ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.04.2025
DE ilee
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 31.07.15
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
APR-2025
DURATA: 6 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Vacanta de Paste in Kavala

TIPĂREȘTE

Am vizitat Kavala de doua ori in trecut si ne-a placut mult, asa ca am decis sa petrecem 6 zile in care sa exploram mai amanuntit acest fermecator oras amfiteatru, cu stradute inguste si bulevarde largi, cu case agatate de munte si multa agitatie.

S-a scris mult despre Kavala, eu voi incerca sa povestesc despre obiectivele pe care le-am vizitat in vacanta noastra.

Filippi si Baptisteriul Sf Lidia

Filippi, unul dintre cele mai importante situri arheologice din Grecia, cuprinde ruinele orasului fondat de Filip al II-lea, tatal lui Alexandru cel Mare, este locul primului botez crestin din Europa si se afla la cca 20 km de Kavala.

Atentie, daca veti cauta pe google maps Filippi, veti ajunge in satul cu acest nume. Situl se afla 2-3 km mai departe, mai precis langa satul Krinides. Cautati Archaeological Site of Philippi.

 Noi l-am vizitat in Vinerea Mare. Am ajuns destul de repede din Kavala si am lasat masina intr-o parcare incapatoare. Era inchis cand am ajuns, in jurul orei 11, dar parcul si terasa de langa, erau super aglomerate. Ne-am asezat si noi la o masa sa ne hidratam, apoi, pentru ca am auzit clopotele bisericii din Krinides ne-am indreptat pe jos intr-acolo ca sa trecem pe sub masa...

Ne-am intors inapoi la sit si intre timp mai toata multimea de la terasa s-a imprastiat in interiorul sitului. Clar, s-a deschis! Am avut mare noroc, caci domnul de la casa de bilete ne-a spus ca astazi este Ziua nationala a monumentelor si de aceea, intrarea este libera! La fel si la muzeul arheologic de langa sit.

Ruinele cuprind printre altele amfiteatrul, o basilica crestina timpurie, inchisoarea Sf. Apostol Pavel-acesta a tinut prima sa predica in Filippi si a fost inchis aici (in jurul anului 50).

 Recomand vizitarea primavara sau toamna. Vara este foarte cald si nu aveti unde sa va adapostiti de soare. Dureaza in jur de o ora sa vedeti tot.

De la sit am plecat spre Baptisteriul Sf Lidia, prima femeie din Europa crestinata de Sf. Apostol Pavel. Se ajunge f repede de la sit, cca 2-3 km si la intrarea in complex se afla o parcare spatioasa. Intrarea este libera, iar locul tare frumos. Flori peste tot (tufe de trandafiri, liliac), un parau pe malul caruia sunt trepte din piatra dispuse sub forma de amfiteatru si o biserica in care se oficiaza botezuri. Interiorul acesteia este deosebit: marmura, vitralii si picturi superbe, o cristelnita din marmura in mijloc, un mozaic mare la intrare ( harta cu traseul strabatut de Sf. Apostol Pavel in misiunea sa). Un loc minunat, cu mare incarcatura spirituala.

Ammolofoi beach

Am mai fost pe aceasta plaja si am vrut neaparat sa o revedem si de ce nu? sa stam putin la soare.

Plaja se afla la cca 25 km de Kavala, este foarte lunga si lata cu nisip fin si intrare lina in apa.

Am crezut ca nu o sa fie lume, dar parcarea era plina de masini cu numere de Romania si Bulgaria...

Vremea a tinut cu noi, au fost cred ca 25 de grade, o placere sa stai la soare. Sotul a intrat in apa, mie mi s-a parut cam rece...

La intoarcere spre Kavala, ne-am oprit in Nea Peramos ca sa mancam cate ceva. Plin de masini si aici, o multime de turisti pe la terase. La fel si in Nea Iraklitsa. Atmosfera placuta, de vacanta.

Manastirea Panagia Eikosifinissa

In ziua de Paste (duminica) am vrut neaparat sa mergem la o manastire. Am cautat pe net si astfel am descoperit Manastirea Panagia Eikosifinissa. Este una dintre cele mai vechi manastiri din nordul Greciei, construita in sec 4-5. In interior se afla o icoana a Maicii Domnului facatoare de minuni, Panagia Eikosifinissa despre care se spune ca nu este facuta de mana omeneasca.

In anul 1507 turcii au masacrat toti calugarii din biserica, iar in 1917 si in 1943 bulgarii au atacat si ei biserica si au jefuit biblioteca ce continea manuscrise de mare valoare. O reconstructie ampla a avut loc dupa anii 1960 si acum este manastire de maici.

Manastirea se afla pe muntele Pangaion la altitudinea de 750m, la cca 40 km de Kavala. Drumul este bun, urca serpuind pe munte iar peisajul este deosebit. La un moment dat am ajuns la o alta manastire, sapata in stanca, cu privelisti spectaculoase. Am zis ca ne oprim la intoarcere, dar din pacate nu am mai gasit-o deschisa. Se numeste Axion Esti si este inchinata Fecioarei Maria. Am reusit sa fac o poza din sosea cu aceasta manastire in stanca.

