ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.10.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Plimbare pe Promenada Istorică din Nyírbátor

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce ne-am cazat și am pozat prin cameră și pensiune, vezi impresii, am plecat să ne dezmorțim puțin, dar să și vedem câte ceva din oraș, nu mai trecusem prin Ungaria de 5 ani.

Nyírbátor, oraș cu circa 12.000 de locuitori, se află în estul Ungariei, la peste 250 kilometri de Budapesta, circa 33 kilometri de Carei și 25 kilometri de granița româno-maghiară. Este un oraș vechi, atestat prin anii 1270, numele îi provine de la cuvântul turc „batir” sau mongol „bator” care înseamnă „erou” , ajuns în maghiară ca „bátor” , „curajos” , și s-ar traduce Mesteacăn curajos.

Are Băi termale, câteva Monumente din secolele 15,16 și este cunoscut prin Castelul familiei Báthory, cea care a fost mult timp proprietara orașului. Pe site-ul orașului, nyirbator.hu, găsiți mai multe informații

Ne-am îndreptat spre Várkastély (Castelul) Báthory aflat la circa 750 metri de pensiune, trecând mai întâi pe lângă un Magazin Penny, globalizarea!?!? , apoi la intersecția cu Ulca (Strada) Károlyi am întâlnit o invitație tentantă, drumeții pe Kéktúra (Circuitul Albastru) Alföldi, un traseu care traversează câmpiile maghiare și are porțiuni în Traseul Turistic European E4 despre care vorbeam în vezi impresii.

Am ajuns astfel la Szabadság tér (Piața Libertății) unde se află Városháza (Primăria) orașului, clădire ridicată de la început de secol 20, cu un singur etaj dar cu un turn foarte înalt, Tűztorony (Turnul de foc) al cărui rol nu mai trebuie detaliat. De aici în 9 – 10 minute am ajuns în Vár Utca 1, la Báthori Várkastély és Panoptikum (Castelul Bathory și Muzeul de Ceară) , cum este denumirea oficială. Este închis lunea dar poate fi vizitat în celelalte zile între orele 9 și 17 din octombrie până în martie și între 10 și 18 din aprilie până în septembrie, taxa de acces fiind 1.000 forinți, redusă la 500 pentru studenți și seniori. Am achitat câte un euro, neavând forinți. Are site bathorivarkastely.hu unde se găsesc mai multe informații.

Conacul Bathory a fost construit în secolul 13, dezvoltat Castel în secolul 15, cazut în paragină a devenit grânar în secolul 18. În anul 2006 a fost reconstruit doar Étkező Kastély (Castelul de luat masa) , astăzi unul dintre cele mai importante monumente ale goticului târziu din Ungaria. În el este amenajată o Expoziție de figuri din ceară unde prin scene cu figuri în mărime naturală îmbrăcate în costume de epocă sunt prezentate legende și aspecte din viața familiei Báthory.

Scena din Sala Luminată, în stânga de la parter, se referă la victoria oastei maghiare condusă de István Báthory în Bătălia de la Câmpia Kényérmeze, lângă Alba Iulia, din 1479 asupra armatei turcești, superioară numeric. Lângă Báthory, așezat pe tron, se află un puternic luptător maghiar, Kinizsi Pál, care a avut o contribuție decisivă în luptă. Scena este completată în dreapta cu nobili maghiari sărbătoriți, în stânga cu turci învinși. La ieșirea din sală Gâdele așteaptă prizonierii să le ia capetele.

Aici am aflat povestea celor două biserici din oraș: „Principele Transilvan a promis că dacă va câștiga bătălia va construi două biserici” și le-a construit una reformată și una minorită, biserici ce pot fi admirate și astăzi.

În sala din dreapta este prezentat Pactul de la Nyírbátor (Acordul Báthór) , întâlnirea secretă din 1549, când s-a semnat unirea Transilvaniei cu Regatul Ungariei. În prim plan se află cei ce au parafat acest Acord, dar sunt prezenți și sultanul turc Suleiman, monarhul habsburg Ferdinand și principele transilvan Janos Zsigmond, copil de 9 ani, se află în dreapta, cam trist pentru noi românii.

Am urcat la etaj, la Sala Cavalerilor, unde este prezentată o Masă medievală unde un servitor așteaptă în ordine iar o tânără cântă comesenilor.

Au urmat scene din viața contesei Elizabeth Báthory, o prolifică ucigașă în serie, care „ar fi torturat și ucis peste 600 de tinere în sângele cărora se îmbăia contesa, ca să-și păstreze tinerețea și frumusețea” , spune povestea. Sunt prezentate Judecata Contesei și o scenă interesantă și impresionantă Baie în sânge.

Am urcat și în pod, în Sala de conferințe, sală modernă, cu toate cele necesare.

Revenind la parter doamna de la recepție auzindu-ne vorbind românește ne-a oferit Pliantul Aleea Zmeilor în limba română unde este prezentată Promenada Istorică a Orașului cu mai multe alei și principalele obiective turistice din oraș. I-am mulțumit și am părăsit castelul pentru a cărui vizită ne trebuiseră circa 30 de minute.

Am continuat plimbarea pe Promenadă ajungând mai întâi la Református Templom (Biserica Reformată) din Egyház Utca 1, este vizavi de castel, nu ai cum să nu o observi. Poate fi vizitată între 1 aprilie și 30 noiembrie, de luni până vineri între orele 9 și 14 cu o taxă de 300 forinți. În restul timpului se vizitează de comun acord cu pastorul.

