GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Kavala, orașul panoramelor spectaculoase
Din palmaresul nostru turistic pe 2022 nu putea lipsi Grecia: exclus să ratăm vreun an fără o tură prin această țară minunată sau măcar un sejur de o săptămână undeva pe malul mării.
De data asta, contrar obiceiului, alegerea destinației i-a aparținut soțului. Ce-i drept, de mult își dorea să zăbovească mai mult în acest oraș pe care și eu îl îndrăgisem, de altfel, încă de la prima întâlnire din urmă cu fix 30 de ani!
Kavala deci să fie! Las’ că mi-am luat revanșa în a doua parte a vacanței, punând piciorul în prag cu selectarea celei de-a doua locații, despre care voi păstra însă pentru moment misterul... ????
8 zile sunt de ajuns? mi-am întrebat consortul, care a încuviințat, și uite așa m-am ales cu o ședere destul de lungă într-un loc pe care, eu una, nu mi l-aș fi imaginat chiar așa de ofertant. În general mă feresc de orașele mari (Kavala are vreo 70.000 de locuitori), pe care îl vizitasem oricum în părțile lui cele mai turistice în 2014, când scrisesem și un review pe această temă vezi impresii. La ce altceva mă mai puteam aștepta? ????
Probabil că răspunsul la această întrebare poate fi cel mai bine dat enumerând atuurile Kavalei, adică acele aspecte care o recomandă din punct de vedere turistic:
⁕ Accesibilitatea. Distanța de numai ~570 km dintre București și Kavala poate fi parcursă în condiții normale de trafic în 7-8 ore pe binecunoscutul traseu Giurgiu-Ruse-Veliko Târnovo-Gurkovo-Stara Zagora-Dimitrovgrad-Haskovo-punct de frontieră Makaza/Nymphaia-Komotini-Xanthi-Kavala.
Orașele mai mari se ocolesc pe șoselele de centură iar în Grecia până la destinație nu se plătește decât o singură dată taxa pentru autostrada A2 Egnatia Odos (1,90 euro). Pentru traversarea Bulgariei, cel mai simplu este de achiziționat vinieta de pe site-ul web. bgtoll. bg (prețuri în 2022: un weekend 10 leva - 25 lei; o săptămână 15 leva - 38 lei; o lună 30 leva - 75 lei; 3 luni 54 leva - 135 lei; 1 an 97 leva - 244 lei). Pentru a ieși mai ieftin, recomandabil este să faci plinul înainte de ieșirea din Bulgaria; la data sejurului nostru benzina de 95 costa 3,20-3,60 leva/l, comparativ cu Grecia, unde prețul era puțin peste 2 euro.
Important este că, plecați fiind de acasă la ora 7 dimineața, am reușit să ne cazăm înainte de ora 3 după-amiaza și să facem câteva băi în aceeași zi. Avantaj noi! ????
Mai e ceva de spus: Kavala are aeroport, dar în prezent nu există curse directe. Poate pe viitor, cine știe?
⁕ Panoramele. Absolut toate recenziile despre Kavala menționează laudativ așezarea sa spectaculoasă „în amfiteatru” în golful cu același nume. E un entuziasm justificat: multe localități grecești de pe țărmuri sunt „aruncate” pe dealuri, dar să vezi un ditamai orașul, plin de clădiri cocoțate unele peste altele, hmmm... mai rar așa ceva. ????
Cele mai frumoase panorame urbane sunt (după părerea mea) cele ale Peninsulei Panagia văzută din port, mai ales dacă te nimerești acolo la apus. Combinația dintre ambarcațiunile acostate la mal și ridicătura de pământ pe care se înalță falnic castelul e fabuloasă! Dar practic bucăți mai mari sau mai mici din oraș pot fi surprinse cu telefonul sau aparatul foto dintr-o mulțime de puncte: de pe șosea, venind dinspre vest sau est, de pe oricare din mulțimea de scări, de pe plaje, de la castel sau din alte zone ale peninsulei sau de pe mare, în cazul că ai ales să iei de aici feribotul.
Oriunde te uiți, dai cu ochii de o aglomerație formidabilă de străzi și străduțe în pante uneori abrupte și de clădiri de 3-4 etaje zugrăvite în alb sau în culori pastelate, cu acoperișuri roșii. Marea frumoasă, curată, albastră, și în spate dealurile înverzite și muntele Pangaion.
Exact genul de imagine după care mă dau în vânt! ????
