ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.03.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 2 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Vechiul Nesebar, un muzeu în aer liber

TIPĂREȘTE URM de aici

În review-ul despre cazare spuneam că am stat două nopți în Nesebar prin care ne-am plimbat în trei zile diferite, și dimineața și seara, și cu ploaie și fără ploaie. Voi vorbi aici despre ce am văzut în Nesebar, Orașul vechi, în timpul acestor plimbări, unele obiective le-am văzut și apoi revăzut, la altele am văzut exteriorul într-o zi, interiorul în alta.

De la Boutique Hotel St. Ștefan unde eram cazați am plecat spre Muzeul de Arheologie dar ne-am oprit la zidurile Cetații Mesambria, așa se numea orașul până la sfârșitul primului mileniu, ziduri ce datează din perioada ocupației bizantine.

Am mers apoi pe Strada Mena până la Strada Mesambria oprindu-ne la harta Orașului Vechi Nesebar din fața muzeului, hartă ce prezintă principalele obiective turistice din Mesambria.

Am privit spre istmul care leagă cele două orașe Nesebar, Vechiul și Noul, făcându-l unul singur, revăzând mintal ce văzusem la sosirea mea în oraș, Poarta de intrare în oraș, ce pare o arcadă de la vechile biserici, Istmul dintre ele și Moara de Vânt, cu partea inferioară din piatră și partea superioară din lemn pe trei nivele, primul – depozit de făină, al doilea, cu balcon – locuința morarului, al treilea – adăpostea mecanismul morii, reper iconic pentru Nesebar, clădire cu arhitectură specifică Renașterii bulgare, am văzut în oraș multe astfel de clădiri. Am revăzut și Statuia Sf. Nicolae, protectorul pescarilor și al marinarilor, numită de localnici și Pescarul, aflat într-o barcă purtând crucea creștinătății într-o mână și porumbelul păcii în cealaltă, am revăzut și Portul de Nord și am intrat în muzeu.

Muzeul de Arheologie aflat pe Strada Mesambria, lângă poarta de acces în vechiul oraș, a fost inaugurat la mijlocul secolului 20 funcționând în Biserica Sf. Ioan Botezătorul până în anul 1994 când a fost mutat în clădirea actuală, clădire ce cuprinde un Foaier și patru Săli de expoziție.

În Floaier am găsit Casa de bilete de la care voiam să cumpărăm Tichetul combinat „All eight museum sites” , cost 25 leva de persoană, bilet ce permite accesul la 2 muzee, Arheologic și Etnografic, și 6 biserici, Sf. Ștefan, Sf. Spas, Iisus Hristos Pantocrator, Sf. Parascheva, Sf. Teodor și Sf. Ioan Botezătorul. Sunt oferite și alte combinații cu mai multe sau mai puține obiective, pentru copii sunt oferite reduceri la jumătate, dar nu și pentru seniori. Biletul, valabil 10 zile, poate fi achitat și cu cardul. Tichetul „8 Muzee” nu era disponibil, nu toate bisericile erau deschise, așa că am cumpărat Tichetul „5 Muzee” , cost 18 leva, pentru Muzeul de Arheologie și Bisericile Sf. Ștefan, Sf. Spas, Sf. Parascheva și Sf. Ioan Botezătorul. La loc de cinste se află Certificatul care atestă includerea Orașului Vechi Nesebar în patrimoniul mondial UNESCO, din 1983.

Programul de vizite pentru muzeu și pentru biserici este diferit în timpul anului, poate fi găsit împreună cu mai multe detalii pe site-ul ancient-nessebar.com.

Prima sală, Mesambria și Tracii, prezintă ancore de piatră din secolul 12 î. Hr., locuitorii erau buni navigatori, ceramica neagră cu gravuri și statuetele sunt din viața tracilor antici, iar monedele de argint, tetradrahme, sunt legătura dintre localnici și grecii vecini. Tot aici am văzut și Harta Mesambria. Am trecut în a doua sală, Mesambria, Polisul Pontic, unde numeroase monumente din secolele 6 – 2 î. Hr. ilustrează legăturile comerciale, viața spirituală și culturală, meșteșugurile artistice din acest mic oraș tracic. A urmat a treia sală 3, Mesambria în perioada Romană, Bizantină și Bulgară, în care sunt expuse artefacte din perioadele sus menționate iar Sala a patra, Icoane, arată Nesebar ca centru al artei creștine ortodoxe în secolele 13 – 19 cu icoane ale pictorilor locali din Școala Nesebar, cele mai vechi și importante fiind Icoana „Sf. Nicolae” și Icoana „Maica Domnului - stăpâna vieții” .

