ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.09.2011
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 18.09.11
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 6 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
70.00%
Satisfăcător
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
78.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 17 MIN

Prin Grecia și Bulgaria, 100% Balcani

TIPĂREȘTE

Salutare tuturor!

Fiind luna septembrie, iar vremea încă bună am hotărât împreună cu tatăl meu să pornim la drum spre Grecia, mai ales că am primit niște bani pe neașteptate și erau ultimele noastre zile libere. Zis și făcut, ne-am urcat în mașină și am mers până în Grecia, pe următorul traseu:

Ploiești - Giurgiu - Ruse - Veliko Târnovo - Gabrovo - Stara Zagora - Dimitrovgrad - Asenovgrad - Chepelare - Smolyan - Xanthi - Kavala - Thessaloniki - Litohoro - Leptokarya - Larissa - Trikala - Kalambaka - Metsovo - Thessaloniki - Serres - Sandanski - Blagoevgrad - Sofia - Pleven - Ruse - Giurgiu - București - Ploiești.

Așadar, un drum destul de lung de circa 2500 km. Prin Bulgaria am mai fost de 3 ori, dar în Grecia e prima dată. Am mers continuu până în Kavala în prima zi, unde am și înnoptat. Drumul a fost foarte lung și obositor. Noaptea ne-a prins prin Xanthi și am vrut să dormim acolo dar o cameră sub 50 euro nu prea găseai, așa că, fiind destul de cald, și având o mașină destul de spațioasă am hotărât să dormim în mașină, în felul ăsta economisind 50 euro. Și nu pentru că sunt zgârcit, dar pur și simplu nu am vrut să dau 50 euro pentru 7-8 ore de somn, mai ales că nu am furat banii, ci am muncit pentru ei. Oricum, am dormit foarte bine în mașină, e destul de comodă și confortabilă, nu am de ce să mă plâng. După ce ne-am trezit, am continuat drumul spre Thessaloniki, am parcat mașina undeva la margine, am cumpărat 4 bilete și am mers cu autobuzul până în Piața Aristotel (biletul era 0,80 euro). De acolo, am mers înapoi pe jos, deoarece am vrut să caut un magazin de suveniruri pe care îl găsisem pe Internet, dar din păcate era închis. Așa că am luat-o pe străzi la nimereală până am ajuns la mașină, în mod surprinzător... așa că ne-au rămas 2 bilete nefolosite!

Apoi am continuat drumul până la Platamonas pe autostradă, dar stațiunea nu prea ne-a plăcut așa că ne-am întors în Leptokarya unde am căutat un loc de cazare. Și am căutat, până am găsit o cameră cu 20 euro/ noapte. Așa că am stat 3 zile acolo, timp în care am făcut plajă, am vizitat satul Panteleimon, dar și orașul Litohoro și am mers cu mașina până la Cada lui Zeus. De fapt, nu sunt sigur că era cada lui Zeus, am întrebat mulți turiști dar nimeni nu a știut exact unde e cada lui Zeus. În orice caz, am mers vreo oră pe jos, spre muntele Olimp, și spre Holy Cave, dar nu am vizitat-o. Am văzut și mânăstirea Dyonisios.

De mâncat, am mâncat la restaurante numai Gyros. O porție era cam 7-8 euro, dar am primit și câte o sticlă de apă inclusă în preț. În Litohoro, am primit gratis și câteva fructe-struguri, prune, pepene.

Dar porțiile erau imense, cel puțin în Litohoro, mi-a fost rău de la atâta mâncare.

În Leptokatya erau porții ceva mai mici.

Pensiunea în care am stat era aproape de plajă, dar din păcate era destul de urâtă. Însă Proprietara era de treabă. Oricum, aveam nevoie doar de un loc în care să putem sta, nu ne trebuia lux. Camera avea 3 paturi, unul a stat nefolosit, dar am avut frigider și baie proprie, un televizor vechi dar destul de bun. Nu prea ne-am uitat la televizor, nu prea aveam timp. Chiar dacă era luna septembrie, era foarte cald, până și noaptea erau 20 de grade afară.

Cred că în sezon nici nu poți să stai acolo. Nu am avut nevoie deloc de aer condiționat. Dacă vroiam să-l folosim, trebuia să plătim mai mult.

Camera era curată, dar faianța, gresia erau sparte, vechi, nimic deosebit.

Nici stațiunea nu era cine știe ce. Apa era curată, dar era cam neplăcută. Nu prea am putut sta în apă deoarece simțeam niște înțepături tot timpul când stăteam în apă, cineva mi-a zis că ar fi niște vietăți mici, microorganisme, dar era foarte neplăcut și chiar enervant. Pe plajă erau foarte multe gunoaie, țigări aruncate.

De fapt, în prima zi am întâlnit acolo un profesor român cu care am stat de vorbă aproape o oră, și mi-a zis că la câteva sute de metri spre nord ar fi gunoaie și alge foarte urâte, și că nu înțelege de ce ăștia de la televiziunile românești fac atâta caz când sunt alge la Mamaia, dar de Grecia nu spune nimeni nimic.

Așa că a doua zi am pornit pe jos, pe malul mării până la capătul stațiunii unde într-adevăr, era plin de gunoaie, erau multe clădiri în paragină, clădiri în ruină, părăsite.

ACEL PROFESOR MI-A RECOMANDAT SĂ MERG PE INSULA SKYATHOS, UNDE AR FI CEA MAI BUNĂ PLAJĂ DIN EUROPA, Dar din păcate nu am avut timp, întrucât trebuia ca în 4-5 zile să ajungem acasă, fiindcă bunica mea e în spital și trebuia să mergem să o luăm acasă. Așadar, am fost presați de timp... Fiindcă aș fi vrut să pierd mai mult timp prin Grecia.

Personal, litoralul românesc mi se pare mult, mult mai îngrijit și chiar mai frumos.

Mai mult, am aflat că acest profesor vroia să-și cumpere un apartament acolo dar prețurile sunt foarte mari. De exemplu, a vrut să-și cumpere un teren pentru a-și construi singur casa, dar metrul pătrat de teren ar fi 300 euro. Și mai ziceți că românii sunt speculanți și escroci??

Mulți străini și-au cumpărat acolo mici parcele de teren și nemaiavând bani să-și construiască vile, au improvizat niște barăci, sau pur și simplu și-au parcat rulotele acolo.

Am mai observat că grecii sunt foarte leneși. De aceea, mor când îl aud pe președinte sau pe oricare alt politician român care spune că românii sunt leneși, nu au chef de muncă și stau prin cârciumi toată ziua. Dar românii muncesc mult, în comparație cu grecii, și de cele mai multe ori pe bani mai puțini. Românii, săracii, se chinuie, trudesc, iar vreun politician care vrea să pară serios și responsabil, îi face leneși.

Dar în toată Grecia, e plin de taverne aglomerate, grecii n-au nicio treabă, sunt relaxați, nu sunt deloc stresați.

Chiar și pe drum, unde erau porțiuni de drum în lucru, erau mulți gen Dorel... stăteau jos, se făceau că muncesc, dar de fapt frecau menta.

De fapt, nici Grecia, și nici Bulgaria nu mi s-au părut mai frumoase ca România, deși înainte să plec în această călătorie, un an am citit pe Internet tot ce se putea despre Grecia, și toți o lăudau, că e cea mai frumoasă țară, că e paradisul pe Pământ... am văzut și poze, dar când am ajuns acolo am fost cam dezamăgit.

Nu spun că nu e frumos în Grecia, dar nu merită să conduci ca sclavul mii de kilometri ca să mergi acolo. Personal, nu cred că voi mai ajunge prea curând acolo. În niciun caz cu mașina. Noroc că atât eu, cât și părinții mei au permis auto, și putem conduce cu schimbul... Dar asta nu e vacanță, Am condus mai mult ca un șofer de tir, dar spre deosebire de șoferul de TIR, eu nu sunt plătit.

Cred că avionul ar fi cea mai bună și comodă soluție. Dacă nu mi-ar fi frică să zbor, bineînțeles. Și cu autocarul e bine, pentru că pe parcursul drumului, poți dormi, te poți relaxa. Dar să mergi cu mașina 1000 de kilometri (sau chiar 2000, pentru cei care stau în nordul României) mi se pare o fiță fără rost.

