunsul a fost afirmativ am schimbat imediat destinatia si am facut stanga spre cetate. Nu aveam pregatit nimic despre cetate prin urmare a fost o vizita putin atipica pentru noi. Voi incerca sa o descriu in continuare asa cum am facut-o si ce am retinut noi, nu voi trece istoria cetatii pentru ca au scris altii foarte bine si nu prea am ce adauga.
Am intrat in parcarea din partea de jos a cetatii, eu cred ca aici e intrarea principala. Biletele costa 40 TL pentru adulti, copii (nu stiu pana la ce varsta) nu platesc. Neavand nimic pregatit am urmat traseul indicat de sageti, nu prea mai tineam minte nimic din vizita anterioara (in 2002). Stiam numai celebra imagine a arcadelor bibliotecii lui Celsus, imagine care apare peste tot pe unde se vorbeste despre Efes.
Avand in vedere ca nu ma documentasem inainte am cautat sa citim cat mai mult din ce scria in interiorul cetatii pe panourile explicative. Astfel am aflat ca nu se stie exact cand a fost construita cetatea, se pare ca in secolul XI iC de catre greci, mai apoi a fost ocupata de romani. In anii 400 dC aici au avut loc doua concilii bisericesti, ceea ce ma duce cu gandul ca era un centru crestin important. Acum a ajuns sub “stapanirea” otomanilor.
Dupa ce am trecut pe o frumoasa alee strajuita de pini inalti am ajuns in zona necropolei unde sunt expuse cateva sarcofage, continuand drumul in dreapta se afla Biserica Maicii Domnului. Putin mai in fata este un adevarat bulevard care ducea in port, din pacate nu se poate merge pe acest drum accesul fiind interzis. Desi acum se afla la 6-7 km de mare Efes a fost un port in antichitate, dar raul care trece in apropiere, Meandres, a carat aluviuni astfel incat s-a format o delta mlastinoasa care a facut ca marea sa se retraga si a distrus portul.
Am continuat vizita ajungand la piata publica, este foarte mare 110x110 m, aici pulsa intreaga viata a cetatii, erau magazine, erau ateliere, se tineau discursuri. Am iesit din agora prin cele doua porti superbe construite de doi sclavi care au fost eliberati si au devenit bogati (asta a spus un ghid de care ne-am lipit si noi pentru putin timp, dar care facea traseul invers fata de noi). Trecand de cele doua porti am ajuns la atractia principal si anume Biblioteca lui Celsus. Impresia a fost coplesitoare, coloanele inalte de 16 m te fac sa iti dai seama cat de mic esti. Din pacate statuile existente nu sunt originale ci replici, originalele se afla la Viena austriecii fiind cei ce s-au ocupat de sapaturi si au luat cu ei o multime de artefacte (nu numai ei fac asa, de exemplu ce s-a gasit in piramide fiind mutat la Londra!). In subsol se afla mormantul lui Celsus, dar care nu l-am putut vizita. Biblioteca este punctul de atractie, cu greu poti face o poza sau poti admira statuile, este imbulzeala ca la metrou la ora de varf.
Dupa cea am reusit sa pozam cate ceva, sa admiram statuile si coloanele am continuat expeditia. In fata se deschidea un alt bulevard, Strada Gradinilor. Ma intreb cum naiba au facut astia strazi care rezista si dupa 2000 de ani, iar la noi le repara anual si tot rau arata. Pe partea dreapta se afla zona caselor locuitorilor avuti. Este o zona acoperita si care are o taxa de intrare separata (20 TL). Inauntru sunt vestigiile caselor care au o multime de mozaicuri foarte frumoase, iar peretii erau decorate cu scene de vanatoare sau diverse personaje.
Deja soarele ne-a doborat astfel incat am hotarat sa nu mai urcam strada si sa ne intaorcem sa vedem amfiteatrul. Chiar peste drum de “cartierul de rezidential” se afla Casa de toleranta, da romanii aveau si asa ceva. Apoi urmeaza Templul lui Hadrian si toaleta publica! Latrinele sunt intr-o stare buna de conservare astfel ca putem vedea cum isi rezolvau barbatii (femeile nu aveau acces) problemele! Pe jos sunt mozaicuri foarte bine conservate, iar scaunele erau din placi de marmura.
Parasind zona de placere si nevoi, am luat-o agale spre a doua atractie a Efesului: amfiteatrul. Este o constructive impunatoare, cand intrii te simti mic, mic de tot. Tocmai se pregatea amfiteatrul pentru a gazdui o serie de spectacole. De la un alt ghid am aflat un lucru foarte interesant, aici au concertat mari artisti si nu au avut nevoie de sonorizare speciala. Acustica este impresionanta nefiind nevoie de aparatura suplimentara, ghidul chiar a facut o mica demonstratie pocnind din degete si sunetul s-a auzit foarte bine.
Am trecut apoi pe langa stadion si ne-am indreptat spre iesire. Am fost impresionati de Efes, am facut o comparative cu Hierapolisul care il vazusem cu o zi in urma si care parea un satuc. Din pacate scadalurile politice au facut ca Erdogan sa ceara retragerea echipei austriece care efectua sapaturi pentru a scoate la suprafata alte minunatii. Sigur va trebui sa existe si o vizita ulterioara mai bine pregatita, mai ales ca de abia am prins gustul unor astfel de vizite istorice (aici e vorba in special de printesa, ca noi am cam vazut ce era de vazut in zona asta a Turciei).
