ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.07.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Kavala, sub parfumul teilor în floare

TIPĂREȘTE

Vă spuneam în articolul de anul trecut despre Akontisma, că un film controversat m-a făcut să deschid multe pagini din ceea ce credem noi că este istoria reală a zonei balcanice, mi-a adus mie, pigmeu în această parte a culturii, câteva raze de soare, adică ceva lămuriri despre ce cred că a fost real, ce a schimbat drumul popoarelor în timp și spațiu și, o spun fără să șovăi, mi-a dat o imagine mult mai clară a ceea ce se petrece azi în lume, în Europa, în credința noastră creștină dar asta este altă poveste. Urmând pașii istoriei și ai lui Suleiman Magnificul, anul trecut doream să văd Kavala, să o înțeleg dar, negăsind cazare, am fost doar în treacăt, așa că pt. anul acesta am luat măsuri serioase să-mi împlinesc visul și despre partea legată de cazare deja v-am scris, așa că să "intrăm" în Kavala de azi și de demult. Dar pentru a înțelege orașul de azi, trebuie trecut puțin măcar prin istoria lui.

Kavala este pentru foarte mulți turiști doar un punct de tranzit, de cele mai multe ori ocolit pe cea mai nouă și rapidă cale, autostrada Egnația Odos, prin partea de nord a orașului. Pentru cei ce urmează drumul apropiat țărmului mării, traseul 2 sau antica șosea Egnația - dacă vreți să știți acesta a fost întâi drumul armatei persane conduse de Xerxes I împotriva Atenei - este măcar șansa de a trece pe sub kamares și de a arunca o privire spre Panagia sau biserica Sf. Nicolae, asta dacă aglomerația orașului nu le dă puțin de furcă. Dar Kavala este mult mai mult pentru cultura fiecăruia dintre noi, de aceea un minim de o zi plină merită alocată și nici atunci nu se poate vedea tot sau nu se reține totul din vizite.

Kavala este capitala prefecturii cu același nume care, la rândul ei face parte din Macedonia de est și Tracia, una din celel 13 regiuni ale Greciei. Este un oraș construit la poalele muntelui Simvolo, de pe pantele căruia cei harnici la drumeții pot admira Delta Nestosului, Muntele Athos, Thasosul și foarte des insula Samothrace.

Din anii 1050 - 700 î. H. au fost găsite urme de așezare umană pe peninsula Panagia și se pare că tracii au fost aici. Primul său nume, Neapolis (Nea Polis) adică "noua cetate" este din sec. VII î. H. când locuitorii Thasosului au ocupat această zonă ce avea legătură cu metalele prețioase exploatate din minele muntelui Pangheos sau Pangaio. Devine independent în sec. V î. H. și își bate chiar propria monedă de argint cu capul zeiței Venus, pe revers fiind capul sirenei Gorgia; este cucerit de Filip al II-lea, tatăl lui Alexandru Macedon și devine port al orașului Philippi, perioada ocupației macedonene ducând la o dezvoltare a lui. Urmează o altă ocupație benefică cetății, cea romană, atunci când devine o stație importantă pe celebrul Egnația Odos dar și un port important pentru flotele implicate în bătălia de la Philippi din 42 î. H.

Kavala este primul oraș al continentului nostru pe care a poposit Apostolul Pavel în truda sa de răspândire a creștinismului în anul 49 e. n., de aici plecând la Thesalonic și apoi la Veria.

Din anul 815 apare în documente cu numele de Christoupolis - Orașul lui Hristos și este pe rând ocupat de franci, venețieni, genovezi, turcii fiind cei care-l distrug aproape până la temelii. Din 1470 apare cu numele Kavala, nume dat de genovezi și care vine de la "cavallo"- cal, variantă ce pare cea mai credibilă după spusele unor istorici. Se dezvoltă foarte mult în timpul lui Suleiman Magnificul, apeductul (kamares) fiind construit în sec. XVI după ultimele cercetări și nu de romani și, tot acum se extind zidurile cetății, peninsula devenind prea mică pentru grecii, turcii, evreii ce locuiau acolo.

