GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Statiunea Paralia Ofriniou - Un 2 Mai pe litoralul grecesc
Dupa ce anul trecut am ratat, din motive financiare, litoralul grecesc multumindu-ne cu cel autohton, anul acesta, dupa ce am strans cureaua cum se zice, am ajuns din noul în frumoasa si insorita Elada. Inainte de toate as vrea sa multumesc inca odata celor care mi-au raspuns la ecoul CMR-ul lansat cu ceva vreme in urma privind statiunile cele mai apropiate de granita cu Bulgaria (recte Romania).
In urma unei analize privind un raport calitate/pret cat mai bun, am ales zona Kavala, insa nu orasul propriu-zis ci statiunea Paralia Ofriniou (a nu se confunda cu sora ei mult mai cunoscuta, Paralia Katerini). Aceasta se află la aproximativ 50 de km sud-vest de Kavala, in golful Strymonikos, la Marea Egee, de acolo conturându-se braţul Athos al peninsulei Halkidiki.
Am gasit cateva informatii despre statiune pe amfostacolo.ro, multumesc celor care le-au postat, le-am citit cu atentie, apoi am cautat cazarea.
Dar sa o luam cu inceputul.
Impreuna cu inca o familie am plecat din Bucuresti pe 22 iunie la ora 4 dimineata, am trecut prin Giurgiu-Ruse (20 de minute de stat la coada), apoi am luat directia Sofia-Kulata, nu Makaza deoarece la Makaza se anuntau deja cozi la vama.
Am facut doua popasuri in Bulgaria, unul in localitatea Lukovit, la un popas, altul cand am alimentat aproape de frontiera. Urmand indicatiile Waze, am intrat la un moment dat, in Bulgaria, pe un drum de camioane, deoarece se faceau lucrari pe o portiune de autostrada si era blocaj unde se putea sta si doua ore.
Am ajuns la Kulata in jur de ora 11,00 (tot 20 de minute de asteptare), apoi am intrat pe autostrada, directia Serres-Drama. Am avut un singur pay point la intrarea pe Egnatia Odos, apoi, tot la indicatiile Waze, dupa vreo 25 km, am parasit autostrada intrand pe un drum national catre Serres unde nu existau puncte de plata. Am lasat undeva pe dreapta situl arheologic de la Amfipoli si una peste alta, in jurul orei 13,00, eram in Paralia Ofriniou. Aici ne-am oprit langa supermarketul Masoutis (un fel de Mega Image al lor) deoarece nu am gasit vila unde trebuia sa ne cazam, insa am sunat-o pe gazdă, care a venit si ne-a luat de acolo.
Practic am facut 9 ore parcurgand 682 km, insa daca nu opresti deloc pe traseu si ai noroc la granite, distanta se poate parcurge si in 8 ore. Din cate m-am documentat, prin Makaza ar fi mai scurt, dar se intarzie foarte mult la PTF.
Acum, despre statiune pot sa va spun ca se intinde practic de-a lungul plajei, avand zona ”veche”, unde este de fapt si centrul cu numeroase taverne, si zona mai noua, aflata in plina extindere, zona unde a fost si vila la care am fost cazati, unde sunt mai putine taverne dar mai multe minimarketuri.
Statiunea, cel putin pe partea noua, aduce destul de mult cu 2 Mai de pe litoralul nostru, cu numeroase case, unele inchiriate turistilor, altele in care locuiesc cei de-acolo, un camping, blocuri micute de garsoniere unde, de asemenea, se amestecau ”bastinasi” cu straini aflati in vacanta, livezi de migdali si maslini si drumuri inguste de pamant.
De altfel, pensiunea noastra, despre care voi scrie pe scurt intr-un review separat, era la vreo 300 metri de plaja, inconjurata de maslini si migdali.
Despre turisti, va pot spune ca pe langa greci care, normal, erau majoritari, urmau bulgari (datorita apropierii de granita), sarbi, germani si olandezi. Romani sunt extrem de putini acolo, noi am vazut doar doua masini cu numere de Romania, din Galati si Brasov, in rest deloc. Gazda noastra ne-a explicat ca romanii prefera statiunile din Halkidiki, desi sunt ceva mai departe, si mai putin zonele din regiunea Kavala pe care nu le cunsoc foarte bine.
Plaja este una generoasa, se intinde pe cativa kilometri, are zone amenajate cu umbrelute si sezlonguri, dar si portiuni unde iti poti intinde cearsaful si monta umbreluta personala, noi mergand pe aceasta din urma varianta. In portiunile amenajate tarifele difereau, unele localuri cereau 3 euro de persoana/sezlong, altele nu cereau bani dar trebuia sa consumi bauturi de la ei.
Intrarea in mare era ceva mai anevoioasa deoarece exista un ”brau” cam de un metru cu pietre, insa dupa ce treceai de ele era nisip fin care inainta mult in apa. Deci as recomanda papuci speciali sau mare atentie la primii pasi facuti de la mal deoarece prietenul meu a dat de un arici de mare si nu a fost prea placut... Oricum, apa fiind foarte curata si limpede, puteai sa vezi unde pui piciorul si sa eviti neplacerile.
In zonele amenajate, proprietarii au facut o chestie desteapta, anume au pus saci cu nisip ca sa poti depasi portiunea mai dificila, astfel incat noi intram pe acolo si tot pe acolo ieseam.
In ceea ce priveste mancarea, cum am spus sunt destule taverne in special in centru, unele cu specific pescaresc, preturile sunt acceptabile (3 euro o portie de souvlaki, 3 euro gyros la farfurie, 3 euro o salata mare greceasaca, astea asa ca exemple). Noi insa la pranz cumparam mancare gatita, foarte buna, de la o minicantina pe care am descoperit-o in interiorul supermarketului Kantzas, in zona noua a statiunii, si unde te servea o grecoaica vorbitoare de limba romana (muncise 12 ani, cu sotul sau, la o firma in Romania), iar cu 10 euro mancam pe saturate 3 persoane.
Ca si o concluzie, Paralia Ofriniou este o surpriza placuta pe litoralul grecesc daca ai un buget mai restrans, nu vii cu mari pretentii, vrei sa fii cat mai aproape de granita cu Bulgaria si esti iubitor de frumoasa Eladă. Poate fi chiar si o destinatie de weekend. Voi reveni cu detalii despre cazare, care a fost punctul forte al sejurului de cinci nopţi.
Drumuri bune si vacanta placuta tuturor!
Trimis de ady bucuresti in 03.08.19 11:50:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Parga, Thassos, Halkidiki
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ady bucuresti); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 36&ridAnt=95339
@ady bucuresti: Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Plaja AMMOS cu bune și mai puțin bune — scris în 26.06.24 de vtfadrian din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Kavala, orașul panoramelor spectaculoase — scris în 14.11.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Statiuni aproape de Kavala: Paleo Tsifliki, Nea Iraklitsa, Nea Peramos — scris în 17.08.22 de ilee din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Un concediu relaxant la Nea Iraklitsa — scris în 24.07.21 de Dimosu din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Despre plajele orașului Kavala şi cele din împrejurimile sale — scris în 03.10.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Palia Poli (Old Town) din peninsula Panagia, bijuteria medievală a Kavalei — scris în 29.08.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Kavala, frumoasa urbe din nordul Greciei — scris în 22.08.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