GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Coasta Amalfi: Ziua 1- Napoli
De-a lungul timpului, de multe ori, mi-am format o parere pertinenta, cu ajutorul relatarilor voastre, despre locatiile/hotelurile pe care aveam sa le vizitez. Astfel m-am hotarat sa ma alatur si eu voua si sa sper ca impresiile si experientele avute in calatoriile mele, va pot fi de folos.
Din pacate, nu am inclinatie literara insa am sa ma straduiesc sa fiu cat mai coerenta.
Eeei bine, dragii mei, auzisem foarte multe lucruri despre coasta amalfitana, una dintre cele mai frumoase coaste ale Italiei, Patrimoniu UNESCO. Asa ca ne-am pus pe treaba si am inceput sa ne planificam aventura. Bilet de avion +cazare (Hotel Ideal cu mic dejun) = 244 EUR pentru 2 persoane. Baza pentru vizitarea costei avea sa fie in Napoli.
Cu greu ne-am trezit la 4.30 am, pentru a ajunge in timp util la aeroport, insa am recuperat somnul in avion. Cand ne-am trezit eram déjà in Napoli.
Imediat ce am iesit din aeroport am luat autobuzul Alibus (3Eur) care ne-a lasat in 15 min in Piazza Garibaldi (Stazione Centrale), unde se afla si hotelul. Am lasat bagajele la receptie, ne-am cumparat un card unic pentru toate mijloacele de transport in comun, valabil 24 de ore – Unico Napoli Weekend Giornaliero 3.10 EUR, si ne-am pornit aventura napoletana. Era ora 8.00 am.
Originile acestui oras se pierd in negura timpului. Cand grecii au ajuns aici in 470 i. Hr au numit acest oras Neapolis-“noul oras”. Pentru ca stiam ca Napoli a fost pe rand colonie greceasaca, provincie romana apoi a trecut pe rand prin influenta bizantina, franceza, gotica, spaniola si intr-un final sa faca parte din Regatul celor Doua Sicilii, ne-am asteptat sa intalnim un amalgam cultural, interetinc, gastronomic insa am gasit un oras extrem de murdar si haotic. Dar asta era realitatea iar noi am incercat sa luam partea frumoasa a lucrurilor astfel am inceput un tur de forta al orasului. Ce e drept mai mult pe fuga…cred ca de la mizerie s-a tras…
Am inceput cu centrul istoric. Acesta zona este cuprinsa intre Piazza Garibaldi si Piazza Plebiscito fiind strajuita de doua strazi mari: Via Duomo si Via Toledo intre acestea existand alte 3 strazi paralele intre ele, numite Decumani: Superiore (formata din trei strazi una in prelungirea alteia) Maggiore (Via dei Tribunali) si Inferiore (alte trei strazi una in prelungirea alteia).
In aceasta zona se afla majoritatea obiectivelor turistice ale orasului (biserici, palate, piazzette etc).
Noi am plecat din Piazza Garibaldi iar primul obiectiv a fost Castel Capuano care este, dupa Castelul Oului, cel mai vechi castel din oras. Acesta a fost construit la porunca Regelui William al Siciliei si in scurt timp a devenit resedinata regala, ca apoi sa fie trecut in administrarea statului...
De aici incepe celebra Via dei Tribunali care este principala strada a centrului istoric unde este si Pio Monte della Misericordia – o micuta bisericuta. In 1601, condusi de aspiratiile caritabile, sapte domni napoletani au fondat o organizatie cvasi-laica dedicata ingrijirii nevoiasilor din Napoli. Biserica este cunoscuta astazi probabil pentru prezenta picturii lui Caravaggio, “Cele Sapte milostenie” unul dintre cele mai influente ale artei din secolul 17 din Napoli.
Strada ne conduce, apoi, catre Via del Duomo unde se afla Dom-ul care este cea mai mare catedrala a orasului. Catedrala construita de dinastia Anjou pe fundatia a doua biserici paleo-crestine. Aceasta adaposteste sangele sfantului Ianuarie, care este scos de doua ori pe an (prima sambata din Mai si 19 Septembrie) atunci cand sangele se lichefiaza. Se spune ca, daca acesta nu se lichefiaza, un dezastru se va abate asupra orasului.
Peste drum de acesta se afla Manastirea Girolamini care adaposteste colectia de arta si biblioteca Parintilor Oratori.