Am urcat in continuare pana la Manastirea Panagia Eikosifinissa care se afla intr-un cadru natural deosebit de frumos.

 La intrarea in complex, este o parcare incapatoare si o terasa cu mese si scaune de unde poti sa admiri peisajul spectaculos.

Complexul este foarte mare, intreaga incinta fiind inconjurata cu un zid mare din piatra si cuprinde chiliile pentru maici dar si camere pentru oaspeti, ateliere de broderie si iconografie, o bisericuta mica cu hramul Izvorul Tamaduirii (aceasta este in exteriorul zidurilor). Sunt si 2 magazine cu suveniruri. Un nene ne-a intampinat cu dulciuri si apa / cafea.

Am intrat in biserica si am descoperit miraculoasa icoana Panagia Eikosifinissa care se afla in iconostasul aurit sculptat in lemn. Am ramas uimita sa vad un lant de-a lungul icoanei si un altul mai gros, cu un lacat la capat. Nu am mai intalnit nicaieri asa ceva!

Cetatea din Kavala si orasul vechi

Cetatea bizantina aflata la inaltime, domina orasul. Ca sa ajungem in varf, am strabatut stradutele inguste din orasul vechi. La fiecare pas, mici magazine cu suveniruri si terase umbroase. In drumul nostru, am ajuns si la impunatoarea cladire numita Imaret, o instituție religioasă, educațională și caritabilă fondata de Muhammad Ali, fondatorul statului modern egiptean si care s-a nascut in Kavala. De altfel, casa in care a copilarit se afla putin mai sus, langa biserica Panagia. De aici aveti privelisti deosebite cu marea si insula Thassos. Pe scari abrupte se poate cobori pana la mare.

Am ajuns la cetate si am avut din nou noroc, fiind zi de sarbatoare (a doua zi de Paste) copiii au avut intrare libera, doar adultii am platit cate 5 euro.

Panorama este deosebit de frumoasa! Exista si un teatru in aer liber, un turn circular (erau multi turisti si a trebuit sa asteptam ceva ca sa putem urca pe scarile inguste in turn), chiar si o terasa, desigur arhiplina, cu turisti insetati...

Alte obiective din oras

Marele apeduct Kamares, construit de catre romani si refacut in secolul al XVI-lea de Ibrahim Pașa, vizirul sultanului Suleiman Magnificul. Apeductul a furnizat apă orașului Kavala până la începutul secolului al XX-lea si este impresionant.

In piata Eleftheria (platia Eleftherias) gasiti un trenulet turistic. Are doar 2 vagoane, asa ca trebuie sa va prezentati cu ceva timp inainte de plecare. Orarul este afisat pe trenulet. A circulat doar sambata, de sarbatori nu functioneaza.

Tot in piata este si un centru de informare turistica de unde puteti sa luati o harta cu orasul.

Iarna, in piata Eleftheria am vazut un patinoar!

Centrul comercial se afla pe langa piata Eleftheria. Si aici agitatie mare, terasele si magazinele de firma pline (pentru ultimele cumparaturi inainte de Paste).

Sambata este zi de targ (langa Muzeul de arheologie). Gasiti aici de toate, de la fructe, legume, masline, branzeturi si pana la haine, incaltaminte, articole pentru casa. Foarte multe tarabe, mi s-a parut mai mare ca targul din Xanthi.

Kavala este si port la marea Egee, de aici pleaca feriboturi spe insulele Thassos, Lemnos, Lesvos. Aleea de promenada de-a lungul portului este foarte frumoasa, strajuita de palmieri. Seara, se vede in fundal cetatea luminata.

Mare atentie la traseele selectate de GPS! Alegeti sa mergeti de-a lungul marii. Pe noi ne-a bagat GPS-ul ca sa ajungem la Filippi, pe stradutele de pe dealul din oras. A fost horror! Stradute super inguste, pante fff. abrupte, la un moment dat GPS a cedat!!

In legatura cu mancarea, pot sa spun ca am mancat bine si la preturi decente peste tot unde ne-am asezat. Seara, terasele si cafenelele deveneau arhipline, cu greu mai puteai sa gasesti o masa libera! Numerosi turisti romani si bulgari

De Paste, magazinele au fost inchise, dar cafenelele, cofetariile si majoritatea tavernelor-deschise. De-abia de marti s-au deschis si magazinele.

Invierea este sarbatorita de greci cu petarde si foc de artificii ca la noi de Anul Nou...

In concluzie, Kavala este un oras fermecator, plin de viata, cu o multime de locuri interesante care abia asteapta sa fie descoperite. Noua ne-a placut!


[fb]
---
Trimis de ilee in 29.04.25 21:44:22
Validat / Publicat: 29.04.25 22:29:44

VIZUALIZĂRI: 47 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ilee); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Priveliste din Cetate
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5400 PMA (din 6 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kavala și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070811033248901 sec
    ecranul dvs: 1 x 1