GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Kazanlâk - În Valea Trandafirilor
Kazanlâk, orășelul bulgăresc situat la poalele Munților Balcani, la aprox. 290 km de București - trecând prin Veliko Târnovo și Stara Zagora - este cunoscut românilor și întregii lumi datorită Mormintelor Regilor Traci, dar și datorită renumitelor culturi de trandafir din Valea Trandafirilor. Bulgaria este unul dintre cei mai mari producători de ulei de trandafir din întreaga lume. Acesta se extrage din soiul numit Rosa Damascena - Tradafirul de Damasc - adus în Bulgaria (din Siria) de un judecător turc stabilit în Kazanlâk în sec. XIII.
Între meșteșugurile practicate de-a lungul timpului în Kazanlâk, cultivarea trandafirului și extragerea prețiosului ulei au ocupat un loc important, calitatea uleiului de trandafir de aici fiind recunoscută internațional.
Știam că în Valea Trandafirilor, la Kazanlâk, la mijlocul lunii mai - începutul lunii iunie (în perioada primului val de înflorire) se organizează Festivalul Trandafirilor. Tradiția a început în anul 1903, iar acum, când această frumoasă sărbătoare împlinește 120 de ani, mi-am dorit să merg și eu acolo. Eram conștientă că a fi în mijlocul unui eveniment cu o participare atât de largă, nu-mi va fi ușor, eu neagreând aglomerația, nici vacarmul și nici comerțul stradal. Dar, la fel ca mulți alți turiști din România și din întreaga lume, eram atrasă de parada costumelor populare, de dansurile tradiționale bulgărești și mai ales de câmpurile întinse de trandafiri pe care mi le imaginam pline de flori roz, frumos mirositoare. Realitatea este însă cu totul alta. Am văzut culturi întinse de trandafir, dar numai din autocar, acestea fiind proprietăți private, îngrădite. Nici prea multe flori nu aveau. Culesul florilor făcându-se în zorii zilei, pe rouă, pentru ca soarele să nu diminueze calitățile olfactive, se înțelege că în timpul zilei doar ici și colo se mai vedea câte o floare complet deschisă.
Am plecat din București în grup mare, cu două autocare. Fără multă așteptare la controlul vamal și fără incidente în trafic, pe la ora amiezei eram deja în Kazanlâk, abordând primul obiectiv al programului nostru turistic - Festivalul Trandafirilor, bineînțeles, cu tarabele comercianților stradali, pentru unii parcă mai interesante, mai importante chiar și decât festivalul în sine.
Festivalul Trandafirilor din Kazanlâk
Acesta nu se desfășoară doar în prima duminică din iunie, atunci când se încheie perioada culesului de trandafiri. Am fost înștiințați că manifestările de sărbătoare se întind pe parcursul mai multor zile, anul acesta începând pe 18-19 mai. Festivalul Trandafirilor este unul dintre cele mai remarcabile evenimente din Bulgaria, dedicat frumuseții și neprețuitului trandafir de Kazanlâk. Fiecare zi este plină de atracții diferite, cântece, dansuri, parade și tot felul de spectacole la scenă deschisă, toate culminând cu un concurs de frumusețe și desemnarea "Reginei Trandafirilor" în persoana celei mai frumoase fete din oraș. N-am văzut decât parțial unele dintre aceste manifestări, aglomerația mare făcând practic imposibilă vizionarea spectacolului așa cum ar fi trebuit. Ne-am bucurat de baloanele în culorile tricolorului bulgar - roșu, verde, alb - care au fost înălțate către cer, de prezența printre noi a tinerelor fete costumate tradițional, purtând coșuri încărcate cu petale de trandafir, precum și de ghirlandele și de coronițele din flori naturale de trandafir purtate de cei care au avut norocul să le găsească.
Despre târgul cu tarabe ce pot spune? La fel ca în orice târg, micii comercianți își etalau marfa în așteptare de cumpărători - miere și produse apicole, dulciuri (multe având ca ingredient principal trandafirul), băuturi (de asemenea având ca ingredient trandafirul), suveniruri handmade, diverse împletituri, vestimentație de sezon, genți, bijuterii, coronițe din flori artificiale și mai ales renumitele produse cosmetice obținute din trandafiri.
Zona centrală, înțesată de cafenele, restaurante și tarabe cu suveniruri, în timpul festivalului este doar pietonală astfel că atât localnicii, cât mai ales turiștii care au invadat literalmente orașul, se pot plimba în voie. Pentru că timpul acordat explorării acestei zone a fost mai mult decât necesar pentru noi, am poposit la Cafeneaua Rio unde ne-am întremat cu câte o cafea bună, revigorantă. În afară de sucuri naturale, din diferite fructe exotice, acolo nu se servea altceva. Alături, la o cofetărie unde abia am mai găsit două locuri, ne-am oprit pentru prăjituri și înghețată.
Rosarium și Muzeul Trandafirului
Rosariumul din Kazanlâk era pentru mine o mare curiozitate, mai ales pentru că în urmă cu câteva zile fusesem În Rosarium, la Grădina Botanică "Dimitrie Brândză" - București. Mi-a plăcut. Era de așteptat pentru că îmi plac trandafirii, iar în Bulgaria un Rosarium nu poate arăta decât foarte bine. Sunt acolo sute de soiuri de trandafiri divers colorați (îmi plac îndeosebi cei mov și cei negri, de fapt un vișiniu foarte, foarte închis, aproape de negru), dar și spații de joacă pentru copii, piste pentru biciclete, locuri amenajate pentru fitness... În fața modernei clădiri a Muzeului Trandafirului se află Monumentul Eroilor căzuți în luptele de eliberare a țării.
