GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
![](/images/printer_off_32.png)
Pentru cei mai multi romani Muenchen este poarta Europei Occidentale, locul unde esti ghidat inevitabil de catre autostrada ungara si apoi de cea austriaca. Nici pentru cei care vin cu avionul nu e neaparat o destinatie; la Otopeni am fost intrebati la checkin "mergeti doar la Muenchen? " iar dupa aterizare bagatorii de seama de pe primele holuri pareau sa ghideze multimile spre zona de tranzit si aratau spre "Ausgang" doar daca iti exprimai verbal intentia de a te duce intr-acolo.
In fine - aeroportul din Muenchen are 2 terminale mari pozitionate oarecum fata in fata, cu o curte mare la mijloc. In terminalul 2 opereaza doar Lufthansa si companiile partenere, restul companiilor (inclusiv Tarom) utilizand terminalul 1. Gara aeroportului este sub terminalul 1, una dintre intrari fiind insa in curtea dintre terminale. Transportul intre oras si aeroport este destul de scump (9 euro calatoria simpla), biletele pe o zi precum si variantele "partner" (bilet unic pentru 2 pana la 5 adulti care calatoresc impreuna) fiind variante mai ieftine in anumite situatii. Nu e de mirare ca in curte sunt tot felul de "cersetori" de bilete de o zi (sunt nenominale, da) pe ideea ca daca pleci din Muenchen si ai un astfel de bilet sigur nu vei mai avea nevoie de el;) Din aeroport spre oras circula (cred) 6 trenuri pe ora, folosind 2 rute majore; alegerea variantei tine de destinatia finala din oras. Pentru gara centrala varianta S1 este mai avantajoasa.
Zona hotelurilor mai ieftine (de tip middle class) este intr-un cvartal in imediata vecinatate a garii centrale; din nefericire (sau poate e un cerc vicios la mijloc?) vorbim de o zona de imigranti si nu e vorba doar de turci, arabi, albanezi sau de alte neamuri balcanice - ci si de africani care se plimba pe strada in costume traditionale. Sunt sanse foarte mari ca prima impresie produsa de orasul Muenchen sa fie viciata de un astfel de peisaj urban.
A doua impresie pe care o poate lasa orasul este faptul ca discutam de o locatie mult mai putin turistica decat de exemplu Viena; Muenchen e un oras in care oamenii locuiesc, muncesc, castiga bani (peste media germana) si se simt bine, un oras care si-a conservat pe cat posibil istoria si chiar si un pic din traditiile specifice targului medieval care a stat la baza metropolei din ziua de azi.
Sa sumarizez ce ar putea sa vada (si sa faca) un turist in acest oras - adica pe de o parte ce am facut noi dar si ce am fi putut sa facem daca am fi avut mai multe zile la dispozitie:
1. Plimbare prin oras: exista o strada complet pietonala intre gara centrala si Marienplatz (piata primariei); in zona Marienplatz mai sunt cateva stradute complet pietonale sau cu acces auto restrictionat. Relativ putine "tourist traps" in zona; sunt magazine normale precum si terase sau restaurante. In functie de noroc poti gasi preturi pentru toate buzunarele. Marienplatz e o zona foarte buna de pierdut vremea si de facut poze; am inteles ca se poate urca si in turnul primariei pentru poze de la inaltime.
2. Cumparaturi comune: in afara de strada pietonala mentionata mai sus exista 2 magazine gen "Unirea" - la gara e Karstadt cu marfa un pic selectionata si preturi mai mari iar langa Marienplatz e magazinul Kaufhof cu marfa pentru buzunare ceva mai calculate. De asemenea tot in zona Marienplatz e o piata in aer liber (Viktualienmarkt) - dar in special cu produse traditionale, in special mancare "bio".
3. Muzee: in Muenchen exista 2 tipuri mari de muzee - cele istorice clasice, palatele dinastiei domnitoare - si cele moderne ("mama muzeelor tehnice din lume" - Deutsches Museum, muzeul BMW, Allianz Arena etc). In 2 zile nu ai cum sa le vizitezi pe toate si probabil ca trebuie facuta o selectie inainte de a pleca de acasa. Atentie si la orar, vorbim in general de 10-17 cu "ultimul client" intrat la ora 16 sau foarte putin mai tarziu.
Din lista mare de obiective muzeale noi am vazut asa:
- palatul Nymphenburg, resedinta de vara a regilor Bavariei; din anumite motive interioarele sunt destul de goale, cu mobilier de umplutura reciclat din alte muzee. Cu audio guide poti afla mai multe despre povestea castelului si a unor picturi. Ceea ce e cu adevarat frumos aici la palat este parcul imens din spate si sistemul de lacuri din fata, cu lebede de care chiar te poti apropia. La palat se ajunge cu un tramvai luat din fata garii, se merge insa destul de mult (pe vremuri palatul era mult in afara orasului).
- palatul Residenz - practic palatul regal; se viziteaza cam 100 de camere, tot felul de apartamente regale (fiecare rege mai construia o aripa, mai decora o sala etc) - pe la jumatatea vizitei incepi sa uiti ce ai vazut iar spre sfarsit te intrebi cat mai e pana se termina. Exista o camera cu obiecte religioase si "moaste" - se pare ca si catolicii au avut la un moment dat cultul moastelor, pastrau fragmente de os sau cranii intregi ale unor sfinti, ba chiar faceau obiecte de cult cu aur, argint, fildes, pietre pretioase etc pentru pastrarea lor in conditii teoretic optime. Macabru.
