ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.08.2026
STATUS: APOLLO
LUNA
MAY-2026

DISTRACŢ. / RELAXARE:

Canionul Matka, o bijuterie a Balcanilor de neratat!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Spuneam într-un review anterior că una dintre cele mai frumoase zile din Excursia noastră balcanică a fost cea dedicată Plimbarii prin faimosul Canion Matka, o impresionantă atracție naturală din Macedonia de Nord, un monument al naturii ce combină mărețe peisaje carstice, ape de un verde smarald și vestigii istorice fascinante. Am vrut să îl văd și mai ales să îl parcurg având inspirație articolul lui @Marius 72 căruia îi mulțumesc.

Pe la 9:30 am plecat cu Mașina personală de la GM Apartment, cazarea noastră din Skopje, vezi impresii, spre Canionul afla la circa 17 kilometri pe care i-am parcurs în vreo 45 de minute, starea drumului a fost acceptabilă, șoseaua fiind asfaltată. Pe primii circa 10 kilometri drumul are două benzi pe sens, apoi se schimbă total; drumul se îngustează, străbate comunități locale liniștite și este flancat de mici case, grădini și livezi, parcurs fiind și de pietoni, de bicicliști, de animale de curte, și ajunge la Dolna Matka. De la Dolna Matka, pe ultimii 2 – 3 kilometri, drumul începe să urce ușor șerpuind paralel cu albia râului Treska și se îngustează considerabil, fiind greu ca două mașini mari să treacă una pe lângă alta fără ca una dintre ele să tragă pe acostament. Pereții de stâncă încep să se înalțe de o parte și de alta, prefigurând măreția canionului. Am lăsat mașina în Matka Canyon Lower Car Park, o parcare mare, bine amenajată situată chiar înainte ca drumul să devină extrem de îngust și am plecat pe jos spre Barajul aflat la vreo 500 de metri, trecând pe lângă Parcarea Baraj mai mică, mai înghesuită, din apropierea Barajului. Erau și aici mașini.

Pe o Potecă pavată cu dale de beton am mers până la Baraj, la intrarea în Canion unde pe malul Lacului Matka se află Resortul Canyon Matka cu Hotel, Restaurant, Bar și Debarcader unde se închiriază Bărci sau Canoe și se face îmbarcarea pentru Plimbări pe lac. În apropiere Biserica Sf. Andrei, dar fiind închisă ne-am continuat plimbarea gândind că o vedem la întoarcere.

Am părăsit Poteca și urcând Scările de lângă Restaurant am intrat pe Traseul pietonal principal ce străbate canionul.

Canionul Matka

Acoperă o suprafață de circa 5.000 de hectare, pe râul Treska ce a săpat prin munți un defileu lung de vreo 5 kilometri cu pereții abrupți din calcar ce se înalță spectaculos deasupra apei, atingând pe alocuri înălțimi considerabile, cu o structură calcaroasă ce a permis apariția unui relief carstic spectaculos și a zeci de peșteri. Are o bogată și variată vegetație, de la plantele mărunte de pe versanții stâncoși până la arbori înalți de 15 – 20 metri. Canionul este străbătut de diversitate de zburătoare, păsări mari de pradă ce străbat cerul sau fluturi multicolori ce zboară veseli prin fânețuri, iar printre copaci aleargă mamifere sălbatice și se tîrăsc șopârle și șerpi neveninoși. Lacul este brăzdat de pești de apă dulce, iar în peșteri trăiesc colonii mari de lilieci și specii endemice de organisme cavernicole.

Traseul merge de-a lungul malului drept al lacului, Canionul deschizându-se în fața noastră ca o poartă flancată de pereți înalți de calcar pardosită de apă verde‑smaral. Poteca, deosebit de spectaculoasă, a fost săpată direct în peretele masiv de stâncă, șerpuind suspendată deasupra lacului, flancată fiind de balustrade solide de fier.

Înaintăm pe poteca ce urcă sau coboară la câțiva metri de apă, cu multe porțiuni plate, însoțiți de clipocitul discret al apei și de foșnetul arborilor și al vegetației agățate de stânci. Pozez Lacul și malurile lui, trecem printr-un mic Tunel, pe sub Bolți tăiate în piatră, peisajul schimbând-se la fiecare pas: arbori înalți ce se leagănă, plante mici lipite de uriașele stânci cenușii ce coboară în lacul pe al cărui luciu bărcile și canoele lasă dâre albe, mici pontoane din lemn aruncate printre stânci. Peisajul este sălbatic, însă traseul în sine nu este greu sau abrupt, fiind o plimbare relaxantă, cu multe locuri unde poteca se lărgește și oferă puncte de belvedere cu perspective minunate asupra împrejurimilor.

