ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.10.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Aiguille du Midi - Dincolo de nori

Ilustrație video-muzicală
Premiera muzicala pe AFA:-Vangelis - Titans


TIPĂREȘTE

In Alpii francezi, la Chamonix, se poate ajunge lesne atat din Elvetia de la Geneva sau Montreux, cat si din Italia, prin Courmayeur si renumitul tunel lung de 11,6 km. Oraselul de granita Chamonix, statiune alpina mult apreciata de impatimitii schiului si ai drumetiilor montane, gazda primelor Jocuri Olimpice de iarna, se afla la poalele celui mai inalt munte din Alpi - Mont Blanc.

Si aici am avut programata o ascensiune - optionala - cu telecabina, la Aiguille du Midi, pana la cota de 3777 m. A fost o noua experienta, cu totul diferita fata de cea de la Jungfraujoch (vezi impresii).

Speriati de costuri, dar mai ales de starile resimtite la mare altitudine, amatorii de ascensiune au fost de asta data cu mult mai putini. Doar 7 am fost cei care am dorit sa vedem lumea din inaltimile masivului Mont Blanc.

Autocarul ne-a lasat intr-o mare parcare, dincolo de Route Blanche de la marginea orasului Chamonix, langa statia de transport pe cablu. Am traversat marea artera rutiera printr-un pasaj subteran care duce chiar la statie. In interior exista si o cafenea care face mai placuta asteptarea in perioadele aglomerate, atunci cand se emit si numere de imbarcare pentru telecabina. Pentru noi totul a fost simplu pentru ca n-am avut de asteptat. Pregatiti cu haine groase, cu biletele in mana (45,6 euro/pers. dus-intors), am urcat in telecabina. Daca la Jungfraujoch companionii nostri de calatorie au fost preponderent indieni, aici, la Chamonix, in afara de noi cei cativa romani, in cabina au urcat numai asiatici.

Cabinele sunt mari si au fiecare cate un insotitor. De la Chamonix - Mont Blanc (1035 m) pana la Aiguille du Midi (3842 m) deplasarea pe cablu dureaza aprox. 20 minute si se face in doua etape, cu o statie intermediara si schimbarea cabinei la Plan de l’aiguille (2317 m). Prima parte a urcusului este mai lina, menita parca sa pregateasca pe cel neobisnuit pentru ceea ce va urma. Pe deasupra autostrazii si parcarii in care am lasat autocarul, privind panorama oraselului tot mai mic si mai indepartat, de-a lungul crestei din ce in ce mai golase pe masura ce urcam, am ajuns la Plan de l’aiguille. Pentru cei interesati mentionez ca se pot solicita bilete si numai pana aici (26,40 euro/pers.). O terasa insorita, un magazin cu suveniruri si cateva trasee marcate - mai lungi sau mai scurte - ofera posibilitatea petrecerii catorva ore placute, in aer curat, privind piscurile inalte din jur si oraselul ramas in vale, intins de-a lungul raului Arve.

De la Plan de l’aiguille (2317 m) pana la Aiguille du Midi (3842 m), deasupra haului care se casca sub noi, telecabina urca pe cablul nesustinut de nici un pilon intermediar. Pe o vreme insorita si lipsita de vant asa cum era si in ziua in care am fost noi, urcusul pe aceasta portiune nu ridica probleme. Coborarea insa, din cauza curbei accentuate pe care o face cablul nesustinut intermediar, este resimtita acut de toata lumea. Trei "caderi in gol", apoi tot atatea reprize de tipete si rasete intr-un nefiresc amalgam, s-au succedat rapid fara a-l perturba catusi de putin pe insotitorul de cabina care… citea dintr-o carticica.

Cine crede ca Aiguille du Midi este un varf de munte foarte inalt si doar atat, se inseala. Denumit "Acul amiezei" pentru ca la pranz, privit din fata bisericii din Chamonix, soarele se afla chiar deasupra piscului sau ascutit, muntele ofera nu numai prilejul de a savura imagini nemaintalnite, dar isi povesteste istoria, ilustrat, intr-o expozitie amenajata la inaltime. Un pod face lagatura intre punctul de sosire al telecabinei la Aiguille du Midi cu o stanca alaturata, cea mai inalta, pe terasa careia, la 3842 m, se ajunge cu liftul (3 euro/pers.). De jur imprejur, in departare, printre norii albi care plutesc pe cer, se vad piscuri si mai inalte: Dome du Gouter (4304 m), Refuge Vallot (4362 m), Maudit (4365 m), Mont Blanc du Tacul (4248 m) si bineinteles semetul, ingalabilul Mont Blanc (4810 m). Poate ca este cazul sa mentionez aici ca pe terasele de belvedere sunt peste tot harti si schite cu informatii care fac posibila identificarea celor mai importante piscuri montane.

