GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cu trenul de la Chamonix la Montenvers-Mer de Glace
Dupa ce am sosit cu telecabina de Aiguille du Midi in Chamonix, am inceput deja sa ne facem planurile pentru a doua zi.
Dupa o mica plimbare prin oras, ne-am indreptat spre gara Montenvers, pentru a vedea orarul de plecare a trenului. Aveam sa ajungem la o cladire cocheta, cu flori si cu un peron care ne amintea de inceputul secolului 20.
In fata garii, o locomotiva veche, care scotea un abur usor pe cos. Mirati, ne-am apropiat, si atunci, pe geamul locomotivei a inceput sa ruleze un filmulet.
Era un film nostim care prezanta istoricul caii ferate si traseul pana la Montenvers.
A doua zi dimineata, nerabdatori, ne-am instalat pe peronul garii, si am asteptat sa vina trenul (trebuie sa mentionez ca in prima zi, cand am urcat la Aiguille du Midi, am luat un multipass valabil doua zile, asa ca aveam gratuitate pe toate instalatiile de cablu si pe acest tren). Din pacate, vremea nu tinea cu noi. Nori negri acopereau cerul si nu prea aveam sperante sa se insenineze.
A venit trenul, am urcat in vagoane si am pornit la drum.
Trenul cu cremaliera Montenvers-Mer de Glace, construit in anul 1909, pleaca din Chamonix si urca pana la 1913 m, la baza celui mai mare ghetar din Franta, Mer de Glace (7 Km lungime si 200 m grosime). Traseul are o lungime de 5.1 Km, si urca usor (grad de inclinare max de 22%), oferind astfel posibilitatea de a vedea inca o data Chamonix-ul de la inaltime.
Dupa aprox. 20 min. am ajuns. Montenvers este un punct de plecare in ascensiuni montane, spre Plan d l'Aiguille sau inapoi in Chamonix. La Montenvers este un restaurant unde se poate manca sau bea o cafea. Deasemenea, exista si posibilitati de cazare la hotelul Montenvers, (construit in anul 1879) aflat intr-un cadru natural deosebit.
De pe terasa de la Montenvers se pot admira Les Grandes Jorasses (formatiune de 6 varfuri de granit, cel mai inalt de peste 4200m) si Les Drus (munte din masivul Mont Blanc cu doua varfuri de peste 3700m). Din pacate noi nu am avut noroc sa le admiram. Cand am ajuns in Montenvers a pornit o ploaie marunta si rece care nu dadea semne ca s-ar opri prea curand.
In pretul biletului de tren intra vizitarea pesterii de gheata “Grotte de Glace” precum si a Galeriei de Cristale (cu minerale din zona Mont Blanc) si a Muzeului Faunei si Florei Alpine.
La Grotte de Glace se poate ajunge pe jos (in aprox. 20 min) sau cu gondola. Chiar daca optati pentru aceasta din urma, toat aveti de coborat inca 300 de trepte de la punctul terminus al gondolei pana la intrarea in ghetar. Pentru ca ploua am ales varianta mai comoda, cea cu telegondola. La coborarea celor 300 de trepte, din loc in loc erau marcate semnele topirii ghetarului (in 2003 era inca la cativa metri mai sus de locul in care acum era intrarea in pestera de gheata). Am realizat ca incalzirea globala nu este chiar o poveste, ghetarul topindu-se intr-un ritm accelerat.
Am ajuns la intrare. Era prima oara cand intram intr-un ghetar. In interioar era o lumina albastruie si rece. Intr-un colt al ghetarului, dormea linistit un San Bernard cu care turistii dornici se puteau fotografia. Pestera este refacuta anual, in functie de modificarile survenite in ghetar, motiv pentru care este inchisa de doua ori pe an (toamna si primavara).
Dupa ce am vizitat ghetarul si galeria de cristale am hotarat ca era timpul sa ne intoarcem. Din pacate nu puteam pe jos, asa cum ne planificasem la plecare. Ploaia ne-a schimbat planurile. Dar ne-am spus ca daca jos plua si este frig sus sigur ninge. Asa ca am urcat sa mai vedem o data Aiguille du Midi in zapada (am profitat de multipass-ul achizitionat).
A doua zi am parasit acest colt minunat cu promisiunea de a reveni si am pornit spre alte “aventuri”.
Trimis de Mika in 07.02.12 15:42:36
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Si eu am avut o experienta asemanatoare, din punct de vedere al timpului nefavorabil, dar in Elvetia. Ploua, dar stiind ca vom urca cu trenul la 3500 speram sa ajungem deasupra norilor. Sperante desarte insa, la 3500 ningea si nu vedeai la 50 de metri. SI am si dat o groaza de bani pe bilet.
Este impresionanta poza ghetarului (P09).
N-am fost niciodata in aceste locuri, dar mi-as dori.
Salut Mika,
M-ati convins, in mai voi merge acolo cu sotia. Am retinut bine ati fost acolo si anul acesta in ianuarie?
Daca se poate, furnizeaza-mi mai multe informatii privind conditiile de vizitare a tuturor obiectivelor din zona (orare, preturi, conditii meteo etc).
Multumesc, fericitilor!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2017 Mont Blanc, un vis împlinit! — scris în 25.12.17 de scoty din RO - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Lumea Albastra a Ghetii - Mer du Glace - Ice Cave — scris în 25.10.17 de mecut din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Inegalabilul Aiguille Du Midi — scris în 10.08.17 de mecut din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2015 Ski la Chamonix Mont Blanc — scris în 03.03.15 de negoita* din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Mont Blanc - visele devin realitate — scris în 25.09.14 de andreip2 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Aiguille du Midi - Dincolo de nori — scris în 04.10.12 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2011 De la Jungfrau la Mont Blanc — scris în 31.01.12 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