GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Avand cateva zile libere ne-am hotarit sa mai facem o vizita strandurilor cu apa termala de la Nyirbator pentru relaxare cu prietenii. Iar la o plimbare prin oras am fost indemnati sa vizitam si castelul Bathory care e impresionant prin istoria sa oarecum sangeroasa dar si prin modelele excelent executate ale nobililor maghiari din zona, modele asemanatoare celor din Londra, avand la baza ceara si silicon. Undeva intr-o camera apare si sultanul Suleyman I, dar sincer nu am inteles de ce :).
Istoric, familia Báthori, care și-a luat numele după localitate a construit un conac la Nyírbátor în secolele XIV-XV. Din pacate, in secolul al XVIII-lea clădirea se afla în stare de ruină, iar partea care mai putea fi folosită funcționa deja ca depozit de cereale. Castelul Báthory a fost renovat în 2006 – mulţumită restaurării, se poate azi vizita – și este singura parte a clădirii de odinioară care păstrează în zidurile sale vestigii medievale. Castelul a fost lasat in ruina datorita "istoriei sangeroase " legate de persoanele care au locuit vreme de cateva decenii acolo: contele Ferenc Bathori si sotia lui contesa Elisabeta, care este considerata - legenda sau nu - drept cea mai crudă femeie din istoria omenirii; unii istorici sustin ca s-a nascut chiar la Nyrbator iar altii ca se trage din Sălaj, de la Şimleu Silvaniei. Este vorba despre Elisabeta Bathory, contesa maghiară inclusă în Cartea Recordurilor ca fiind persoana care a comis cele mai multe crime din istorie, în afara situaţiilor de război. Legătura ei cu Sălajul este dată de mama sa, care a fost contesa Ana Báthory, fiica lui Ştefan Báthory de Şimleu şi sora lui Ştefan Báthory, rege al Poloniei şi Lituaniei din 1571, care aveau reşedinţa la Şimleu Silvaniei, cetatea rămasă de la ei dâinuind, într-o stare jalnică şi astăzi. Istoricul sălăjean Elena Musca spune că tocmai terenul mlăştinos al zonei Nyírbátorului, care predispunea la o anumită izolare, au făcut-o pe Elisabeta să dezvolte anumite afecţiuni psihice, care au dus-o, mai târziu, la excesele de cruzime cu care a intrat în istorie.
La vârsta de 15 ani, Elisabeta Bathory este măritată, în urma unui aranjament dintre cele două familii, cu contele Ferenc Nadasdy, un celebru militar, extrem de crud în războaiele cu turcii şi purtând apelativul de „Cavalerul Negru”. Fiind o femeie foarte frumoasă, cu pielea albă ca laptele şi părul negru ca abanosul, obsedată de propria imagine, odată cu apariţia primelor semne de îmbătrânire, a devenit din ce în ce mai invidioasă pe frumuseţea tinerelor care serveau la curte şi se aflau astfel în preajma sa în fiecare clipă. Astfel, orice greşeală din partea vreunei servitoare nu făcea decât să ducă la o pedeapsă fără nicio urmă de milă, iar istoria vremii consemnează ca, în timp ce una din slujnicele sale îi peria părul, îi trage din greșeală prea tare de breton, ceea ce o agasează enorm pe contesă. Elisabeta o pălmuiește, iar obrazul fetei începe să sângereze. Câteva picături ajung pe chipul contesei, care le șterge scârbită, dar constată că locul în care au nimerit pare să-și fi recăpătat trăsăturile tinerești.
Contesa crede că a reușit sa găsească mijlocul pentru a dobândi tinerețea fără bătrânețe – baia în sânge. Urmarea a fost că în jur de 650 de tinere fete și-ar fi pierdut viața.
Cladirea in sine nu este o cladire maiestuoasa neaparat, dar datorita renovarilor din 2006 si zonei in care se afla impresioneaza. Taxa este de aprox 12 lei adulti si 7 lei pentru copii. Interiorul castelului este format din trei etaje, cu aproximativ patru camere pe nivel. Etajul trei are a sala de conferinte cu 80 de locuri, iar la subsol exista amenajat un restaurant foarte frumos cu specific unguresc. In unele camere exista 45 de figuri în mărime naturală care prezintă cinci scene din cele mai importante evenimente din secolele XVI - XVII, foarte real executate si care ai impresia ca te urmaresc cu privirea in orice zona a camerei te-ai afla.
Per total a fost o experienta interesanta si inca un mic pas in negura istoriei.
Trimis de carina_10 in 03.12.17 10:13:53
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA. A mai fost în/la: In multe alte locuri
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (carina_10); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Pozele P01-P11 îţi aparţin? Au fost făcute cu telefonul sau aparatul foto proprii?
Mutat în rubrica "Descoperă Nyirbator, NYIRBATOR" (nou-creată pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@webmaster45:imi apartin toate, mai putin cea cu contesa portret
@carina_10: Un loc interesant si care astfel a mai adus ceva nou in cunostintele nastre.
Felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 Plimbare pe Promenada Istorică din Nyírbátor — scris în 17.10.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