ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.08.2024
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2024
DURATA: 9 zile
Business

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Chokhi Dhani

TIPĂREȘTE

Am ajuns în Jaipur venind dinspre Agra, pe la orele 15. După un prânz întârziat și preluarea camerelor, am plecat către unicul obiectiv al serii, Chokhi Dhani. Este situat la periferia sudică a orașului; cu traficul specific locului, drumul ne-a luat cam o oră și jumătate (10-15 km), așa că am debarcat în Satul Etnic Rajasthani la 19:30, după lăsarea întunericului.

Sunt conștient, de la bun început, că nu voi avea vreme să povestesc pe larg despre obiectivele văzute în cadrul turului clasic indian Triunghiul de Aur, Agra-Jaipur-New Delhi. De altfel, nici nu este necesar: mai mulți colegi au scris pe AFA despre ceea ce au vizitat în India, iar noi am fost, în mare măsură, pe același traseu - tururile agențiilor locale sunt, practic, izomorfe. Așa că mă voi mulțumi să spun câteva cuvinte despre chestii despre care s-a vorbit mai puțin. Chokhi Dhani nu apare în oferta standard a agențiilor; probabil că nouă ne-a fost oferit pentru că grupul în care ne aflam, de circa 70 de persoane, a fost alcătuit preponderent din copii.

Despre ce e vorba: un fel de sat de vacanță (cum era cel din Mamaia copilăriei mele) combinat cu un muzeu al satului / civilizației locale. Adică îți lărgești orizontul cultural, te distrezi și iei masa în aceeași bani. Noi am avut bilet de 900 de rupii (50 lei), cel mai ieftin (redus la 550 de rupii pentru copii). Există și mai scumpe (1100, sau chiar 1500 de rupii) dacă se aleg mese mai simandicoase.

Ce avem posibilitatea de a vedea / face în acest loc (mai multe detalii chokhidhani.com/village-f ... -jaipur/concept):

* O reconstituire la scară a pasului montan Haldighati, locul unei bătălii legendare din 1576, în care 20000 de localnici, conduși de eroul Rana Pratap, au încercat să țină piept unei armate Mughal de 80.000 de oameni. Nu știu care a fost soarta acelei lupte, dar Imperiul Mogul s-a întins la finalul sec. XVI și peste Rajasthan.

* Templul Vaishno Devi (refăcut la scară, desigur), frumos pictat, unde se poate intra în căutarea păcii spirituale. În imediata vecinătate, găsim o cascadă răcoritoare, Gufa Jharni, care dă către o peșteră întunecată și înspăimântătoare 😉.

* Jungle Sair, un parc tematic reprezentând o pădure unde găsim animale care urlă, în timp ce triburile Bheel dansează pe ritmul tobelor 🤠.

* Bhool Bhulaiya, un labirint care, pe hartă, pare destul de încâlcit.

* O zonă de joacă pentru copii, cu tobogane, tir cu pușca cu aer complimat, aruncare de săgeți către țintă și tot ce vă mai poate trece prin cap.  

* Chioșcuri în care muzicanți, dansatori, mici meșteșugari te invită să intri pentru a le aprecia priceperea, așteptând un mic bacșiș. Chiar își dau interesul. Într-un astfel de chioșc, cineva îți făcea masaj la cap :). De aici se pot cumpăra tot felul de suveniruri sau produse specifice locului.

* În mijlocul acestui sat al artizanilor (numit Kalagram) putem vedea un Gaushala, adică un sanctuar care oferă adăpost vacilor, despre care se știe că sunt animale sfinte în India.

Toate aceste atracții au fost văzute de noi doar în trecere: iluminatul „stradal” în Chokhi Dhani este o glumă, deci nu aveam cum să „gustăm” aceste obiective. În plus, am stat înăuntru doar două ore și jumătate, iar satul este imens. Mai mult, la un moment dat a început o ploaie fioroasă, cu spume, iar majoritatea aleilor nu sunt pavate. În multe momente m-am simțit ca în copilărie, la bâlci, în satul bunicilor.

Ceea ce urmează am exploatat, însă, pe îndelete. Pozele și filmulețele atașate completează textul.

* Muzeul Satului din Rajasthan este format din case din diferite zone ale statului, de pe la 1900 până la unele recente. Am intrat înăuntru, observând condițiile sărăcăcioase de trai ale celor care le locuiesc în mod obișnuit. Majoritatea sunt din chirpici, material de construcții care are păcatele lui, dar are și un mare avantaj: păstrează răcoarea în interior, colibele sunt locuibile chiar și în fierbințile veri indiene. Evident, există și case mai răsărite, iar în poze le-am privilegiat pe acestea.