De fapt, prin Grecia am văzut doar câteva zeci de mașini cu numere de România, majoritatea mașini de lux (Audi, BMW, Mercedes), pentru că numai cineva plin de bani și-ar permite să meargă cu mașina atâta. E adevărat, prin Grecia am văzut chiar și un Matiz cu numere de România. Iar în Salonic, era chiar și o Solenza de Alba...

În rest, am văzut multe autocare cu numere românești, dar și multe camioane.

În Bulgaria am întâlnit pe drum sute de autocare de România, care mergeau fie spre Turcia, fie spre Grecia. Și tot în Bulgaria am întâlnit și multe turisme cu numere românești, chiar și dubițe, dar cred că o mare parte din ele mergeau tot spre Grecia.

În continuare, voi prezenta mai pe larg detalii despre Bulgaria, dar mai ales Grecia. Să încep cu Grecia:

În Grecia, am vizitat orașele Salonic și Larissa, pe celelalte le-am văzut din mașină, în tranzit.

Salonicul e singurul oraș care mi-a plăcut în Grecia, mi-a adus aminte puțin de Galați, Brăila dar și de București, fiind foarte aglomerat. De fapt, când Mircea Badea își denigrează țara și se plânge de traficul din București, ar trebui să spună și de Salonic câte ceva. În București e parfum, pentru că acolo traficul e infernal, și a găsi un loc de parcare e o adevărată provocare. Majoritatea străzilor sunt înguste, astfel încât autobuzele cu burduf trebuie să facă multe manevre ca să se strecoare pe acolo, mai ales că sunt mulți care parchează ilegal, în intersecții, sau chiar blocând banda de circulație a autobuzelor.

Piața Aristotel e frumoasă, bisericile, Turnul Alb, la fel și faleza, în rest e un oraș prăfuit și aglomerat, nu prea îmi plac astfel de orașe.

Ce mi-a plăcut acolo sunt blocurile, mult mai frumoase ca blocurile comuniste din România, Bulgaria, Ungaria etc.

Majoritatea clădirilor seamănă între ele, orașul e destul de monoton, străzile sunt la fel în tot orașul, dar nu regret că l-am vizitat.

Mi-a mai plăcut Kavala. Am trecut noaptea prin el, dar întrucât mi-a plăcut, am hotărât să dormim acolo pentru ca dimineața să pot face poze. Xanthi l-am văzut noaptea, era foarte frumos luminat, mai ales de sus, când vii dinspre Bulgaria.

În Leptokarya, în ultima zi am mers pe străzi și am ajuns și pe strada pietonală unde erau multe magazine cu suveniruri superbe, dar mult prea scumpe pentru românii de rând. Totuși, mi-am luat 2 statui mici cu 11 euro, produse în Grecia din câte am înțeles, dar și 2 suveniruri cu Leptokarya.

Am mai văzut și Meteora, dar nu am intrat în nicio mânăstire întrucât ne grăbeam acasă. Dar dacă tot am fost în Grecia, nu am vrut să ratăm ocazia de a vedea Meteora, măcar din mașină.

De fapt, Meteora a fost cam singurul obiectiv turistic care m-a impresionat, dar tot nu consider că merită să bați drumul până acolo cu mașina.

Acolo, în vârf, sunt și mulți pungași care vând la suprapreț suveniruri (5 euro o brățară de plastic). Culmea, mulți dintre ei, vorbesc binișor românește, datorită faptului că vin mulți turiști români pe acolo. Unul din ei vroia să-mi dea o brățară care costa 10 euro cu 5 euro fiindcă sunt român. Oricum, erau doar 2 mașini de România acolo, dar și un autocar plin cu români.

Acolo, drumul devine spectaculos abia după ce urci câțiva kilometri cu mașina, e ceva frumos, dar în rest drumul e plictisitor, obositor.

La ieșirea din Kalambaka sunt niște magazine de suveniruri și icoane, destul de scumpe. La unul din ele, ne-a întâmpinat un român foarte amabil care ne-a vorbit mult despre Meteore, Muntele Athos, și despre un vas, pe care dacă îl umpli cu vin sau apă mai mult decât trebuie, se varsă totul... ne-a făcut și o mică demonstrație cum funcționează, dar din păcate nu prea mai aveam mulți euro schimbați așa că nu am luat decât o icoană ieftină, ca amintire.

La întoarcere am trecut prin Serres, unde ne-a prins noaptea și unde am făcut și câteva cumpărături.

Așadar, Grecia nu mi s-a părut mult diferită de România. În orașe, dar și pe marginea drumului e plin de câini maidanezi, dar și de pisicuțe frumoase.

Însă m-a șocat faptul că la marginea multor orașe, stațiuni erau munți de gunoaie, miroseau oribil, chiar și în Salonic, la margine, era un pasaj plin de gunoaie și mirosea așa de urât că nici nu puteai respira. Ceea ce e interesant, având în vedere că pe forumuri de genul Grecia vs România toți lăudau Grecia că e curată și criticau România că e plină de gunoaie. Nu spun că în România nu sunt gunoaie, dar parcă nu așa multe ca la bulgari sau greci.

Majoritatea drumurilor sunt bune, dar am folosit autostrăzile puțin. Pe celelalte drumului, sunt multe gropi, denivelări, dar totuși au multe viaducte, noduri rutiere și tuneluri lungi, care m-au impresionat. Sunt adevărate opere de artă.

De la Kavala la Salonic, autostrada era foarte bună, nu am plătit nimic la autostradă, dar de la Platamonas spre Larissa sunt porțiuni mici de autostradă de 2-3 kilometri și sunt puncte de taxare dese, așa că i-am înjurat pe greci până am obosit... Nu mi se pare normal să pui bariere din 5 în 5 km pe o autostradă incompletă pe care nici nu prea poți să prinzi viteză.

Larissa e un oraș mai mic decât Salonicul, blocurile, casele seamănă cu cele din România, iar cireașa de pe tort, la ieșirea din oraș spre Kalambaka, era un câmp plin de gunoaie, mașini vechi, era un fel de târg ca Europa din București dar mult mai primitiv, cu barăci de lemn, acoperite cu prelate.

Au și ei șoferi periculoși care depășesc pe linie continuă în rampă, dar ce mi-a plăcut e că nu prea au poliție pe drum. Au radare fixe, am mai văzut mașini de poliție prin orașe dar nu am văzut să stea la pândă, iar acest lucru îți creează un anumit confort psihic.

Un plus pentru Grecia e faptul că majoritatea vorbesc binișor engleză acolo, de la șoferii de autobuz la cei mai vârstă. Bine, sunt și mulți care habar nu au engleză, dar față de Bulgaria, Ungaria, Muntenegru stau mult mai bine la acest capitol. Și la unele restaurante, au meniu în română, chiar dacă ospătarii nu pricep nimic în limba română. Oricum, sunt pline de greșeli gramaticale. Dar trecem cu vederea.

Însă la alt restaurant, chelnerul vorbea românește puțin, tot fiindcă avea mulți clienți din România.

Ar mai fi multe de spus, și voi completa pe parcurs.

Dar să scriu și ceva despre Bulgaria... Deși mai fusesem aici, acum mi s-a părut un dezastru. În Bulgaria, îmi place Veliko Târnovo, mai exact porțiunea de unde încep tunelurile și până la ieșire, în rest au munți mai urâți ca ai noștri, deloc spectaculoși.

La întoarcere, având în vedere că pe la ora 3 dimineața ajunsesem pe la Blagoevgrad, am hotărât să ne odihnim puțin în mașină cu motorul pornit, fiindcă era frig, pentru ca atunci când se luminează să vizităm Mânăstirea Rila, și chiar a meritat. La Rila nu merită să mergi special, dar în drum spre Grecia, merită să te abați 31 de kilometri ca să o vezi. Am intrat înăuntru, am făcut poze, am cumpărat și vreo 2-3 iconițe cu 10 euro, o cană personalizată, un glob cu Mânăstirea Rila.

