GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muntenegru - Aventura si relaxare, mare si munte, distractie si descoperire
Buna ziua calatorilor.
La inceputul lunii Iulie 2015 am avut marea inspiratie sa mergem in concediu cu familia in Muntenegru. Daca nu sunteti adeptul vacantelor all inclusiv cu marea la 10 m si farfuria si paharul la 3 m, va recomand sa mergeti in Muntenegru.
Va descriu traseul nostru cu cateva indicatii pentru cei care vor aventura, cu cateva sfaturi, poate va ajuta sa alegeti aceiasi destinatie sau bucatzele din traseul nostru.
In primul rand vreau sa va spun ca noi am optat pentru deplasarea cu masina, cazare la cort si/sau cazare gasita pe traseu, fara rezervari si nu imi pare rau. Am putut face ajustari pe traseu.
Noi am plecat din Brasov si am ajuns dupa Orsova in Golful Dubova unde am inoptat la Cazanele Dunarii, loc ideal pentru oprire pe drum. Pensiune fara restaurant dar dotata cu bucatarie unde turistii au aces. Inainte de somn am facut o calatorie cu barca si am vazut cazanele Dunarii, chipul lui Decebal, Pestera Partizani. Foarte frumos, merita vazut. Si Romania are multe locuri frumoase de vazut. Cina se poate servii la restaurantele aflate in golful Dubova. Intrebati localnicii. Noi am mancat la restaurantul Decebal un peste foarte bun. Seara am si pescuit.
A doua zi am plecat catre Serbia, am travesat granita pe la Klauderovo cu destinatia Zabliak (Muntenegru). Distanta este undeva la 700 de km dar nu se pot face mai multi intr-o zi, datorita drumurilor, bune dar intortochiate. Am trecut in Muntenegru pe la Jabuca. Inainte de Zabliak cu cca 20 de km am tecut peste podul Durdevica, un pod extraordinar peste raul Tara. Apa se afla la 172 m sub pod. La ata constructiei, 1940, a fost a avut cel mai mare arc de beton din Europa. Aici unii mai curajosi s-au dat cu Tiroliana peste canionul Tara, care este cel mai adanc canion din Europa, al doilea ca adancime din lume dupa cel din Colorado. Tiroliana la peste 150 m inaltime este o senzatie pa care nu trebuie sa o ratati. Costa 10 euro dar face toti banii. Dupa aventura de la pod am mancat la restaurantul de la capatul podului. Noi am ales miel traditional si a fost excelent. O portie in jur de 8-10 euro. Am ajuns la Zabliak, statiune de ski care
vara este linistita si puteti gasi cazare la fata locului de la 10 la 20 de euro. Noi am vrut sa stam in cort dar a plouat si am decis sa inchiriem o camera, mai modesta cu 10 euro. Am mancat "din traista".
Dimineata am fost sa vizitam Lacul Negru (Crno Jezero), unde se plateste intrare si parcare 3 euro de persoana, 3 euro parcare. Lacul este supeb, daca aveti timp puteti sa mergeti putin pe malul lui. Este perla parcului National Durmitor. Dupa lac ne-am facut aprovizionarea cu combustibil si cu mancare si bautura de la supermarketul din Zabliak si am pornit catre Scepan Polije, localitate aflata la granita cu Bosnia unde sunt cele mai bune centere de rafting din Muntenegru. Localitatea nu prea apare pe harti dar ca reper puteti sa va uitati la confluenta raului Tara cu PIVA. Este foarte important sa alegeti ruta prin TRSA, un sat pierdut in munte, Traseul trece prin inima parcului Durmitor, se ajunge la peste 2000 m cu masina pe niste peisaje absolut superbe. Este foarte important sa nu ratati intrarea inspre TRSA de pe drumul ce vine din Zabliak. Dupa ce am vazut minunatia de parc, ne-am oprit in TRSA la un restaurant Milogora, han mai degraba, singurul de pe tot drumul si am mancat. Ne-am inteles mai din maini. Daca vreti sa nu dati gres cu mancarea comnadati "mix grill" si pentru 10 euro prmiti o gramada de carne, destul pentru o familie cu 4 membrii. Nu este de fite dar a fost bun si curat. De la restaurant am plecat catre Scepan Polije, locul de cazare WaterfallCamp, raftingmontenegro.com. sunt indicatoare pe drum. Daca vreti sa faceti rafting este bine sa rezervati din timp. Daca vreti cazare la casute, deasemenea. Pe drum insa am avut din nou o mare bucurie cand am vazut lacul de acumulare de pe raul Piva, deosebit. Din nou ne-am cazat la casute de lemn, cu baie proprie, foarte misto. Vremea nu ne-a permis sa intindem corturile.