Istoricii spun că anul 1864 este foarte important pentru Kavala, deoarece este prima dată când orașul se extinde dincolo de zidurile peninsulei Panaghia: Sultanul permite comunității creștine construirea unei a doua biserici în afara zidurilor cetății, biserica Aghios Ioanis, târnosită în 1867, fapt ce a permis înființarea unui nou cartier de case ale comerciantilor bogați

La 26 iunie 1913 Kavala ridică cunoscutull drapel grec devenind parte a Greciei, nu pentru totdeauna căci va avea de trecut printr-o primă distrugătoare ocupație bulgară până în 1918, urmată de a doua când bulgarii, în 1941 primesc orașul cadou de la nemți și distrug tot ce se crease în perioada interbelică, producția și comerțul cu tutun. Așa de dură a fost perioada ocupației încât această ramură economică ce antrena 80% din populația activă a Kavalei, dispare definitiv în 1960.

Istoria Kavalei este mult mai bogată. Cartierele și clădirile importante au nume de sfinți sau sunt legate de istorii dureroase, de exemplu Ghirtzi sau Hilion (o mie) este unul din cartierele ridicate pentru o parte din grecii expulzați din Capadocia.

Kavala de astăzi are două zone cu obiective turistice importante: Peninsula Panagia sau Palia Polis (orașul vechi), acolo unde a existat Neapolis și partea a doua, centrul de astăzi cu depozitele de tutun, karnagio (docul) și clădirile cu arhitectură deosebită ridicate în sec. XIX și început de sec. XX, la care se adaugă Muzeul de Arheologie.

Kamares (arcadele)

Alături de castel, kamaresul este un simbol al orașului Kavala. Monumentala construcție ridicată în timpul lui Suleiman Magnificul, când Ibrahim era Pașă de Kavala, împarte orașul în două și o vreme a fost chiar frontieră greco-turcă. Ridicat sau reparat între 1530-1536 pentru a aduce apa potabilă în peninsulă, pe deasupra lui trecea conducta care se alimenta din 5 cisterne construite după moda turcă. Cele 2 rânduri cu 60 de arcade de 4 dimensiuni diferite și cu cea mai mare înălțime de 25 m, pe o lungime de 200 sau 270 m, uneau castelul cu muntele Lekani unde erau izvoarele, fiind parte a unui sistem de 6.400 m lungime. Kamaresul a avut doar două rânduri de reparații, în 1818 și în 1997-98 și a fost funcțional până în sec. XX. Culoarea de astăzi a zidului se zice că este la fel cu cea originlă, fiind din granit pe zid de cărămidă.

Castelul (" to kastro")

Numit "frurio" de localnici, este cel mai înalt edificiu de pe peninsulă, din turnul său se vede tot orașul și insula Thasos. Primele ziduri au fost ridicate în sec V î. H. apoi de-a lungul timpului au fost extinse. Cetatea totuși a fost construită de turci și venețieni pentru a se putea apăra de pirați și barbari. În forma de astăzi, există un teatru de vară la prima intrare care cuprinde și trei turnuri. Intrarea a doua avea un rezervor de apă, un depozit de muniție ce ulterior a devenit închisoare și un turn central de observare și refugiu. În prezent este un muzeu vizitabil, se poate urca în turn de unde priveliștea este superbă și, dacă aveți o monedă de 1 €, puteți admira zările pentru putin timp. La prima intrare, lângă teatru, este și o terasă care vinde bere, sucuri, cafea, pizza.

Biserica Panagia

Se află în piațeta peninsulei și a fost reconstruită în 1965, pe locul fostei și unicei biserici bizantine acceptată de otomani.

Casa și statuia ecvestră a lui Muhammad Ali

Este tot în zona pieței peninsulei și este casa în care s-a născut fondatorul ultimei dinastii egiptene în 1769. Muhammad Ali, albanez, copil orfan dar foarte inteligent, ajunge soldat în Egiptul ce se lupta cu Napoleon Bonaparte și, dintr-un om simplu ajunge comandant militar și apoi regent al sultanului. Fără a fi un fanatic religios, impune respectul pentru creștini în Egipt, introduce învățământul obligatoriu pentru copiii egipteni și atrage europeni, încurajând formarea unei comunități grecești puternice. Așa se explică existența statuii ecvestre de bronz din peninsulă, lucrată de un sculptor grec, Dimitriadis și dăruită Kavalei de comunitatea greacă din Alexandria în 1934. Casa cu două apartamente, unul pentru bărbați- selamlik și unul pentru femei -harem, este considerată proprietatea statului Egipt și este sediul Institutului Muhammad Ali. A fost cea mai mare casă de pe peninsulă, prima alimentată cu apă curentă și cu frumoase grădini în jur. În curte se află mormântul mamei pașei, mutat aici când s-a amenajat Piața Eleftherias din zona modernă a Kavalei. Nu mereu se poate vizita casa, noi n-am avut noroc și oricum am înțeles de la un grec că destul de rar se deschide.