După vreo sută de poze și mai mult de o oră de mers pe Traseul principal am ajuns la capătul lui. Situat destul de sus oferă ample vederi asupra înprejurimilor și o bună vedere asupra intrării în Peștera Vrelo, o vom vedea mai târziu și de aproape. Poteca se termină în dreptul peșterii aflate vizavi pe celălalt mal. În drumul nostru am întâlnit tineri frumoși dar nicio persoană de vârsta noastră.

Întoarcerea a fost mai lejeră, mai frumoasă, mai rapidă și cu mai puține poze. Am ajuns iar în dreptul restaurantului, lume buluc dar nu ne-am oprit pentru că am vrut să vedem canionul și de pe apă și mai aveam câte ceva în program în acea zi frumoasă de mai.

Ne-am oprit însă la Biserica Sf. Andrei, de la sfârșit de sec. 14. Este o clădire compactă și înaltă realizată în stil tradițional bizantin, cu Ziduri din piatră ce alternează cu cărămidă roșie decorativă. În Interior se remarcă frescele pe care nu le-am putut vedea Biserica fiind închisă. Mai sunt câteva biserici în Canion, meritau văzute dar efortul era prea mare pentru doi seniori.

Am mers apoi la Barajul Matka, cel mai vechi baraj hidroelectric din Macedonia de Nord. Construit la sfârșitul anilor 1930 pentru producerea de energie electrică și reglarea debitului râului a creat Lacul Matka lung de circa 7 kilometri, impresionant prin culoarea lui verde‑smarald, datorită rocilor calcaroase și vegetației de pe versanți, cunoscut pentru plimbări nautice cu barca sau caiacul sau canoea, pentru scufundări speologice.

Am coborât la Debarcader, este după baraj, am achitat 1.000 MKD, circa 16 euro pentru Plimbare cu barca pe Lacul Matka și Vizită la Peștera Vrelo pentru două persoane și am urcat la bordul unei bărci tradiționale din lemn acoperită cu pânză, care a pornit lin pe apa de un verde smarald, zgomotul și agitația din jurul Resortului fiind înlocuite de clipocitul apei și de ecoul canionului. Aerul este mult mai răcoros, apa lacului având o temperatură constantă de 7 și 9 °C, iar pereții uriași din calcar par că se strâng de o parte și de alta a bărcii formând un spectaculos coridor acvatic; deasupra capului zboară vulturi și șoimi ce cuibăresc în stânci.

După vreo 20 de minute barca a oprit la Peștera Vrelo considerată a fi una dintre cele mai adânci peșteri acvatice, explorată până la o adâncime de peste 240 de metri.

Este un monument natural unic, cu o combinație rară de apă, calcar și formațiuni carstice, cu mai multe Săli spectaculoase, Sala „Conul de Chihlimbar” , numită după nuanțele calde ale rocilor, Sala „Mare” un spațiu vast, cu o acustică impresionantă și, în centru, cu un Con masiv, cu mulțime de Stalactite mici, formațiuni delicate aflate în creștere, și Perle de Peșteră, formațiuni sferice rar întâlnite. La capătul ei, Lacul subteran lung de peste 40 de metri ce continuă în adâncime! Cât? Nu se știe!

Am stat în Peșteră cam 20 de minute, timp suficient pentru a vedea, admira și poza, apoi ne-am întors la Debarcaderul de unde plecasem în urmă cu vreo oră, de unde am mers la mașină și apoi la Skopje unde am ajuns pe la 16. Am pus timpii pentru amatori, mulți vizitează canionul doar de pe apă, noi însă nu puteam rata și poteca. De la parcare, circuitul pe potecă durează cam trei ore dus întors. Plimbarea cu barca și pentru a vedea peștera durează și ea circa o oră.

Cam atât despre plimbarea mea prin Matka, o spectaculoasă bijuterie naturală, o destinație de top pentru iubitorii de natură, pasionații de drumeții și plimbări nautice. Mi-a plăcut foarte mult, am prins și o zi frumoasă de mai, cu multă lumină și acum când privesc pozele parcă trăiesc bucuria acelei zile!

Nu știu cât de bine am prezentat cele văzute, cred că o vor face mai bine pozele postate, dar știu că mai bine Mergeți acolo și nu veți regreta!! .

Citește și CONTINUAREA aici

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult

Trimis de mprofeanu in 25.08.26 21:10:31
Validat / Publicat: 26.08.26 05:55:42
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MACEDONIA de NORD
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Italia, Spania, Germania, Franța, Belgia, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay, Tunisia, Republica Moldova, Ucraina, Transnistria, Suedia, Norvegia

VIZUALIZĂRI: 69 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 Canionul Matka, Am plecat pe jos de la parcare
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14400 PMA (din 16 voturi)

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.08.26 05:54:28]

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Macedonia, diverse # - #CĂLĂTORII" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmaster13
[26.08.26 05:56:19]

iata fondul sonor propus

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[26.08.26 08:28:19]

@webmaster13: Mulțumesc frumos!

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Macedonia:

SOCIALs

[C] Copyright 2008-2026 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.042156934738159 sec