Bulgaria e cu 50 de ani în urma României, cu toate că au ceva autostrăzi, ba chiar și tuneluri prin munte...

Cu această ocazie aș vrea să clarific un lucru, și anume faptul că nu îmi mai e rușine că sunt român în afara țării. Am văzut 5 țări până acum și nu mi se pare că România arată mai rău decât vreuna din aceste 5 țări.

În rest, în Bulgaria, pe drumuri e plin de căruțe, câini, țigani, tractoare, utilaje agricole imposibil de depășit, casele arată groaznic, satele sunt oribile, triste.

Am făcut greșeala de a mai intra în Sofa, de această dată am mers prin niște zone prin care nu mai trecusem niciodată, și mi-am schimbat părerea despre Sofia. Nu e doar un oraș mare și urât, e mare și oribil! Străzi pline de gropi, pline de praf, blocuri mult mai urâte decât cele din București, câmpuri neîngrijite, trotuare lipsă, autobuze de pe vremea celui de-al doilea război Mondial (au și câteva MB Citaro, totuși), e ca orașul Constanța dar la o scară mult mai mare.

Mătușa mea, care a trecut de zeci de ori cu autocarul prin Bulgaria, în ultimii 15 ani, mi-a zis că Bulgaria e o țară urâtă, satele sunt cenușii, par părăsite.

Prima dată când am fost în Bulgaria, având în vedere că nu mai ieșisem din țară, am trecut cu vederea minusurile acestei țări. Dar acum, când am traversat-o utlima oară simțeam că înnebunesc, vroiam să ajung mai repede acasă. După ce am trecut de Giurgiu spre București, atâta ca drumuri, cât și ca localități, România mi s-a părut Occident.

Alt lucru care m-a dezgustat e faptul că după Rila Monastery, mai sunt vreo 5-6 km până se termină drumul asfaltat și unde sunt mese cu scaune, coșuri de gunoi, iar în pădure erau grămezi de gunoaie, sticle de suc goale, de bere la PET, mult mai rău ca în România. Și acele gunoaie nu cred că au fost aruncate de români, întrucât cred că puțini români se bagă acolo cu mașinile.

Și cu toate că era plin de gunoaie,era multe panouri pe care scria că nu ai voie să rupi florile,să faci focul,să conduci pe acolo și alte zeci de reguli care începeau cu DO NOT...

Sunt mulți români care când merg în Grecia și Bulgaria, parcă sunt legați la ochi și spun că în Bulgaria/Grecia e de vis, e totul roz, e superb, ei văd totul așa. Dacă cineva care n-a fost niciodată în Grecia și mai ales Bulgaria citește pe forumuri de călătorii impresiile românilor care au fost în aceste 2 țări, va trăi cu impresia că Bulgaria e cu mult chiar și înaintea Germaniei.

Unii români au darul de a exagera.

Eu nu m-am dus în aceste 2 țări special ca să observ gunoaiele (care, credeți-mă, în Bulgaria erau peste tot, dar și în Grecia), căruțele și în general tot ce e rău, negativ. M-am dus cu gândul să mă simt bine, să vizitez locuri noi, dar nu am avut cum să nu observ lucrurile rele, să fac abstracție pentru că în Bulgaria cel puțin erau la tot pasul.

Și la noi, orașele sunt asemănătoare cu cele bulgărești, în Moldova, Muntenia dar orașele din Ardeal sunt mult peste orice oraș din Bulgaria, posibil și din Grecia (trebuie să precizez că Atena n-am văzut-o). Tatăl meu vroia să mergem, dar era timpul prea scurt și nu avea rost.

Dar vreau să vă întreb, pe cei care ați fost în aceste țări, oare exagerez eu? Chiar n-ați văzut prin Bulgaria sate parcă rupte de lume, cu case strâmbe, din cărămidă, sau drumuri ca după bombardament, sau gunoaie la tot pasul?

pentru că mulți spuneau că a conduce prin Bulgaria spre Grecia e o plăcere, că peisajul e splendid...

Pentru că am văzut și muntele Olimp, și Meteora și pot spune cu mâna pe inimă că nu se compară cu ce peisaje sunt în România, și acest profesor universitar de care am zis a fost 100% de acord cu mine. Și, la fel ca mine, și dânsul a vizitat România, încă din anii 70, când eu nici nu eram, și mi-a povestit că a făcut Transalpina atunci, pe niște drumuri foarte proaste. Deci, la fel ca și mine, și dânsul se plimbase mult prin România, și a fost în Grecia pentru că i s-a părut că e mai bine ca în România, pe litoral.

Și eu sunt de acord că au mult mai mult litoral decât românii, mai multă vegetație, păduri, chiar poți să vezi munți din apă, și probabil că pe insule e altă poveste, dar, cel puțin, ce am văzut eu în Grecia nu e nici pe departe paradisul de care se vorbește aproape obsesiv pe tot felul de forumuri. Așadar, cred că e de la sine înțeles că am fost cam dezamăgit de Grecia, mai puțin de Bulgaria, deoarece de Bulgaria am mai fost dezamăgit.

Și apropo, între Grecia și Bulgaria, prefer Bulgaria, pentru că sincer, au munți mai frumoși ca în Grecia. Nu or avea bulgarii prea mult munte dar munții de lângă Rila parcă seamănă cu munții Carpați, au aceeași vegetație, structură.

Ceea ce vreau eu să spun e că românii nu merg în străinătate în concediu pentru că ar fi neapărat mai frumos ca în România, ci vor să vadă locuri noi. Și de unde credeți că vine dorința asta a românilor de a merge la bulgari sau la greci, adică în străinătate, în general? De pe vremea comunismului când nu prea aveai cum să vizitezi și alte țări.

Pentru mine, vacanța ideală e cea în România. Pentru că nu vreau să conduc mai mult de 3-400 km ca să ajung la destinație, vreau să fac mișcare, să merg pe munți, să respir aer de munte, să stau pe iarbă, în natură, să mă pot odihni, să mă relaxez...

Și de fiecare dată când am fost plecat în altă țară în vacanță, m-am întors acasă mai obosit decât eram când am plecat. Ultima zi, cea în care am mers de la Leptokarya acasă a fost un chin, eram obosit, mi se închideau ochii, mă dureau, abia puteam să mă uit la drum. Mi se pare fără sens goana asta nebună, să tragi tare să faci mii de kilometri, să conduci ca un sclav în vacanță.

De aceea, a fost ultima oară când mai merg în altă țară cu mașina. Probabil în Bulgaria și Ungaria mai e cum mai e, dar mai departe nu voi mai merge cu mașina, în niciun caz.

Mi-a plăcut în Grecia, dar nu e mai frumos ca în România, asta e ceea ce spun. Nu vreau să mă înțelegeți greșit, chiar mi-a plăcut în Grecia, având în vedere că nu am mai fost niciodată acolo.

Probabil unii vor crede că nu știu să mă bucur suficient de nimic, dar având în vedere că toți cei care au fost prin Grecia au numai cuvinte de laudă pentru această țară, consider că cineva trebuia să îi aducă cu picioarele pe pământ, să le deschidă ochii celor care susțin sus și tare că în România e mai rău decât în Grecia. Cineva trebuia să echilibreze lucrurile, să facă lumină.

Eu la anul îmi voi petrece vacanțele în țară, am văzut și cum e în străinătate, acum nu mai am boala să-mi petrec vacanțele în străinătate, mi-a trecut. Oricum, și eu am fost cândva ca acei români care vor să meargă la mare oriunde altundeva în afară de România. Și eu făceam parte din românii care preferau vacanțele în străinătate. Și nu am nimic împotriva concediilor în afara țării, dar pentru mine, în România e mult mai frumos. Spre rușinea mea m-am lăsat manipulat de cei de la TV, care au indus ideea că în România e scump și mai rău ca în Grecia sau Bulgaria, dar acum m-am convins pe propria piele care e realitatea și toate acestea mă fac să realizez ce țară frumoasă avem, dar să regret că e locuită. Și cel mai mult mă doare că nu știm să o prețuim, cum ar trebui.


