GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Lumea Albastra a Ghetii - Mer du Glace - Ice Cave
Cand am vazut pentru prima data un ghetar, de aproape si l-am putut studia prin zoom-ul obiectivului aparatului foto, m-a surprins culoarea.
Albastru…. ???
Greu mi-a venit sa cred ca aceasta culoare este o caracteristica a lor, dar singurii doi ghetari vazuti de mine asa s-a prezentat la intalnire, albastrii.
Daca dupa intalnirea cu primul mi-am cumparat o diploma, dupa intalnirea cu cel de-al doilea m-am hotarat sa povestesc cum a fost.
Da, eram destul de ametita dupa ce experimentasem hipoxia si probabil ca daca nu am fi avut biletul deja cumparat, am fi ratat Mer de Glace. Dupa bine meritata pauza de la Espace Vertical cafeneaua din interiorul cladirii telecabinei Chamonix – Aiguille du Midi, in aproximativ 10 minute de mers la pas, de-a lungul soselei, am ajuns la Chemin du Fer Chamonix - Montenvers.
De aici, din 20 in 20 de minute, pleaca numai doua vagoane, pe calea ferata cu cremaliera, pana la Montenvers Station la alitudinea de 1.913 metri. Urcusul cu durata de 15 minute este prin padure. Pentru a putea savura panorama alegeti locurile de pe partea stanga a sensului de mers.
Pentru a ajunge la ghetar, dupa aceasta parte cu trenul, drumul coboara si poate fii parcurs o prima parte cu gondola, iar ultima parte exclusiv pe trepte (420 la numar) pana la intrarea in Grota de Gheata.
De sus, de pe terasa de belvedere unde ajungi imediat ce cobori din tren, ai o priveliste de ansamblu a zonei, mult diferita de ce au gasit aici primi temerari in 1741. O gravura din acel an arata spectacolul zapezii, neafectata inca de fenomenul incalzirii globale.
Numele Mer de Glace nu se refera doar la cei trei ghetari care o formeaza si anume Glacier du Geant sau Vallee Blanche, Glacier du Tacul si Glacier de Leschaux, se refera in primul rand la infatisarea pe care o avea gheata la acel moment, cand valurile de zapada inghetata se asemanau cu o mare furioasa, incremenita, in timp de furtuna.
Azi, culmile inspumate au disparut, acoperite de grohotis si bolovanii antrenati in timpul topirii, ceea ce face greu de observat limitele ghetii, ascunzand-o aproape complet vederii. Drumul cu gondola, de scurta durata, ne aduce mai aproape de ghetar si de scarile construite de-a lungul versantului montan. Intreaga coborare, a celor 420 de trepte amintite mai sus, nu este altceva decat un minunat prilej de a ne bucura de superba priveliste. Din loc in loc este marcat nivelul ghetii in diferiti ani. Incalzirea globala, este masurata aici in aceasta vale din ce in ce mai goala. Tot din loc in loc, sunt informatii despre locul unde esti si cat mai ai de parcurs. Ne indreptam spre “limba”ghetarului, cum este numita portiunea aceasta ce umple intreaga vale.
Mer du Glace cu a sa lungime de 11 kilometri, este al doilea mare ghetar din Alpi. Grosimea stratului de gheata variaza de la 420 de metri cit masoara in apropiere de varf, la 240 de metri. Si mai interesant este faptul sa el se misca cu viteza de 1cm pe ora.
Initial, am fost nelamurita, de cele doua pete albastre, aflate pe intinderea gri cenusie, dar pe masura ce am coborat, am descoperit ca una dintre ele este, de fapt, intrarea in Grota de Gheata, sapata in interiorul ghetarului Atractia principala a aceastei vizite, este sa-i descoperi” inima“ in care albastrul, in toata splendoarea sa, isi etaleaza nuantele, plin de mandrie.
Patrundem timid in apa imobila din jurul nostru, efectul este unic.
Si incantator.
In lumina soarelui, la intrare, peretii par taiati intr-un safir urias.
De jur imprejur, in interior, o mare inghetata, de un albastru tulburator.
Covorul anti alunecare pe care pasim, este tot albastru, la fel ca si majoritatea luminilor, asezate strategic, care sporesc efect sculpturilor interioare, de altfel destul de simple.
Ursul este primul si te intampina imediat ce culoarul principal se largeste. De cel mai mare succes, se bucura insa sculptura centrala, o masa, spre care urci doua trepte si de unde poti “prezida” cea mai mare incapere din interior. Aici multimea de vizitatori face coada pentru a se fotografia.
Semineul, patul cu perne si soba sunt... evident… tot de gheata. Impreuna cu cele cateva panouri cu explicatii si fotografii ale Ghetarului Miscator, se gasesc dispuse de-a lungul tunelului circular ce inconjoara camera principala.