Moscheea Halil Bey

Numită așa după un militar, om de cultură și diplomat egiptean ce a făcut parte di apropiații lui Muhammad Ali. Este ridicată pe fundațiile unei biserici din perioada de început a creștinismului și are alături un minaret din sec. XVI și o medresă (școală islamică). Prin podeaua de sticlă se poate vedea mozaicul bisericii creștine închinate Sfintei Parascheva. Aici, după alungarea turcilor, fanfara făcea de obicei repetitii așa că este cunoscută și drept Moscheea Muzica. Restaurată în 2008 este de fapt sală de spectacole ocazionale și de obicei se vede doar pe afară.

Imaret

Situat în partea vestică a peninsulei, a fost construit în anul 1817 din donațiile Pașei de Egipt Muhammad Ali, drept școală religioasă ce, pe o suprafață de 4500 mp avea săli de clasă, hamam, moschee, birouri și curte interioară, plus sala de mese unde oricine primea o supă caldă. Aici a funcționat în timpul domniei pașei Ali o școală profesională pentru copiii săraci, indiferent de religie. Devenit centru cultural important până la sfârșitul Imperiului Otoman, este lăsat în paragină din 1967 până în 2001, când este cesionat pe 50 de ani și devine un hotel elegant, unde prețurile cazării încep de la minim 300 € pe noapte. Actuala construcție este mai mică decât cea inițială, lărgirea străzii în 1931 a dus la ceva demolări.

Se poate vizita între anumite ore și numai în curțile și spațiile care nu deranjează clienții cazați, taxa este sau era 5 €/ persoană. Noi am ratat perioada vizitei, din păcate n-am notat programul dar este afișat la intrare. Dacă mergeți să-l vizitați, scrieți ceva pe aici să știu dacă merită să pun la ciorap 5 €.

Biserica Agios Nikolaos (Sf. Nicolae)

Este chiar la ceea ce se consideră întrarea în orașul vechi. Aici se bănuiește că a stat apostolul Pavel când a venit prima dată în Kavala și tot aici a fost o bisericuță creștină transformată în moschee de Ibrahim Pașam, cea mai mare din oraș. În 1920 a fost din nou trecută la creștini și a primit clopotniță deasupra bazei minaretului, primește hramul Sf. Nicolae, patronul pescarilor. Alături s-a ridicat un monument de marmură în 2004, cunoscut ca "Pasul Apostolului" și în care se redă debarcarea apostolului Pavel în vechiul Neapolis.

Farul

La capătul peninsulei există încă un far mic, vopsit în alb, construit în 1880-1900, reconstruit prin 1945. A încetat să funcționeze în 1956.

 

Toate cele descrise mai sus fac parte din orașul vechi și vizitarea lor se poate face în timp de 3-4 ore dacă luați trenulețul turistic pentru urcat la cetate. Despre acesta vă voi povesti în partea doua a articolului despre Kavala, despre fosta "regină a tutunului".

Se spune despre frumosul amfiteatru Kavala că, de-a lungul veacurilor a fost iubit atât de locuitorii lui de drept, cât și de cotropitori și vizitatori și fiecare a făcut ceva pentru oraș.

Și împrejurimile Kavalei ascund multe legende, istorii, dovezi istorice, una din ele legată de ultimele clipe de viață ale lui Decebal.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de elviramvio in 06.07.16 08:54:16
Validat / Publicat: 06.07.16 10:32:35

VIZUALIZĂRI: 4548 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Kamares vazut dinspre port
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 67000 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[06.07.16 10:32:13]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Kavala, KAVALA" (deja existentă pe sait)

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[06.07.16 10:53:59]
»

@elviramvio - Un articol foarte documentat, un adevart Ghid AFA, dedicat unui oras care si mie mi-a ramas la suflet. Felicitari!

elviramvioAUTOR REVIEW
[06.07.16 12:04:14]
»

@Carmen Ion -

Multumesc mult Carmen. Cred ca maine daca am timp, va dau si putin miros de tutun!