Printr-un culuar se ajunge in locuri special amenajate, inchise, cu geamuri mari, de unde se poate vedea intinderea vesnica a ghetarului Geant, iar in partea opusa, dincolo de pod, in cealalta vale, se poate vedea ghetarul Bossons. Ghetarii cu imensitatea lor aparent neclintita si totusi intr-o permanenta metamorfoza, au fost pentru mine punctul de maxim interes al ascensiunii la Aiguille du Midi.

Pe terasa "Chamonix", aproape de statia terminus a telecabinei, cei care mai resimt foame la asemenea altitudine pot servi masa. Renumitul restaurant denumit simbolic "3842" - se intelege de ce - este poate cel mai inalt restaurant din Europa.

Traversarea cu telecabina Panoramic Mont Blanc (functionala doar din mai pana in septembrie) de la Aiguille du Midi (3842 m) pana la Helbronner (3462 m) pe deasupra ghetarului Geant, este cel mai original mod de a trece din Franta in Italia. Am vazut accesul la telegondolele pentru Helbronner, am vazut si turisti care veneau de acolo, dar - din pacate - nici timpul si nici biletul achizitionat nu ne permiteau aceasta incursiune. Altfel, pana in seara aceleiasi zile, rutier, prin tunelul Chamonix - Courmayeur, sfredelind acelasi munte pe distanta de 11,6 km, aveam sa ajungem si noi in Italia, in Valle d’Aosta.

Pentru cei care nu se incumeta sa faca ascensiunea la Aiguille du Midi, este recomandata o plimbare cu trenul Montenvers - Mer de Glace pana la 1913 m. Nu cunosc amanunte pentru ca nu am fost acolo, dar am fost informati ca si aceasta este o experienta de neuitat, o plimbare prin locurile minunate care au marcat acum doua secole inceputurile turismului in zona, cu panorame incantatoare la Mer de Glace si cateva piscuri mai inalte de 4000 de metri.

La intoarcerea in Chamonix, pe cont propriu, trebuia sa ne umplem timpul cu ceva pana la plecare. In Place de l’Aiguille du Midi, langa statia de teleferic si punctul de informare turistica, un panou mare invita la un tur de 40 de minute, cu trenuletul. Cu 6 euro/pers. (pentru copiii sub 12 ani doar 4 euro), intre orele 10.00 - 19.00, turistii au posibilitatea de a vedea orasul pornind cu trenuletul de la statia de teleferic spre Gara Montenvers, apoi spre centru la Place Balmat, pe langa posta si retur. Istoria si monumentele orasului prezentate de un ghid specializat (in noua limbi, fara romana) si plimbarea agreabila mi s-au parut tentante, asa incat am hotarat sa astept sosirea minicarului. Dupa o jumatate de ora, constatand ca orarul afisat nu este respectat, in timpul care mi-a mai ramas pana la intrunirea grupului la autocar, am plecat pe propriile-mi picioare in explorarea orasului. Acest tur poate fi organizat si rezervat si pentru grupuri mai mari de 15 persoane, costul calatoriei in acest caz putandu-se negocia. N-a fost insa cazul nostru deoarece pentru unii cea mai mare tentatie la Chamonix a fost Mont Blanc si ascensiunea la Aiguille du Midi, ceilalti imprastiindu-se in oras inca de la inceput.

Pe Avenue de l’Aiguille du Midi am continuat printre hoteluri si pensiuni, apoi am trecut podul peste raul care taie orasul chiar prin mijloc. Spre dreapta, pe Rue du Docteur Paccard, prin multimea se turisti la promenada, am mers pana la Place Balmat. Ulterior am aflat ca Jacques Balmat si Michel Paccard au fost primii oameni care au escaladat masivul Mont Blanc (in 1786). Era si normal ca cea mai turistica si totodata cea mai aglomerata zona a orasului sa-i aminteasca pe cei care au deschis era turismului la Chamonix. Oraselul, atat cat l-am vazut eu, este foarte curat, cu cladiri vechi dar bine intretinute, unele cu picturi pe exterior si majoritatea cu balconase din fier forjat. De o parte si de alta a strazii principale sunt tot felul de magazine, restaurante si terase. Nu lispesc nici punctul de informare turistica, scoala de schi, agentia de unde se poate lua un ghid, centrul de inchiriere echipament sportiv, in general tot ceea ce-i face trebuinta turistului la munte. Pentru ca eram doar in trecere, despre preturi si tarife nu stiu nimic.