Am coborat pe Via dei Tribunali, care este drum antic de la est la vest al vechii colonii greco-romane, pana la Piazza San Gaetoano unde am intalnit Biserica San Lorenzo Maggiore care este una dintre cele mai vechi din oras. Aceasta a fost reconstruita in sec. 13-lea de catre Charles de Anjou pe locul unei biserici timpurii si este de fapt un complex monumental compus din biserica, muzeu si un sit arheologic. Muzeul este dedicat istoriei locatie si se intinde pe 3 etaje. Sit-ul arheologic se afla sub biserica, iar descoperirile atesta ruinele greco-romane ale unei Agore dar si a unui loc de intalnire.
In aceiasi piazzeta este si San Paolo Maggiore, biserica construita, in secolele 8-9, pe ruinele templului roman dedical lui Castor si Polux. Aceasta este inchinata acum Sf. Pavel.
Apoi am coborat pe o straduta mica ingusta Via San Gregorio Armeno care este una dintre cele mai cunoscute stradute ale orasului. Cunoscuta in special pentru atelierele ce mesteresc scena nasterii Domnului. Strada trece pe sub vechiul turn al manastirii San Gregorio Armeno- biserica construita in sec. al 5-lea pe vechile ramasite ale templului lui Ceres.
Strada se intersecteaza cu Decumani Inferiore care cuprinde 3 piazzete:
Piazzetta Nilo care si-a luat numele de la vechii comercianti egipteni ce locuiau aici in timpurile apuse. Aici se afla biserica Sant’Angelo a Nilo, odata un palat maret, donat ulterior, pentru a fi convertit in biserica. Numele piazzettei se leaga totodata de statuia egipteana de aici.
Piazzetta San Domenico Maggiore unde am intalnit biserica San Domenico Maggiore, construita la cerinta regelui Carol al-II-lea de Anjou, in stil gotic, intre anii 1283-1324, devenind resedinta Ordinului Predicatorilor din Napoli, si Obeliscul in varful caruia se afla statuia Sf. Dominic- intemeietorul Ordinului Predicatorilor (Dominican)
Ajungand in Piazza del Gesu am intalnit Biserica Santa Chiara, care este defapt un complex monumental in stil gotic construit pe ruinele unui complex termal roman. Acest complex cuprinde biserica, muzeul dar si vestigiile romane.
Biserica Nuovo Gesu- cladirea a fost construita la dorința lui Roberto Sanseverino, Prinț de Salerno, ca palat de resedinta. Fiul acestuia, dupa un conflict cu curtea aragoneaza, a fost nevoit sa fuga din Napoli iar proprietatea i-a fost confiscata. Dar mai tarziu, fiul său, Roberto, a obținut o grațiere din partea regelui Spaniei, iar familia s-a putut intoarce la palat. In 1547 Ferrante a fost tentat să introducă in Napoli " Inchiziția spaniolă”, dar oamenii s-au răzvrătit iar acesta a fost obligat sa li se alature insa nu a putut evita răzbunarea spaniolii care i-au confiscat toate proprietățile inclusiv palatul care a fost vandut iezuitilor ce ulterior ii transforma in biserica. În 1767, după ce iezuitii au fost alungați din Regat, biserica a trecut la franciscanii reformați.
Din Piazza Gesu Nuovo am pornit catre funicularul din Montesanto pe care l-am folosit pentru a urca pe dealul Vomero. Ei!!! Aici gasesti parca alt oras. Este cu totul o alta atmosfera. Miroase a verdeata, flori de primavara iar locuitorii par mai cosmopoliti.
Castelul San’t Elmo este structura cea mai impunatoare si este vizibil de oriunde din oras. Cladirea initial cunoscuta sub numele de Belfort, dateaza inca din 1275, cand probabil fusese o resedinta fortificata. Acum adaposteste diverse expozitii. Interesante insa sunt terasele castelului de unde se vede orasul, strajuit de Vezuviu.
De aici am coborat catre Vila Floridiana, o vila cu un superb parc la care, din pacate, accesul publicului este limitat. Vila dateaza din 1816 si a apartinut lui Ferdinand I, regele Celor Doua Sicilii, care dupa 3 ani o face cadou sotiei sale, Lucia Migliaccio Partanna, ducesa de Floridia, de la care isi ia si numele. In prezent vila adaposteste muzeul de ceramica.
Dupa aceasta plimbare am luat funicularul si am coborat catre Via Toledo unde am intalnit Galeria Umberto I, un pasaj superb de Art Nouveau, care imbina uluitor metalul si sticla. In interior sunt aliniate cafenele si butique-uri foarte elegante.
