ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.09.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 7 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mdina — „orasul tacut” — si suburbia sa, Rabat

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa oprirea in Naxar ne-am continuat excursia catre urmatoarea destinatie a zilei, Mdina, vechea capitala a insulei, considerata a fi una dintre cele mai frumoase cetati medievale locuite din Europa.

Aflata in centrul insulei, este construita pe un deal inalt de unde domina campia ce se intinde la poalele ei, oferind in acelasi timp o vedere uimitoare asupra satelor din jur, pana la Mediterana. Statia de autobuz este in fata Portii principale a Mdinei, accesul vehiculelor fiind restrictionat, in interior patrunzand doar masinile rezidentilor si ale institutiilor: politie, pompieri, ambulanta. In ceea ce priveste zgomotul, peste tot in oras, pe ziduri, sunt montate indicatoare care avertizeaza cu privire la respectarea linistii locuitorilor. Intr-adevar, singurul zgomot este cel al tropaitului cailor de la trasurile care plimba turistii si care se propaga de-a lungul stradutelor foarte inguste.

In primul rand voi face o incursiune in istoria bogata a locului. Fenicienii au fondat orasul ca si cetate, in urma cu 4000 de ani, fiind cel mai vechi oras care a fost locuit fara intrerupere. Pana in 1530, Mdina a fost capitala Maltei. In timpul dominatiei romane s-a numit Melita si a fost resedinta guvernatorului Publius. In sec. al IX-lea, in perioada stapanirii arabe, s-au reconstruit fortificatiile, numele orasului s-a schimbat in Mdina si a fost despartit de ceea ce era in jur, luand nastere astfel Rabatul, ca suburbie nefortificata a orasului. De-a lungul timpului, numele orasului a fost schimbat de cei care s-au succedat: sicilienii i-au spus Citta Notabile, iar Cavalerii Ioaniti i-au spus Citta Vechia, tot ei fiind cei care au transferat capitala la Birgu si apoi definitiv la Valletta.

Pentru a intra in Mdina, am trecut peste podul de la intrare, prin Poarta Principala, construita in stil baroc, al carei portal este decorat cu pilastri dubli, cu stema Marelui Maestru António Manoel de Vilhena si a orasului Mdina. Poarta este flancata de statuile a doi lei care apara cu strasnicie cetatea.

Senzatia pe care am trait-o dupa ce am patruns in oras a fost aceea ca am trecut prin poarta timpului, intorcandu-ma undeva in Evul Mediu, intr-o cetate bine aparata din care mai lipseau doar cavalerii. Influenta araba se recunoaste in stradutele inguste labirintice, caracteristice Marocului, Tunisiei.

Ne-am plimbat la umbra zidurilor locuintelor vechi (unele devenite palate), fara a resimti temperaturile ridicate si am admirat amestecul de arhitectura baroca si medievala. Orasul este foarte bine conservat si restaurat, rafinat, elegant, de o curatenie impecabila, numele strazilor sunt scrise pe placute frumos ornamentate, iar casele nu au numar, ci poarta numele familiei carora le apartin. Aici locuiesc circa 300 de rezidenti, urmasi ai unor vechi familii de nobili normanzi, sicilieni si spanioli care s-au stabilit pe aceste taramuri. Multe palate sunt transformate in muzee care pot fi vizitate sau in restaurante.

Am sa incep exemplificarea cu Palatul Vilhena, situat in Piata Sf. Publius, imediat cum intri in oras. Proiectat în stil baroc, initial a servit ca locuinta Marilor Maestri ai Ordinului Ioanitilor, cu ocazia vizitelor pe care ei le faceau in Mdina. A devenit in secolele al XIX-lea si XX, spital, iar din 1973 gazduieste Muzeul de Istorie Naturala din Malta.

Langa palat sunt fostele temnite ale orasului, Dungeons museum, unde sunt expuse instrumente de tortura care erau utilizate in mod obisnuit in Evul Mediu.

