GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
E ziua Sfanta de Craciun si sufletele noastre sunt pline de bucurie si speranta. In sfarsit am timp si pentru ultimele impresii din sejurul petrecut la Kusadasi in perioada 02-09 august a. c. Sunt dator cu excursia de la Efes, cat de curand apare articolul, dar mai ales trebuie sa scriu cateva cuvinte despre Orasul Pasarilor.
Sejurul la Sealight Resort (vezi impresii) mi-a oferit ocazia sa descopar minunatul oras Kusadasi despre care stiam ca este o statiune la mare cautare pentru romani. Un loc incantator aflat in golful cu acelasi nume la Marea Egee, cu Insula Guvercinada / Insula Porumbeilor si Yilanci Burnu / Neopolis legate la continent printre pasaje inguste la capate si Dealul Kesedag in spate. In varful dealului se inalta impozanta statuie a lui Ataturk pe frontispiciul careia sta scris: ,,Oz gurluk ve bagihsizlik benim. Karakte rimdir / Libertatea si independenta mea. Caracter este. ”
Kusadasi este situat la 5 km distanta de Selcuk, la 95 km nord de Izmir si 71 km sud de Aydin. Denumirea orasului vine de la cuvintele ,,kus” (pasare) si ,,ada” (insula), deoarece se prezinta sub forma uniu cap de pasare (asa cum se vede de la mare). In antichitate era cunoscut ca Efes Neopolis. Genovezii si venetienii l-au botezat Scala Nuova.
In urma Razboiului pentru Independenta Republicii Turcia din perioada 1919-1922, orasul capata numele actual si este integrat ca district in provincia Izmir (fosta Smyrna) pana la transferul definitiv catre provincia Aydin in iunie 1957.
In ultimii 25 de ani orasul a cunoscut un mare boom in constructii. Municipalitatea (Belediye) a considerat o investitie sigura in terenuri si imobile. Dealurile din jur au fost insamantate cu hoteluri mari si blocuri de apartamente de vacanta. La ora actuala sunt inregistrate 90 de unitati de cazare de toate categoriile, de la doua, trei, patru stele la mari resorturi de cinci stele. Populatia a atins nivelul de 150.000, iar pe timpul verii poate salta la peste jumatate de milion ca urmare a fluxului de turisti. Exista, de asemenea, o comunitate importanta de cetateni straini care locuiesc in zona.
Un asemenea oras in plina dezvoltare necesita o retea de transport eficace. Municipalitatea a rezolvat prompt aceasta problema. Autogara situata la intersectia dintre Bulevardul Suleyman Demirel si Kahramanbar Cadessi asigura transportul cu autobuze si autocare catre diferite zone ale tarii. Celebrele microbuze Dolmus asigura sapte linii de transport pe marile artere ale statiunii si stradutele mai mici care strabat cele 23 de cartiere (mahallesi).
Investitiile in turism au dezvoltat orasul care se pozitioneaza pe locul al treilea in top dupa Antalya si Bodrum-Marmaris. Turistii si localnicii au la dispozitie o salba de plaje care mai de care populare: Dawton Beach (in cadrul orasului, intre Feribot Limani/Port si Yat Limani/Marina), National Park (la 30 km sud de centru), Long Beach (la 6 km sud de centru), Ladies Beach (la 3 km sud de centru), Popaz Beach (la 5 km nord de centru), Baradan Bay (la 25 km nord de centru), Pamucak Beach (la 25 km nord de centru), Green Beach (la 2 km sud de centru). Pentru fiecare plaja exista transport in comun cu celebrele Dolmus-Davutlar.
Pasii m-au purtat in fiecare zi prin unele zone ale orasului, cu exceptia zilei destinate excursiei la Efes. Cel mai mult am vizitat partea centrala cu Orasul Vechi/Kaleici si Riviera. Microbuzul Dolmus-Davutlar no. 5 avea capat langa Sealight Resort si urma traseul urmator: Palmin - Stadyum - Sabi Pazari - Otogar - Belediye - Kervanseray - Liman/Port - Guvercinada - Grup Sitessi - Kadinbar Denizi - Imbat Hotel - Bluesky - Ladies Beach. O calatorie costa 1,5 lire turcesti. Microbuzul coboara dealurile din jur catre Autogara/Otogar, apoi strabate Kahramanbar Cadessi si Inonu Bulvari pana in Vechiul Oras/Kaleici.