⁕ Istoria. Iubitorii de „vechituri” nu vor fi dezamăgiți: Old Town, adică triunghiulara și deluroasa Peninsulă Panagia îi întâmpină cu locuri de poveste - fortăreața, casa lui Mehmet Ali Pașa, biserici și moscheea Halil Bey, Imaretul, precum și case „păzite” de pisici grase și somnoroase. O ambianță de o minunată originalitate. Totul e să te țină picioarele, căci urcușul nu e deloc facil.
Motiv pentru care de data aceasta ne-am limitat la o plimbare scurtă cu mașina doar până la piața Mehmet Ali și biserica Kimis Theotokou, cu o oprire la Antonia’s Canteen pentru o cafea grecească și o scurtă sesiune foto.
Mai trebuie spus că în capătul dinspre portul pescăresc și de agrement al peninsulei, în fața unei parcări imense, se află locul de îmbarcare în feriboturile care îi transportă pe turiști către insulele Thassos, Limnos, Lesbos, Samothraki și spre orașul Alexandroupoli.
În fine, de neratat - nici nu ai cum, de altfel, la cât de mare e ????- pe listă trebuie adăugat Apeductul (Kamares), o construcție impresionantă, romană la origini, refăcută de bizantini și mai apoi de către Suleiman Magnificul. Deși Kavala a fost întemeiată de thassieni (locuitorii din Thassos) în secolul al VII-lea î. Hr. sub numele Neapolis, nu s-au păstrat vestigii ale epocii antice în oraș, doar în împrejurimi. De reținut că aici își are originile și creștinismul în Grecia, odată cu sosirea Apostolului Pavel, și că în secolul al IX-lea sau cel următor așezarea a căpătat numele de Christoupolis.
Dar despre siturile arheologice din apropierea Kavalei - într-un alt review.
⁕ Portul și străzile centrale. Marina e locul preferat de promenadă al localnicilor, și zău că au dreptate. În afara peisajelor splendide, cu Panagia și castelul în fundal și marea la picioare, cu ambarcațiuni de tot felul legănându-se leneș la mal, zona portului găzduiește și cea mai mare concentrație de taverne și cafenele din oraș, prilej de stat la taclale nesfârșite, după tipicul grecesc.
Centrul comercial, format în principal din străzile Venizelou și Omonia, abundă în magazine șic, în timp ce pe strada Kyprou se înșiră câteva dintre clădirile și monumentele cele mai interesante, ca de pildă primăria sau Parcul memorial cu statuia Victoriei și Monumentul eroilor. În Piața Eleftherias se află Centrul de informații turistice și din fața lui ar trebui să plece trenulețul turistic kavala.one/en/getting-aro ... ki-little-train. Numai că la data vizitei noastre era stricat... Ghinion! ????
⁕ Muzeele. Mare lucru nu vă pot spune la acest capitol, pentru simplul motiv că nu am le-am vizitat... Da, știu, e rușinos, dar mi-am luat revanșa cu câteva popasuri în apropiere. V-am promis că voi scrie despre ele și mă voi ține de cuvânt!
Nu fac așadar decât să semnalez existența Muzeului Arheologic, strada Erythrou Stavrou nr. 17, odysseus.culture.gr/h/1/e ... jsp?obj_id=3437, a Muzeului Tutunului, amenajat în clădirea Depozitului Municipal de Tutun de pe strada Paleologou, și a Muzeului Maritim, strada Chrisostomou Smirnis nr. 1.
⁕ Atmosfera autentic grecească. Mai mult decât în stațiuni, în orașele grecești găsești acea ambianță mediteraneană relaxată în care oamenii își văd de treburile lor în ritm domol, fără grabă și mai ales fără nervi. Iar Kavala nu face excepție, chiar dimpotrivă!
Dimineața cafenelele sunt pline de pensionari ieșiți la o cafeluță grecească dulce și tare și o șuetă, eventual un joc de table cu vecinii. Totuși mare aglomerație nu e; unii kavalezi chiar au serviciu! ???? Mai spre prânz sosesc și tinerii la un frappé iar seara, când se mai răcorește, toată suflarea orașului, inclusiv bebelușii în cărucioare și câinii în lesă, pare să se adune în jurul unei mese la o băutură răcoritoare și o tacla prelungită, susținută prin discursuri cu vorbe pe jumătate mâncate, înlocuite la finalul frazelor cu gesturi largi. N-am reușit niciodată să înțeleg ce au să-și spună tot timpul grecii ăștia... ????