[fb]
---
Trimis de Romania4EVER in 28.09.11 14:54:20
Validat / Publicat: 28.09.11 23:24:47
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7009 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

33 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Romania4EVER); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Prin Kazanluk--superb,sau ce?
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5589 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

33 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 33
Flaviu
[29.09.11 08:06:30]
»

@Romania4EVER

Puştiule, eşti simpatic foc, pe onoarea mea! Te rog să ne anunţi înainte să mai postezi ceva, chiar nu aş vrea să pierd vreuna din învăţăturile izvorâte din - mi-am dat seama - vasta matale experienţă de viaţă.

Am putea, eventual, să ne ajutăm reciproc, poate ai şi tu, vreodată, nevoie de un sfat prietenesc, o îndrumare, dacă ai probleme la şcoală, dacă te supără profa' de geografie sau colega ta de bancă nu a vrut să vină cu tine la film... poţi să ne întrebi fără nici o jenă, te ajutăm cum putem. AFA e o mare familie, diferită de familia ta de acasă cu mama, tata sau mătuşa.

Spor la învăţătură!

DUDU
[29.09.11 08:19:25]
»

Felicitari pentru decizia de a sta in Romania in concediu. E o decizie inteleapta. Ar fi grozav sa stea mai multi dintre cei care merg afara doar pentru ca-si permit cateva sute de euro (MUNCITE). Eu unul prefer sa ma simt bine in concediu asa ca... aleg tot Grecia.

station5*
[29.09.11 08:31:41]
»

)) doamne da' amuzant mai esti copile!!

las' nu te nacaji, ca mai cresti (speram) si da-de (speram si mai mult) te mai si maturizezi!

web, trebuie sa facem o sectiune separata de "juniori/copii"!

dar!... 4ever (sau 4never?) ai o problema si la sectiunea asta: faptul ca muuuulti juniori care gandesc ca si tine nu au inca varsta cand invata sa scrie... ofof nici intre ei nu-ti vei gasi linistea )))

felicitari ptr "vasta" ta experienta in ceea ce numesti tu "strainatate"

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
santana*
[29.09.11 08:41:03]
»

Nu trageţi în oponent! Că n-a descoperit adevărata Grecie e una, dar să-l punem la zid că nu-i plac gunoaiele elene, că a remarcat (ca şi mine) că grecii e nişte puturoşi de primă clasă, că n-au şosele aşa cum ar trebui, că au şi ei cîini bagabonţi, că guvernul elen e chiar mai incompetent decît al nostru - e cale lungă, dragii moşului.

Nici eu n-am venit, repet, aşa încîntat de acest adevărat Maglavit al românilor, insula Thassos, dar n-am pretenţia precum mai tînărul nostru coleg că am descoperit secretul succesului în vacanţă şi să mă apuc acum să dau sfaturi "nu mergeţi acolo, duceţi-vă dincolo". Cum de ce? ... Păi pentru că nu interesează pe nimeni unde-şi petrece domnu Scaraoschi concediul.

Colegule Romaniafor(n)evăr, ai răbdare şi citeşte ultimul meu review, cel despre Thassos... Vei vedea că şi eu am fost uşor dezamăgit, dar nu m-am apucat de sfaturi inutile, în primul rînd din respect pentru cei cărora le place această insulă.

Sîntem atît de diferiţi, încît a da cuiva sfaturi/porunci, mi se pare blasfemie.

Ei, ce ziceai că zici?

station5*
[29.09.11 08:55:21]
»

dada, sunt de-acord cu santana

simt ca trebuie sa completez ecoul meu: problema nu este ""vasta" ta experienta in ceea ce numesti tu "strainatate" (respect si pe cei care au vizitat si numai 1 singura tara in plus fata de "patria mama"), ci faptul ca tu ai (vaga) impresie ca poti trage o concluzie cu valoare de postulat (sau ma-rog cu valoare...) dupa "vasta" ta experienta turistica...

no, las' ca nu-i bai... noi sa fim sanatosi (si tu maturizat la un moment dat ).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[29.09.11 08:56:47]
»

@chelie_d, am şters ecoul tău. Locul acelei întrebări este (în cel mai fericit caz) pe mesageria privată.

Hai să încercăm să menţinem acest topic la subiect, fără devieri.

Mulţumesc,

Dragoș_MD
[29.09.11 09:25:30]
»

Totuşi, titlul secţiunii este "Drumul spre/dinspre Grecia"... Sincer, io n-am prea găsit în articolul de faţă informaţii despre aceste drumuri...

Cineva care NU a mai fost vreodată plecat din ţară cu maşina în calitate de şofer, practic nu are ce să extragă util pentru a-şi putea pregăti o excursie spre Grecia şi retur. Doar că nu ştie asta de la început; trebuie să citească toată polologhia mai întâi...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[29.09.11 10:49:01]
»

@bukov66, as aprecia un ton mai civilizat, demn de acest site, daca vorbesti astfel nu esti departe de ceea ce acuzi in ecoul tau, sters intre timp. De asemenea as aprecia daca ne-ai povesti din experienta proprie, turistica, ar fi mult mai util decat ecoul tau off. pentru care primesti un AVERTISMENT.

bukov66*
[29.09.11 10:52:42]
»

OK!... dar sa sti ca ma enerveaza la culme tipul asta! Si chiar voi posta despre Grecia cat de curand!

Romania4EVERAUTOR REVIEW
[29.09.11 12:19:21]
»

dar care e problema până la urmă, că am fost obiectiv și nu am exagerat cu laudele și nu am ridicat osanale bulgarilor și grecoteilor??

bine mă, duceți-vă în Bulgaria și Grecia, ce dacă au munți mai urâți ca munții Carpați, ce dacă au sate la fel de sărace cum sunt cele din România, ce dacă e plin de gunoaie și praf? Ce mai contează toate acestea atâta timp când sunt în străinătate, mo?

sau de fapt gunoaiele din Bulgaria sunt mai pitorești, mai frumoase și mai de firmă decât cele din pădurile din jurul Capitalei noastre??

eu unul nu m-am simțit prea bine în acest așa zis concediu... drumul lung și obositor, chiar urât și plictisitor în Bulgaria și Grecia. Au fost mici porțiuni mai frumoase asemănătoare cu Valea Oltului, dar în rest nimic prea deosebit.

Repet nu știu care e problema unora dintre voi, duceți-vă în continuare în republica Hellas, dar nu vă mai dați importanță aici, că nu e cazul. Vă rog frumos. Dacă vă credeți mai deștepți ca mine și probabil unii sunteți, păstrați-vă ideile pentru voi și scrieți ecouri numai dacă aveți ceva relevant de zis.

Mai are rost să spun că în parcarea unui supermarket de la marginea superbului oraș Sofia, un oraș de vis, o metropolă mult mai frumoasă decât Parisul chiar, când m-am întors din magazin, un țigan stătea lângă mașina mea în genunchi, îi dădea târcoale, avea niște ustensile într-o mână , un fel de telecomenzi, și o canistră în cealaltă mână, încerca probabil să fure mașina, iar când ne-a văzut că ne apropiem a rupt-o la fugă ?

Dar probabil că dacă ți se fură mașina în Bulgaria, nu e un lucru rău, e la modă, e o onoare și o mândrie în același timp, să ți se fure mașina în Bulgaria.. te simți împlinit, ca turist.. e mult mai frumos decât dacă ți-ai petrece vacanțele în țară

deci nu am voie să am opinii? sunt de condamnat dacă nu îmi place Grecia? trebuie să le placă tuturor Republica Görögország ? chiar nu înțeleg.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DUDU
[29.09.11 12:30:23]
»

Nu te enerva... aici nu e vorba de desteptaciune. Dupa cum spuneam ai luat o decizie inteleapta. Daca vrei sa simti bucuria petrescerii unui concediu cu familia in Grecia uita-te pa majoritatea pozelor si comentariilor postate aici si poate ai sa intelegi treaba cu Romanica...

Romania4EVERAUTOR REVIEW
[29.09.11 12:36:38]
»

fii mai exact, te rog. treci la subiect.

webmaster
[29.09.11 14:17:26]
»

Romania4Ever a fost sanctionat cu "cartonas albastru" si 7 zile suspendare pentru jigniri (ecouri SI mesaj privat). Avand in vedere "cazierul", la urmatoarea abatere ne vom lua adio.