Coboram la intersectia dintre bulevardele Inonu si Ataturk pentru a incepe exploatarea la pas. In Vechiul Oras fiecare straduta este plina de baruri si cafenele, mici magazine si case in stil traditional. Moscheea Kaleici domina intreaga zona. Bazarul traditional nu putea lipsi din peisaj. Impartit pe mai multe stradute mici si inguste - Bozkurt, Barbaros, Boharsk - ofera spre vanzare o gama larga de produse: imbracaminte, incaltaminte, articole de plaja, tesaturi, covoare, bijuterii etc. Trebuie sa negociezi mai intai cu turcul in pur stil oriental. Exact ca la Istanbul sau in alte orase din Turcia. Am procedat intocmai pentru trei tricouri si o sapca. Daca intri in acest loc esti asaltat cu rugaminti si oferte din toate partile.
Langa intrarea in Bazar din capatul strazii Barbaros, cu vedere spre Port/Limani, se afla statuia din bronz a lui Okuz Mehmet Kara Pasa, mare vizir al Imperiului Otoman si guvernator al provinciei Aydin Vilaiet. Datorita acestuia s-a fondat Caravanserai / Kervansaray in perioada 1615-1618. In prezent aici functioneaza un hotel care asigura facilitati de cinci stele.
Portul si Riviera atrage cei mai numerosi turisti in plin sezon. In anul 2003 guvernul condus de Bulent Ecevit a concesionat portul uni consortiu strain pentru modernizare in scopul de a atrage vase de croaziera de lux. Intreaga afacere a iscat un mare scandal de coruptie care a patat imaginea guvernului. Acest fapt nu a impiedicat Municipalitatea sa ridice un parc in memoria lui Bulent Ecevit. O oaza de liniste in care gasesti pensionari jucand sah sau table la umbra arborilor.
Vorbind de parcuri trebuie sa amintesc alte doua aflate langa Vechiul Oras, si anume: Mahmut Esat Bozkurt Parki si Kasim Yaman Parki. Cei doi fac parte din istoria orasului deoarece s-au nascut aici. Mahmut Esat Bozkurt (1892-1943), a fost om politic, ministru al Justitiei intre anii 1924-1930. Kasim Yaman (1892-19660, s-a distins in campaniile de la Cannakale/Gallipoli si Libia din timpul Primului Razboi Mondial, apoi a practicat avocatura fiind primar al orasului intre anii 1936-1937.
Cine doreste sa viziteze Portul trebuie sa prezinte pasaportul la intrare. Nu acelasi lucru este valabil pentru Cafeneaua Pescarilor/Belikcilar Kohvessi si Hala de Peste/Balik Hali. Orice turist care trece prin Kusadasi trebuie sa opreasca in aceste locatii. Portul este legat printr-o autostrada cu sase benzi - Otoyol 31 - de orasele Izmir si Aydin.
Insula Porumbeilor/Guvercinada si faimoasa Fortareata Bizantina/Kadikalesi erau inchise publicului din cauza lucrarilor de restaurare. O situatie care tine de trei ani de zile. Pacat! asa ca m-am multumit doar cu o panorama superba realizata di zona portului.
Riviera (Promenada) este cuprinsa intre Feribot Limani/Portul si Yat Limani/Marina, de-a lungul Bulevardului Ataturk, Camikebir Mahallesi, si constituie partea moderna a orasului care ofera hoteluri de lux, magazine de firma, restaurante si cafenele.
Va recomand Cafeneaua Roberts situata chiar la intersectia bulevardelor Inonu si Atatturk. Aici am baut cea mai buna Ice Cream Coffe la pret de 5,5 lire turcesti. Yat Limani/Marina este zona destinata iahturilor si turistii pot vizita SeturMarinas Shopping. Atentie preturile sunt destul de piperate si nu se negociaza.
Am intrat prin cateva magazine doar pentru impresie, dar, in cele din urma, in penultima zi de sejur am cunoscut adevarata fata a negustorului local. Am intrat intr-un magazin de incaltaminte Akalin de la capatul Bulevardului Ataturk cu gand sa cumpar o pereche de pantofi din piele fara siret. Din pacate numarul meu nu mai era disponibil. Responsabilul de magazin a rezolvat prompt problema. A solicitat o pereche noua de la alt magazin Akalin din oras care a sosit cu un scuter dupa douazeci de minute. In tot acest rastimp am fost tratat cu ceai de mere in spiritul ospitalier turcesc. Jos palaria! Perechea de pantofi a costat 60 de euro, dar s-a meritat cheltuiala.
In caz ca nu doriti sa mergeti zilnic prin Kusadasi aveti alternative foarte atractive, spre exemplu distractie la Parcul Acvatic Adaland sau excursii la Efes, Pamukale, Pergam, Milet, Hierapolis, Didyma. Ramane la aprecierea fiecaruia.