Am trecut si pe langa cea mai veche cladire din Mdina, Palatul Santa Sophia. Parterul a fost construit in prima jumatate a secolului al XIII-lea, iar etajul a fost adaugat in 1938. Este proprietate privata, nu este deschis publicului si este administrat de o fundatie care se ocupa de patrimoniul maltez.

In continuarea acestuia se afla Biserica Carmelitelor, una dintre cele mai importante cladiri religioase din Mdina, care este inca o manastire functionala condusa de Ordinul Fratilor celei mai binecuvantate Fecioare Maria de pe Muntele Carmel.

Despre Catedrala St. Paul se spune ca se inalta pe locul unde Sf. Pavel a infaptuit minunea vindecarii tatalui guvernatorului roman Publius si totodata unde l-a convertit pe acesta la crestinism. Cutremurul din 1693 a distrus-o aproape in intregime, fiind reconstruita la cativa ani dupa acest eveniment.

Bastion Square, situat in Piazza tal-Bastiment, este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri deoarece de la inaltimea zidurilor cetatii se poate vedea Malta. Tot aici, construita pe zidurile cetatii, se afla terasa Fontanella Tea Garden, o locatie unde poti servi o cafea sau o prajitura.

Ultimul obiectiv vizitat este Palatul Falson, cea de-a doua cea mai veche cladire din Mdina, care a apartinut unei familii nobiliare din secolul al XIII-lea. Astazi este muzeu, gazduind o colectie de arta si antichitati, in stil sicilian – normand. Ceea ce se regaseste in acest muzeu se datoreaza capitanul Olof Frederick Gollcher Obe, fiul unui instarit comerciant de origine suedeza, care a achizitionat palatul in 1927. Pasiunea lui era pictura, fiind un colectionar de de arta si de vestigii istorice, resedinta sa gazduind astazi aproximativ 45 de colectii de picturi, argint, mobilier, bijuterii, covoare orientale, evantaie si armuri, precum si o biblioteca remarcabila. Am incheiat vizita pe terasa restaurantului amenajat la etaj, cu un view superb asupra Mdinei.

In Rabat am ajuns pe nesimtite, este situat foarte aproape de Mdina, fiind mult mai animat. Nu am poposit foarte mult, doar ne-am plimbat pe câteva străduțe, avand si el cateva locatii care ar trebui vizitate.

Cel mai important obiectiv turistic al Rabatului este Biserica parohiala dedicata Sfantului Paul, construita langa grota unde se crede ca Sfantul Paul (Pavel) a gasit adapost dupa naufragiul sau de pe coasta Maltei în anul 60 d. Hr. Langa acesta se afla si Muzeul Wignacourt, ce gazduieste colectii de picturi, relicve, carti vechi, monede.

Se mai pot vizita: Domus Romana, un muzeu care gazduieste ruinele unei case antice din perioada Imperiului Roman de la inceputul erei crestine si Casa Bernard, un conac aristocratic din secolul al XVI-lea.

Aerul misterios datorat stradutelor labirintice si legendelor locului, dar si farmecul palatelor vechi si bisericilor impunatoare, fac din vechea capitala a Maltei un must-see, pentru care noi ne-am rezervat o jumatate de zi.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 25.09.21 07:27:04
Validat / Publicat: 25.09.21 08:08:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MALTA.

VIZUALIZĂRI: 2504 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Biserica Carmelitelor, una dintre cele mai importante cladiri religioase din Mdina, care este inca o manastire functionala condusa de Ordinul Fratilor celei mai binecuvantate Fecioare Maria de pe Muntele Carmel.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23400 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

elenaadinaPHONE
[25.09.21 18:42:22]
»

Foarte frumoase pozele și articolul bine scris!

O destinație atrăgătoare!

webmaster
[26.09.21 07:47:59]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Mdina, orașul tăcut:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048701047897339 sec
    ecranul dvs: 1 x 1