In ziua urmatoare am facut rafting. Una din cele mai frumose experiente din intreaga excursie. Nu merita sa ratati asa ceva. Costa 40 de euro de caciula. Pare scump dar in acesti bani intra transportul cu masina cca 1 ora pana la locul de pornire, costume de rafting, mic dejun, cina. Face toti banii. Raftingul dureaza cca 4 ore, 20 km pe rau. Fenomenal. Am mai dat ceva bacsis pentri ghidul nostru care a fost extraordinar (OBI). Seara am mancat la restaurant, foarte bun, si am stat la foc. Dimineata am plecat catre mare.
Drumul catre mare (Scepan Polije - Budva este cam 160 de km) incepe de-a lungul raului PIVA pe un drum cu peste 50 tuneluri sapate in stanca. Peisajele sunt superbe. Grija mare deoarece nu sunt luminate si poate crea disconfort la intrare si la iesire aca este soare puternic. Exista un pod, absolut superb unde puteti sa va opriti pentru poze. Merita.
Am ajuns la mare unde, in sfarsit am intins corturile. Noi am decis sa stam la cort si am rezervat din timp locuri la autokamp-maslina.com. la Bulijarica, aproape de Petrovac. Campingul este foarte bine dotat, curat, excelent pentru cort. am platit 100 euro pentru 7 nopti. Plaja este la 10 min. magazin la 5 minute, 2 restaurante bune la 5 minute. Trebuie sa stiti ca in sud este mai ieftin. Cu cat mergeti mai spre nord spre Budva totul devine mai scump. Daca nu vreti la cort exista foarte mulete variante de cazare, dar cred ca trebuie sa rezervati din timp.
Ca si reper va spun ca la plaja Buljarica de langa camping o bere la halba era 1.5 euro si la Budva pe plaja 3 euro. Se poate aplica aceiasi regula la aproape orice. Banul dicteaza. Daca vreti mai multa galagie, oras, statiune genul Mamaia mergeti mai in nord.
Am stat 7 nopti si in fiecare zi am fost pe alta plaja. Ceea ce nu trebuie sa ratati este Fiordul si orasul Kotor. Este singurul fiord din marea Mediterana si este demential. Aici am facut o plimbare cu barca pana la insula cu bisericuta (Our Lady) Merita sa vedeti plaja Milocer de la Sveti Stefan. Cea mai scumpa. Daca vreti sa mergeti la Sveti Stefan (peninsula cu case care apare pe toate pliantele) sa stiti ca se poate intra doar 2 ore pe zi cu taxa foarte mare. Plaja este deasemenea foarte scumpa. Am fost la plaja Jazz, la plaja Lucice, Milocer Budva. Toate sunt foarte curate au toalete (pe bani) si dusuri. Nu va lasati pacaliti de sintagma sandy beaches deoarece nu exista plaje cu nisip in Muntenegru. Apa foarte limpede. A fost cam rece. De aceea va recomnand sa mergeti in August deoarece cred ca apa este mai calda. Daca mergeti totusi in Iunie sau ulie faceti baie in fiordul Kotor unde apa este extrem de calma si de calda. Nu trebuie sa ratati Budva ca oras. Este perla litoralului si au un port unde sunt o gramada de vase de croaziera si o cetate (oras vechi) foarte frumoasa.
In mare cam asta ar fi. Merita sa incercati. A fost o aventura de vis. Daca aveti itrebari puteti sa-mi trimiteti mailuri.