După ce am văzut muzeul, cu harta în mână, hartă primită la muzeu, am plecat la plimbare...

Biserica Sf. Ștefan, numită și Noua Mitropolie, astăzi muzeu, următoarea destinație, se află pe aceeași stradă cu hotelul unde eram cazați, vizavi de el; a fost simplu să mergem la ea, ne-am întors pe drumul de ducere.

Construită în secolul 11 din piatră și cărămidă, împodobită cu cornișe, arcade și capiteluri, cu frontoane ovale în est și vest, are Altar, Naos, Pronaos și Pridvor închis. Pictată în secolul 16 biserica închinată Maicii Domnului adăpostește peste 250 de picturi murale cu scene din viața Sfintei și din Minunile lui Hristos păstrate foarte bine. În biserică se mai găsesc un Iconostas pictat original în secolul 16, un Jilț Bisericesc ​ și un Amvon sculptate în lemn. Toate acestea fac biserica unul din cele mai importante monumente ale patrimoniului cultural bulgar și, poate, cel mai important din Nesebar. După câțiva metri, tot pe Strada Ribarska, am ajuns la Biserica Sf. Ioan Aliturgetos (Nesfințită) , a rămas nesfințită pentru că unul dintre constructorii ei a căzut și a murit, iar canoanele bisericești nu permit sfințirea în asemenea cazuri. Construită în secolul 14 în formă de cruce, cu trei abside, are Altar, Naos și Pronaos, are două intrari, la nord și sud, fapt nu des întâlnit în arhitectura bisericească, biserica are zidurile din piatră și cărămidă și pereții împodibiți cu nișe oarbe decorate cu motive geometrice din cărămidă și cuburi de piatră. Se spune că a fost una din cele mai frumoase biserici din Nesebarul medieval și este și astăzi. Mergem pe aceeași stradă și după un minut, două ajungem la Amfiteatrul construit cu multe secole în urmă, azi renovat pentru diverse evenimente, concerte, piese de teatru, …, și întorcându-ne tot pe Strada Ribarska am ajuns la intersecția cu Strada Mesambria.

Aici se află Piața Mesambria, piața orașului, loc de plimbare înconjurat de magazine, restaurante și terase, de alte clădiri printre care Centrul de Informare Turistică din Strada Mesandria, numărul 10A, unde am găsit hărți, pliante și multă amabilitate și Biserica Hristos Pantocrator (Atotputernic) construită în secolul 13, una din cele mai bine conservate biserici medievale din Nessebar, tipică pentru stilul pitoresc din arhitectura religioasă. Are Pridvor închis, Pronaos cu o clopotniță dreptunghiulară, Naos cu o cupolă bogat decorată și Altar. Fațada este împodobită cu arcade ce au deasupra lor platouri decorative, cu flori și frunze, iar pe partea estică o friză cu svastici, simbolul cultului solar nu simbolul fascismului, realizate din cărămizi. În interior se observă urme de picturi murale.

Biserica este pe pitoreasca Stradă Mitropolitska, stradă îngustă, pietruită, cu case renascentiste specifice arhitecturii bulgare, case cu parterul din piatră și etajul de lemn deasupra străzii, cu scări exterioare pe care se află și Biserica Sf. Ioan Botezătorul una din cele mai vechi biserici din Nesebar. Construită în secolul 10 din piatră brută și mortar, face trecerea de la basilica creștină veche la biserica cruciformă, are o Turlă cilindrică terminată cu o cupolă semisferică și spre est trei Abside semicirculare. Este cunoscută prin acustica ei foarte bună și prin, ceea ce m-a impresionat foarte mult, Icoana „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” , icoană în care Sfântul își poartă capul pe o tipsie. Tot pe această stradă, la câțiva metri, se află Termele Bizantine Timpurii construite în secolul 6 în timpul împăratului bizantin Iustinian cel Mare. Din ele sunt descoperite doar Holul de Intrare, Sala Centrală unde se mai văd patru coloane masive de marmură cu capiteluri corintice și Zona Bazinului, restul clădirii fiind acoperit de casele și străzile construite peste ea. Pereții construiți din rânduri de piatră ce alternează cu cele de cărămidă erau placați cu marmură.