Firul de discutie va fi curatat de "balarii".

Costi
[29.09.11 17:40:45]
»

@all

Nu ştiu ce a făcut Romania4Ever, pentru că eu am intrat pe acest fir de discuţii după curăţarea lui de "bălării", dar sunt convins că şi-a meritat pedeapsa.

Trebuie să spun însă că unii dintre colegii noştri de site au fost cam răutăcioşi şi cred că şi asta l-a făcut să depăşească nişte limite.

Eu fiind obişnuit să interacţionez cu tânăra generaţie, prilej cu care am ocazia să văd toată gama de reacţii ale membrilor acesteia, nu sunt mirat că Romania4Ever a reacţionat disproporţionat, dar, repet, cred că a şi fost un pic "stimulat".

Asta, pentru că şi unele dintre ecouri au fost cu mult prea vehemente (dintre astea, care se pot citi acum, dar am înţeles că au fost unele şi mai şi...).

Nici mie nu mi-au plăcut cele scrise într-un alt review al mai tânărului nostru confrate într-ale plimbărilor, dar m-am mulţumit să-i răspund printr-un review despre aceleaşi locuri, pe care l-am postat chiar aseară.

Pentru că, la urma urmei, fiecare cu părerea lui.

Eu chiar apreciez review-ul de faţă, mai ales prin comparaţie cu cele anterioare ale lui Romania4Ever, din mai multe motive.

Primul ar fi acurateţea şi corectitudinea scrierii (nu a informaţiilor!). Puţini sunt cei care scriu pe acest site precum Romania4Ever (corect, adică), motiv pentru care cred că îndemnurile unora către el, de a se duce să înveţe sunt inutile, pentru că sunt convins că a făcut-o deja şi o va face mereu, fără a fi împins de la spate de cineva. Nu mai vorbesc că scrie şi cu diacritice.

Apoi, este un review lung şi, evident muncit.

Chiar şi informaţii utile se găsesc, dacă ai răbdare să citeşti totul. Eu, de exemplu, am tras concluzia că drumul meu spre Grecia, când va fi el, îl voi face nu prin Bulgaria, ci prin Serbia şi Macedonia, pentru că mergi practic numai pe autostradă. Asta, dacă mă grăbesc şi nu vreau să dorm în maşină .

Acum, că Romania4Ever are o înclinaţie spre a vedea doar partea rea, negativă, a lucrurilor, este problema lui, doar că mă miră faptul că nu aplică aceeaşi măsură şi în privinţa ţărişoarei noastre dragi.

E adevărat, la noi sunt foarte multe locuri frumoase, poate mai multe decât pe la alţii şi probabil doar tinereţea l-a făcut să nu se întrebe de ce atunci majoritatea românilor preferă vacanţele "afară", mulţumindu-se cu explicaţia simplistă că e vorba doar de snobism.

Este şi asta, dar principala explicaţie este raportul calitate/preţ, mult mai bun pe la alţii, mai puţin sufocaţi de taxe, spăgi etc. şi cu un management mult mai eficient.

Privind superficial, Romania4Ever a ajuns la tot felul de concluzii false cum ar fi cea pe care am extras-o din review-ul său, de aici:

vezi impresii

... cine se plânge că în Mamaia sunt alge, ar trebui să vadă pozele din dreapta

... uitând că singur spusese mai sus cu un paragraf că

E adevărat, nu era o plajă amenajată, ...

Am constatat că Romania4Ever abia acum a aflat că grecii sunt "leneşi", ceea ce înseamnă că nu a făcut conexiunea cu cele învăţate la geografie despre clima în zonă.

Da, se poate spune şi că grecii (şi toţi din zona mediteraneană) sunt "leneşi", dar adevărul este mai degrabă că ei s-au adaptat. Munca la peste 40 de grade nu este eficientă, de-aia a văzut el mulţi Dorel pe şoselele Greciei. Trebuie să petreci ceva timp printre oamenii locului, pentru a le înţelege filozofia de viaţă (sau, în cazul grecilor, măcar să-l citeşti pe Kazantzakis).

Ca să nu lungesc vorba, Romania4Ever a văzut nişte lucruri, pe care ni le-a povestit şi nouă, aşa cum le-a receptat el, trecându-le prin filtrul gândirii lui.

Faptul că astfel filtrate, ele nu se potrivesc cu gândirea vreunuia dintre noi, nu ne dă dreptul să-l judecăm prea aspru.

Eu sunt chiar surprins de vehemenţa unor reacţii, vehemenţă pe care nu am remarcat-o la review-uri exagerate în celălalt sens, extrem de laudative, dar fără prea multe argumente, despre aceleaşi locuri.

Eu, de exemplu, sunt mirat că lui Romania4Ever nu i-a plăcut să conducă 2500 km dus-întors, dar îl pot înţelege, poate că pe el nu-l relaxeză şofatul, cum mi se întâmplă mie, care am făcut circuite de două ori mai lungi, fiind singurul şofer. Tot aşa, poate că el nu se entuziasmează de culoarea de turcoaz a mării, fiind mai degrabă frapat de verdele PET-urilor de bere aruncate de unii la marginea drumului, dar dacă se întâmplă aşa, nu e cazul să ne supărăm pe el, la urma urmei el are toată viaţa înainte, ca să-şi schimbe părerea şi să se convingă singur că între alb şi negru e o infinitate de nuanţe de gri (ştiu, am mai spus asta pe-aici, să nu credeţi că m-am ramolit şi nu-mi mai aduc aminte ...). Mai ales că, cei de vârsta lui sunt foarte puţin, spre deloc, dispuşi să asculte de sfaturile altora mai în vârstă.

Mie-mi pare rău de un singur lucru: de cartonaşul albastru luat de Romania4Ever. De ce? Pentru că acum nu-mi mai poate răspunde la o întrebare: cum i-a plăcut (sau displăcut) tatălui său plimbarea la greci?

Şi poate că aşa am fi găsit şi explicaţia!

santana*
[29.09.11 17:52:03]
»

Puţini sunt cei care scriu pe acest site precum Romania4Ever (corect, adică), motiv pentru care cred că îndemnurile...

Sper, dom profesor, că nu v-aţi referit la dezacordul din ecoul meu. Era intenţionat.

Costi
[29.09.11 18:03:27]
»

@santana

Nicidecum, ne ştim de ceva vreme şi am citit corect cele scrise, inclusiv (auto?) ironia din subtext.

De altfel, când am făcut acea afirmaţie, nu am avut pe nimeni în special în vedere, poate doar pe mine, care am unele probleme cu tastatura, mai sare câte o literă şi trebuie să recitesc mereu ce am scris, dar tot mai scapă

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
TraianS
[30.09.11 10:58:37]
»

Mi s-a parut foarte interesant rewievul, dar mai ales pozele. Felicitari.

Copil fiind, auzeam fel de fel de povesti de la cei care fusesera-n afara. Cat de perfecte sunt drumurile, cat de curat este, de-ti vine sa te descalti pe strada, cat de buna e mancarea etc. Mai ales in timpul comunistilor, cand principala mea ocupatie, in afara de mersul la scoala, era statul la coada la paine, credeam ca tot ce este in afara Romaniei este un fel de paradis.

Imi amintesc ca am avut un soc, cand am vazut un reportaj despre Germania si erau balti pe strada. Tocmai plouase si erau mai multe balti. Paradise lost

Dupa uciderea paradisului, a urmat o perioada de patriotism si nationalism exagerat.

