ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.12.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 03.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 7 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Qawra-Bugibba, două stațiuni surori

TIPĂREȘTE URM de aici

Ofertele agenției touroperatoare pe destinația Malta nu sunt foarte bogate. Ai de ales între stațiunile St Julian's, Mellieha și Qawra-Bugibba. Cum nu știam nimic despre ele, și cum rezervarea am făcut-o cu vreo două săptămâni înainte de plecare, am ales ce a mai rămas: Qawra-Bugibba. Despre stațiune am căutat informații pe AFA și pe alte saituri de turism, dar referirile erau despre cazare și nu despre locul sejurului. Eram informată despre obiectivele ce trebuiau vizitate în Malta, mă documentasem în ceea ce privește istoria și geografia insulei, dar nu și despre stațiunea aleasă. Am avut noroc să avem un ghid foarte bun, care în drumul de la aeroport spre locul de cazare ne-a dat multe informații, despre insulă, apoi și pe parcursul altor întâlniri. De remarcat un aspect pozitiv referitor la ghizii agenției partenere: ne-au prezentat excursiile, ne-au împărțit pliante, dar nu au forțat nota încercând să ne atragă să cumpărăm excursiile de la ei. Prima a fost oferită gratuit în semn de bun-venit când am vizitat Satul lui Popey Marinarul și Golden Bay. De apreciat, pentru că în ofertă nu era trecută o excursie gratuită. Celelalte mi s-au părut prea scumpe. Doar una am cumpărat-o de la agenția care ne-a însoțit, în Birgu, de sărbătoarea lumânărilor, despre care am scris. Restul, pe cont propriu, ceea ce este de recomandat, mai ales dacă deții informații despre locurile ce urmează să le vizitezi. Agenții sunt la tot pasul în stațiune și ofertele lor sunt generoase și ca preț, și ca destinație.

Dar să revin la Qawra-Bugibba. Este cea mai mare stațiune din Malta. Înainte (nu știu cât de înainte) erau două localități distincte, sate pescărești, așa cum am întâlnit multe și în Grecia, devenite stațiuni, unele celebre. Apoi, s-au unit, așa încât acum nu există o „graniță” care să le delimiteze. Cazarea am avut-o în Qawra, dar unde se termină aceasta și unde începe Bugibba n-am putut afla.

Ieșind din hotel, Bella Vista, în dreapta, o stradă mărginită pe de o parte de vile frumoase și pe de alta de carosabil, te duce spre locul central din Bugibba, squarul, un loc de reper al stațiunii. În stânga, o promenadă lungă leagă cele două stațiuni. Promenada este mărginită în dreapta de apele mării, iar pe stânga, hoteluri, vile, magazine. Drumul duce în același loc: squarul Bugibba. Palmieri așezați în cerc împrejmuiesc bănci, iar în față se deschide priveliștea încântătoare a mării. În jur sunt terase și magazine de suveniruri. Cel mai frumos este când se lasă noaptea și când acest loc este luminat a giorno. Nu este nevoie să mai spun că zona este exclusiv pietonală. O barieră oprește circulația mașinilor, pietonii fiind aici stăpâni. În Qawra există un frumos și întins parc, Parcul Național Salini, ce găzduiește soiuri deosebite de plante și arbori, un loc de agrement, verde și relaxant.

În Malta este liniște peste tot, nu numai în orașul tăcut Mdina. N-am auzit râzându-se zgomotos, vorbindu-se cu voce tare sau muzică dată la maximum.

Qawra-Bugibba se află situate în Golful St. Paul, fiind o zonă turistică foarte populară. Cum în Malta între localități distanțele sunt mici, și intre aceste stațiuni și alte locuri de vizitat nu sunt mulți kilometri de parcurs. De exemplu, până în Valletta sunt aprox. 15 Km. Legăturile cu transportul în comun sunt foarte bune, chiar dacă orarul nu se respectă în totalitate, dar autobuzele circulă și de remarcat că sunt moderne, dotate cu aer condiționat. Cele mai multe au afișaj electronic al stațiilor. Biletul unei călătorii costă 2 euro și este valabil 2 ore. De preferat să se ia autobuzul din autogară, altfel există riscul să rămâi în stație, șoferii neoprind dacă locurile pe scaune sunt ocupate. Nu este o regulă, uneori opresc, depinde de șofer. Sau trebuie să le faci semn cu mâna ca să oprească. Dar despre acest aspect am mai scris. Încă o observație: autobuzele nu au același traseu dus-întors. La dus, traseul este mai scurt, mai direct, iar la întoarcere treci prin multe alte locuri, încât poți spune că într-o singură călătorie aproape faci turul insulei.

Plaje în Qawra-Bugibba nu am văzut. Zona este stâncoasă, câteva golfuri mici au și ceva nisip și pietre plate. Pentru plajă am mers în Golden Bay cu autobuzul 223, preț de 10-15 minute. Acolo este o plajă lată, cu nisip foarte fin.

Bugibba are și trei porturi mici de unde se pot lua vapoarele de croazieră.

Pentru că Malta este tărâmul Cavalerilor Ioaniți, și aici se găsesc turnuri construite de acești cavaleri fondatori ai orașelor-cetăți din insulă. De remarcat și Biserica Sf. Francisc de Assisi. Maltezii sunt un popor foarte credincios, semn nu numai multele biserici, 365, dar și statuetele religioase aflate pe fațadele clădirilor.

