ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.10.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Castelul Hnevin - am fost acolo si mi-am dorit sa devin castelana!

TIPĂREȘTE

Situat in nordul Republicii Cehe, construit de catre familia Hrabisec, acest castel din piatra a capatat importanta sub domnia lui Vaclav I, al patrulea rege ceh, la jumatatea sec. al XIII-lea, avand rolul de a supraveghea zona de la baza dealului Zamecka, la o altitudine de 400 de metri, fiind inconjurat de santuri adanci.

Trebuie mentionat faptul ca pe locul constructiei sale fusese anterior un castel din lemn datand din secolul al IX-lea! Sursa de apa era obtinuta de la o fantana existenta in interiorul zidurilor sale, ca si la Castelul Karlstein (am scris impresii aici).

Desi Castelul Hnevin (site oficial : aici) a fost atacat in nenumarate randuri, numai armata suedeza a reusit sa il cucereasca, in timpul razboiului de 30 de ani.

Din cauza repetatelor incercari de a-l cuceri, care duceau la jafuri ale fostului orasel regal Most, pe care il veghea de pe culmea dealului, Castelul a fost daramat in 1653 de catre Ferdinand al III-lea al Casei de Habsbourg.

Acest lucru nu a impiedicat reconstructia sa in secolul al XIX-lea, pe fundatia originala, pastrand pivnitele in stil gotic si renascentist de la inceputuri, pe langa ruinele fortificatiilor initiale, fiind construit si un turn de observatie din lemn, inalt de 25 de metri, dupa modelul Turnului Eiffel din Paris, care a fost distrus datorita vanturilor puternice.

Acum exista un turn din piatra inalt de 20 de metri, in care am urcat pe o scara ingusta circulara, utilizat in trecut in scopuri militare.

Zidurile groase din piatra, ca si intrarea in curtea castelului imi aduc aminte de Cetatea Neamtului, numai ca aici, partea superioara a acestora este acoperita cu tigla, ca si foisorul.

Restaurarea acestuia a durat o lunga perioada de timp, iar in timpul primului razboi mondial lucrarile au fost abandonate, pentru ca in timpul celui de-al II-lea razboi mondial acesta sa fie ocupat de armata germana.

Ultimele lucrari de reconstructie au fost finalizate in 2002, astazi fiind un hotel si un restaurant in incinta castelului, asa cum s-a dorit inca din 1879, unde au loc numeroase evenimente datorita pozitiei excelente de care se bucura, dar si o capela si un observator. Panorama care se vede de aici este absolut superba asupra Muntilor Ore si a orasului Most (click aici).

Restaurantul este frumos decorat, cu mese si scaune din bambus sau lemn separate de paravane « gotice », iar perdelele orange ce cad in falduri precum cortinele stranse si lumina semiobscura ce emana de la aplicele elegante imprima acestuia un iz romantic.

Asezati la terasa executata din piatra si lemn am admirat copacii care strapung acoperisul, ca intr-o comuniune a omului cu natura.

Privelistea incantatoare ne-a facut sa ne relaxam la un pahar de vorba, comandand ceva de baut si eu cum sunt innebunita dupa profierol am luat o portie. Profiterolul cehilor e diferit de al nostru, fara inghetata, doar niste gogosele cu frisca alaturi si cateva fructe, pretul acestuia fiind de 68 de coroane (aprox. 3 euro).Sucul si apa la cehi sunt « scumpe », pretul fiind similar cu berea, astfel incat inclusiv cehoaicele prefera sa bea bere, care musai trebuie sa lase inele de spuma pe halba, altfel este considerata «veche»...

Atmosfera este placuta aici, acest castel admirandu-l in fiecare zi de la fereastra mea, pe perioada periplului meu cehesc, privind razele soarelui ce il scalda la amiaza, zarindu-i silueta falnica chiar si atunci cand ploaia batea in geam si poate daca istoria acestuia nu este la fel de fascinanta ca a altor castele cehesti, un sejur petrecut la Castelul Hnevin reprezinta o alegere placuta si interesanta de cazare si masa, deoarece se afla la o distanta de o ora fata de orase importante ale Cehiei, cum ar fi Praga sau Karlovy Vary, putand vizita insa si orasul Most de la poalele castelului, care are cateva obiective demne de vizitat, multe restaurante ieftine si centre comerciale de unde poti cumpara lucruri frumoase, insa nici o vizita in Dresda, unul dintre cele mai frumoase orase ale Germaniei, nu este de lepadat...


[fb]
---
Trimis de magdalena in 25.10.10 14:47:48
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2038 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P26 Republica Ceha - Castelul Hnevin
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2802 PMA (din 4 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

catalinalupu
[25.10.10 15:01:26]
»

Din ce-am citit... nu pot sa spun decat ca invidiez natia ceha, a stiut sa renasca din propria cenusa, n-au abandonat, nu s-au lasat invinsi, ba din contra au luptat si au ajuns acolo unde sunt, datorita lor!

Avem si noi... Cetatea Fagarasului... care e din pacate abandonata de oficialitatile locale...

raduu1972
[25.10.10 15:17:23]
»

Ooooo super daa castelana, frumos review-ul astept si pozele

sandu.53
[25.10.10 18:26:02]
»

felicitari @magdalena! imi imaginez cum arata privelistea unui castel vazut atunci cand deschizi fereastra camerei hotelului! un review relaxant pentru orice cititor!

magdalenaAUTOR REVIEW
[25.10.10 18:27:55]
»

@sandu, prima fotografie este imaginea pe care o vedeam in fiecare dimineata!

Multumesc tuturor pentru aprecieri!

ascent
[25.10.10 22:17:29]
»

Excelenta pozitia castelului, imi dau seama de ce te visai castelana...

Curios arata profiterolul acela...

Mi-a placut foarte mult si poza 10.

corinne
[25.10.10 22:28:29]
»

Felicitari pentru descrierea castelului! Si eu vreau sa devin castelana !

Inghetata de la profiterol care este? Parca ar avea doar frisca, gogosele cu ciocolata si fructe...

magdalenaAUTOR REVIEW
[26.10.10 07:58:45]
»

@corinne, asta si spuneam in text, ca profiterolul difera de al nostru, adica nu are inghetata... Are fructe in schimb!

savastefania
[26.10.10 18:54:53]
»

Foarte, foarte frumoase fotografiile. Castelul arata superb, cochet si cu multe detalii arhitecturale.

Felicitari!

iman
[27.10.10 14:12:51]
»

O fatada nou data castelului medieval. Ai prins o zi de vara frumoasa cu mult soare. Poze bine incadrate. O trec pe lista.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ascent, catalinalupu, corinne, iman, magdalena, raduu1972, sandu.53, savastefania
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Most:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04772686958313 sec
    ecranul dvs: 1 x 1