Trimis de Cornel M in 15.07.15 11:03:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MUNTENEGRU.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cornel M); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte bun articol!
@Cornel M: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.
Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@ Cornel M
Nu exista plaja cu nisip in MNE, nu e adevarat, cea mai mare si lunga plaja cu nisip foarte fin din zona Muntenegru si Croatia este in Muntenegru la Ulcinj, am fost ultima data anul asta si motivul a fost plaja cu nisip lunga de 12 km.
Celebra statiune Sveti Stefan - plaja e foarte scumpa, am fost anul asta si era gratis. Atentie nu aia unde fac plaja milionarii in euro aia e foarte scumpa dar asta nu inseamna ca platesti si te lasa acolo sa faci baie si plaja, in foarte multe cazuri banii muritorilor de rind nu sunt acceptati, cind am fost eu acolo plaja si baie faceau cei de pe insula ceilalti doar priveau si cam atit. Distanta de la plaja milionarilor si cea publica e de citiva metri.
In zona aia sunt doua plaje una publica si una privata a celor cazati pe insula.
Daca vreti galagie mergeti in nord, fals - galagie mare e la Ulcinj la plaja aia mica din oras pe urma pe locul doi ar fi Budva. Zona linistita este in zona golfului Kotor dar si aici atentie nu aveti liniste in statiunea Kotor ci in zonele dintre statiuni.
In Muntenegru sunt si resorturi de calitate cu all inclusive, anul asta am vazut unul unde turistii romani erau majoritari. Asta a fost in Becici.
@Cornel M - buna ziua
In Serbia se poate intra doar cu buletinul?
Se platesc taxe de drum in Serbia, Muntenegru?
@zlatna - Salut. Se poate intra cu buletinul. Nu se platesc taxe de drum, cu exceptia autostrazii unde platesti doar daca o folosesti.
@Nicu - Salut Nicu. imi cer scuze, probabil ai dreptate. Noi nu am fost mai la sud de Petrovac. La nord de Petrovac noi nu am gasit plaje cu nisip. Cu galagia cred ca suntem amandoi de acord ca este si la Budva. Cat despre Sveti Stefan pot sa-ti spun ca noi nu am gasit plaja publica. Am asistat la o scena in care oameni de ordine au scos niste tineri din apa. Tot din "statiunea" Sveti Stefan face parte si plaja Milocer care este scumpa dar accesibila si are si portiuni publice. Este foarte frumos acolo.
Nu am negat ca nu sunt si resorturi de calitate. Eu am recomandat o vacanta mai ieftina. Cat despre comparatia Budva - Mamaia raman la concluzia ca este una realista. exista insa plaje mai mici relativ "salbatice". Merci.
Va multumesc pt review, este nemaipomenit, mai ales ca noi avem din 6 august cam acelasi traseu. Am rezervat pe raftingmontenegro.com un pachet cu 2 nopti cazare, 5 mese si tura de rafting la 80 EUR de persoana au cerut initial, apoi ne-au facut o reducere de 20% la persoana de 8 ani. Deci 224 pt toti 3. Ma bucur ca v-au placut casutele, aveam emotii, noi am dormit cand eram tineri in tot felul de locuri, dar pustiul e mai rasfatat. Vad ca aveti si voi copii, cum a fost raftingul pt ei? Inteleg ca in august apele sunt mai potolite, totusi am emotii. Am mai avut o experienta acum multi ani la Zakopane in Polonia, mi-a fost f frica, dar a fost... o fasaiala. Acum mi-as dori o fasaiala pt cel mic, nu vreau sa pateasca ceva. Inoata bine, dar in piscina, nu in timp ce se da cu capul de bolovani intr-un rau vijelios. Apoi, cazare avem in Petrovac, avem nevoie de pantofi speciali pt plaja/apa? Nu ma deranjeaza f tare, dar macar sa stiu...
Multumesc frumos, tare vacanta ati avut! Si sotul meu viseaza la tiroliana aia, ma intreb daca chiar o sa aiba curaj...