De aici am mers pe Strada Aheloj, la Biserica Sf. Spas (Sf. Mântuitor) , tânără construită în prima decadă a secolului 17, o biserică mică, simplă, cu acoperiș în două ape, fără turlă sau clopotniță, cu un Naos și Altarul din absida care, atunci, era jumătate săpată în pământ. Tot atunci a fost pictată cu scene din viața lui Hristos și a Maicii Lui, picturi murale deosebit de valoroase, se remarcă Pictura „Maica Domnului Platytera” . Ne-am oprit, tot pe Strada Aheloj, la Biserica Sf. Mihail și Gabriel, mică, veche din secolul 13. Pe Pronaos se ridica odinioară un Turn-Clopotniță rectangular, iar de pe Naosul cruciform domina împrejurimile o suplă Turlă, amândouă sunt astăzi distruse. Arcadele de pe pereții din piatră și cărămidă arsă sunt împodobite cu trei rânduri de mici cuburi de piatră și cărămidă așezate ca o tablă de șah.

După vreo 50 de metri am ajuns la Biserica Sf. Parascheva ridicată prin secolul 13 – 14 cu Naos, cu Pronaos și, la est, cu o absidă pentagonală din piatră tăiată și cărămizi, în rânduri alternante. Fațadele nordice și sudice sunt împodobite cu arcade oarbe, bogat ornamentate cu motive diverse, oase de pește, soare, zigzag, tablă de șah, ... făcute tot din piatră și cărămidă. Este o biserică cruciformă, pe Naos se ridica o Turlă, pe Pronaos un Turn-Clopotniță rectangular, și, între ele, era o scară de piatră.

Eram lângă Strada Hemus pe care am coborât la Biserica Sf. Sofia, construită la sfârșitul secolului 5, începutul secolului 6 în presupusul centru al vechiului oraș. Cunoscută ca Episcopia Veche, a făcut parte din Reședința Mitropolitului din Nessebar, este o biserică mare, cu un Atrium, acea curte interioară de la intrare, cu interiorul cu Naos și Pronaos împărțit prin două șiruri de coloane de piatră unite prin arcade de cărămidă în trei părți și cu Altarul în care Scaunul Arhieresc este aproape întreg.

Am plecat pe Strada Slavjanska, am trecut pe lângă Biserica St. Dimitrie ridicată în secolul 11, biserică mică, se crede că de familie, nu prea bine păstrată, și am ajuns pe Strada Hemus la Biserica Adormirea Maicii Domnului, biserică tânără, ridicată la sfârșitul secolului 19 din piatră albă și căramidă arsă. Biserica este clasică, are Pronaos, Naos și Altar, o Turlă înaltă și zveltă ce domină vechiul oraș, este cunoscută prin intrarea laterală ce corespunde cu naosul și, lângă ea, basoreliefurile de bronz ale eroilor naționali bulgari, Vasil Levsky și Hristo Botev, dar și al Sf. Țar Boris, cea mai cunoscută fiind miraculoasa Icoana Maicii Domnului veche din secolul 13, ce are o frumoasă poveste.

În acel loc era o școală. Într-o zi copii au descoperit Icoana în ramurile unui copac din curte. Icoana a fost dusă la biserică, dar a doua zi au găsit-o în același loc. Atunci locuitorii au hotărât să îndeplinească dorința Icoanei de a sta acolo și au construit biserica ce o vedem și astăzi. Icoana mai este numită și „Întunecată” datorită culorii sale, fie că așa a fost pictată, fie că s-a întunecat în timp din cauza durerii oamenilor care o rugau să îi ajute.

