ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.08.2018
DE Cdia
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Beius
ÎNSCRIS: 05.07.15
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
FEB-2017
DURATA: 1 zile
colegi
20 AD. + 20 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Minele de argint și galeria păstrăvului negru de la Tarnowskie Góry - UNESCO

TIPĂREȘTE URM de aici

Minele de argint, plumb și zinc de la Tarnowskie Góry

Situată în Silezia Superioară, la nord de Katowice, una dintre principalele zone miniere din Europa Centrală, proprietatea inclusă în Patrimoniul Unesco din 2017 cuprinde întreaga mină subterană, cu arcuri, arbori, galerii și un sistem de management al apei în galerii nemaiîntâlnit de mine.

Iată-ne într-o dimineață plăcută de februarie porniți pe urmele minerilor, în pădurea de lângă Tarnowskie Góry Nu am oprit în oraș, deși mi-ar fi plăcut, în goana autocarului am zărit clădiri vechi, turle de biserici și parcuri, am înțeles de la gazdele noastre că există și un aquaparc, nu... nu pare un oraș minier, poate doar muzeul de istorie a mineritului să mă convingă... Dar rămâne pentru altă dată.

Am ieșit din oraș, am mai străbătut câțiva km și am oprit lângă o pădure... uau, ce sentimente m-au învăluit... ciudat, parcă nu eram noi ci niște protagoniști ai unui film... ceața învăluia copacii doar la bază și noi ne afundam din ce în ce mai multîn pădure, urmând niște marcaje, dar peisajul părând că rămâne același.

După multe sute de pași, am trecut pe lângă un sanatoriu - Da! aici ai parte de liniște, clar! și ne-am continuat drumul... am găsit intrarea Sylwester, dar pentru că nu era nimeni acolo, ne-am continuat drumul până la Eva, dar nu era bine, aici era ieșirea... Uff, complicat. Hai înapoi!

De fapt cele 2 sunt niște clădiri rotunde de unde se face intrarea și ieșirea în/din galerie.

Am intrat cu grupul (cam 40 am fost, am intrat în două ture), nu aș fi servit dacă aș fi știut ce mă așteaptă... O excursie cu barca, dar nu orice fel... am coborât (ioai... și acum mă trec fiori) la o adâncime de 30 de m pe o scară în spirală, nu mai mare de 1,5 m diametru și am tot coborât... M-aș fi întors, dar când sunt mulți în spatele tău și nu e loc, știți cum e... e mai simplu în față decât înapoi... apoi m-am mai îmbărbătat că am avut o doamnă mai în vârstă care spunea că suferă de claustofobie și zicea că e ok coborârea...

Cu greu, dar cu greu... (noroc că scăpasem cu 1-2 luni în urmă de niște kg, că mă blocam pe acolo), am ajuns jos, unde ne aștepta un convoi de bărci legate între ele, ce pluteau pe o apă de 1 m într-o galerie lată de 1,5 m (?) - ceva de genul... Doamna mai în vârstă mi-a zis că se întoarce, că ea nu rezistă acolo... eu, în schimb, începeam să mă simt ok.

Am trecut cu bărcile (nu am văslit) prin galeria de mină, ghidul ne-a povestit, gazdele ne-au tradus în engleză și eu, fiind în ultima barcă am auzit numai frânturi. Cam 40 de minute.

La finalul călătoriei ne-a așteptat o scară soră cu cea de la coborâre, care ne-a scos la aer, la ieșirea Eva.

De știam... acum nu aș fi avut ce să vă povestesc. Ăsta e norocul călătoriilor în grup, mai ales dacă ai și copii pentru care trebuie să fii model... așa îți înfrângi temerile.

Și acum, după ce-mi liniștesc trăirile, să vă zic câteva cuvinte despre galeria vizitată.

Intrarea costa 25 de zloți, nu aveți posibilitate să vă achiziționați mâncare sau apă de la intrarea în mină, ci doar de la un cafebar de lângă sanatoriu. Se lucra la ceva băncuțe și mese de lemn, poate se face un chioșc...

Galeria păstrăvului negru
(coord. 50.427195,18.807528) a început să fie forată din 1821, funcționând ca galerie de drenaj, aparținând minelor de minereu de la Fryderyk, până în anul 1957, când a fost pusă la dispoziția turiștilor, fiind folosită exclusiv pentru excursiile cu barca, ascultând povestea ghidului.

Temperatura este de 10 grade Celsius tot parcursul anului.

Traseul, lung de 600 de metri, se parcurge la lumina lămpilor. Este cel mai lung pasaj subteran cu barca din Polonia. Transportul cu bărcile se face într-un singur sens, există un sistem de scripeți care le trage înapoi după terminarea vizitei.

De ce păstravul negru? pentru că în apele limpezi de lângă mină sunt păstrăvi, care la asfințit par niște umbre negre.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Cdia in 05.08.18 14:40:24
Validat / Publicat: 05.08.18 16:18:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLONIA.

VIZUALIZĂRI: 664 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cdia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Și un loc binemeritat de odihnă lângă parcare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15300 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Katowice și împrejurimile:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046539068222046 sec
    ecranul dvs: 1 x 1