Astazi am invatat sa vad lucrurile bune atat de la noi, cat si lucrurile "diferite" pe care alte tari au de le oferit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
TORA INGRID
[30.09.11 11:01:07]
»

Dragilor, m-am amuzat copios in dimineata asta citind rew-urile numitului 4never precum si ecourile starnite conform proverbului cu piatra in apa si cei 10 intelepti. In primul moment o indignare belicoasa m-a gadilat in mod neplacut intre omoplati si sub stern si m-a indemnat sa desfac baierile turbincii cu epitete, adjective, imprecatii si admonestari. In secunda urmatoare m-a rapus un hohot de ras colosal pentru ca, pe mine, in final, toata desfasurarea asta de rew-uri din data de 18.09 a numitului 4ever-never ma distreaza mai mult ca Vacanta mare, Tampiti in Nato, La bloc si Carcotasii la un loc (productii TV pe care le sar rapid din tastatura remote-control ca sa nu-mi vestejesc neuronii). Echilibrat si intelept, @Costi a spus cam tot ce era de spus la modul serios si biblic despre persoana (personaj) si productia sa. Desigur, asa cum demult insistam unii si altii, ar trebui infiintata o sectiune speciala a site-ului, un loc de dat cu capul unde cei care-l poarta la terminatia superioara a gatului sa realizeze ca-l au. Pe mine nu lipsa de substanta a relatarilor pline de suficienta si ignoranta m-a intrigat ci mai degraba elanul marca Bumbesti-Livezeni (epoca in care probabil parintii numitului @4e-n copilareau si se gandeau, ca in reclama bine stiuta, daca nu e bine sa evite neplaceri ulterioare - cum ar fi acelea de a cara un copil talamb si bumbarac prin Bulgaria si Grecia - folosind un prezervativ de buna calitate - unde mai pui economiile cu rechizitele scolare, prima tricicleta si primul calculator...)

Observ in ultima vreme aparitia unor comete pe firmamentul AFA, stele sau stelute care conform cu definitia astronomica, au murit inainte de a se naste in ochiul nostru... Rolul lor sanitar in economia site-ului nu poate fi ignorat. Din cand in cand traseaza coordonate puternice de ASA DA si ASA NU, si exact ca acele substante care au rolul de a absorbi mizeria de prin chiuvetele, toaletele si canalele noastre, se imbiba de tot ce e neplacut inainte de a fi aruncate la gunoi. Voturile negative numeroase stau marturie pentru afirmatia mea.

Dar nu putem sa condamnam un tanar ca gandeste (sau nu...) cum gandeste, ca-si iubeste tara pe care inca n-a descoperit-o cumsecade decat pe o raza de 100km in jurul Ploiestiului natal. El are viata inainte si chiar daca unele studii stiintifice spun ca procesul de crestere si numarul de neuroni basca sinapsele lor se incheie undeva la 18 ani, putem spera ca generatia bacului sub camere de supraveghere sa evolueze asa cum omul a evoluat din maimuta.

PS - atata inversunare pentru UN NIMIC...

Flaviu
[30.09.11 11:20:12]
»

@Costi

Stimate domnule profesor,

Vă rog să-mi iertaţi îndrăzneala de a vă scrie acest ecou dar, având în vedere că m-aţi tras niţeluş de urechi, consider că ar trebui să dau nişte explicaţii suplimentare în ceea ce priveşte ecoul meu adresat mai tânărului nostru coleg, Romania4EVER.

În primul rând, aş vrea să precizez faptul că ecoul meu nu s-a dorit defel a fi unul vehement, dimpotrivă, am vrut să dau o notă prietenească, deloc formală, rândurilor mele. Am făcut acest lucru pentru că, în spatele şi printre rândurile scrise în impresii de colegul nostru, eu am simţit, în primul rând, nevoia de socializare, nevoia sa de a face cunoscute, de a împărţi şi cu alţii din sentimentele, trăirile şi ideile sale. Din păcate, modul în care a făcut acest lucru – datorat, evident şi vârstei sale – m-a făcut să-mi permit să-i adresez şi eu câteva cuvinte. Am să citez din ecoul colegului nostru:

…având în vedere că toţi cei care au fost prin Grecia au numai cuvinte de laudă pentru această ţară, consider că cineva trebuia să îi aducă cu picioarele pe pământ, să le deschidă ochii celor care susţin sus şi tare că în România e mai rău decât în Grecia. Cineva trebuia să echilibreze lucrurile, să facă lumină.

Ei bine, eu am deschis ochii cu mult înaintea colegului Romania4EVER, cred că am cel puţin dublul vârstei domniei sale, cred că am acumulat de-a lungul vieţii ceva mai multă experienţă decât are, în acest moment, colegul nostru, prin urmare nu prea cred că e cea mai potrivită persoană care să mă aducă cu picioarele pe pământ şi, mai ales, nu prea pare persoana care să aducă lumina. Iubirea de ţară, patriotismul nu se declamă. O înşiruire de lozinci patriotarde nu prea înseamnă pentru mine mare lucru. Patriotismul ţi-l dovedeşti ţie însuţi şi îl dovedeşti şi altora prin comportamentul corect, responsabil şi echilibrat în viaţa de zi cu zi, prin atitudinea civică şi prin înţelegerea şi toleranţa arătată aproapelui tău. Din păcate colegul nostru, într-un ecou şters ulterior de webmaster, ne-a arătat exact contrariul, ne-a dovedit că nu este în acest moment unul dintre cei care să „facă lumină”. Dimpotrivă, a adus pe acest site idei ale unora care, în urmă cu mai bine de o jumătate de secol, au făcut ca peste omenire să pogoare întunericul.

Eu nu am avut de obiectat în ceea ce priveşte gusturile în materie de turism ale lui Romania4EVER. De asemenea, eu nu am avut nimic de reproşat în ceea ce priveşte ortografia sau ortoepia, nu am spus nicăieri că nu ar scrie corect sau că ar învăţa prost la şcoală. Nici măcar nu am dat puncte minus rew. sale. Urarea mea de „Spor la învăţătură!“ s-a dorit a fi o urare de succes în noul an şcolar – bănuind, repet, faptul că tânărul coleg este elev – şcoala fiind o etapă extrem de importantă în viaţa fiecăruia dintre noi, o perioadă de acumulări nu doar de cunoştinţe din diverse domenii dar şi de MATURIZARE, o perioadă în care ar trebui să înveţi şi să-ţi susţii ideile, deciziile, opţiunile prin aducerea unor argumente solide, nu prin înşiruirea de lozinci.

Mă bucur că aţi ales să zăboviţi asupra acestui review. Eu ştiam că nu vă interesează prea mult impresiile scrise despre litoralul grecesc sau bulgăresc. Sincer, nici nu vă condamn dar mă miră faptul că l-aţi ales tocmai pe acesta. Vă asigur că foarte mulţi dintre colegii noştri scriu corect, scriu review-uri lungi la care au muncit foarte mult dar mai ales vin cu informaţii şi argumente cu adevărat pertinente. Vă jur că nu e vorba despre mine! Vă rog să mă iertaţi, e foarte posibil să mă înşel dar am impresia că dumneavoastră aţi dorit, mai degrabă, să răspundeţi celor ce au postat ecouri la acest review, nu celui ce a postat review-ul.

Cu speranţa că rândurile mele vor fi înţelese corect şi nu am supărat prea tare, eu vă doresc o zi cât mai bună.

Cu respect,

Flaviu

santana*
[30.09.11 12:38:45]
»

Tovarăşe elev Flaviu, în anul universitar 2011/2012 nota dvs. la purtare va fi 8 (opt), iar la fizică... ne vedem în vară.

Hai, lăsînd gluma la o parte, mie mi-a plăcut punctul de vedere al domnului profesor. De ce? Păi, ia citiţi penultimul alineat. Colegul de la Ploieşti e la vîrsta teribilismelor, chiar şi punctul lui de vedere pare, la prima vedere, o dovadă de teribilism. Aşa eram şi noi amice Flaviu, doar că acum, pe măsură ce înaintăm în vîrstă terbilismul nostru este unul precoce.

Dacă în ecoul şters de webmaster şi în mesajul privat adresat acestuia, romania4ever s-a exprimat precum galeria "lupilor galbeni" (fac pariu că face parte din ea) atunci suspendarea mi se pare normală. Dacă nu, cu umilinţă, aş solicita iertarea acestuia de păcate. N-ar fi lipsit de interes răspunsul colegului de la Ploieşti referitor la întrebarea din penultimul alineat al lui @Costi. Cel puţin în ce mă priveşte.