În Kavala îi mai găsești la pescuit, așteptând stoic autobuzele în stații sau stând pe o bancă și privind marea, în atitudinea aceea contemplativ-meditativă atât de caracteristică unui popor vechi de când lumea care a trecut prin multe, a văzut multe, și și-a păstrat limba și obiceiurile în pofida vicisitudinilor, înțelepțindu-se.
Minunat! ????
Fapt destul de surprinzător pentru mine, Kavala mi s-a părut acum năpădită de turiști străini, inclusiv români. Având în vedere apropierea de Thassos, nu m-am așteptat la asta, însă se pare că străinii au început să descopere și ei frumusețea unui oraș pe care, până de curând, l-au ignorat pe nedrept.
Bravo!
⁕ Plajele. Kavala are mai multe plaje cu nisip destul de grosier, ceva pietricele la intrarea în apa limpede și amenajări parțiale cu șezlonguri și umbrele sau numai cu umbrele.
Cea mai mare dintre este Kalamitsa, aflată în partea de vest. Acolo s-a întâmplat să ajungem și noi în prima zi a sejurului și ne-am postat în apropierea hotelului Lucy, unde e și un mic port. Nu prea m-a încântat și nu am revenit, preferând să mergem cu mașina la plajele din afara orașului - amănunte în reviewurile viitoare.
Enumer însă și celelalte plaje, văzute și fotografiate în drumurile noastre prin oraș: Batis și Mpati, tot la intrarea vestică; Rapsani - în centru, în fața parcului Faliro.
Una peste alta, pentru cei care nu vor să se deplaseze pentru băi de soare și înot, plajele orașului reprezintă o soluție convenabilă.
⁕ Prețurile decente. Evident, în Kavala, fiind oraș, veți plăti mai puțin decât într-o stațiune pentru aceleași produse sau servicii. E vorba aici atât de cazare, cât și de restaurante sau magazine.
Despre cazare voi scrie un review separat, unde voi specifica și cât am cheltuit noi pe un mic studio închiriat. Am avut chicinetă și ne-am autogospodărit, aprovizionându-ne fie din hypermarketuri - chiar foarte numeroase -, fie de la minimarketul, brutăria și pescăria din apropierea casei, la prețuri comparabile cu cele din București.
Sâmbătă dimineața, pe strada Erythrou Stavrou, lângă Muzeul de Arheologie, se organizează o piață în aer liber de unde am cumpărat legume și fructe ieftine și bune. Din păcate nu sunt prea multe tarabe în piață și un sector destul de mare din spațiul alocat e ocupat de vânzătorii de haine și încălțăminte de slabă calitate.
Cât despre cafenele, le-am frecventat de câteva ori pentru un frappé și o plăcintă, iar la restaurant am fost în două seri și notele de plată au fost mereu de bun simț, având în vedere consumația.
⁕ Împrejurimile. Nu numai orașul, ci și împrejurimile Kavalei sunt foarte ofertante. Și mă refer atât la stațiunile situate la vest, cât și la siturile arheologice și locașurile de cult din apropiere. Voi reveni cu amănunte în reviewurile următoare.
Deocamdată, trăgând linie și adunând atuurile prezentate mai-sus (plus altele pe care - poate - nu le-am sesizat eu), concluzionez cu o invitație adresată celor care nu au vizitat orașul sau au trecut prin el ca vântul și ca gândul, în drum spre alte destinații: opriți-vă în Kavala!
Pentru că merită! ????
 
Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube
Trimis de Carmen Ion in 14.11.22 20:04:07
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Carmen Ion:
”Distanța de numai ~570 km dintre București și Kavala poate fi parcursă în condiții normale de trafic în 7-8 ore
daca stai sa te gandesti ca distanta pana la Sibiu este de pana in 300 km si am parcurs-o in aproape 7 ore, parca mai degraba as pleca in Grecia .
Foarte frumoase locuri si articolul este numit corect "Mini ghid pentru aceasta destinatie". Ai prezentat niste locuri atat de frumoase, ce se poate vedea, in functie de gusturi, astept sa vad urmatoarele povesti.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Mulțumesc mult pentru aprecieri.
Serios, noi am făcut mai puțin de 8 ore, cu tot cu stat 15-20 minute la punctele de trecere a frontierei și 2 sau 3 opriri "tehnologice". La 4:30 după-amiaza eram pe plajă!
Asta e când ai șosele bune!