Trimis de nrs † in 23.09.18 17:25:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nrs †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 37.94428700 N, 27.34147300 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Buna!
Nrsule, sti care este logica cu intrarile la Efes? Hi! Hi! Hi!
Intrarea principala este cea de sus acolo unde nu exista parcare. Da sti de ce? Jos acolo unde ai zis tu ca este intrarea principala (exista parcare, cu plata desigur)... dar de acolo te agata cei cu fabricile de bijuterii de la iesirea din Selciuk si iti explica ca de fapt esti pe intrarea gresita si ca de fapt aici este iesirea... si ca situl arheologic se viziteaza de sus in jos... si te duc ei cu masina pe la fabrica lor apoi te lasa la intrarea de sus... Hi! Hi! Hi!
Bine nu ar fi fost rau sa te mai tapeze printesa aia mica a ta de niste bani pe la o fabrica de bijuteriiiii
stiu ca vizita se face de sus in jos, dar daca esti cu masina e cam greu.
printesa inca nu e interesata asa tare de bijuterii, dar o jucarie e binevenita oricand
@nrs: asta da! Bem impreuna la Craiova, al 2-lea il dau eu! ????
@nrs: Efesul e un loc de neratat pentru cei care merg prima dată în Turcia și sunt cazați destul de aproape (Kușadasi, Didim, Bodrum). Și de ce nu, o a doua vizită pentru cei pasionați la câțiva ani distanță.
Am vizitat și eu Efesul în 2013 (vezi impresii) și am încercat să urmez sfaturile altor utilizatori, adică am parcat autoturismul în partea de jos în parcarea cu plată, apoi am negociat cu un taxi să ne ducă sus (am plătit vreo 20 de lire cred). Astfel, am efectuat traseul într-un singur sens pornind de sus; pe drum am mai tras cu urechea la explicațiile ghizilor care însoțeau grupurile de turiști.
Recomand și vizitarea „caselor terasate”, veți vedea lucruri interesante înăuntru (tariful era atunci 15 lire). Ascultând spusele unui ghid am văzut un colț de mozaic din sticlă colorată și „măzgăliturile” copiilor din Antichitate.
Efesul e minunat, deși încă ascuns în parte sub pământ. Atenție la zilele extrem de călduroase, nu prea e umbră nicăieri.
@adrianbogdan:
”Nrsule, sti care este logica cu intrarile la Efes? Hi! Hi! Hi!
Intrarea principala este cea de sus acolo unde nu exista parcare. Da sti de ce? Jos acolo unde ai zis tu ca este intrarea principala (exista parcare, cu plata desigur)...
Corect!
Am aflat şi eu pe propria piele şmecheria cu intrările la Efes cu mulţi ani în urmă, dar, în final, tot răul a fost spre bine
Am parcat tot jos, am plătit, dar ne-am lăsat agăţaţi de cei cu fabrica de pielărie. Ne-am ales cu o vizită la fabrica respectivilor şi cu o gaură în buget după cumpărarea unei haine de piele la un preţ aberant de mare şi asta după ce am obosit negociind, anul următor cumpărând din Grecia două haine de piele cu mai puţini bani decât am plătit la Efes pe una singură .
Partea pozitivă a constituit-o faptul că ne-au dus cu maşinile lor la intrarea de sus în site, iar vizitarea Efesului am făcut-o de sus în jos, varianta ideală, cu minim de efort pe acele temperaturi de foc, când m-aş fi ascuns şi la umbra unei frunze dacă o găseam pe acolo şi asta după 15 septembrie
=
@nrs:
Vizitele neprevăzute sunt cele mai plăcute.
Felicitări Prinţesei pentru interesul pe care începe să-l manifeste pentru turism! De acum încolo va fi cu ochii pe indicatoarele pe fond maro
Dar la Maryemana nu ai dus-o? Sau ţi-a fost teamă că i s-ar putea împlini o eventuală dorinţă pusă acolo?
pai si la anu' ce mai era de vizitat? de fapt eram asa de obositi si incinsi ca am hoatarat sa mergem la hotel, printesa nu stia de el, sa ne racorim si sa ne imbaiem.
despre dorinte eu cred ca toate cele rostite i se implinesc
la Efes ambele vizite, atat cea veche cat si cea de anul acesta le-am facut de jos in sus. e mai obositor ca urci pe jos nu cu masina. niciodata nu am fost "atacat" de cei ce ofera transport, poate sunt mai fioros eu si i-am facut sa ma ocoleasca
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2018 Orașul antic Efes — scris în 15.07.19 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Ephesus – cetatea, ruinele, soaptele — scris în 18.07.17 de danyo din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Efes, o civilizatie redescoperita (II) — scris în 03.03.17 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Efes, o civilizatie redescoperita (I) — scris în 24.02.17 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Efes, o civilizaţie dispărută (II) — scris în 10.02.16 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Efes, o civilizaţie dispărută (I) — scris în 09.02.16 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Colonia antica EFES — scris în 21.09.15 de mosu67 din BRăILA - RECOMANDĂ