La doi pasi intram in Piazza del Plebiscito care este cea mai frumoasa piata din Napoli. Este construita sub forma de amfiteatru si este inconjurata de Biserica di San Francisco Di Paola si Palatul Regal. Numele provine de la Plebiscito (referendum) din 1860 cand Regatul celor Doua Sicilii s-a unit cu Piermont de Savoria.
Biserica di San Francisco di Paola este o biserica construita in 1817 in stil neoclasic si inspirata de Panteon-ul din Roma.
Palatul Regal a fost construit in 1600 la porunca lui Carol al III-lea al Spaniei dupa care a trecut in stapanire austriaca, burbonica ca mai apoi sa ajunga resedinta a dinastiei de Savoia. In prezent adaposteste sediul Bibliotecii Nationale care pastreaza peste 1.5 milioane de carti printre care si papirusurile de la Herculane.
Incet, incet am ajuns si la port iar pasii ne-au intreptat catre Castelul Oului, cel mai vechi castel al orasului. Construit probabil de primii colonizatori greci pe o mica insulita din golf. Castelul devine in perioada romana, Castrum Lucullanum (casa lui Lucullus), consulul roman care avea cea mai impresionanta biblioteca din toata lumea romana. Apoi acesta este transformat in lacas de cult insa in anul 902 d. Hr., sarazinii ameninta orasul si distrug castelul, reconstruit ulterior. Legenda spune ca numele castelului se refera la oul magic al poetului Virgiliu, cel care a scris Eneida. Legenda spune ca Virgiliu a ascuns un ou in interiorul castelului iar acesta nu trebuia sa se sparga pentru ca spargerea acestuia ar fi insemnat distrugerea castelului si implicit distrugerea orasului.
A urmat o plimbare pe langa port pana la Castelul Nouvo, care este o fortareaţă construită in1279, din ordinul lui Carol I Anjou. Atunci déjà exista Castelul Oului aproape de mare cu o vedere panoramica asupra tarmului iar ceva mai retras si Castel Capuano. De aici numele de Castel Nuovo (Castelul Nou) pentru cel de-al treilea castel ridicat de dinastia de Anjou.
Cand burbonii au preluat puterea la Napoli, castelul a fost folosit pentru o scurta perioada de timp de Carol al III-lea al Spaniei, care a construit rapid si alte castele, mai apropiate de gustul sau: Palatal Regal si Palatul Regal din Caserta.
Castelul a fost de-a lungul timpului scena unor evenimente dramatice. Un complot al nobilimii locale s-a sfarsit aici, cand baronii locali, invitati la o falsa nunta, au fost inchisi intr-o incapere si executati.
In prezent Castelul gazduieste Muzeul Civic unde sunt expuse o serie de exponate ale castelului.
Iar pentru ca in fata castelului se afla si casa de bilete pentru ferry-ul catre Capri, am profitat de ocazie si am achizitionat si biletele.
Dupa cum se vede mai sus, a fost o zi plina iar pe noi ne astepta coasta amalfitana a doua zi, asa ca ne-am indreptat catre hotel pentru o binemeritata odihna.
Trimis de grigo in 20.05.13 16:54:25
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grigo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Concis, documentat, la obiect. Aţi văzut şi ai reţinut foarte multe pentru o zi. Ti-o spun în cunoştinţă de cauză pentru că şi noi am făcut aceeaşi excursie acum trei săptămâni. Felicitări.
@Michi: Multumesc mult Michi si amero. Sunt foarte importante comentariile voastre, in special cand esti la inceput de drum.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@grigo: Mi-a plăcut postarea ta. De ce spui că nu ai înclinații literare??? Te-ai descurcat foarte bine și apoi aici trebuie să scrii despre ce ai văzut, ce ți-a plăcut, obiective, cazare, transport iar pentru asta nu-ți trebuie talent literar.
Bravo! Aștept și partea a-2, -3, -4, -5-ea.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Napoli - comoara ascunsă printre mizerii — scris în 04.08.24 de ux135169 din BAIA MARE - nu recomandă
- Dec.2023 Castelele medievale ale orasului Napoli — scris în 06.01.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 La plimbare prin Napoli, seara — scris în 03.01.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Napoli – Palatul regal — scris în 02.01.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Dezamagitoare vacanta — scris în 15.10.23 de Dorri din SIBIU - nu recomandă
- Apr.2023 1. Vacanţă la Napoli şi împrejurimi — scris în 18.05.23 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Nov.2022 City break la MaradoNAPOLI! — scris în 07.02.24 de cosmin09 din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