ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.08.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Incursiune în lumea din adâncurile Macedoniei grecești: peștera Alistrati

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Peste tot, pe unde ne-au dus pașii în vacanță, nu am ocolit peșterile, dimpotrivă, am vizitat cam tot ce ne-a ieșit în cale, fie că eram în excursii organizate, fie de capul nostru, pe cine știe ce coclauri. Peșterile, ca fenomen carstic de adâncime, m-au fascinat dintotdeauna datorită peisajelor subpământene, de cele mai multe ori de o bizaritate și o frumusețe deosebită care confirmă că natura creează minuni nu numai la suprafață.

Am auzit prima oară de peștera Alistrati în urmă cu câțiva ani, într-o discuție cu un bun prieten din urbea noastră, îndrăgostit până peste cap de Grecia, ce ne povestea despre una dintre multele sale vacanțe, petrecută în nord, în Macedonia grecească. Întrebându-ne dacă am vizitat-o, la răspunsul nostru că nu, ne-a recomandat-o cu căldură ca pe un obiectiv must see atunci când vom fi ajuns în zona vecină a orașului Serres. Iată că de data acesta, mergând spre Kavala, ne-au ieșit în cale indicatoarele maro ce ne-o semnalizau destul de aproape, însă noi cu gândul la mare și la bălăceală, am lăsat-o pentru finele vacanței, în drum spre casă.

Localizare

Peștera Alistrati se află la 6 km de satul omonim ce aparține de comuna Nea Zichni, la poalele munților Pangaion, la 50 km sud-est de Serres, 25 km sud-vest de Drama și 65 km nord-vest de Kavala. Nu este dificil de găsit, odată ce am fixat destinația pe aplicația maps. me, am fost ghidați excelent până acolo, iar drumurile sunt bune și foarte bune. Peștera se bucură de o organizare foarte bună, pusă la punct recent printr-un amplu proiect în care s-au folosit fonduri europene.

Tel. 00302324082045

Fax. 00302324082046

Website: alistraticave.gr

Email: info@alistraticave. gr

Programul de vizitare: ian-feb-mar orele 09-17, mai-iun-iul 09-18, aug 09-19, sep 09-18, oct-nov-dec 09-17.

Preț bilet: 8 €/persoană.

Reguli stricte pentru protejarea peșterii: interzis fotografiatul și filmatul, de asemenea fumatul, aruncatul gunoiului de orice cel. Telefoanele mobile trebuie închise la intrare, în niciun caz nu trebuie părăsit grupul din care faceți parte, obligatoriu trebuie respectate spusele ghidului. Sub nicio formă nu se ating stalactitele și stalagmitele deoarece acestea se pot usca și înceta să crească.

Câteva cuvinte despre peștera Alistrati

Deși veche de milioane de ani, peștera este relativ nou adusă în atenția autorităților din Grecia, fiind descoperită chipurile abia în 1912, când câțiva localnici care obișnuiau să vâneze porumbei sălbatici în zona de deasupra, au dat de intrare din întâmplare. Mulți ani de-a rândul nu a fost explorată din punct de vedere științific, din cauză că nu a existat un asemenea interes. Abia în 1975 a fost demarată prima explorare oficială de către specialiști greci și austrieci, însoțiți de localnici din Alistrati, pentru cercetările privind geologia zonei mai largi, a parcului Petroto, vecinul peșterii. Aceștia au mai descoperit încă patru peșteri în proximitate care, însă, nu sunt accesibile pentru public. În ceea ce privește peștera în cauză, oamenii de știință au estimat că este una dintre cele mai mari și mai bogat decorate din Europa.

Ca dimensiune, peștera acoperă peste 25.000 mp, are o lungime de peste 3 km, din care aria vizitabilă este de 1,5 km pe pasarele și podețe moderne, foarte bine amenajate, inclusiv pentru persoanele cu handicap, iar adâncimea la care se află este de maximum 50 m.

Ceea ce este important, este că intrarea naturală în peșteră nu mai este folosită astăzi, fiind „construită” o altă intrare, una artificială, la distanță de aproximativ 100 m sud-vest de cea naturală, accesul făcându-se acum printr-un tunel imens, de mai mult de o sută de metri în care se pătrunde prin porți acționate electric. Acolo totul este automatizat, nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării, s-a investit foarte mult de aceea prețul biletelor nu este unul neglijabil. Peștera este supravegheată prin camere de luat vederi montate peste tot, fiind electrificată complet în aria vizitabilă, iar lămpile electrice funcționează pe bază de senzori, așa încât pe măsură ce înaintezi, calea îți este luminată, iar în spatele grupului, după ce acesta se distanțează, se face întuneric complet.