@Cornel M - Bun venit pe AFA! Foarte bun review-ul de debut. Totuși, pentru o bună informare a cititorilor, față de cele scrise de @Nicu aș mai adăuga că o plajă lungă, cu nisip fin și intrare lină în apă se găsește în Igalo, o stațiune micuță situată în nordul litoralului MNE, lângă Herceg Novi, oraș care administrează această stațiune și are și la rândul său o plajă OK.
Igalo este un renumit centru în zonă pentru tratarea bolilor reumatice și ale aparatului locomotor.
@costy69 - Multumim Costi. Si totusi exista plaje cu nisip in Muntenegru. Si centre de sanatate pentru reumatici. Asta face Muntenegru cu atat mai frumos si mai atractiv. Nu uitati sa descoperiti si frumusetile din Romania.
@Deborah77 -
Buna ziua Deborah. Incerc sa fiu cat mai succinct insa inca sunt sub influenta pozitiva a concediului si probabil ca o sa scriu cam mult.
In primul rand sunteti niste fericiti ca aveti in fata un concediu asa de frumos.
Despre pret pot sa-ti spun ca noi am platit 60 de euro de persoana, cu ceva reducere de grup si pentru copil de 7 ani, dar doar cu o cina si cu un mic dejun. In rest am mancat din traista. Deci cam tot atat.
Pot sa-ti spun despre casute ca sunt absolut superbe. Sunt noi, facute anul acesta. Daca vorbim de WaterfallCamp. Este un camp facut de un tip care a avut o afacere similara cu alcineva si a vrut sa aiba afacerea doar pentru el. Casutele sunt de 3 locuri (3 paturi cu baie in camera). Mai au ceva cazare deasupra restaurantului dar acolo camerele sunt mici, baie pe hol si sunt doar 2 paturi. Insistati pe casute. Totul eset intr-o padure de fac tanara pe malul raului PIVA si eset mirific. Noi am ajuns dupa 2 saptamani de ploi, totul era cam umed, inclusive in camera prosoapele si asternuturile. In august nu cred ca veti avea astfel de probleme. La masa de seara o sa va intrebe ve vreti sa mancati, peste pui sau porc. Noi suntem mari mancatotori de peste si am comandat peste. Am mancat pastrav foarte bun. Daca sunteti cu masina luati-va de la ultima oprire (noi am luat din Zabliak, inclusive combustibil) bauturi, tigari, chestii pentru copii etc deoarece acolo este un restaurant unde au bere la 0.33l, apa la 0.5l, vreo 2 feluri de suc, vreo 2 feluri de vin si cam atat si e cam scump.
Raftingul este demential. Nu este nici un pericol pentru copil, sunt convins ca o sa-i placa. Copilul nostrum cel mic are 7 ani si a fost tot timpul cu gura pana la urechi si a tipat in continuu. Pot insa sa-ti spun ca nu este nicidecum o fasaiala. Traseul are vreo 20 de km, trece peste vreo8-10 praguri destul de serioase si veti trece pe sub o cascada. In concluzie va udati bine de tot. Toata lumea este imbracata in costume de neopren (ca de scafandru), aveti veste si casti. Nu este cazul sa inotati. Noi am intrat in apa, inclusive cu cel mic si ne-am lasat dusi de curenti, plutind cu vesta de salvare. A fost fantastic. Sigur nu o sa dati cu capul de bolovani deoarece cea mai adnca portiune este de 13 m langa un fost baraj. Adancimea medie este peste 1 m. Sigur ca trebuie sa fiti atenti. Eu am stat cu mana pe copil tot drumul. Cereti-l ca ghid pe OBI, este fantastic copilul. Pe ape mai calme ne-a invartit cu arca (toata lumea tipa SPIN OBI). Noi am avut norocul sa fim gasca de o barca. Depinde si cu cine nimeriti in barca. Apa a fost cam rece, sper ca in august o sa fie mai cald. Noua ni s-au oferit niste geci suplimentare si nu le-am luat si unora le-a fost frig. Parerea mea sa le luati pentru orice eventualitate. Mai urmeaza un stop unde puteti sa beti o bere, un suc sau o sclibovitza racite in cascada. Superb.
