GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Prin Liege, într-o zi ploioasă
Am părăsit Bruxelles-ul dis-de-dimineţă, pentru următoarea etapă a călătoriei noastre, Luxembourg.
Şi pentru că, în drum aveam şi alte locuri de vizitat, seara am ţinut o şedinţă în doi, pentru a decide ce variantă alegem: Namur, sau Liege. Cum la meteo se anunţa o zi ploioasă, am decis să nu plecăm pe A4, care ne ducea direct la Luxembourg, trecând şi pe lângă Namur, ci să facem un mic ocol, pe A3, spre Liege, de unde apoi, pe A26, să ajungem la A4, spre destinaţia stabilită.
Aşa că, am pus cap-compas Liege center şi, după 100 de km (o oră de mers), intram în parcarea subterană din Place Cathédrale, de la Catedrala Saint Paul.
Din informaţiile obţinute încă înainte de a pleca din ţară, ştiam că în Liege sunt multe lucruri de văzut şi că nu le vom putea parcurge pe toate într-o zi, aşa că decisesem să ne limităm la zona centrală.
Piaţa Catedralei este o piaţă cochetă, care şi pe ploaie arată bine, cu un aranjament floral foarte frumos. Parcarea se află chiar sub această piaţă şi când ieşi afară, peste Rue de la Cathédrale, în capătul străzii pietonale Vinave de l'Ile, îţi atrage privirea o fântână cu un grup statuar reprezentând Fecioara şi Pruncul. Lucrarea datează de la sfârşitul secolului al XVII-lea.
Catedrala Saint Paul are origini foarte vechi, construcţia sa începând prin secolul al X-lea şi durând până în secolul al XVI-lea. Turnul clopotniţei, de vreo 90 de metri, a fost adăugat la începutul secolului al XIX-lea.
După ce vizităm catedrala, pornim pe Rue Charles Magnette, până în Place du 20 Aout, unde, de-a lungul Quai sur Meuse, se află Universitatea din Liege. Trecem prin Place Cockerill (am întâlnit numele ăsta şi la Bruxelles), pe lângă cafeneaua Dracula şi clădirea Poştei şi ajungem pe Rue de la Régence. Iniţial ne făcusem traseul cu trecere peste Meuse, pe pasarela Régence-Saucy, până la Théâtre de la Place şi biserica St Pholien şi să revenim pe Pont des Arches, dar pentru că ploaia se înteţise am renunţat la această parte şi am trecut direct prin Marché de la Batte, piaţă de legume, fructe şi zarzavat, de unde am cumpărat fructe la preţuri ca la noi, de unde până atunci, în Danemarca, Olanda, ne obişnuisem cu preţuri de două-trei ori mai mari. Şi florile erau mai ieftine ca în Olanda, chiar am regretat că nu am putut cumpăra unele foarte frumoase, pentru că nu ar fi rezistat până acasă. E drept, vânzătorii erau în majoritate turci, de unde şi mirosul specific al kebabului tradiţional. Tot aici, o parte, numită Marché aux puces (cum altfel?), este destinată antichităţilor (și vechiturilor).
Între timp ploaia s-a mai domolit, aşa că ne continuăm drumul pe strada Leopold până în Place Saint-Lambert, centrul istoric al Liege-ului, în care altădată se afla catedrala Saint-Lambert, distrusă prin secolul al XVIII-lea. Pe latura de nord a pieţei se află Palais des Princes-Evêques (Palatul Prinţilor Episcopi), construit în secolul al XVI-lea. În prezent aici îşi au sediul Palatul de Justiţie şi diferite servicii ale provinciei Liege. Alături se află fosta biserică Saint-André, veche de peste 300 de ani, în prezent desacralizată şi transformată în sală de expoziţii. Bineînţeles, aşa cum au făcut şi fraţii lor francezi la Paris, ca şi ruşii la Sankt-Petersburg, belgienii valoni atei din Liege au dat o utilizare laică a fostei biserici: dată fiind înălţimea de 36 m, refac aici experienţa pendulului lui Foucault.
Tot în această piaţă, într-un colţ, se află şi primăria oraşului Liege şi în faţa ei, Le Perron, simbolul justiţiei împărţite de prinţul-episcop al Liège-ului. În faţa monumentului constituit dintr-o coloană pe un soclu şi având în vârf un con de pin şi o cruce, se ţineau altădată judecăţi şi se promulgau legi.
De de cealaltă parte a pieţei, în dreptul Media Markt, se află fântâna Jakubowska, de dată mult mai recentă, din 1997. Nu am găsit amănunte cu privire la numele ei.
Din piaţă, prin strada Joffre, ajungem la L'Opéra royal de Wallonie (Opera regală a Valoniei). Ne întoarcem la parcare şi plecăm mai departe, spre Luxembourg, cu regretul că, datorită timpulului scurt avut la dispoziţie, dar şi datorită ploii, nu am putut vedea mai multe în Liege. Poate altădată...
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Unii s-ar putea să mă corecteze la exprimarea din fraza finală şi să spună că trebuia să spun "din cauza ..." şi nu "datorită...". Trebuie să precizez însă că, în modul cum am gândit eu această frază, ea nu conţine nicio conotaţie negativă.
te corectez io, dar nu la chestia aia, ci putin mai inainte, la faptul ca Opera este subst. fem., deci va fi 'royalE'. da' asta sa fie necazul... frumos scris.
sunt curios: tu cum faci de tii minte atea denumiri de locuri si strazi? ca eu nu stiu nici pe ce strazi vin spre casa!!!
Mai am şi eu greşeli, mai scapă, dar aici greşeala este a ta, "opéra" este, în franceză, un substantiv masculin.
Uite un link să vezi că este aşa.
Singura greşeală aici este că trebuia scris "Royal", cu majusculă.
Cât priveşte întrebarea ta, este simplu: pe unde trec, iau cât mai multe informaţii sub orice formă: hărţi, pliante, vederi, CD-uri, DVD-uri, cărţi. În plus, am un ajutor inestimabil: soţia mea notează tot, sau povesteşte ce vede în timp ce filmează.
De altfel, ăsta a fost motivul pentru care am început să scriu pe Amfostacolo. ro, ca să sistematizez vraful de informaţii pe care le aveam. Acum ne este mult mai uşor să rememorăm cele văzute.
De aceea, mulţumesc Cornel!
"De aceea, mulţumesc Cornel! "
NU, eu (&noi, sunt sigur) multumesc & multumim, Costi!
merde... se cunoaste ca n-am mai pus mana pe carte de mult timp.
sa-ti traiasaca soata, ca tare mult bine face si sa traiesti si tu, ca ai poposit aici.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Liege (1) — scris în 15.04.20 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 La pas prin Liege + tips & tricks — scris în 16.09.17 de black_mamba din BUCURESTI - RECOMANDĂ