* Cea mai populară atracție din Chokhi Dhani pare a fi plimbarea cu un animal dresat. Cei din grupul nostru au experimentat aproape tot: cămila (cu două cocoașe, nu ca în Egipt), elefantul indian și carul cu boi. Există și o căruță trasă de cai. Plimbarea cu cămila sau carul costă 20 de rupii, cea cu elefantul costă 50 (și este pe risc propriu, după cum suntem anunțați de la bun început).

Am auzit țipete atunci când cămila se ridica de la pământ sau când se așeza pentru a lăsa copiii să coboare. Elefantul are pe spate un coș în care poate lua patru persoane, pe care le scutură bine în timpul mersului. În mod clar, acesta a fost momentul de vârf al serii.

Chokhi Dhani are și un lac, numit Tal Talaiya, unde se pot face plimbări cu barca. S-a bifat și asta :).

* Cina Rajasthani

Am fost anunțați de la bun început că nu vom avea altă masă de seară în afară de cea de la Chokhi Dhani. La ora 21 ni s-a dat ca punct de întâlnire Chaupad - Sala de mese. Ne-am prezentat acolo, pe o ploaie cu bulbuci. Era ceva coadă, pentru că în interior era plin, dar exista un permanent rulaj al clienților. Doar că... era permisă intrarea numai desculț. O parte dintre cei din grup au rămas la coadă, eu și alții ne-am refugiat într-un chioșc, să ne ferim de ploaie. Luaserăm prânzul destul de târziu, așa că am acceptat tacit să postim în acea seară.

Ghidul ne-a găsit în chioșc și, foarte drăguț, a insistat să mergem la masă în altă parte, la un restaurant obișnuit (pentru India). Am să păstrez în minte drumul până acolo: la început săream peste bălți, apoi mergeam pe margine, pe unde era apa mai mică, iar după un timp nu am mai ținut cont de nimic, ne-am murat până la piele. Dacă acceptam să ne descălțăm de la bun început, era cu mult mai bine!

Din poveștile celor care au rămas la restaurantul tradițional, se pare că a fost o experiență destul de interesantă. Urmărind pozele / filmele, am putut înțelege câte ceva. Gustul, însă, pare să fi fost cheia. Mi s-a spus că expresia „îți ia gura foc” e departe de fi acoperitoare :).

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adso in 08.08.24 23:50:58
Validat / Publicat: 09.08.24 05:28:15
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ASIA - ALTE LOCURI

VIZUALIZĂRI: 366 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea în complex
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[09.08.24 08:28:44]
»

Primul video nu este filmat in satul de vacanta, ci in curtea unui restaurant la care am luat masa. Acele lipii au ajuns in fata clientilor, deci am gustat din ele, probabil, si eu .

Cu toate astea, printr-un miracol, nu am avut probleme digestive in India. La intoarcere, insa, am intrat in Mac-ul din Gara de Nord, in Bucuresti. Am stat lat doua zile, iar unii copii din grup au ajuns la Urgente.

k-lator
[09.08.24 10:52:31]
»

@adso:

La intoarcere, insa, am intrat in Mac-ul din Gara de Nord, in Bucuresti. Am stat lat doua zile, iar unii copii din grup au ajuns la urgenta.

Asta nu este bine deloc!!!

Începe să fie din ce în ce mai provocator să mănânci în oraș, orice fel de mâncare... chiar și la restaurantele mai cu ștaif.

De comandat mâncare prin Glovo, Uber Eats, Tazz etc. nici într-un caz... mai ales de când s-a mutat India, Sri Lanka, Bangladesh-ul... și ce-o mai fi, în București (și nu numai) ca să lucreze în domeniul ăsta. Este suficient să-i vezi zilnic pe stradă, pe biciclete și scutere, cu cutiile alea în spate și nici nu trebuie să te gândeși mai în detaliu - în ce condiții locuiesc, unde și dacă își spală hainele, trupurile sau mâinile... ?

Sper că acum sunteți bine cu toții.

adsoAUTOR REVIEW
[09.08.24 11:03:56]
»

@k-lator: Da, acum suntem bine. Dar, de luni până miercuri, nu am fost . Mulțumiri pentru grija arătată!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
k-lator
Alte impresii din această RUBRICĂDescopera Jaipur:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053138017654419 sec
    ecranul dvs: 1 x 1