A fost construită spre sfârșitul secolului 15 în stil gotic târziu de István (Ștefan) Báthory, voievod al Transilvaniei ca mausoleu de familie. Este o clădire suplă, cu un design frumos, curat, ca și pereții săi văruiți în alb, cu un mic Turn pe latura de sud-vest.

Lângă ea un imens Turn – Clopotniță de lemn construit de meșteri ardeleni din grinzi de stejar sculptate în stil maramureșean se ridică la aproape 30 de metri, cea mai mare și cea mai veche clopotniță de lemn din Ungaria. Se poate urca în ea, aș fi urcat și eu, dar nu era deschisă, așa ne întâlnim cu românii noștri.

Și Interiorul este simplu, o singură sală imensă în care se află Mormântul Gábor Báthory, și Piatra funerară a voievodului, din marmură roșie, pe ea principele fiind înfățișat în mărime naturală și în armură cavalerească completă. În Grădina Bisericii sunt mai multe statui, mi-au atras atenția două, Bustul Gábor Báthory și Menestrelul ce-și cânta balada. De aici pe traseul ce l-am avut descris de harta luată de la castel sunt trei alei frumos aranjate, pietonale, ce merg una în continuarea celeilalte și pe care le voi prezenta.

Pe Aleea Zmeilor i-am întâlnit pe Regele Sigismund de Luxemburg și Regina Cillei Borbála, soția lui, și ne-am oprit la Leonardo da Vinci și Arme Medievale, unele inventate de el. Am ajuns pe Aleea celor din Șimleu, o ramură a familiei Báthory și-a luat numele după Șimleul Silvaniei, localitatea românească, unde tinerii Anna Báthory din Șimleu și György Báthory Ecsedi, din cealaltă ramură, își uneau destinele și de acolo pe Aleea Ecsedi, unde Viteazul Vid Báthory învinge Dragonul aruncător de foc din Mlaștina Ecsedi. Povestea spune că „Vid a coborât în ​​adâncuri și a ucis monstrul aducând mărturie trei dinți. Regele l-a răsplătit pe Vid cu o moșie, acum Nyírbátor, iar Vid și-a pus pe blazon cei trei dinți” . Tot aici se află și Grupul Statuar Pedepsirea Preoților, în care „Răpitorii Klarei, fiica lui Gábor Báthory, sunt târâți de cai peste săbiile înfipte în pământ, înroșind ulița cu sângele lor, de aici Szent vér (Sânge Sfânt) Utca” , strada pe care trecusem fără să-i știu povestea….

Am ajuns astfel la Minorita Templom (Biserica Minoriților) din Károlyi Utca 19 ce poate fi vizitată zilnic de la ora 8 până la liturghia de seară cu o taxă de 300 forinți, construită la sfârșitul secolului 15 tot de voievodul transilvan István Báthory.

Am fost întâmpinați de Bethlen Gábor, un alt principe transilvan, din bronz, înalt de peste trei metri, puternic, care cu buzduganul în mâna dreaptă și sabia în stânga veghează somnul ctitorului din biserică.

Este o adevărată bijuterie și unul din cele mai importante monumente din oraș, simplă, cu pereții văruiți în alb, acoperiș negru și un Turn grațios. Interiorul este simplu, cu o singură navă, cu mai multe altare, Altarul Kruksai fiind cel mai frumos.

Lângă ea Muzeul István Báthory amenajat într-o frumoasă clădire din secolul 19, fostă mănăstire franciscană era închis pentru reparații, modernizări cu fonduri europene.

Am mers apoi la Biserica Greco-Catolică din Bajcsy-Zsilinszky Utca 99 ce poate fi vizitată gratuit, zilnic dacă este deschisă, dacă nu trebuie rugat pastorul să o deschidă.

Construită în stil baroc în urmă cu 90 de ani, renovată acum zece ani, are pe fațada principală și pe cele laterale pilaștri cu capiteluri ionice și o cornișă ce o înconjoară. Intrarea principală este și ea încadrată de doi pilaștri cu capiteluri ionice pe care se sprijină o cornișă cu câte un vas de piatră la capete. Interiorul este simplu, mai puțin împodobit ca exteriorul.

Când Am Fost Acolo era închisă așa că ne-am îndreptat spre pensiune, pentru plimbarea efectuată fiindu-ne necesare aproape trei ore.

A fost o plimbare plăcută după orele de stat în mașină, am aflat și văzut lucruri interesante, merită făcută de cei ce ajung în Nyírbátor. Mai sunt și alte obiective ce pot fi văzute, le-am prezentat pe cele mai importante, dar cei care stau mai mult pot merge la Sárkány Wellness & Spa, vechiul ștrand al orașului modernizat și amenajat cu bazine termale, unități de cazare și de luat masa. Un orășel frumos cu atâtea obiective și multă istorie ce se întrepătrunde cu a noastră, un orășel aproape de granița tării noastre, m-a surprins în mod plăcut!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Un orășel plăcut cu multe obiective turistice față de mărimea lui, castel, biserici vechi, alei pietonale...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Sárkány Wellness & Spa, vechiul ștrand al orașului modernizat și amenajat cu bazine termale, unități de cazare și de luat masa...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 17.10.22 18:54:33
Validat / Publicat: 17.10.22 19:47:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA. A mai fost în/la: Budapesta

VIZUALIZĂRI: 1152 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Nyírbátor, Várkastély (Castelul) Báthory văzut din lateral
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 54600 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[17.10.22 19:47:29]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Nyirbator, NYIRBATOR" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmaster
[17.10.22 19:54:47]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[17.10.22 20:14:41]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Nyirbator:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048417806625366 sec
    ecranul dvs: 1 x 1