PS: Dacă ecoul de faţă este socotit de administraţia saitului mai mult decît off-topic (că off-topic este cu siguranţă) atunci nu mă voi supăra dacă va fi şters.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Flaviu
[30.09.11 13:09:17]
»

@Santana

Dragul meu coleg de bancă, eu aş spune că trebuie să ne luăm echipamentul şi să ne mutăm pe privat, altfel o să lustruim banca suspinelor... pardon... a suspendărilor, datorită cartonaşelor, de la 3 până la 7 etape sau, mai rău, ni se va retrage definitiv licenţa de a mai juca pe terenul AFA. Ai văzut şi tu cum e cu arbitrajele în ziua de astăzi.

Eu respect punctul de vedere al domnului profesor - mărturisesc aici şi acum faptul că datorită dânsului am început să scriu cu diacritice - dar am considerat că e corect să dezvălui şi motivele care m-au determinat pe mine să scriu ceea ce am scris şi sensul exact al rândurilor mele.

O etapă frumoasă îţi doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
station5*
[30.09.11 15:17:36]
»

Lasa Flaviu nu te "nacaji"; nu putem fi toti "pita lui Dzeu" ca si Costi.

Ce sa facem? Noi astia-ceilalti suntem vinovati ptr. ca asteptam mai mult decat scrierea corecta gramaticala de la un tinerel-inca nimea in societate (sub aspectul utilitatii) care crede ca le stie pe toate (intr-atat este de imatur). Hai dragii mei sa fim realisti. Acesti pusti care stiu sa scrie gramatical corect trebuie sa aiba si o anumita atitudine pentru a ne fi de folos ca indivizi sociali dupa ce laudele/notele profilor au ramas amintiri. Si aducerea cu picioarele pe pamant a acestor inca ne-dezvoltati/ne-pregatiti pentru viata in societate dar cu aere (era sa le zic dunfuri) de superioritate se poate face prin n metode, cea mai la indemana si nevinovata fiind aceea care am incercat-o (modest) si cativa aici: aceea de a-i spune acestui (what) EVER cat de imatur este (adica "fa ceva man ca esti penibil").

Eu zic ca nu am gresit chiar asa mult dle profesor Costi, fie si numai ptr ca acesti tinerei invaluiti in laudele profilor ptr gramatica fara repros, ajung in subordinea noastra ca si participanti activi social (adica si "producatori de pita" (utili societatii) nu numai "mancatori") si lasati sa-si refuleze frustrarile in voie fara nicio piedica/atentionare au sanse sa devina rebuturi sociale, inadaptati sau in cel mai bun caz sa nu evolueze la intregul lor potential (nu poate evolua cineva care se crede "mai evoluat"decat toti).

n. b. cu tot respectul pentru "profi" cu atat mai mult cu cat provin dintr-o familie de dascali

n. b. 2 - intentiile mele sunt pasnice, nu trageti!

motaneata
[01.10.11 00:14:16]
»

Exista o regula nescrisa pe AFA: un nou venit este primit cu caldura, bunavointa si rabdare. Asta daca nu este obraznic.

@Romania4EVER a aparut pe lume intr-o duminica, pe la pranz. A fost new entry vreo 3 ore. Pana seara postase deja 18 review-uri, de cinci ori mai multe decat am scris eu in doi ani. Se simtea deja veteran, asa ca a inceput sa dea lectii. Specialitatea lui: patriotismul desantat. Primul pe care l-a pocnit a fost @alex1968. Vorba vine ca l-a pocnit, Alex, baiat destept, a fandat si l-a lasat pe “patriot” in ofsaid. Au urmat apoi @roth, @cristian_h, @creivean si @georgiana. Pe toti i-a scos din papuci: de ce le place Grecia, de ce le place Muntenegru, de ce le place Bulgaria, de ce le place Budapesta? Simtea ca, in fiecare user pe care-l intalneste, descopera un tradator si voia sa-l demaste. Lovea preventiv, folosindu-si numele ca stindard si maculand toate amintirile noastre de vacanta. Colegi vechi si echilibrati, ca @Alex_Macedo, @dananecula, au incercat sa-l linisteasca, dar fara success. Chiar si aluziile fine (Flavius, Santana) s-au lovit de zidul de la Ploiesti: pe aici nu se trece!

@Romania4EVER a vazut vreo 5 tari: niciuna nu-i place, toate l-au dezamagit, toate sunt murdare, oamenii sunt necivilizati si lenesi, nimic nu se ridica la nivelul asteptarilor sale. A vazut atatea la viata lui incat s-a lamurit: totul este pierdere de timp, nu se merita sa vezi nici o tara straina, toate vacantele le va petrece de-acum in Romania, dar nici aici prea departe, un drum mai lung de 3-400 de km poate fi obositor.

In review-ul de mai sus ne vorbeste despre Grecia cea murdara. A ales sa mearga acolo cu tatal lui, pe un traseu atipic si greu (cum ne si asteptam, de altfel), vrand parca sa contrazica majoritatea recomandarilor de pe AFA. Nu a mers prin Gurkovo, ar fi fost prea usor, ci prin Gabrovo-Stara Zagora, dupa care, refuzand tiparele, sfideaza toate canoanele pe care le presupune un traseu de tranzit si se aventureaza prin Asenovgrad-Chepelare-Smolyan. A mers prin Bulgaria toata ziua, continuu, fara oprire, ca Ana lui Manole, pe sosele proaste si pline de gropi:

Drumul a fost foarte lung și obositor.

dar in felul acesta a descoperit ce stia deja:

Bulgaria e cu 50 de ani în urma României.

Epuizat, dar nu invins, ajunge noaptea la Xanthi, fiind nevoit sa doarma in masina. Dimineata face un dus, in gand, si pleaca mai departe. Vede Kavala de la distanta (adica n-o vede) si-si continua drumul spre Salonic. Nu ne spune si nu intelegem de ce a ales traseul de mai sus, de ce a ales sa faca o zi si jumatate pana la Salonic (eu am facut asta vara jumatate de zi pana in Chalkidiki, cu masina, pe un traseu direct). Si daca a ales un traseu lung si greu, de ce se mai vaita?

In Salonic sta putin (vede doar Piata Aristotel), apoi continua drumul pana la Platamonas. Bineinteles ca:

stațiunea nu prea ne-a plăcut,

asa ca merge mai departe, in Leptokarya, unde gaseste, in sfarsit, o pensiune

destul de urâtă.

Nimic nu-i place romanului nostru,

... faianța, gresia erau sparte, vechi, nimic deosebit.

Nici stațiunea nu era cine știe ce.

Marea Egee, atat de admirata si laudata pe AFA, nu-i place,

deoarece simțeam niște înțepături tot timpul când stăteam în apă, cineva mi-a zis că ar fi niște vietăți mici, microorganisme, dar era foarte neplăcut și chiar enervant. Pe plajă erau foarte multe gunoaie, țigări aruncate.

Plin de scarba si insatisfactie, pleaca la Meteora, pe care o vede …din masina! Nu viziteaza nici o manastire, dar verdictul lui este categoric:

nu consider că merită să bați drumul până acolo cu mașina.

Olimpul, cel cantat de Homer in Iliada si declarat rezervatie biologica naturala de UNESCO,

pot spune cu mâna pe inimă că nu se compară cu ce peisaje sunt în România,

asa ca isi continua drumul in jurul lumii catre Metsovo, dar si aici nimic impresionant, motiv pentru care, deceptionat, se vede nevoit sa urce in masina si sa se intoarca acasa. A condus, “ca un sclav”, mii de km pentru a vedea, pentru cateva ore, ceva din

orașele Salonic și Larissa, pe celelalte le-am văzut din mașină, în transit.

Singura satisfactie a turistului @Romania4EVER a fost intalnirea cu “acel profesor universitar român”, care, din tot ce este de vazut pe coasta continentala a Marii Egee, i-a recomandat sa viziteze “gunoaiele”. Halal profesor!