Mihai18
[06.07.16 12:29:59]
»

Subscriu la ecoul d-nei Carmen Ion.

Câteva cuvinte despre fotografii. Eu le văd pe toate și mai mult, le și „citesc”. Nu este ușor, nu mereu îți iese în cale obiectivul ales să fie fotografiat, uneori trebuie să-l cauți și umbli și tot umbli, în dreapta, în stânga ori de urci ceva mai sus. Greu este și pentru însoțitor care fie că te așteaptă, ori te pierzi de el. Serios vorbind, este ceva muncă să faci fotografii, dar reviewul fără fotografii este ca mâncarea fără sare.

Eu vă dau un exemplu recent. La ultimul meu review fotografiile cu gara Keleti Palyaudvar, le-am făcut în jurul orei 9-10, cu soarele lateral-dreapta și exteriorul clădirii era în semiumbră, era cenușie. Ei bine, ca să fie reușite fotografiile, după masa de prânz am plecat singur de la hotel și am mers cca. 10-12 stații cu autobuzul 8 E. Am găsit gara luminată de soare și am făcut P-1,2, 3,4.

Frumoase fotografiile și interesant reviewul. Felicitări.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[06.07.16 12:59:27]
»

@Mihai18 -

Multumesc pentru lectura si aprecieri.

Partea cu pozele e mai complicata, sotul e tipicar tare, eu...

elviramvioAUTOR REVIEW
[06.07.16 13:40:09]
»

@webmasterX -

Multumesc.

webmaster
[06.07.16 14:47:49]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

elviramvioAUTOR REVIEW
[06.07.16 15:35:37]
»

@webmaster -

Multumesc.

maryka
[06.07.16 18:16:39]
»

Foarte frumos! Îmi aduc aminte cu plăcere cu ocazia acestui articol despre vizita noastră la Kavala în urmă cu ceva ani. Noi am fost cu un ferry din Skala Prinos unde eram cazați în sejurul din Thassos. pPe atunci nu știam mare lucru despre acest oraș, m-am documentat abia după. Oricum până să ajungem în port eu am spus că vreau să ajung acolo la castel, ceea ce am și făcut în cele cca 5 ore pe care le aveam la dispoziție până la întoarcerea ferry-ului. Mi-a plăcut foarte mult orașul vechi pt doar atât am putut vedea atunci, însă la plecare de pe insulă am trecut prin Kavala, am mai poposit o oră și am mai văzut câte ceva și din orașul nou. Am citit și votat cu mare plăcere! Felicitări pentru tot periplul grecesc. Mi-a plăcut mult.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[06.07.16 20:05:02]
»

@elviramvio - Frumos, ca de obicei, am avut ceva de citit vara asta, dar a meritat toata atentia. Multumim si vacante frumoase!

elviramvioAUTOR REVIEW
[06.07.16 22:44:19]
»

@maryka -

Multumesc pentru tot.

Va fi si continuarea, poate maine. Si noua ne-au ramas cateva locuri de vizitat dar cum este in "mijlocul drumului", sper sa recuperez.

O vara frumoasa!

elviramvioAUTOR REVIEW
[06.07.16 22:48:26]
»

@calatorul -

Multumesc mult.

Ca oras pot spune ca mi-a placut mai mult decat Kerkira. Asta este!

Vacante frumoase!

Zoazore
[30.08.16 19:06:51]
»

@elviramvio: Șiii... ZB-ul merge către... KAVALAAAA!

Știam eu că trebuie să mai inspir ceva miros de tei!

elviramvioAUTOR REVIEW
[30.08.16 19:30:14]
»

@Zoazore:

Cam subtirel inspiri, eu zic sa tragi aer in piept cu forta, vreau sa fii "voinica".

Mulțam fain de tăt!

Zoazore
[30.08.16 19:38:21]
»

@elviramvio: Fatăăă! Mai voinică de-atât doar Nicu Vlad, dacă-l mai știi! Las-așa, căi bine! Ce, io-s Făt-Frumos?

elviramvioAUTOR REVIEW
[30.08.16 19:39:41]
»

@Zoazore:

Îhî!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, elviramvio, maryka, Mihai18, theo63, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kavala și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058661937713623 sec
    ecranul dvs: 1 x 1