- tezaurul din palatul Residenz (expozitie separata): aur... excesiv de mult aur!
- sectiunea de "transport" a Deutsches Museum; sunt expuse schiuri de eschimosi, masini de epoca, vagoane, sectiuni de avioane, de locomotive, tramvaie, troleibuze dar si obiecte gen valize, truse de voiaj, ghiduri gen "mersul trenurilor" la 1900 - probabil un pasionat ar putea sa stea o zi intreaga acolo.
Ce nu am vazut: gradina englezeasca si turnul chinezesc, muzeul BMW, Allianz Arena, corpul mare al Deutsches Museum, cladirea teatrului, locatia Oktoberfest (care in iunie probabil e doar un camp gol) precum si alte locatii secundare. Deci... multe!
4. Restaurante: in general cele cu profil italian au preturi mai accesibile. Mancare cat de cat ieftina si buna de luat la pachet se poate cumpara din gara centrala de la capatul peroanelor. "Wirsthaus"-urile lor cu mancare traditionala ar putea sa inspire o anumita doza de curiozitate insa problema e ca mancarea lor traditionala s-ar putea sa nu fie exact pe gustul romanului mediu; carnatii lor nu sunt la fel cu ai nostri, fierb varza in alt mod, folosesc tot felul de sosuri si maioneze. De asemenea si mancarea de tip "gourmet" s-ar putea sa rezerve surprize complet neasteptate (vezi in poze). Un restaurant popular am inteles ca ar fi in "English Garden" insa nu am ajuns in zona respectiva.
5. Suveniruri: Nu trebuie ratat (tot in zona Marienplatz) magazinul Alois Dallmayr; acest nume a fost purtat de catre cofetarul regelui Ludwig al 2-lea. Afacerea cu delicatese e insa mult mai veche si isi mentine renumele inclusiv in ziua de azi. Niste "amintiri" de acolo costa destul de mult insa s-ar putea transforma in cadouri potrivite pentru... cine are nevoie;) Alte suveniruri specifice zonei sunt ceasurile cu cuc cu preturi de pe la 20 pana la peste 2000 de euro in functie de dimensiune si de "spectacolul" oferit la ora fixa. Nu stiu unde s-ar potrivi un astfel de ceas intr-o casa moderna de oras; poate intr-o casa de vacanta ar fi un accesoriu chiar potrivit. De asemenea sunt si magazinele cu chinezariile specifice gen magneti, vederi, portelanuri, lingurite si pixuri.
Pentru a incheia: o vacanta comprehensiva in Muenchen cred ca nu poate fi mai mica de o saptamana. Adaugand si ceva destinatii bavareze cred ca 2 saptamani ar fi o alegere buna. Problema e ca preturile la cazare variaza foarte mult in timpul anului din cauza diverselor evenimente gen targuri sau conferinte deci programarea unei astfel de vacante ar putea sa ia in considerare si un factor gen noroc.
Trimis de DanCld in 11.07.11 19:38:27
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DanCld); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie
”Membrii SkyTeam sunt: Aeroflot, Aeroméxico, Air Europa, Air France, Alitalia, China Eastern, China Southern, Czech Airlines, Delta Air Lines, Kenya Airways, KLM Royal Dutch Airlines, Korean Air, TAROM şi Vietnam Airlines.
(de pe saitul TAROM.ro).
iar partenerii Lufthansa:
”Lufthansa partner airlines
Austrian Airlines
BMI
Brussels Airlines
Germanwings
JetBlue
Lufthansa Italia
Lufthansa Regional
SWISS
Asta ca să ştie şi cei care zboară cu alţi operatori cam pe unde să se aştepte să coboare.
”am inteles ca se poate urca si in turnul primariei pentru poze de la inaltime.
Confirm; tocmai ce-am coborât de-acolo... (acu' vreo 3 săptămâni.) Costă 2,5o € pentru adulţi.
Mişto articol! Sper că n-a plouat pe durata vizitei, cum am păţit io...
Frumos, o sa fim acolo in 2 sapt. , cat costa intrarea la Residenz? Multumesc.
Si inca ceva, daca ar fi sa alegi, acum dupa ce le-ai vazut, ce ai alege intre Nymphenburg si Residenz?
Intr-o zi, nu avem timp decat pentru unul din ele.
Intrarile sunt in zona 10-15 euro la toate obiectivele, nu variaza foarte mult. Residenz e mult mai "bogat" decat Nymphenburg in sensul numarului de exponate... dar depinde in fond de gusturi. Nu cred ca ajuta pe cineva daca ma pronunt in mod echivoc pentru vreuna dintre locatii - de unde sa stiu eu daca pentru altcineva parcurile sau gradinile si arhitectura exterioara sunt impreuna de fapt mult mai interesante decat culoarele pline de tot felul de mobila veche de 300 de ani?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Relaxare la spa - THERME Bad Wörishofen — scris în 02.06.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Excursie la Munchen — scris în 08.06.23 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Iarna la pas prin Munchen — scris în 11.12.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Circuit cu masina prin Europa (4): La pas prin Munchen si in cautarea halbei de bere de un litru — scris în 17.07.18 de lenti din PITEșTI - RECOMANDĂ
- May.2018 O poveste la inaltime – Turnul Olimpia, Munchen — scris în 06.11.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Turul orasului in gri-albastru - Greyline city sightseeing, Munchen — scris în 04.11.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 1 Mai muncitoresc... la Munchen — scris în 01.05.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