Stimate @Romania4EVER, ai reusit sa ma ingrozesti, aproape ca nu stiu ce sa mai cred. Si eu AmFostAcolo, am vazut Grecia de mai multe ori, oare am vazut aceeasi tara? Am mai citit inca o data review-ul tau si sudori reci imi curg pe sira spinarii. As vrea sa nu ma intelegi gresit, nu am nimic personal cu tine, dar nu inteleg cum e posibil ca un concetatean de-al meu, un om atat de tanar, sa emane atata pesimism si insatisfactie, atata nemultumire, suparare, atata tristete. Nu am puteri paranormale, dar, de la distanta, iti simt suferinta, aproape fizica. Nu stiu de ce, dar am impresia ca tu, atunci cand esti in situatia de a alege intre doua rele, le alegi pe amandoua. Un pesimism in forma grava razbate din toate cuvintele tale, dublat de mania persecutiei. Ai impresia ca noi toti suntem impotriva ta, doar pentru ca noua ne place Grecia, iar tie nu. Nu o spun cu rautate, crede-ma! Ma intreb, oare tu stii sa spui DA?

Stimate @Romania4EVER, ti-as da un sfat, cu toata sinceritatea: priveste in tine insuti si nu-ti mai fa rau singur. Fii optimist, fii vesel, fii relaxat, fii increzator in fortele tale si, intre doua rele, alege a treia cale, cea buna.

De fapt sfatul meu este mult mai practic: nu te mai duce in vacanta cu tatal tau! Declara-ti independenta! Esti baiat mare (ai peste 20 de ani si carnet de conducere). Cauta-ti o fata (exista un suflet pereche pentru fiecare) si descopera lumea! De adevaratelea! Marea Egee este incredibila cand te scoli dimineata cu o fata frumoasa langa tine, cand te balacesti cu ea in apele albastre, cand te plimbi de mana cu ea pe faleza, cand ii simti pielea catifelata in jurul tau, cand adormi cu capul ei sprijinit pe umerii tai. Viata e frumoasa, bucura-te! Vei scapa de toate angoasele, anxietatile si depresiile care te domina in prezent.

Fii bland si bun, nu mai fi atat de ranchiunos, si vei avea numai de castigat!

Si schimba-ti username-ul, sigur nu vrei sa ti se spuna Romania_nota_4.

P. S. Admin, te rog analizeaza daca nu cumva folosirea numelui “Romania”…, ca username pe AFA, ar trebui interzisa. Numele tarii noastre trebuie tratat cu respect si buna cuviinta, evitand astfel expunerea nepotrivita, luarea in ras, batjocura. In administratie exista si o lege care restrictioneaza folosirea numelui ROMANIA in alte denumiri decat cele legate de stat sau organisme ale statului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][13 voturi]
zapacitu
[01.10.11 12:26:07]
»

Balada pelerinului neinitiat

Din urbea mea natala mult iubita,

Cu banii stransi in suma cam subita,

Plecat-am spre Balcanii nost’i de sud

Cu taica pavaza, ferindu-ma de lud.

Din camp, de-acasa, de la job,

Plecat-am prin rapciune

Ca sa scapam de niste “drob”

Platit voit spre-aselghiciune.

Eu nu stiam ce-ascunde “Sudul”,

Gandeam naiv, ca poate-I Mecca.

Ca pelerin eram credul,

Aproape cat sa strig: Evrika!

Printre eleni si bulgaroi facut-am slalom mult,

Eram de-acum cu mult mai cult.

Ma simt capabil sa desfid o lume,

Chiar daca-I virtuala s-are nume.

Dar sa ramanem la voiajul nostru,

Si sa va povestesc de-amu tot rostu’

Calatoriei mele sprancenate,

Peripetii, impresii minunate.

In Grecia se sforaie prin habitaclu

De zici ca sunt cu totii la cenaclu.

Unde mai pui ca-I cumpatare multa,

Iar “galeria” tace, zace, nu “exulta”.

Cand am primit in Litohoro o portie imensa

Nu am “iertat-o”, am halit smulgandu-mi inca –o pensa

De la nadragii mei autohtoni, nesifonabili,

Plini de mandrie, “simtind-se” indispensabili.

Invataminte am primit cu nonsalanta

De la un domn’profesor plin de eleganta,

Chitit sa-si cumpere apartamentul,

Avand drept litoral grecesc, amplasamentul.

Dar pretul “nesimtit de sus” nu-i lasa vrerea

Incat ma vad fortat sa-I strig durerea

Ca speculantii si escrocii n-au cetatenie,

Globalizarea nascuta-i din camatarie.

La fel e si cu munca grea de prin taverna

Unde elenii stau blazati si freaca menta,

Consuma bautura, uzo parca-I zice,

Iar “caii” lor nu au habar de bice.

Cu stima,

Un pelerin...

Costi
[01.10.11 14:17:25]
»

@station5

Acesti pusti care stiu sa scrie gramatical corect trebuie sa aiba si o anumita atitudine pentru a ne fi de folos ca indivizi sociali dupa ce laudele/notele profilor au ramas amintiri.

Dar de ce ar trebui ca aceşti puşti care ştiu să scrie corect să ne fie, obligatoriu, de folos ca indivizi sociali?

Şi cum ne-ar fi de folos? Ca sclavi, care ascultă orbeşte de ordinele mai bune, sau mai proaste ale "superiorilor"?

Chestia asta mi-a dat fiori reci pe şira spinării, pentru că seamănă al naibii de bine cu propaganda comunistă şi cu dorinţa comunistă de a crea "omul nou", care să se potrivească unui anumit tipar. Mi-a amintit şi de propaganda fascistă şi de discursurile lui Hitler, Goebels şi compania...

Cu alte cuvinte, cine nu este socialmente util, nu este nici necesar, adică ne putem dispensa de el! Atunci, să-i aruncăm în prăpastie (una din munţii Carpaţi), precum spartanii. Cine nu gândeşte ca noi, trebuie eliminat! Brrr!

Somnul (sau lipsa) raţiunii naşte monştri!

Vezi dragul meu station5 că exact ceea ce acuzi tu la Romania4EVER, adică tendinţa de a da sfaturi şi sentinţe, este ceea ce faci tu însuţi.

Apoi, dacă ai fi citit cu mai puţină superficialitate ceea ce am scris, ai fi constatat că şi eu i-am adus critici lui Romania4EVER, doar că nu am încercat să-i bag pumnul în gură şi nici să-i impun părerile mele.

Ca să fie clar pentru toată lumea, reacţiile lui Flaviu, sau motaneata mi se par în limite normale, decente, dar cea a ta, plină de acuze şi jigniri, nu numai la adresa lui Romania4EVER şi a celor care gândesc ca el, dar şi la cea a profesorilor lor care, chipurile, îi învăluie în laude, mi se pare cu totul deplasată, motiv pentru care am şi scris acest al doilea ecou (de obicei, nu scriu ecouri la ecouri).

Şi închei, subliniind încă o dată: fiecare are dreptul la opinie; cui nu-i place, nu-i rămâne decât să o ignore!

santana*
[01.10.11 17:50:33]
»

(de obicei, nu scriu ecouri la ecouri)

:

înseamnă că vă lipseşte simţul umorului, dom' profesor...

motaneata
[03.10.11 12:40:30]
»

@Flaviu, recomandarea mea din ultima parte a ecoului:

Cauta-ti o fata (exista un suflet pereche pentru fiecare)...

este valabilă şi pentru tine. Numai că ar cam fi timpul să-ţi găseşti una... forevăr. Că naş (care abia aşteaptă să vadă ...minunea), iţi găsim noi pe AFA.

Flaviu
[03.10.11 13:00:35]
»

@motaneata

Am reţinut! Te-am pus pe lista peţitorilor/peţitoarelor agreaţi/agreate de subsemnatul. Dar mulţi au renunţat, eu sunt un "client" extrem de pretenţios.

Flaviu

webmaster
[03.10.11 14:04:32]
»

@Flaviu, @motaneata, va rog sa continuati aceasta discutie prin intermediul mesajelor private.

webmaster
[05.10.11 15:16:02]
»

@sonu, deja e suficient off-topic in acest dialog. Am sters intrebarea ta. Raspunsul ti-l ofera foarte usor chiar si GOOGLE.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

Fir de discuție ÎNCHIS - nu se mai pot scrie ECOURI.

[pentru solicitari de redeschidere, scrieti-mi pe Feedback]
Daca ai fost acolo si doreşti sa ne povesteşti experienţa ta: Scrie impresii

Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Leptokaria și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07159686088562 sec
    ecranul dvs: 1 x 1