Incheiere

N-as vrea sa-mi inchei relatarea despre ascensiunile in Alpi fara a puncta unele aspecte pe care eu am tinut neaparat sa le cunosc inainte de plecare. Poate ca si altii sunt sau vor fi in situatia mea. Cei mai sensibili trebuie sa-si cunoasca limitele si sa tina cont de ele inainte de a se aventura. Am avut in grup doua familii de varstnici care ramaneau deseori la odihna, pe banci, in asteptarea celorlalti turisti disipati in timpul programului de voie. Un domn supraponderal, dar si cu dificultati de respiratie (efectiv l-am vazut mergand greu, gafaind si respirand cu gura deschisa), voia sa urce pe munte. Indicatiile ghidei si sfaturile celorlalti turisti n-au fost suficient de convingatoare. A renuntat doar in urma unui telefon dat medicului din tara. Pe terasele deschise, la mare altitudine, este aer curat dar rarefiat. Se respira ceva mai greu si orice efort (urcatul scarilor de exemplu) se resimte alt fel decat la baza muntelui. Temperaturile sunt scazute, asadar este necesara imbracaminte de iarna chiar daca suntem in luna lui cuptor.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 04.10.12 19:25:57
Validat / Publicat: 04.10.12 20:58:00
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 16637 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Aiguille du Midi - Terasa panoramica si oraselul vazut de sus.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmaster
[04.10.12 19:46:58]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

MCM
[04.10.12 21:58:30]
»

Cata frumusete!!!

TraianS
[04.10.12 22:13:12]
»

Hop si eu... in varful muntelui.

Minunate locuri ati mai vizitat! Imi imaginez ca nu cu multi ani in urma, foarte putini oameni ajungeau pana aici, iar cei care ajungeau aveau de infruntat ceva pericole.

Am urmarit niste documentare cu escaladarea Everestului... si tin minte ca alpinistii porneau escaladarea de la baza... si-n ritm lent, ca sa aiba timp organismul sa se obisnuiasca cu altitudinea. Dupa abia 2 saptamani, ajungeau la nu stiu care nivel (la base camp), de unde unde incepea ascensiunea si lupta propriuzisa.

Suntem privilegiati ca tehnologia de acum, ne permite sa ajungem in locuri la care doar puteam visa, cu cateva decenii in urma.

O experienta deosebita. Felicitari.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[04.10.12 22:27:35]
»

@TraianS: Bine ai venit in varful muntelui!

Intr-adevar, tehnologia moderna ne ajuta mult, dar nici adaptarea organismului nu trebuie neglijata. Nu degeaba escaladarea Everestului se face in atatea zile. In Alpi, cu telecabina, urci aproape 3000 m in 20 minute. Cum sa nu fii usor ametit si sa respiri greu? De aceea e bine ca in statiile intermediare sa se faca o pauza, fie si numai pe platforme, fara a pasi pe munte.

De altfel si noi, cei care am facut toate ascensiunilie (au fost 3 in 3 zile succesive), eram pe zi ce trece mai adaptati, iar cand ne-am adaptat de tot, am plecat acasa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
TraianS
[04.10.12 22:55:45]
»

@iulianic a spus:

iar cand ne-am adaptat de tot, am plecat acasa.

Credeam ca numai mie mi se intampla!

webmaster13
[05.10.12 02:33:17]
»

Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mariana.olaru
[05.10.12 10:35:25]
»

O adevărată plăcere să citesc rândurile tale și să le compar apoi cu minunatele fotografii! Îți mulțumesc că privilegiul de a urca pe Mont Blanc l-ai împărțit cu noi! Prețul ascensiunii pare într-adevăr descurajator dacă ai banii bine socotiți. Dar dacă realizezi că acesta este cel mai ades costul oricărei excursii opționale de o zi, pretutindeni în Europa, greu îți va fi să reziști tentației de a experimenta minunata senzație că domini Alpii de la înălțime, într-un alt fel decât din avion, unul mult mai pământean.

Nu mai puțin prețioase mi s-au părut atenționările de final, de care mulți nu sunt conștienți. Mai ales că, într-adevăr, e greu de anticipat că într-o zi caniculară de iulie, pe înălțimi vei avea nevoie de haine de iarnă. Că doar de atâtea ori am urcat la Babele înzăpezite, doar în tricou și bermude, nu-i așa? Este important de conștientizat încă de la plecarea de acasă că Mont Blancul nu este Vârful Omu și că urcarea, chiar cu mijloace mecanizate, e o adevărată provocare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[05.10.12 12:17:26]
»

@mariana. olaru: Multumesc!

Intr-adevar, pentru unii costul/pers. al celor trei ascensiuni (Jungfraujoch = 135 euro, Aiguille du Midi = 45 euro, Matterhorn = 65 euro) poate insemna un nou concediu, dar si experientele sunt de neuitat. De aceea am considerat ca este bine ca doritorii sa fie cat mai informati, mai ales in privinta eventualelor probleme de sanatate.