Conform mitologiei grecești, peștera Alistrati a fost locul în care Hades, zeul Infernului, îndrăgostit de Persefona a adus-o mai întâi, după ce a răpit-o spre a-i deveni soție. În felul acesta, Persefona, fiica lui Zeus și a zeței Demetra, stăpânește lumea umbrelor ca zeiță a Întunericului.

Experiența noastră subpământeană la Alistrati

Am plecat din Kavala după micul-dejun și în cel mult o oră am ajuns la destinație. După ce maps. me ne-a ghidat până în parcare, ne-am luat în picioare încălțări închise și am aruncat pe umeri câte o bluză cu mânecă lungă, apoi ne-am îndreptat spre casa de bilete. Ne-au întâmpinat mai multe prăvălioare cu suvenire, produse hand-made și din cele tradiționale obținute în casă gen dulcețuri, gemuri, marmalade. Vânzătorii ne ademeneau care cu te miri ce, noi ne-am strecurat ușor printre ei, și am pătruns în arealul zonei tampon unde se găsesc un restaurant cu terasă, o cafenea, un părculeț, un foișor, toalete.

La casa de bilete, am achitat cu cardul cei 16 €, iar domnul de acolo ne-a spus că următorul tur ghidat începe la orele 11,10, scriindu-mi pe bilet ora ca nu cumva să uit. Ne-a spus că turul durează o oră, ne-a întrebat de unde suntem și dacă e ok ca ghidul să ne vorbească în engleză, noi am aprobat, ne-a înmânat o foaie cu informații în engleză despre peșteră, apoi, ne-a invitat să ne „pierdem” timpul rămas prin părculețul din față. Zis și făcut. Între timp a mai apărut o familie de greci cu doi copii de cam 12-14 ani, iar înainte cu cinci minute de ora programată a apărut și ghidul care s-a dovedit o doamnă uscățivă și foarte sobră, care nu cred să fi avut mai mult de 40 ani. Era echipată cu încălțăminte închisă și avea peste șolduri o bluză cu mânecă lungă, gen foaie de ceapă. Evident, avea mască și mănuși de plastic. Aflându-ne țara de origine, ne-a ținut un instructaj cu reguli stricte legate de virusul cel nou: să purtăm masca tot timpul peste nas și gură, să păstrăm tot timpul distanța de cel puțin 2 m față de orice persoană din grup, inclusiv de cele din propria familie, dar și cele generale de protejare a peșterii pe care le-am menționat deja. Am avut noroc fiind doar șase vizitatori deoarece am putut sta răsfirați conform cerințelor.

De cum am pătruns prin porțile acționate cu cartelă în tunelul de acces, ne-a invitat să folosim cu încredere dispenserul cu dezinfectant de mâini montat imediat lângă intrare. Ne-am conformat, apoi am intrat în prima incintă, numită anticameră (sau vestibul) , înaltă de 8 m, bogat ornamentată în stalactite și stalagmite, din care pornesc trei galerii importante: la stânga, la dreapta și drept înainte. Noi o vom străbate la pas pe cea mai importantă (drept înainte), de-a lungul pasarelei cu balustrade, construite pe distanță de 1500 m. A doua galerie (stânga) are o lungime de 800 m, iar cea de-a treia (dreapta) este mult mai mică.

Înăuntrul peșterii, temperatura este relativ constantă, variind doar între 15°C și 17°C, în timp ce umiditatea fluctuează între 75% și 100%. Citisem dinainte că vara, temperatura este chiar și cu 15°C mai joasă față de cea de afară, de aceea, ne-am luat câte o bluză cu mâneci lungi, dar n-a fost cazul să le îmbrăcăm, răcoarea dinăuntru fiind o binecuvântare față de vipia ce se instalase încă de la orele dimineții la fine de iunie.

Am urmat-o pe ghidă apoi în camera de recepție care este cea mai mare și cea mai bogată în formațiuni gen stalactite și stalagmite. Parcă eram într-o mare sală de expoziție de perdele de forme și tonuri felurite. Impresionează prin dimensiuni: 100-130 m lungime, 30-60 m lățime, 20-30 m înălțime, dar mai cu seamă prin abundența cu care natura a înzestrat peștera în structuri minunate și colorate. Ghida ne-a explicat că procesul de formare a stactitelor și stalagmitelor este extrem de lent și neregulat, putând dura și până la 200 de ani pentru a lua naștere un modest milimetru cubic (mm³) din acestea.