Spatiile sunt aerisite, luminate si suficient de largi, incat nu resimti nici un discomfort in timpul plimbarii de aproape 30 de minute. Nici unul … in afara frigului (temperature interioara este de -2 pana la -5 grade) si al pretului la care poti cumpara pliantele ce se vand aici. Dar pretul merita platit atunci cand intre copertile albastre si lucioase, intocmai ca peretii de gheata, descoperi o povestea veche de aproape 300 de ani, ce incepe cu cei doi englezi ce au descoperit ghetarul si se termina in zilele noastre cu cei patru “grotto” care asigura intretinerea permaneta a Pesterii de Gheata.
Si gandul zboara din nou spre Gondola Panoramica ce survoleaza Mer du Glace, acolo unde albul vesnic ascunde in adancuri un albastrul nemuritor.
Trimis de mecut in 25.10.17 20:39:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mecut); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mecut: startvot!
Incredibile imagini, experienta de vis
Felicitari
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@mecut:
Minunat. L-am notat la favorite pentru fiul meu care merge la prieteni acolo.
@mecut: Wow, asta da experiență! Foarte frumos scris articolul și foarte frumos descris traseul, stilul tău sensibil le-au dat un plus de farmec! Iar culorile, nuanțele de albastru te fascinează, pur și simplu. Felicitări!
@mecut: Minunat totul, reviewul și frumoasele poze!
Mi-am imaginat și eu că am fost acolo!...
@mecut: Am citit articolul, am vazut pozele, iar am citit articolul... o experienta deosebita si care te lasa fara cuvinte.
Felicitari, votat cu mare drag.
Mi-ai adus aminte de excursia noastră din 2006. Am urcat şi noi cu cabina de la Chamonix pentru a urca pe Mont Blanc pana la 3842 m. in varful Aiguille du Midi.
Timpul a fost total nefavorabil sus si abia am putut lua cateva fotografii cu varful negru acoperit de mantia zdrelita a norilor plumburii.
Desi cladirea care era punctul terminus al telecabinei era de piatra si foarte bine ancorata, se auzeau afara rafalele de vant care dadeau sa sparga geamurile groase din sticla armata. Iesind din telecabina pe o pasarela in aer liber cu mai putin oxigen decat suntem obisnuiti, cateva secunde, poate zece-douazeci, am simtit efortul inimii de adaptare la noile conditii. In cladire era si statie meteo dar si restaurant, bar, cafenea si buticuri cu suveniruri.
Desi plecasem din Chamonix pe soare, pe masura ce urcam se strica vremea. Ne-au evacuat dupa un sfert de ora si la coborare telecabina se zguduia ca o barca pe valuri lasand in urma urgia fortelor deslantuite. Nu a oprit la Plan dÁiguille la 2317m.
Pe masura ce coboram natura se linistea si am ajuns din nou intr-un Chamonix insorit si calm.
Am extras pasajul din reviewul pe care l-am scris despre ecursia noastră în Elveţia (incluzând Chamonix din Franţa). Tot atunci am urcat la Jungfrauhoch 4158m.
Îti mulţumesc pentru cele două reviewuri superbe pe care le-ai scris.
@Dan&Ema:
Multumesc,
O experienta deosebita, intradevar.
@elviramvio:
Multumesc frumos pentru prietenie si promovare!
Ma bucur foarte mult ca fiul tau are ocazia sa vada acele locuri si sa se bucure de doua experiente deosebite.
Indraznesc sa te rog, sa insisti, sa poarte incalaminte cu talpa antiderapanta si sa isi rezerve suficient timp pentru orice alege sa viziteze... A savura in tihna, este obligatoriu, cand atingi destinatia.
Toate cele bune!
@irinad:
Multumesc!
Imi pare bine ca ti-a placut si iti doresc multe vacante frumoase. Am descoperit Kefalonia, aproape pe urmele tale, abia astept... " Zborul cu Balonul "
@mprofeanu:
Multumesc,
Pozele le-am facut cu telefonul... Cand am coborat din tren am ramas fara baterie la aparatul foto... Am ramas traznita si imi doresc sa revad acest loc doar pentru a realiza acele fotografi pe care le-am "scapat" acum. Ma bucur daca ti-a placut.
@mishu:
Multumesc @mishu
Acolo experientele speciale se tin lant. Un cadru natural spectaculos, exploatat la maxim, nu doar in folosul turismului, cat mai ales in folosul cunoasterii.
@Michi:
Eu sunt cea care va multumeste, de doua ori chiar:
In primul rand, pentru rw-urile scrise cu ocazia acelei excursii de care ati amintit, pe care le cunosc prea bine si care mi-au deschis "apetitull"...
... si pentru ca m-ati citit.
Va doresc multa, multa sanatate!!!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2017 Mont Blanc, un vis împlinit! — scris în 25.12.17 de scoty din RO - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Inegalabilul Aiguille Du Midi — scris în 10.08.17 de mecut din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2015 Ski la Chamonix Mont Blanc — scris în 03.03.15 de negoita* din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Mont Blanc - visele devin realitate — scris în 25.09.14 de andreip2 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Aiguille du Midi - Dincolo de nori — scris în 04.10.12 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2011 Cu trenul de la Chamonix la Montenvers-Mer de Glace — scris în 07.02.12 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2011 De la Jungfrau la Mont Blanc — scris în 31.01.12 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