Cu vestimentatia… e inca o poveste. Pe munte am vazut niste asiatice cu pantaloni scurti, tricou si pantofi de strada calcand gingas pe zapada si incercand sa se joace cu bulgari. Si mie mi se parea bizar sa pun in bagaj - in luna iulie - caciulita si scurta de fas captusita, dar acolo, sus, mai fiind si vant, mi-au inghetat mainile pe aparatul de fotografiat. In aceeasi perioada, sotul meu ramas in Bucuresti, imi spunea la telefon ca fierbe de caldura.

amero
[05.10.12 14:07:37]
»

felicitari, pozele 14,18,19 superbe si optionalele isi merita banii, cum spune vorba "o data in viata"

multumim ptr. asa plimbare de exceptie

iulianicAUTOR REVIEW
[05.10.12 14:50:16]
»

@amero: Multumesc! Cred ca ai sesizat in P19, in partea de jos, pe albul imaculat al zapezii, cele trei puncte negre. Sunt oameni care infrunta nametii in luna iulie.

iulianicAUTOR REVIEW
[06.10.12 11:02:26]
»

@webmaster: Multumesc pentru selectarea ca MiniGhid AmFostAcolo!

@webmaster13: Ca intotdeauna, alegerea fondului sonor a fost inspirata. Multumesc!

Si o intrebare pentru cine poate sa-mi raspunda: Ce semnifica "v5+" cu care este marcata o unitate de cazare?

@all: Multumesc pentru aprecieri!

Admin
[06.10.12 12:06:38]
»

@iulianic:

Si o intrebare pentru cine poate sa-mi raspunda: Ce semnifica "v5+" cu care este marcata o unitate de cazare?

[v5+] 'semnalizeaza' ca respectivul articol a fost deja votat de cel putin 5 utilizatori.

E un flag ('steag') care, evident, are scopul de a indica articolele apreciate, de a le evidentia in lista 'cele mai recente impresii postate pe site'

iulianicAUTOR REVIEW
[06.10.12 12:42:16]
»

@Admin: Multumesc, acum am inteles!

Violeta C.
[01.01.14 23:25:50]
»

Foarte frumos rw-ul tau si-ti multumesc ca mi-ai dezghetat mintea si mi-ai incalzit sufletul cu asemenea imagini de vis... iar coloana sonora e demna de niste temerari! Intentionez in august sa merg intr-un circuit Austria -Elvetia-Italia si este optional Laiguelle du midi, DAR pe langa raul de inaltime, m-am mai procopsit si cu o migrena cronica. Cred ca voi urca doar pana la 2317m.

Ce ma sfatuiesti?

Multumesc mult.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[02.01.14 14:42:29]
»

@Violeta C. : Mulţumesc pentru aprecieri! Circuitul Austria - Elveţia - Italia pe care l-ai planificat pentru vara viitoare este unul foarte frumos. Îţi doresc să te întorci numai cu amintiri frumoase!

Dacă ascensiunea cu telecabina, la Aiguille du Midi, este opţională, o poţi face sau nu în funcţie de starea ta de atunci. Dacă ai cu adevărat rău de înălţime şi nu doar o simplă panică, atunci eu zic să nu urci până în vârf, adică până la cota de 3777 m. Spun asta nu atât pentru micile stări de ameţeală sau zvâcniri ale tâmplelor pe care le resimt acolo, sus, toţi turiştii neobişnuiţi cu altitudinea, cât mai ales pentru faptul că, din cauza curbei accentuate pe care o face cablul nesusţinut intermediar, coborârea cu cele trei "căderi în gol", nu este tocmai plăcută. Am specificat asta în review.

Ascensiunea până la Plan de l’aiguille (2317 m) este mai uşoară, dar îmi menţin ideea că cine nu suportă înălţimuile de la noi, nu le va suporta nici pe acelea de acolo. Este adevărat că la Plan de l’aiguille este frumos, există o terasă, un magazin cu suveniruri şi - alegând unul dintre cele câteva trasee marcate - poţi rămâne pe munte atât cât îţi permite timpul. Dacă problemele de sănătate sunt mai mari, frumoasa staţiune Chamonix este o alternativă recomandată tuturor. Se poate face un tur cu trenuleţul turistic, o plimbare pietonală prin centru, se pot vizita magazine (preţurile sunt mari), se poate servi o cafea sau un suc la o terasă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Violeta C.
[02.01.14 14:54:51]
»

@iulianic: Multumesc pt sfat, voi tine cont de el si iti urez un An Nou fericit, imbelsugat si binecuvantat! La multi ani!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, iulianic, mariana.olaru, MCM, Violeta C.
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Mont-Blanc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080785036087036 sec
    ecranul dvs: 1 x 1