Dintre stalagmitele cele mai frumoase, se remarcă cea numită „coroana” care se află în preajma intrării naturale în peșteră, căci înaintaserăm și ne aflam în altă zonă plină de formațiuni. M-a mâncat limba și am încercat o glumă asociind numele acesteia cu cel al virusului vinovat în prezent de epidemia universală, dar ghida a fost rece și nu a prea gustat umorul meu.

Mai departe în deplasarea noastră, ne-a fost arătată un tip diferit de stalactite, numit „discul” , datorat formei sale din tavan. Acestea s-au format prin prelingerea picăturilor care ies dintr-o fisură de pe tavan, fiind prea ușoare pentru a cădea pe pământ, astfel încât iau o traiectorie orizontală iar carbonatul de calciu s-a cristalizat pe ambele părți ale fisurii.

Un alt fel de stalactite, destul de rar și atipic pentru peșterile din Grecia, este cel denumit „heccentrite” , căruia nu am reușit să-i găsesc un termen similar în limba noastră sau măcar un corespondent. Din ceea ce am înțeles de la ghidă, se numesc așa fiindcă s-au dezvoltat în jurul propriului lor centru și nu drept în jos, ca stalactitele obișnuite. În această peșteră există numeroase heccentrite, iar unele au o suprafață aspră, cu heccentrite mai mici, care cresc în diverse direcții pe corpul principal al heccentritului mare. Heccentritele sunt formațiuni rupestre destul de vechi.

Următoarea „încăpere” a fost cea a liliecilor, iar înainte ca omul să pună piciorul în peșteră, mii de exemplare locuiau în ea și majoritatea în această cameră. De ambele părți ale pasarelei, ne-au fost semnalați munții de excremente lăsate în timp de lilieci, numite guano. În aceștia trăiesc multe microorganisme care, alături de lilieci și de alte câteva specii de alte animale mici, în special de insecte, alcătuiesc fauna peșterii. Există chiar un microorganism unic în lume care trăiește aici, denumit Alistratiae Beroni. Cât despre lilieci, aceștia au fost deranjați de prezența umană din vremurile mai recente, așa încât s-au mutat în colțuri mai retrase și lipsite de lumină.

Nu prea departe, ajungem lângă niște formațiuni spectaculoase denumite „Flăcările” . Ne aflăm la o adâncime de 40 m, iar incinta este mult mai înaltă decât ceea ce întâlniserăm până atunci. Stalagmitele botezate „Flăcările” datorează supranumele formei și culorilor roșiatice pe care le au. Nuanțele de roșu provin de la oxizii de fier ce au fost aduși aici cu apa din pânza de suprafață, împreună cu carbonatul de calciu. Flăcările au crescut de la sol în sus și aproape au ajuns la tavan. Acest lucru s-a întâmplat din cauza fluxului lent al concentrației mari de calciu. Acest tip de flux de apă nu lasă suficient carbonat de calciu pe tavan pentru a fi cristalizat și cea mai mare parte a materialului este depusă și cristalizată pe sol.

Alte formaținui notabile ce ne-au fost indicate ca obiective ale peșterii au fost „Conopida” și „Broccoli” , ce și-au împrumutat numele de la cunoscutele legume mulțumită asemănării aspectului lor cu acestea. „Conopida” parcă este un conglomerat de perle mici albe de material, acestea crescând dintr-o membrană subțire de apă de pe suprafața rocii. „Broccoli” se găsește la capătul pasarelei din aria vizitabilă și, evident, aspectul său duce cu gândul la leguma verzulie. Reprezintă un grup compact de stalagmite, destul de înalte, aproape până în tavan, însă până să ajungă acolo mai este cale de alte câteva mii de ani. Iar atunci nu se vor mai numi stalagmite, ci coloane.

Pasarelele mai continuă, dar peștera doar până aici se poate vizita, așa că pentru întoarcere ghida ne-a invitat să o luăm noi, turiștii, înainte, astfel încât ea să încheie plutonul și să se asigure că totul este ok în urmă.

Concluzie

Aceasta a fost vizita noastră agreabilă în peștera Alistrati, o peșteră deosebită pe care grecii au modernizat-o și au amenajat-o foarte atent pentru a o proteja cât mai bine. Dacă ne-a plăcut? Da, măruntaiele pământului s-au dovedit a fi absolut încântoare iar natura un maestru desăvârșit care a creat adevărate capodopere de artă în materie de sculptură. Am avut sub ochi o adevărată simfonie de culori reci, dar strălucitoare în lumina palidă a reflectoarelor, de forme, broderii, dantelării modelate în timp îndelungat pentru a ne minuna. Uite că și lumea subterană ascunde frumuseți nebănuite!