Noi am fost aproape de Petrovac si raspunsul cu papucii este sa-i aveti la voi. Nu neaparat pentru arici de mare ca in Grecia. Aici nu sunt. Dar pietrele sunt extreme de fierbinti si aproape ca nu poti sa mergi pe ele. Cred ca te ajuta si in apa. Noi nu am avut dar unii au tanjit dupa ele. daca ajungeti in Petrovac neaparat sa luati o hidrobicicleta (10 euro/ora) si mergeti pe insulita cu bisericuta din fata plajei. Se poate face dus intors si cu vizitarea insulitei intr-o ora.
Daca sunteti mincatori de peste sa luati peste de cate ori puteti. Ei au in meniuri 2 feluri de peste (first clas mai putin osos - dorada si biban de mare si scond class mai mic si mai osos). Se serveste cu cartorfi si cu spanac si este delicious. Mie Mi-a placut mai mult bibanul. Puteti deasemenea sa mancati calamari dar sa intrebati daca este pescuit la ei. In golful Kotor sunt ferme de scoici si puteti sa mancati scoici.
Eu nu am avut curajul sa ma dau pe tiroliana, cam sufer de rau de inaltime. Baiatul meu de 14 ani s-a dat, am vazut filmarea si este dementiala. Este foarte sigura toata treaba si daca nu te dai o sa regreti toata viata. Dureaza 30 de secunde.
Daca urmati traseul indicat de mine va mai atrag inca odata atentia sa nu ratati drumul de la Zabliak prin TRSA. Este un drum prin toata splendoarea de munti. Este un drum de o banda, abia incap 2 masini, asfaltat care la inceput pare un drum de tara. Noi am mers dupa GPS si ne-a dus pe acest drum.
Hai ca a iesit o telenovela. Daca mai aveti intrebari mai dati-mi un "ecou". Drum bun
Multumesc mult, Cornel, ce spui tu este ambrozie pentru suflet. Ma bucur ca cei de la raftingmontenegro.com sunt seriosi, am mai avut o oferta de la un tip foarte cantat pe tripadvisor, sensibil mai scumpa, si cu "shared facilities", adica baie. Dupa atata drum chiar e important sa avem baia noastra, casutele alea sunt fix ce ne trebuie. Fata de la rezervari mi-a confirmat ca casuta o sa avem. Merci si pt pontul cu aprovizionarea cu bere si suc, nu m-as fi gandit. Singura mea problema acum este cum mai rezist pana pe 6 august, sa imi vad de servici fara sa visez cu ochii pe pereti. Greu va fi
@Cornel M - Bun si pentru mine articolul. Voi fi si eu prin zona tot in august, am retinut o gramada de informatii pentru care iti multumim.
Bine ai venit si te mai asteptam cu impresii.
@Cornel M - buna ziua, mi-a placut tot ce ai postat. eu am o intrebare, vreau sa stiu te rog, daca se poate plati cu cardul la benzinarii in serbia si muntenegru.
Cred ca pot sa raspund eu fiinca am fost in ambele tari de mai multe ori (sper sa mai merg)
Se poate plati cu cardul cam peste tot inclusiv la benzinarii, ultima data am platit in Serbia la benzinarie, aceeasi de doua ori, ultima data am uitat ceva si chiar suma a fost mica. Si in Serbia si in Muntenegru cam toate cumparaturile facute au fost platite cu cardul.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2022 Super-vacanță în Muntenegru — scris în 01.08.22 de eugen p din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Capitala, limba şi muntenegrenii. Ghid subiectiv de supravieţuire — scris în 17.11.16 de Maya_C din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Pledoarie pentru Muntenegru — scris în 24.09.16 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Muntenegru, o comoară ascunsă în peninsula balcanică — scris în 21.09.16 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Ulcinj - Muntenegru — scris în 21.09.14 de elenabandi06 din MEDIAS-SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2014 La munte si la mare deopotriva! — scris în 06.11.14 de Daniela33 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Muntenegru mica bijuterie a Europei — scris în 12.12.13 de mirceapelea* din BUCURESTI