Interiorul este bogat pictat și mobilat, dar las pozele să vorbească, vor prezenta mai bine decât mine.

Am mers spre Strada Krajbrezhna, stradă paralelă cu marea pe care am ajuns la Basilica Maica Domnului Eleusa (Îndurătoarea) , biserică mare, impresionantă prin dimensiunile ei. Ridicată în secolul 6 a devenit peste secole complex mănăstiresc. Avea trei nave, trei abside organizate ca Pronaos, Naos, parte din el este prăbușit în mare, și Altar, avea și un Atrium, dar punctul de atracție al bisericii era Icoana Maica Domnului Eleusa, Maica Domnului zâmbitoare ce-l îmbrățișează pe Iisus.

De aici de vede foarte bine marea, am privit și pozat Moara de vânt din piatră, construită în secolul 18, Promenada și Faleza nordică și am plecat spre Biserica Sf. Teodor de pe Strada Neptun. A fost construită în secolul 13 în stil bizantin, din cărămidă și piatră albă întărită cu inserții din lemn, este mică, cu acoperiș în două ape, fără turlă sau clopotniță, dar cu un Interior împodobit cu fresce și mozaicuri și cu un Iconostas bine păstrat.

Am coborât spre Plaja Bunata (Buna) , plajă micuță cu nisip fierbinte, nu era nimeni la plajă, nici măcar noi, am plecat pe faleza spre Plaja de Est și am mers la Parking "Morska Gara", parcarea folosită și de noi, era gratuită în extrasezon și foarte aproape de cazarea noastră..., unde trebuia să se incheie turul nostru prin Nesebar.

Vechiul Nesebar, așezat pe un promotoriu legat de continent printr-un istm lung de câteva sute de metri, unul din principalele atracții turistice de pe coasta de sud Mării Negre, este recunoscut pentru atmosferă lui originală, romantică, străzi înguste pietruite, piațete mici, cu case cu parterul din piatră și etajul de lemn deasupra străzii și scări exterioare, cu magazine de cadouri, pub-uri, taverne și grădini de flori minunate. Este un orașel al contrastelor, biserici și capele ruinate dar și terase și magazine moderne, clădiri din perioada renascentistă și clădiri din secolul 20, este un orășel viu și colorat care merită văzut pentru oferta lui diversificată, eu fiind interesată în special de oferta lui spirituală.

Mi-a plăcut mult vechiul oraș, mi-am delectat ochii și mi-am încărcat sufletul plimbându-mă pe străzile de piatră, admirând vechile biserici, pentru mine au fost deosebite, nu mai văzusem așa ceva… Am ascultat marea, m-am plimbat pe vechile străzi străjuite de frumoasele case, mergeți acolo și nu veți regreta!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Cadru natural deosebit, un muzeu în aer liber, de neratat...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 28.03.21 19:41:04
Validat / Publicat: 28.03.21 21:04:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 5653 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Nesebar, Orașul Vechi, Muzeul de Arheologie, Sala Icoane, Icoanele Maica Domnului cu Pruncul des întâlnite în Bulgaria
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 58500 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

micutzuPHONE
[28.03.21 21:45:28]
»

Salut. Citit și votat cu ambele mâini. Nu cred ca putea scrie cineva un articol mai complet despre aceast locație, decât dvs... Ati trezit în mine nostalgii și amintiri foarte placute. Prima vacanta petrecuta la vecini bulgari a fost în Sunny Bach și am mers aproape în fiecare seara în orasul vechi Nessebar. Eram un pic invidios pe bulgari pentru  ca au conservat atât de bine o părticică de istorie. Si parca toată vacanta petrecuta acolo a fost un amestec de relaxare, istorie, mare, soare și un miros pregnant de trandafiri. Toate cele bune.

webmaster
[29.03.21 07:50:21]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.​​

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[29.03.21 09:18:18]
»

@micutzu:  Multumesc frumos pentru vizita, ecou si aprecieri! Si mie mi-a placut mult Nesebarul, este deosebit, l-ai descris atat de frumos...

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[29.03.21 09:25:28]
»

@webmaster:  Multumesc frumos!  

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
micutzu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Nessebar:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.45053696632385 sec
    ecranul dvs: 1 x 1