@Carmen Ion: Unul dintre oraşele mari ale Greciei, dar şi unul dintre cele mai frumoase, Kavala este oraşul care mi-a plăcut şi mie foarte mult. Pot spune că şi unul dintre cele mai accesibile, atât din punctul de vedere al distanţei rezonabile până acolo, dar şi din punctul de vedere al preţurilor mai temperatecomparativ cu alte zone ale Greciei. De altfel, bogat în obiective de tot felul, Kavala merită întotdeauna să fie vizitat câteva zile.
Bine prezentat într-un articol precum cel de faţă, felicitări!
O zi frumoasă!
@irinad: Mulțumesc mult pentru vizită, ecou și vot.
Știu că ai stat și tu la Kavala și că ți-a plăcut orașul. Adevărul e că nici nu ai cum să nu-ți placă din moment ce are de toate: așezare spectaculoasă, istorie, plaje, posibilități de distracție, plus prețuri rezonabile.
Un articol complex cu multe informații utile.
Felicitări! ????
Kavala cea frumoasă! In timpul sejurului meu în Thassos, am profitat ca să vizitez Kavala, un oraș superb! Clădirile așezate in amfiteatru, portul cu faleza, orașul vechi mi-au rămas vii în memorie. Citind impresiile tale le-am revăzut.
Felicitări pentru impresii și poze!
@Rodel: Bine zis” Kavala cea frumoasă” . Nu știu cât de bine i-am redat eu frumusețea în review, sper doar ca pozele să fi fost mai elocvente...
Mulțumesc mult pentru vicită, ecou și vot!
@Carmen Ion: Chiar că-mi pare rău. Am fost de trei ori în Grecia dar n-am vizitat Kavala decât acum, împreună cu tine.
@Michi: Da, păcat că n-ai ajuns la Kavala, e un oraș foarte spectaculos.
Mulțumesc mult pentru vizită, ecou și vot.
@Carmen Ion: În 25 de ani de călătorii nu le poţi cuprinde pe toate mai ales că noi am început să vedem lumea pe la 60 de ani. La gradul meu de necunoaştere (ca să nu-i zic incultură) nici nu auzisem de Kavala. Oraşul desfăşurat în trepte şi panorama îmi aduc aminte de insula Symi. Carmen, să vă ajute Dzeu, circulaţi cât mai mult pentru că la un moment dat... eu cu toate artozele şi protezele am ieşit din ţară până la 84 de ani, aşa că mai ai multe de văzut şi de scris meşteşugit spre încântarea noastră.
@Michi: Nu știu dacă sănătatea îmi va permite să călătoresc până la 84 de ani, așa ca tine, dar mă străduiesc să țin pasul...
Mulțumesc din inimă pentru aprecierile măgulitoare.
Toate cele bune și să ne revedem cu bine!
@Carmen Ion: Un frumos și documentat articol, pledoarie pentru orașul Kavala ce are de toate și este destul de aproape de partea sudică a țării!
@mprofeanu: Mulțumesc mult pentru aprecieri.
Despre Kavala numai de bine aș putea spune și eu! Sigur că nu am vizitat-o așa pe îndelete, dar în 2011, am plecat din Thassos, cu un ferry din Skala Prinos, acolo unde am avut cazarea, pentru o zi frumoasă! Am vizitat doar zona portului și parte din orașul vechi, cu castelul, am coborât pe sub apeduct și ne-am întors în port.
Panorama este într-adevăr spectaculoasă, am observat asta și din autocar, atunci, la întoarcere. Pe vremea aceea am fost cu autocarul.
Kavala devine tot mai mult o destinație râvnită de vacanță tocmai pentru motivele enumerate foarte bine în articol și mă bucur pentru asta.
Foarte frumoase articole, felicitări!
@maryka: Într-adevăr, Kavala a devenit în ultimii ani o destinație turistică în sine. Pe lângă români, am văzut multe mașini de Bulgaria, Serbia și Macedonia.
Mulțumesc mult pentru vizită, ecou și vot!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Plaja AMMOS cu bune și mai puțin bune — scris în 26.06.24 de vtfadrian din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Statiuni aproape de Kavala: Paleo Tsifliki, Nea Iraklitsa, Nea Peramos — scris în 17.08.22 de ilee din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Un concediu relaxant la Nea Iraklitsa — scris în 24.07.21 de Dimosu din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Despre plajele orașului Kavala şi cele din împrejurimile sale — scris în 03.10.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Palia Poli (Old Town) din peninsula Panagia, bijuteria medievală a Kavalei — scris în 29.08.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Kavala, frumoasa urbe din nordul Greciei — scris în 22.08.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Incursiune în lumea din adâncurile Macedoniei grecești: peștera Alistrati — scris în 08.08.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