Kusadasi este frumos, cu un farmec aparte, care merita sa fie vizitat macar pentru o zi sau doua in zonele cu atractie. Am ramas incantat la cele vazute. Poate voi reveni candva, nu se stie.
Pana atunci urez la toti membrii AFA un calduros La Multi Ani si Sarbatori Fericite!
Bucuresti
25.12.2016
Trimis de ovidiuyepi in 25.12.16 16:27:08
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Istanbul, circuit intre 25-29 mai 2016. Cazare la Grand Ant Hotel.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Felicitari pentru articolsi fotografii! Imi place mai ales monumentul pacii din P. 15.
Multumesc pentru urari!
Craciun fericit!
@ovidiuyepi:
Un loc placut descris frumos. Sper sa se indeplineasca dorinta de a reveni acolo.
Multumesc pentru urari. Sarbatori cu bine!
@Dana2008: Multumesc frumos pentru aprecieri. Craciun Fericit alaturi de cei dragi.
@elviramvio: Multumesc frumos. Craciun fericit alaturi de cei dragi.
@ovidiuyepi: Mi-ai făcut o mare bucurie cu acest articol despre Kuşadası, primul meu contact cu Turcia întâmplat în urmă cu câţiva ani buni. Mi-e foarte dor de această ţară pe care anul acesta nu am văzut-o şi tu ai venit să-mi alini un pic dorul.
Felicitări pentru review, pentru fotografii şi pentru un an bogat în călătorii!
Sărbători fericite şi un an nou mai bun!
@ovidiuyepi: O descriere cat se poate de elocventa a statiunii pe care in acest septembrie am "tradat-o" dupa 10 vizite consecutive! M-a napadit nostalgia, amintirile, vazand pozele din mai tot Kusadasiu'! Felicitari, ai reusit sa sutprinzi aproape tot, in cele 60 de poze atasate! Poza 15 si poza 18, mai ales! Una este chiar vis a vis de hotelul unde am petrecut 10 sejururi, iar cea cu no18 este gardul bazarului care- l despartea de hotel! Din balcon, pe langa vapoarele care acostau, aceea era privelistea zilnica! Nu s-o compara Statiunea Kusadasi cu Statiunea Belek, dar m-au napadit amintirile!!! As mai merge...
Bravo pt articol, mi-a starnit amintirile. Ah, cat de mult mi-as dori sa fiu acum pe-acolo si sa fie cald, sa fie vara...
Dar nu-i nimic, pana la vara mai e doar un pic si ne vedem in Turciaaaaaaaa!!!
Un Craciun fericit tuturor celor de pe Am fost acolo si cat mai multe calatorii reusite sa avem!!!
@danapp: Sunt de acord cu cele spuse de tine. La vara, Turcia este a noastra.
@ovidiuyepi:
”Kusadasi este situat la 5 km distanta de Selcuk, la 95 km nord de Izmir si 71 km sud de Aydin.
Ups! Nu prea este chiar aşa.
1) Între Kuşadasi şi Selcuk nu sunt doar 5 kilometri, ci vreo 15 kilometri.
2) Kuşadasi nu este la nord de Izmir, ci la sud.
3) Kuşadasi nu este la sud de Aydin, ci mai degrabă la vest.
”... Pamucak Beach (la 25 km nord de centru), ...
Plaja Pamucak nu poate fi la 25 de kilometri de centru, ci la vreo 8-12 kilometri, depinde de unde măsori.
Mi-ar fi plăcut să menţionezi şi plaja din Davutlar, după mine, de departe cea mai frumoasă plajă din zonă, aflată la treisprezece kilometri sud de oraş.
”Portul este legat printr-o autostrada cu sase benzi - Otoyol 31 - de orasele Izmir si Aydin.
Aici m-ai pierdut, că nu am înţeles ideea.
M-am bucurat acum de Crăciun să citesc despre Kuşadasi, un oraş de care mă leagă multe amintiri din vizitele din mai mulţi ani.
Sărbători fericite!
@ovidiuyepi: Multumim pentru informatiile oferite si impresiile impartasite, si mai ales pentru pozele care mi-au amintit de o frumoasa vacanta petrecuta pe acolo. Alegeri inspirate si vacante frumoase in continuare!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Descoperind orașul Kusadasi — scris în 01.07.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Kusadasi Mon Amour — scris în 05.09.18 de Dantes1967 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Prin Kusadasi — scris în 24.07.19 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Kusadasi — scris în 03.07.19 de catalinioan din TURDA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Kusadasi intre extaz si dezamagire — scris în 25.08.17 de lupul negru din CARACAL - nu recomandă
- Oct.2015 Kusadasi - Anka kuş adica pasărea Phoenix — scris în 15.10.15 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Popas cu localnici — scris în 25.03.15 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