Sunt foarte multe hoteluri, ghidul ne-a spus că în cele două stațiuni sunt 40 000 de camere în hoteluri, ceea ce înseamnă aproximativ 100 000 de turiști pe săptămână. Sunt și blocuri de locuințe, cu o arhitectură frumoasă, vile elegante având în față curți mici pline de flori sau câte un palmier, statui cu amorași sau zeițe. Casele au acoperiș plat, gen terasă, coloane la balcoane și nimic nu este ostentativ.

În ciuda miilor de turiști, a animației, Qawra și Bugibba sunt stațiuni liniștite. Dacă este viață de noapte? este, dar eu n-am încercat.

În Qawra- Bugibba te descurci ușor. După două zile știi cam tot. Localnicii sunt amabili, vorbesc engleza sau italiana. Când au aflat că sunt din Romania, au dat-o pe italiană. Deci știu ei ceva... M-am bucurat că știau unde este Romania, erau chiar încântați că suntem turiști în țara lor.

În concluzie, recomand Qawra-Bugibba. Mie mi-a plăcut vacanța de doar 7 zile petrecută acolo și, de fapt, mi-a plăcut tot ce am văzut în Malta.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Rodel in 10.12.15 18:27:38
Validat / Publicat: 10.12.15 21:21:09
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MALTA.

VIZUALIZĂRI: 10112 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 strada ce duce spre Bugibba Square.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43400 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX [10.12.15 19:32:54] »

Ieșind din hotel, Bella Vista

- ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)]

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

Rodel [10.12.15 19:36:26] »

Va veni rândul și unui asemenea review.

webmasterX [10.12.15 21:20:51] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Bugibba, Qawra & St Paul's Bay, ST. PAUL'S BAY" (deja existentă pe sait)

Radu Tudoran [10.12.15 22:29:19] »

Buuun. Foaarte buuun, daca ma gandeasc ca am Malta pe lista scurta. Te rog sa-mi spui cum pronunt "Qawra". Ca si cum ar fi englezesc sau altfel? Si in general cum se citeste caci multe denumiri mi s-au parut greu de pronuntat.

Rodel [10.12.15 22:53:48] »

@Radu Tudoran - Se pronunță„Aura”. O literă des întâlnită în denumirile unor localități este „X”, care se pronunță„Ș”, ca de exemplu în numele localităților

Marsaxlokk sau Xlendi. Limba malteză are peste 80% cuvinte de origine arabă, dar e vorba despre un dialect arab dispărut.

Limba a fost fixată în scris de către lingviști care au apelat la multe semne pentru a o reda. Deci, nu încercați s-o înțelegeți.

iulianic [11.12.15 11:51:46] »

@Radu Tudoran - Mergi în Malta pentru că nu vei regreta! Malta nu este o destinație prea scumpă, avionul te duce acolo în două ore, în plus, există și oferte pentru seniori.

Cât despre vizitele la obiective, nu e obligatoriu să cumperi excursiile prin agenția parteneră. Cele mai importante obiective sunt descrise în amănunt aici, pe AmFostAcolo, iar cu transportul te descurci cu mijloacele de transport în comun.

Reține însă că Malta nu oferă prea multe oportunități pentru plajă. Sunt puține plajele cu nisip fin, iar dacă asta îți dorești în exclusivitate într-o vacanță, atunci mai bine alege altă destinație. Malta este pentru vizite și pentru croaziere. Are țărmuri deosebit de spectaculoase.

Radu Tudoran [11.12.15 17:04:45] »

@iulianic - Daca este pentru vizite, fotografii, calatorii este pentru mine. De inotat imi place mai mult la piscina, iar de lenevit pe plaja nu am destula rabdare. Mi-e imi trebuie actiune

Radu Tudoran [11.12.15 17:09:28] »

@Rodel - Daca ei inteleg engleza, franceza, germana, italiana, spaniola sau romana este perfect. In plus mai stiu si sa dau din maini foarte sugestiv, deci ma voi descurca

Rodel [11.12.15 18:29:20] »

Nu știu dacă maltezii înțeleg română, nu cred, dar au asociat-o cu italiana, un avantaj pentru mine. Engleza este limbă oficială, deci o vorbesc toți. Iar mâinile sunt un ajutor prețios.

calatorul [10.10.16 16:26:46] »

@Rodel: In fiecare an imi propun sa ajung aici, sa vedem daca la vara reusim, multumim pentru relatare.

Rodel [10.10.16 16:39:17] »

@calatorul: Mie mi-a plăcut atât demult Malta, încât mă gândesc să revin, de data aceasta pentru aprofundare.

monika27* [03.07.17 17:14:44] »

Care este distanta de la hotel pana în centrul stațiunii? Se merge mult pe jos?

Rodel [03.07.17 17:30:31] »

@monika27: Aprozimativ 15 minute, pe jos. Dacă mergi pe faleză, mai mult.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, iulianic, monika27*, Radu Tudoran, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bugibba, Qawra & St Paul's Bay:

  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.051350831985474 sec
  ecranul dvs: 1 x 1