ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.11.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 03.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 7 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mdina, orașul în care pășești în Evul Mediu

TIPĂREȘTE URM de aici

Despre Malta se spune că este un muzeu în aer liber. O parte a acestui muzeu este orașul Mdina (în malteză I-Mdina), destinație ce nu trebuie ratată oricât de scurtă ar fi șederea pe tărâmul Cavalerilor Ioaniți.

Pentru a ajunge în Mdina, am luat din stațiunea Qawra autobuzul X3, preț bilet 2 euro, valabil 2 ore. Sfat: alegeți pentru vizitare o zi de lucru, duminica este foarte aglomerat, autobuzele pleacă pline din autogară și nu opresc în stațiile de pe parcurs, chiar dacă le faci semn cu mâna, așa cum se obișnuiește în Malta.

Autobuzul te lasă în fața porții de intrare în cetate. În față se deschide Poarta Publius. Există și o poartă laterală, în stânga, folosită pe vremea Cavalerilor de Malta pentru a intra prizonierii de război.

Odată intrată pe poarta orașului, am pătruns în Evul Mediu. Lângă poartă, Palatul Vilhena, acum Muzeu de Istorie, vis-a -vis, Oficiul de Informare Turistică, semn că suntem în secolul XXI.

„Citta Vechia”, „Citta Notabile”, denumiri date în trecut Mdinei, ne vorbesc despre statutul acestui oraș al nobililor maltezi.

Mdina este un oraș-cetate mic, având o suprafață de 0,9 kmp și cca 290 de locuitori.

Misterios și impresionant, cu străzi înguste și întortocheate, un labirint citadin în care te poți pierde, Mdina impresionează prin clădirile din rocă galben-arămie ce stau mărturie unei istorii lungi și bogate. Construit de fenicieni, ajuns sub influență arabă, apoi cucerit de normanzi, orașul Mdina a rezistat asediului otoman între anii 1551 și 1556. A fost capitală a Maltei până în 1570. Oraș al aristocrației malteze, Mdina păstrează și acum, după secole, un aer nobiliar, solemn.

Zidurile groase ale fortificațiilor păstrează urmele unei lumi apuse, dar al cărei spirit îl simți prezent, și acest sentiment impune respect. Solemnitatea orașului este dată nu numai de arhitectură clădirilor,ci și de liniștea ce domnește, în ciuda sutelor de turiști ce se perindă pe străduțele orașului. Este „Orașul tăcut”, în care liniștea este stăpână peste tot, fiind un atribut al Mdinei. În fața atâtor splendori ale Evului Mediu nici nu poți să-ți arăți entuziasmul decât prin tăcere...

Am colindat străduțele fără să întâlnesc pe nimeni. Doar eu și prietena mea. Unde erau vizitatorii? Am admirat în tăcere casele cu ferestre mici, având gratii din fier și porți grele ferecate, ce închideau tainele unui trecut rămas demult în urmă. Rar, pe câte o clădire, se cățărau arbuști cu flori. Liniștea a fost spartă de trecerea unei trăsuri ce plimba turiști. M-am ferit pe lângă zidul unei case să-i fac loc să treacă. Apoi s-a așternut iar tăcerea.

Străduțele labirintice m-au dus spre locul cel mai vizitat și aglomerat, dar nu și zgomotos: Piața Catedralei, format din ansamblul Catedralei St. Paul și Muzeul Catedralei, Palatul Episcopal, Capela Fecioarei, Biserica Sf. Agatha. Catedrala închinată Sf. Pavel, cel care a adus creștinismul în insulă, are prețioase picturi renascentiste.

Palatul Falzon, acum muzeu, este una dintre construcțiile cel mai bine conservate. Un alt palat, De Piro, s-a transformat într-un restaurant de lux. Palate impunătoare străjuiesc de-o parte și de alta străzile înguste în care soarele abia își face simțită prezența. Nu reușește să pătrundă dincolo de zidurile înalte , ceea ce este foarte bine pentru vizitatori. Am nimerit la orele amiezii, dar am găsit umbră și doar în locurile deschise ale piațetelor se simțea căldura . În Malta, în octombrie este vară, dar temperatura este plăcută, n-am simțit nicio clipă disconfort termic.

Interesant, casele din Mdina au nume înscris pe frontispiciu. De exemplu, am citit pe fațada Palatului Falzon, numele Casa Norman. Acest aspect, dincolo de originalitate, însuflețește aceste case dându-le o identitate. Numerele ar fi prea reci și impersonale, sună a inventariere, ori Mdina este în primul rând o carte de istorie ce se lasă citită și descoperită de fiecare turist.

Am văzut în Mdina și restaurante, magazine de suveniruri, ca în orice oraș turistic. Orașul se mândrește și cu sticla de Mdina, celebră asemeniea celei de Murano. Am văzut câteva obiecte, frumoase, dar și foarte scumpe.

Celor care doresc să retrăiască istoria Mdinei și a Cavalerilor Maltezi le recomand să vizioneze Mdina Experience, o proiecție 5 D, o călătorie într-un trecut ce cuprinde și triumf, dar și tragism.

Mdina este un muzeu, fiecare casă este o părticică din istoria orașului în care timpul s-a oprit , un oraș care și-a câștigat renumele de a fi cel mai frumos din Malta. Am văzut Mdina ca pe o bijuterie a Evului Mediu, păstrată și lăsată moștenire nouă, oraș intrat în patrimoniul UNESCO.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Rodel in 21.11.15 20:40:55
Validat / Publicat: 22.11.15 00:32:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MALTA.

VIZUALIZĂRI: 5308 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Catedrala St. Paul. Doar aici, mulțime de turiști, dar toți respectau legea tăcerii orașului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45650 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Radu Tudoran
[10.12.15 22:35:33]
»

Foarte util pentru mine. Spui "in octombrie este vară, dar temperatura este plăcută", insa pentru inotat este OK? Eu sunt mai friguros Si voi avea concediul dupa 15 sept.

RodelAUTOR REVIEW
[10.12.15 23:00:30]
»

@Radu Tudoran - Da, am făcut plajă și baie în mare. Apa nu a fost caldă ca în septembrie, dar, mai ales dacă înoți, a fost potrivită. Eu am fost între 8-15 octombrie și ni s-a spus că apa a fost mai caldă cu o săptămână înainte, așa că în septembrie trebuie să fie și mai și.

Malta merită vizitată.

mishu
[24.01.16 10:56:17]
»

La fel de frumoase impresii ca si anterioarele, iar pozele minunate.

Radu Tudoran
[24.01.16 12:39:41]
»

@Rodel: Am luat deja bilete. La sfarsitul lui septembrie. Important este sa fie vreme insorita, sa iasa poze frumoase. Ca pot sa inot si in piscina. Deja studiez review-urile despre Malta sa-mi fac traseele. Mai am de asteptat doar 8 luni

RodelAUTOR REVIEW
[24.01.16 17:58:14]
»

@Radu Tudoran - Îți doresc o vacanță frumoasă! Malta nu poate dezamăgi nici pe cel mai cârcotaș turist.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, Radu Tudoran, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Mdina, orașul tăcut:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054548978805542 sec
    ecranul dvs: 1 x 1