Istoria Muzeului Trandafirului începe în 1967 când a fost creată o mică expoziție dedicată culesului de trandafiri în Kazanlâk și împrejurimi. După numai doi ani, expoziția a devenit muzeu în adevăratul sens al cuvântului. În prezent, acesta etalează nu mai puțin de 15.000 de exponate, toate legate de culesul trandafirilor și de producția de ulei de trandafir în Bulgaria. Sunt expuse documente originale, dar și reproduceri, unelte de grădinărit, recipiente necesare în procesul de producție și vase pentru depozitarea și transportul uleiului de trandafir și al apei de trandafir. În muzeu putem vedea - reconstituite - un depozit de trandafiri și primul laborator de cercetare a purității uleiului de trandafir creat în 1907 de Hristo Yaramov - profesor de chimie din Kazanlâk. Într-o perioadă în care începuseră să apară uleiuri de trandafir contrafăcute, laboratorul avea menirea de a analiza uleiul de trandafir și de a elibera certificate privind puritatea uleiului care urma să fie exportat în străinătate, protejând astfel reputația uleiului de trandafir bulgăresc cunoscut deja ca fiind cel mai bun din lume.
Aflăm cu această ocazie că pentru a obține un kilogram de ulei de trandafir sunt necesare 3000 kg de petale, că fiecare floare este recoltată manual, dimineața, înainte de răsăritul soarelui care le-ar putea diminua calitățile.
Dacă nu ne-a fost dat să asistăm la culesul florilor de trandafir, în muzeu, pe un ecran mare, rulează continuu un documentar care prezintă tocmai această activitate. Tinere fete, vesele, în costume tradiționale, cu coronițe din flori pe cap, adună în coșuri împletite minunatele flori roz.
Se spune că Muzeul Trandafirului din Kazanlâk este singurul de acest gen din lume. Pentru o taxă de acces de 6 leva/persoană - adulți și 5 leva/persoană - seniori, chiar merită o vizită acolo dacă vă aflați prin apropiere. Muzeul este deschis în fiecare zi între orele 9.00-17.30. Copiii sub 7 ani au acces gratuit, dar elevii și studenții sunt taxați cu 2 leva/persoană. De reținut că în ultima zi de Luni din fiecare lună accesul este liber pentru toți vizitatorii.
În muzeu, vis-à-vis de casa de bilete, există un mic magazin de unde se pot achiziționa materiale informative, suveniruri, produse cosmetice, gem de trandafiri, lichior de trandafiri, etc...
Ce mi-a plăcut, ce nu mi-a plăcut?
Mi-au plăcut trandafirii. Și cei din oraș, dar și cei din Rosarium. Varietatea lor este atât de mare încât cu greu îl poți alege pe cel preferat. Fiecare are o gingășie specifică, fiecare se remarcă prin ceva. Mi-a plăcut și muzeul cu exponatele lui, dar și modul în care a fost împodobit de sărbătoare centrul orașului.
Nu mi-a plăcut aglomerația și faptul că nu prea ai șanse să urmărești desfășurarea evenimentelor. Auzi doar vorba - bulgărească - strigată în microfon. Firește, nu am înțeles nimic. Așa încât pot spune cu sinceritate că voi mai merge în Bulgaria în vremea trandafirilor înfloriți, dar niciodată la Festivalul Trandafirilor.
Trimis de iulianic in 10.06.23 15:45:18
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Salut! La sud de Kazanluk, mai precis intre Buzovgrad si Gorno Cerkoviște sunt plantatii de trandafir... cat vezi cu ochii, nu sunt ingradite, accesul este liber. Pe harta il gasesti ca " Ritual Rosober ".
@iulianic: Am ajuns și noi, eu și soțul meu, acum 4-5 ani, chiar în ultima zi, la paradă. Poate am avut noi noroc, nu știu ce să zic?!... Am identificat strada pe care avea să se defileze, pe alocuri erau amplasate un fel de gradene, însă erau rezervate pentru turiștii străini, veniți în grupuri, foarte mulți asiatici. Chiar i-am invidiat pe aceștia... Dar ne-am infiltrat și noi printre gradene și printre localnici și cumva am reușit să prindem niște locuri acceptabile (în picioare) de unde am avut vizibilitate destul de bună.
Parada a fost mai mult decât ne-am așteptat, absolut emoționant să vezi cum o întreagă comunitate se agregă în jurul unui simbol atât de frumos și delicat! Am fost foarte impresionați! Am povestit la vremea respectivă și aici, pe site.
Am vizitat pe urmă, în oraș, Muzeul Trandafirilor și un vechi mormânt trac. Și pe urmă ceva mănăstire, prin apropiere. Faină zonă!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 Damascena - Complexul Etnografic din Skobelevo — scris în 17.06.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Complex Etnografic Damascena - o vizită relaxantă și... parfumată — scris în 30.07.22 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- May.2022 Kazanlâk si mirosul trandafirilor — scris în 18.06.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Mormintele Tracice din Valea Regilor — scris în 29.07.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Biserica Sf. Profet Ilie – Kazanlak — scris în 07.06.19 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Un oraș strâns în jurul unei flori! — scris în 21.04.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Marele rege Dromichete si mormintele din Valea Regilor Traci — scris în 08.05.17 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