 

Vă rog, atașați următorul videoclip, pe care vă invit să-l vizionaţi, deoarece fotografii am numai din zona de la suprafață:

youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 08.08.20 14:12:48
Validat / Publicat: 08.08.20 18:29:49
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA

VIZUALIZĂRI: 4365 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 În părculeţul din zona de deasupra peşterii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 55300 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[08.08.20 18:29:27]
»

Excelentă recomandarea

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Macedonia, diverse # - #CĂLĂTORII" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).​​

​​

webmaster
[08.08.20 19:30:00]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Serres și împrejurimile, SERRES" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

-

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.​​​​

irinadAUTOR REVIEW
[08.08.20 19:36:53]
»

@webmaster:  Mulţumesc frumos, seară bună!

webmaster
[08.08.20 20:48:55]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Kavala și împrejurimile, KAVALA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

crismisPHONE
[09.08.20 09:22:28]
»

@irinad:  Wow, cât e de frumoasă! E prima dată când aud de peștera asta, mulțumesc mult pentru prezentare!  

irinadAUTOR REVIEW
[09.08.20 14:36:24]
»

@crismis:  Natura s-a dovedit a fi foarte darnică în cazul peşterii Alistrati care este foarte înzestrată şi deosebit de frumoasă, iar grecii s-au gândit să apeleze la fonduri serioase spre a o moderniza şi proteja pe termen lung, doar că asta ne-a luat plăcerea fotografiatului, printre altele. Dar, în ciuda acestui fapt, merită vizitată, mai ales de către cei ce merg în Thassos, Kavala şi o iau spre Drama. Sincer, nu mă gândeam că mă va impresiona cine ştie ce, dar chiar mi-a plăcut.

Mulţumesc de vizită, aprecieri, comentariu!

marykaPHONE CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[09.08.20 17:45:24]
»

Foarte frumos și interesant. Adâncurile pământului ascund o mare varietate de bogăţii, de minuni, de locuri speciale, așa cum este și cel pe care l-ai prezentat tu.

Îmi aduc aminte cu drag de Kefalonia, peștera Drogarati, unde era aceeași regulă, fără poze, dar... desigur acolo nu respecta nimeni!

O duminică frumoasă, te pup cu drag!!! ????????????​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[09.08.20 20:06:14]
»

@maryka:  Da, peştera Alistrati s-a dovedit a fi foarte atractivă şi foarte interesantă, i-am mulţumit pe când o vizitam prietenului nostru pentru pont (în gând), dar şi în direct căci ne-am întâlnit întâmplător curând după ce ne-am întors din vacanţă.

La Drogarati am făcut şi noi poze, dar spre ruşinea mea, nu-mi mai amintesc de interdicţie (sunt 11 ani de atunci), însă de data aceasta nici nu ne-a trecut prin cap vreo secundă să "furăm" vreo poză, fiindcă erau camere peste tot, ghida monitoriza totul foarte atent (era şi uşor, noi fiind doar şase turişti), era foarte agilă şi destul de sobră: ne-a pus în vedere de la început să respectăm regulile fără împotrivire. Însă, am "împrumutat" câteva fotografii de pe internet pentru edificare.

Mulţumesc de vizită, ecou, cuvinte frumoase!

Daisy Petal
[19.08.20 11:23:44]
»

M-a bucurat mult articolul pe care l-am citit cu mare interes. Din articolele citite în ultimul timp, am observat că printre preferințe se numără și Kavala. N-am reșit niciodată să vizitez vreo peșteră în Grecia, dar sper din toată inima să o pot vizita și eu, asta în condițiile în care rezultatele testului vor ieși la timp , dar până în septembrie (când am planificat vacanța) se pot schimba multe.    

irinadPHONEAUTOR REVIEW
[19.08.20 16:58:26]
»

@Daisy Petal:  Mulțumesc frumos pentru vizită, lectură și aprecieri!

Kavala este un oraș fascinant, însă  nu suficient de promovat după părerea mea. Voi încerca să scriu și eu despre oraș, îi datorez câteva cuvinte după ce ne-a găzduit bine o întreagă vacanță. Merită să-i dedicați o vizită dacă veți fi prin preajmă.

Peștera Alistrati a fost ca un bonus la întoarcere către casă, aflaserăm despre ea și cum am trecut prin apropiere, ne-am zis să nu o scăpăm.

Vă țin pumnii la  test, dacă va mai fi cazul să-l faceți și în septembrie (sper să se schimbe în bine ceva) și vă urez de pe acum să aveți vacanță frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Daisy Petal, irinad, maryka
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kavala și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.26335906982422 sec
    ecranul dvs: 1 x 1